Άρης Λεμεσού, Σπάρτα Πράγας: Ο «κακός δαίμονας» των κυπριακών ομάδων θέλει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του

σπάρτα πραγας
Ο αντίπαλος του ‘Αρη στον τελευταίο γύρο της φάσης των ομίλων του Europa League έχει παρελθόν με τις κυπριακές ομάδες. Κόντρα σε μία εξ αυτών, την Ανόρθωση Αμμοχώστου, έχει πετύχει τις μεγαλύτερες νίκες του με δύο ρεκόρ που παραμένουν «σκονισμένα» εδώ και 59 χρόνια!

Ο Άρης Λεμεσού θα παίξει τα ρέστα του στην έδρα του, προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει ένα «εισιτήριο» για το Conference League. Οι παίκτες του Νικόλα Μαρτίδη έφυγαν από τη Γλασκώβη χωρίς να έχουν ηττηθεί (30/12,1-1) και παρά το ότι βρίσκονται 4οι στη βαθμολογία του γκρουπ τους, έχουν μία τελευταία ευκαιρία να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι.

Οι Κύπριοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη Σπάρτα Πράγας στην τελευταία αγωνιστική (14/12) των ομίλων του Europa League. Ο αντίπαλος των πρωταθλητών Κύπρου είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμος, καθώς όχι μόνο έχει καταφέρει να επικρατήσει στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι (21/9, 3-2) αλλά φαίνεται να έχει και την… ιστορία με το μέρος του.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε πως ο σύλλογος της Τσεχίας όχι μόνο έχει αναμετρηθεί ξανά με κυπριακές ομάδες, αλλά ένας εκ των αγώνων αυτών αποτελεί μέχρι και σήμερα ρεκόρ για τη Σπάρτα.

Το μακρινό 1964, η ομάδα της Πράγας είχε παίξει και με την Ανόρθωση Αμμοχώστου εντός έδρας. Η λέξη «πανωλεθρία» είναι λίγη για να περιγράψει το τί υπέστη η κυπριακή ομάδα εκείνη την αγωνιστική ημέρα. Οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο ηττήθηκαν έχοντας δεχθεί δέκα γκολ, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε μία φορά,με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται σε 10-0!

Ο τότε επιθετικός της Σπάρτα Πράγας, Ίβαν Μραζ, έκανε το ματς της ζωής του βρίσκοντας δίχτυα πέντε φορές. Δεκαπέντε λεπτά χρειάστηκαν οι Τσέχοι προκειμένου να προηγηθούν, με τον Βάτσλαβ Μάτσεκ να βάζει πρώτος, ύστερα από πέναλτι, το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ.

Μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, οι γηπεδούχοι προηγούνταν ήδη με 5-0, ενώ ακριβώς ίδια ήταν η εικόνα του αγώνα και μετά την ανάπαυλα με την Ανόρθωση να δέχεται στο τέλος δέκα γκολ.

Η νίκη της 16ης Σεπτεμβρίου του 1964 παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο ευρεία που έχει πετύχει η ομάδα της Πράγας στην ιστορία της. Στη ρεβάνς της Κύπρου, η Σπάρτα σταμάτησε στα 6 γκολ, ωστόσο κατέρριψε ακόμα ένα ρεκόρ. Ποτέ άλλοτε δεν έχει επικρατήσει με τόσο μεγάλη διαφορά στο σκορ σε εκτός έδρας αγώνες (0-6), στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Μπορεί τα στατιστικά να δείχνουν ότι οι Κύπριοι αντίπαλοι είναι μία μάλλον εύκολη υπόθεση για τους Τσέχους, γιατί όμως ο Άρης να μην είναι αυτός που θα σπάσει την συγκεκριμένη παράδοση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά;

Η βαθμολογία στον όμιλο του Άρη:

Μπέτις 9
Ρέιντζερς 8
Σπάρτα Πράγας 7
Άρης Λεμεσού 4

Τελευταία αγωνιστική (14/12):

Μπέτις - Ρέιντζερς 22:00

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα