Το «φαινόμενο» των αποχωρήσεων

Γιώργος Ντυμένος
Το «φαινόμενο» των αποχωρήσεων

bet365

Ο Αχαρναϊκός έγινε η 9η ΠΑΕ από το 2014 και μετά, η οποία σταματά εν μέσω της σεζόν τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις
Το έπος του 2004 δεν είναι και τόσο μακρινό. Πόσα χρόνια είναι; Λίγο περισσότερα από 13, όταν η Ελλάδα κατακτούσε τη κορυφή της Ευρώπης και όλοι οραματίζονταν ένα καλύτερο «αύριο» για το ποδόσφαιρο.
Ομως η κρίση έκανε την εμφάνισή της και πλέον το άθλημα μετρά τις πληγές του. Το φαινόμενο του υποβιβασμού ομάδων στις ερασιτεχνικές κατηγορίες λόγω χρεών είναι συχνό, όμως πλέον παρατηρείται και εκείνο της διάλυσης μεσούσης της σεζόν. Με τελευταίο, χρονικά, «θύμα» τον Αχαρναϊκό.
Ο σύλλογος του Μενιδίου έγινε η 9η ΠΑΕ από το 2014 και μετά – δηλαδή τις τελευταίες 3 και κάτι σεζόν – η οποία παρότι ξεκίνησε σε ένα από τα 2 επαγγελματικά πρωταθλήματα, δεν κατάφερε να «βγάλει» τη χρονιά.
Το 2014/15 το σχετικό φαινόμενο «έπληξε» και τη Σούπερ Λιγκ, που άρχισε με 18 ομάδες και τελείωσε με 16. Τον Δεκέμβριο του 2014 η Νίκη Βόλου ήταν εκείνη που αποχώρησε και μερικούς μήνες μετά την ακολούθησε ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είχαν απομείνει με λίγους παίκτες και στην τελευταία τους τότε εμφάνιση, στο ματς με τον Πανθρακικό, δεν είχαν για διάφορους λόγους, ούτε αλλαγή.
Στα τέλη του Μαρτίου πάρθηκε η σχετική απόφαση και στις 21 του μηνός, στον αγώνα με τον ΠΑΣ που δεν έγινε ποτέ, οι εναπομείναντες ποδοσφαιριστές βγήκαν στο «Γεντί Κουλέ» και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν τον κόσμο.
Εκείνη τη χρονιά στη Football League είχαν δηλώσει συμμετοχή ο Πανηλειακός και ο Πιερικός. Η ομάδα του Πύργου συμμετείχε μέχρι τον Δεκέμβριο και για λίγα παιχνίδια, ενώ εκείνη της Κατερίνης έφτασε μέχρι τα πλέι άουτ. Ομως ορισμένες προσφυγές, την οδήγησαν τότε στην «κατάρρευση», μόλις στην 3η «στροφή» των μπαράζ.
Την επόμενη χρονιά, 2015/16, η δεύτερη τη τάξη κατηγορία έγινε ξανά ένας όμιλος, ο αθροιστικός αριθμός των ομάδων μειώθηκε (πλέον ήταν 18), όμως και πάλι υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα. Στα τέλη του Ιανουαρίου, με μία εβδομάδα διαφορά, ο Εργοτέλης και ο Ολυμπιακός Βόλου δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στα «βάρη» και σταμάτησαν τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες.
Το 2016/17 ήταν η σειρά του Πανθρακικού και της Καλλονής, των δύο δηλαδή που είχαν υποβιβαστεί το καλοκαίρι του 2016 από τη Σούπερ Λιγκ στη Football League. Κάτι που μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τα οικονομικά δεδομένα διαφέρουν άρδην. Στη Κομοτηνή μετά από 12 αναμετρήσεις τους σταμάτησαν στα τέλη του Ιανουαρίου, ενώ στη Μυτιλήνη «άντεξαν» μέχρι λίγο πριν το τέλος. Αλλά και εκείνοι δεν κατέβηκαν στις τελευταίες αναμετρήσεις.
Πλέον τη σκυτάλη πήρε φέτος ο Αχαρναϊκός και το φαινόμενο των αποχωρήσεων συνεχίστηκε, δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για ακόμη μία χρονιά.
 

Τελευταία Νέα