Conference League: Η σκληρή μάχη Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ σε φόντο ευρωπαϊκό και υπέρ της Ελλάδας 

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Conference League: Η σκληρή μάχη Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ σε φόντο ευρωπαϊκό και υπέρ της Ελλάδας 

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τα κέρδη του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον ιδιότυπο εφετινό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Conference League, αλλά και το 76,38% των βαθμών που έχουν από κοινού προσφέρει στον τρέχοντα ελληνικό συντελεστή! 

Είναι ένα παραδοσιακό ζευγάρι σφοδρής αντιπαλότητας στην ιστορική διαδρομή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εντός αλλά και εκτός γηπέδου, με απίστευτες ιστορίες, με μάχες στα δικαστήρια και σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, με σφοδρή οπαδική αντιπαράθεση μέχρις… εσχάτων!

Εφτασε η ώρα για μία ακόμα σκληρή μάχη Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, αλλά αυτή τη φορά σε φόντο ευρωπαϊκό με το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην μετρά… θύματα και ζημιές, αλλά μόνο κέρδη από τον ανταγωνισμό τους στη φάση των 16 του UEFA Conference League!

Aς μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αν καταφέρουν να αποκλείσουν Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ και προκριθούν στους 8 της διοργάνωσης, στην κλήρωση της 15ης Μαρτίου για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη θα υπάρξει το ενδεχόμενο «εμφύλιας» σύγκρουσης. Κατ’ εμέ απόλυτα επιθυμητό σενάριο γιατί θα είναι δεδομένο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει εκπροσώπηση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης με φόντο τον τελικό της Αθήνας! Μέχρι τότε, όμως, έχουμε χρόνο.

Προς το παρόν αυτό που έχει σημασία για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι ο ιδιότυπος ανταγωνισμός Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, που συνεχίζουν στην Ευρώπη, μόνο οφέλη μπορεί να φέρει για την Ελλάδα στην επείγουσα προσπάθεια βελτίωσης και ανόδου της χώρας μας στο UEFA ranking. Ενδεχόμενο να επιστρέψουμε από εφέτος στο top-15 της Ευρώπης, που είναι ο πρώτος στόχος, θα υπάρξει άλλωστε μόνο αν και οι δύο ομάδες μας καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την προημιτελική φάση του εφετινού Conference. Ειδικά αν ο Ολυμπιακός έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, προκειμένου να αρχίσουμε να ροκανίζουμε τη διαφορά από το 16ο Ισραήλ.

Ακόμα όμως και αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί άμεσα, όσους περισσότερους βαθμούς φέρουν επιπλέον στην εφετινή ελληνική συγκομιδή Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, τόσο περισσότερο θα διευκολύνουν στο μέλλον τους στόχους του ελληνικού ποδοσφαίρου με δύο πολύ καλές σεζόν στην τρέχουσα πενταετία και τις υποδεέστερες να περνούν στην ιστορία και να τις αφήνουμε πίσω μας. Εφέτος οι χώρες που κυνηγάμε είναι το Ισραήλ και η Νορβηγία, από του χρόνου η… πίστα γίνεται πιο δύσκολη απέναντι σε Σκοτία, Ελβετία, Δανία και Αυστρία!

Οι ομάδες που ηγούνται αυτής της προσπάθειας είναι οι δύο ομάδες που στην τρέχουσα πενταετία έχουν καταφέρει να κρατήσουν σχετικά ψηλά το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και να αποτρέψουν ένα επικίνδυνο κατρακύλισμα στα χαμηλά σκαλιά της ευρωπαϊκής βαθμολογίας. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα χρειαστούν συμπαράσταση στο μέλλον, κυρίως από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, που απέδειξαν φέτος ότι μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά, έστω και αν δεν ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ευρωπαϊκή τους επιστροφή.

Μέχρι τότε και ως προς τον τρέχοντα συντελεστή 5ετίας της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν συνεισφέρει το 76,38% των βαθμών στο ελληνικό σακούλι, ποσοστό που θα αυξηθεί ή καλύτερα… μακάρι να αυξηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της εφετινής ευρωπαϊκής σεζόν. Αυτό το 76,38% από τις συγκεκριμένες δύο ομάδες και με ελάχιστη συνεισφορά από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη! Στην τρέχουσα 5ετία σε τρεις σεζόν ήταν πρώτος ο Ολυμπιακός σε συνεισφορά βαθμών και δύο (πρόπερσι και εφέτος) ο ΠΑΟΚ!

