Δεν ήξερες, δε ρώταγες… (pics & vid)

Δεν ήξερες, δε ρώταγες… (pics & vid)

Δεν ήξερες, δε ρώταγες… (pics & vid)

bet365

O ΠΑΟΚ ψάχνει στις όχθες του Δούναβη την ευκαιρία πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League και ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται την προηγούμενη επίσκεψη των «ασπρόμαυρων» στην Ουγγαρία.

Ολυμπιακός - Ντουντελάνζ με αξεπέραστο Live Στοίχημα και πολλά ειδικά στοιχήματα! (21+)

Οι Μαγυάροι αρχίζουν να αποδεικνύονται κακοί δαίμονες για τον ΠΑΟΚ, που σε σύνολο 187 ευρωπαϊκών αγώνων δεν έχει κερδίσει ποτέ ομάδες από τη Σκοτία (Ρέιντζερς), το Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα και Καραμπάχ), αίφνης, κι από την Ουγγαρία (Ντέμπρετσεν, Βίντι). Αμ, το άλλο. Το γκολ το οποίο τον «πλήγωσε» και του προκάλεσε την πρώτη απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα στο Περιστέρι, Ούγγρος το πέτυχε! «Ξεφυλλίζοντας» χτες και προχτές κάμποσες ουγγρικές ιστοσελίδες, το όνομα του Ρόλαντ Ουγκράι ήταν σε περίοπτη θέση, με τον επιθετικό του Ατρομήτου να καλείται μετά από αρκετό καιρό στην εθνική ομάδα.

Ο «Δικέφαλος» θέλει να ξορκίσει τους κακούς δαίμονες του απόψε στην υπερσύγχρονη «Groupama Arena» της Βουδαπέστης, την οποία χτες οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ χάζευαν και έκαναν όνειρα για τη δική τους (νέα) Τούμπα. Δίχως ίχνος υπερβολής το σημερινό παιχνίδι έχει πάρει χαρακτήρα «do or die» για το «Δικέφαλο», καθώς φρόντισε από μόνος του να βάλει τους Μαγυάρους στο κόλπο της πρόκρισης, με την πέμπτη ήττα του στους δέκα τελευταίους αγώνες ομίλων στην Τούμπα!

Πρόκριση έψαχνε και στην προηγούμενη επίσκεψη του επί ουγγρικού εδάφους, δεκαπέντε χρόνια πίσω, όχι στη Βουδαπέστη όπου είχαν «στρατοπεδεύσει» οι περισσότεροι εκδρομείς του, αλλά λίγα χιλιόμετρα από τα Ουγγρορουμανικά σύνορα, στο Ντέμπρετσεν, απέναντι στην Ντεμπρέτσενι ή «Λόκι» (από το «Λοκομοτίβα», αφού επί Κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν η ομάδα των σιδηροδρόμων) η οποία τα επόμενα χρόνια κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα, έφτασε να παίξει σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ (2009-10), αλλά μέχρι τότε δεν είχε να επιδείξει και τίποτα τρομερό και σπουδαίο.

Βασικά, αυτό που θυμάμαι ανασύροντας κάποιες σκόρπιες εικόνες από το πολύτιμο αρχείο του Βασίλη Βερβερίδη (www.motionteam.gr) , είναι πως δεν είχε καν γήπεδο της προκοπής, όπου για να ανέβεις στα δημοσιογραφικά θεωρεία έπρεπε να σκαρφαλώσεις σε μια ξύλινη σκάλα, που η μισή κρεμόταν εκτός γηπέδου. Σκέτο θρίλερ… Το «Όλα Γκάμπορ» ήταν ένα παλιό γήπεδο χτισμένο μέσα στο δάσος, κυριολεκτικά, καμία σχέση με το ολοκαίνουργιο «Nagyerdei Stadium», που κατασκευάστηκε το 2014.Τότε οι περίπου 1.000 ΠΑΟΚτσήδες μπήκαν και είδαν όλο το ματς πάνω σε μια ξύλινη εξέδρα. Όταν άρχισαν να χοροπηδάνε, οι περισσότεροι έκαναν τον σταυρό τους…

Στο χορτάρι ο ΠΑΟΚ του Αγγελου Αναστασιάδη «πλήρωσε» ακριβά τη μέτρια εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει στην Τούμπα πριν από 20 ημέρες, με την ισοπαλία 1-1 να αποδεικνύεται καταστροφική. Ταξίδεψε στην Ουγγαρία δίχως… κέντρο (έλειπαν Κούτσης, Μάρκος και Εγκωμίτης) και παρά τη διάθεση του Ελληνα προπονητή να παίξει φουλ επίθεση, με εξαίρεση ένα σουτ του Διονύση Χασιώτη στο ξεκίνημα του αγώνα, δεν απείλησε την εστία της Ντεμπρέτσενι, που σε μια κόντρα τους στο 89’ είχαν δοκάρι. Το ταμπούρι των Ούγγρων, για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Αναστασιάδης, έφερε αποτέλεσμα, το 0-0 έμεινε σ’ ολόκληρο το 90λεπτο και η πρόκριση πέταξε από τα χέρια του «Δικεφάλου».