Από εκεί και πέρα όμως σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έχουμε και για την πρώτη ελληνική θέση στη βαθμολογία συλλόγων της UEFA! Μέχρι πρότινος ο Ολυμπιακός στα ψηλά της βαθμολογίας του UEFA ranking δεν είχε αντίπαλο, αλλά ο ΠΑΟΚ μέσα σε τρία χρόνια κάλυψε διαφορά 40 θέσεων (37-77 ήταν οι θέσεις τους πριν από τρία χρόνια) και βρίσκεται πλέον μία μόλις θέση πίσω από τους ερυθρόλευκους και τους… απειλεί ανοιχτά από εφέτος κιόλας. Νο 50 είναι στην τρέχουσα βαθμολογία της UEFA o Oλυμπιακός με συντελεστή 36.000 πόντων, Νο 51 ο ΠΑΟΚ με συντελεστή 35.000 πόντων!

Ο ΠΑΟΚ φιλοδοξεί για πρώτη φορά στην ιστορία του να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, να βρεθεί επίσης για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό top-40, στο οποίο κατά καιρούς έχουν φιγουράρει οι τρεις μεγάλοι της Αθήνας και γνωρίζει ότι αν δεν το πετύχει εφέτος μέσα από τη… μάχη με τον Ολυμπιακό στο Conference League, θα έχει την ευκαιρία του από του χρόνου, όταν θα μπει λογικά πρώτος στη μάχη γιατί οι ερυθρόλευκοι θα βγάλουν από την 5ετία τους πολύ καλύτερη σεζόν από την αντίστοιχη δική τους την περίοδο 2019-20!

Πέραν όμως από το γόητρο για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ υπάρχει και η ουσία. Από εδώ και πέρα παίζουν στο γήπεδο του Conference και για την πάρτη τους… Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα στον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο κόντρα στη Φερεντσβάρος προσέφερε τους βαθμούς δύο νικών στον ελληνικό συντελεστή, αλλά όχι και στον δικό του, γιατί οι βαθμοί στην προηγούμενη φάση μετρούσαν μόνο για τη χώρα και όχι για το σύλλογο.

Από τους 16 του Conference και μετά Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν το περιθώριο να θωρακίσουν περαιτέρω τον συντελεστή τους και να το εξαργυρώσουν άμεσα από την επόμενη κιόλας χρονιά οπότε και με τις αλλαγές στο νέο φορμάτ ο πολύ καλός συλλογικός συντελεστής εκτός από τις κληρώσεις μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη ακόμα και στα περίφημα reblancing που αφορούν τις μετατοπίσεις ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι κάτοχοι των εφετινών ευρωπαϊκών τροπαίων.

Πολύ απλά… Αν ο κάτοχος του εφετινού Champions League έχει και εισιτήριο για τη διοργάνωση, χωρίς προκριματικά από το πρωτάθλημα της χώρας του (κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα), τότε η ομάδα με τον καλύτερο συντελεστή από τις πρωταθλήτριες ομάδες της προκριματικής φάσης, παίρνει απευθείας εισιτήριο για το νέο League Phase…

Aν ο κάτοχος του εφετινού Europa League έχει και εισιτήριο για το Champions League χωρίς προκριματικά από το πρωτάθλημα της χώρας του (κάτι που συμβαίνει σε ποσοστό πάνω από 50%), τότε η ομάδα με τον καλύτερο συντελεστή της προκριματικής φάσης (και από το Champions Path αλλά και από το League Path), παίρνει απευθείας εισιτήριο για το League Phase αποφεύγοντας την επίπονη προκριματική διαδικασία.

Aν ο κάτοχος του εφετινού Conference League έχει και απευθείας εισιτήριο για το Europa League ή και το Champions League από το πρωτάθλημα της χώρας του, τότε η ομάδα με τον καλύτερο συντελεστή από την προκριματική φάση αποφεύγει τα προκριματικά του καλοκαιριού και παίρνει απευθείας εισιτήριο για το League Phase του νέου Europa League αποφεύγοντας την επίπονη προκριματική διαδικασία.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εκπρόσωποι των μεγάλων χωρών με τους… απλησίαστους συντελεστές έχουν απευθείας θέσεις και δεν μετέχουν στα προκριματικά, ο ανταγωνισμός για τις ομάδες μας προκειμένου να εκμεταλλευθούν αυτή την αλλαγή στο νέο φορμάτ είναι με ομάδες όπως η Κοπεγχάγη, ο Ερυθρός Αστέρας, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Σλάβια Πράγας, η Φερεντσβάρος, η Γιουνγκ Μπόις, ομάδες αυτού πάνω-κάτω του επιπέδου…

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι πολύ κοντά σε αυτούς τους συντελεστές και έχουν πλέον τη μεγάλη ευκαιρία μέσα από το εφετινό Conference αλλά και τις αμέσως επόμενες ευρωπαϊκές συμμετοχές τους να βρεθούν σε θέση ισχύος και να αποκτήσουν τεράστιο αβαντάζ σε σχέση με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό που υπολείπονται αυτή τη στιγμή κατά πολύ…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.