Εκείνο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο «ναός» των ΠΑΟΚτσήδων, η Τούμπα, είχε πάρει για λίγο κιτρινόμαυρη απόχρωση, με τον Άρη να τη χρησιμοποιεί ως έδρα του για τον αγώνα κόντρα στην Περούτζια του Ζήση Βρύζα. Οι Ιταλοί απέκλεισαν τους «κίτρινους» και όταν σκόραραν με τον Μαρτζιότα, ο Ελληνας φορ και δημιουργός του γκολ, σήκωσε τη βυσσινί φανέλα και από κάτω εμφανίστηκε μια… ασπρόμαυρη με έναν τεράστιο δικέφαλο αετό πάνω της!

Tα νέα για το πικάρισμα του μετέπειτα προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στους συμπολίτες μεταφέρθηκαν γρήγορα στην Ουγγαρία, εκεί όπου στο τρίτο ημίχρονο, ο Αγγελος Αναστασιάδης έγινε έξαλλος, όχι τόσο εξαιτίας του αποκλεισμού από μια κατώτερη ομάδα, αλλά από μια ερώτηση ενός Μαγυάρου δημοσιογράφου, μετά τέλος του αγώνα. Ανέκαθεν οι Ούγγροι εκτός από αστείρευτο ταλέντο στα ομαδικά κυρίως αθλήματα έχουν και μια δόση αφέλειας. Ετσι, λοιπόν, ο συνάδερφος μη γνωρίζοντας τι εστί Αναστασιάδης τον ρώτησε για πολλούς το αυτονόητο: αν αισθάνεται άνετα στην καρέκλα του ύστερα από τον αποκλεισμό. Αυτό ήταν! Ο Ελληνας τεχνικός του «Δικεφάλου» εξερράγη, είπε κάποια μισόλογα στα ελληνικά, που ζήτημα ήταν αν τα κατάλαβε ο μεταφραστής και με συνοπτικές διαδικασίες η συνέντευξη Τύπου έλαβε τέλος…

Ο Αγγελος, που σήμερα «Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων...» γιορτάζει, όχι μόνο δεν αποχώρησε από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, εδώ καλά-καλά δεν τέθηκε ζήτημα απομάκρυνσης, μετά και τον ντροπιαστικό αποκλεισμό που ακολούθησε από την Καστοριά στη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά στο τέλος της σεζόν 2003-04 πήρε ως τρίτος στο πρωτάθλημα το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το τι έγινε στη συνέχεια, με τα χαμένα φαξ και το φιάσκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι μια άλλη (πονεμένη) ιστορία…​

Το πανό που (τότε) «σόκαρε»

Το Νοέμβριο του 2003 στην Ουγγαρία είχαν βρεθεί πάνω από 1.000 οπαδοί του «Δικεφάλου». Οι περισσότεροι είχαν κάνει οδικώς το ταξίδι, επιλέγοντας να μείνουν στην κοσμοπολίτικη Βουδαπέστη και να ταξιδέψουν την ημέρα του αγώνα στο γραφικό Ντεμπρετσένι δίνοντας ασπρόμαυρο χρώμα στο γραφικό πέταλο του γηπέδου. Μέχρι τότε η Ελλάδα ζούσε το όνειρο (ο… πικρός λογαριασμός ήρθε λίγα χρόνια αργότερα) της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα της ανέμελης γεμάτη από λεφτά εποχής στη χώρα. Γι’ αυτό και το πανό κατά των Αγώνων του 200,4 που σήκωσαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο «Όλα Γκάμπορ» την ημέρα του αγώνα, προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη. Τι έγραφε το πρόχειρα φτιαγμένο, αλλά φάτσα κάρτα στην τηλεόραση, πανό; «No Olympic Games in fucking Athens»!

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πίστεψαν ότι το πανό σηκώθηκε λόγω της Αθήνας, με σαφή τοπικιστική διάθεση για καζούρα των Θεσσαλονικιών κατά των πρωτευουσιάνων. Το μήνυμά του, πάντως, όπως εξηγήθηκε από τους ίδιους τους εμπνευστές του, λίγα χρόνια αργότερα, στρεφόταν κατά των νεόπλουτων Ελλήνων της εποχής, οι οποίοι ζούσαν μες τα λούσα και στα μεγαλεία, που εδώ και μια οκταετία τα πληρώνουμε όλοι μας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε ένα πικάρισμα κατά της Αθήνας, όπως πολλοί νόμισαν και εύκολα κατηγόρησαν, τότε, τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Η «λυπητερή» ήρθε μερικά χρόνια μετά, ειδικά όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το μεγάλο φαγοπότι, που στήθηκε γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι ΠΑΟΚτσήδες είχαν κάνει πράξη το άσμα που λέει: «Δεν ήξερες, δε ρώταγες, προτού τ’ αποφασίσεις, προτού καούν τα κάρβουνα, έπρεπε να μιλήσεις». Αυτοί είχαν «μιλήσει» στο Ντέμπρετσεν, αλλά ποιος τους άκουγε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.