Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μαγιόρκα 1-1 (4-5 πέν.): Πρόκριση στον τελικό μετά από 21 χρόνια! (vid)

Mallorca 200

bet365

Η Μαγιόρκα πήρε το εισιτήριο στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, 5-4 στα πέναλτι την Ρεάλ Σοσιεδάδ μέσα στο Σαν Σεμπαστιάν (1-1 κ.δ. και παρ.) – Αντίπαλος στις 6 Απριλίου στην Σεβίλλη η νικήτρια του ζευγαριού Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης.

Χρειάστηκε να περιμένει 21 ολόκληρα χρόνια, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Η Μαγιόρκα, για πρώτη φορά μετά από το 2003, όταν και κατέκτησε το μοναδικό της μέχρι τώρα τρόπαιο, θα πάρει μέρος στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, λυγίζοντας στα πέναλτι με 5-4 την Ρεάλ Σοσιεδάδ, μετά από συναρπαστικό 1-1 στην «Reale Arena» του Σαν Σεμπαστιάν.

Αντίπαλος στον τελικό της 6ης Απριλίου στο Ολυμπιακού Στάδιο της Σεβίλλης η νικήτρια του ζευγαριού Αθλέτικ Μπιλμπάο Ατλέτικο Μαδρίτης, με την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε να έχει το προβάδισμα ενόψει της αυριανής ρεβάνς στο «Σαν Μαμές» (Πέμπτη 29/02, 22:30), μετά τη νίκη της με 1-0 μέσα στην Μαδρίτη, στον πρώτο ημιτελικό.

Πλήγμα για τον Ιμανόλ Αλγουαθίλ η απουσία του εξτρέμ Άντερ Μπαρενετσέα, επέστρεψε στην αποστολή ύστερα από τραυματισμό ο αρχηγός και πολύτιμος επιθετικός Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, χωρίς όμως να είναι έτοιμος για να αγωνιστεί σε όλο το ματς.

Ο Χαβιέρ Αγκίρε διατήρησε κάτω από τα δοκάρια τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα Ντόμινικ Γκρέιφ, όπως έκανε σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, με τον κεντρικό αμυντικό Αντόνιο Ραΐγιο να επιστρέφει από τιμωρία.

«Όχι» του Γκρέιφ σε πέναλτι του Μέντεθ

Πίεση ψηλά των φιλοξενούμενων για να δυσκολέψουν την κυκλοφορία μπάλας των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν την κατοχή, χωρίς όμως να απειλήσουν την αντίπαλη εστία, κάτι που έκαναν πρώτοι οι νησιώτες, με σέντρα – σουτ του Ντάνι Ροντρίγκεθ που έφυγε ελάχιστα άουτ.

Τα λεπτά περνούσαν ανώδυνα, με την Μαγιόρκα να χάνει μεγάλη ευκαιρία με σουτ λίγο άουτ του Άμπντον Πρατς, με την Σοσιεδάδ να είναι ακίνδυνη μέχρι τις καθυστερήσεις, όταν κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Ραΐγιο, ύστερα από σέντρα του Τακεφούσα Κούμπο.

Ο Μπράις Μέντεθ ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στο κέντρο και ο Γκρέιφ, με τα πόδια, του αρνήθηκε το γκολ και κράτησε όρθια την ομάδα του, η οποία πάντως τα είχε πάει πολύ καλά με την προσέγγισή της στο πρώτο ημίχρονο. Τρίτο διαδοχικό πέναλτι που χάνει ο Μέντεθ, με τον σπεσιαλίστα των Βάσκων να είναι ο (απών εσχάτως) Ογιαρθάμπαλ.

Μια σου (Τζιοβάνι) και μια μου (Ογιαρθάμπαλ)

Στην ανάπαυλα, ο Ιμανόλ αντικατέστησε τον αρνητικό και στατικό Αντρέ Σίλβα με τον πιο κινητικό Σεράλντο Μπέκερ με στόχο η ομάδα του να γίνει πιο απειλητική, αλλά πέντε λεπτά μετά την σέντρα, η Σοσιεδάδ βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Συνεργασία των δύο ακραίων μπακ της Μαγιόρκα, με σέντρα του Τζάουμε Κόστα από τα αριστερά και δυνατή κεφαλιά μέσα από την περιοχή του προωθημένου Τζιοβάνι Γκονσάλες, με τον Άλεξ Ρεμίρο να μην μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει το 0-1 (50’).

Υπό μεγάλη πίεση πλέον οι γηπεδούχοι, ανέβασαν στροφές και έχασαν άμεσα ευκαιρία με τον Χάβι Γκαλάν, με τους φιλοξενούμενους να αγγίζουν το (τελειωτικό) δεύτερο γκολ στο 64’ με τον Κάιλ Λάριν, ο οποίος πλάσαρε άουτ σε τετ – α – τετ με τον Ρεμίρο.

Και, από το πιθανό 0-2, μέσα σε επτά λεπτά περάσαμε στο 1-1, με τον Μπράις να συνεργάζεται με τον Κούμπο και, με κάθετη πάσα, να βρίσκει τον Ογιαρθάμπαλ, ο οποίος με διαγώνιο σουτ ισοφάρισε, έχοντας μπει λίγο νωρίτερα ως αλλαγή.

Ο αρχηγός έκανε και πάλι την διαφορά για την ομάδα του, η οποία κυνήγησε την ανατροπή και την αποφυγή της παράτασης, με πολύ δραστήριο τον Μπέκερ, ο οποίος είχε δύο καλές ευκαιρίες για να σκοράρει.

Ο Τζάουμε Κόστα σε μια κόντρα έστειλε την μπάλα άουτ, χάνοντας την ευκαιρία για να δώσει την πρόκριση στην Μαγιόρκα, η οποία στα τελευταία λεπτά αμύνθηκε με τρίτο στόπερ τον Κοσοβάρο επιθετικό Βένταντ Μουρίτσι, οδηγώντας το ματς στο έξτρα ημίωρο.

Ωραίος ο Γκρέιφ, μοιραίος ο Ογιαρθάμπαλ

Στην παράταση, υπήρξαν εκατέρωθεν ευκαιρίες για το γκολ της πρόκρισης, με την Σοσιεδάδ να χάνει την πιο σημαντική, όταν ο Σαμού Κόστα σε δύο περιπτώσεις έβγαλε την μπάλα πάνω στην γραμμή σε προσπάθειες των Μίκελ Μερίνο και Μπενιάτ Τουριέντες.

Ο Μπέκερ από την μια και οι Σέρτζι Νταρντέρ και Νεμάνια Ράντονιτς από την άλλη έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά η πρόκριση έδειχνε… καταδικασμένη να κριθεί από την άσπρη βούλα, όπου ο Γκρέιφ απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του (συνήθως άψογου) Ογιαρθάμπαλ και έδειξε τον δρόμο της πρόκρισης στην ομάδα του.

Τα πέναλτι
Ογιαρθάμπαλ: Απόκρουση, 0-0
Μουρίτσι: Γκολ, 0-1
Τουριέντες: Γκολ, 1-1
Μορλάνες: Γκολ, 1-2
Ολασαγάστι: Γκολ, 2-2
Μασκαρέιγ: Γκολ, 2-3
Θουμπιμέντι: Γκολ, 3-3
Ράντονιτς: Γκολ, 3-4
Μπέκερ: Γκολ, 4-4
Νταρντέρ: Γκολ, 4-5

Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ιμανόλ Αλγουαθίλ): Άλεξ Ρεμίρο – Τραορέ, Θουμπέλδια, Λε Νορμάντ, Χάβι Γκαλάν (91’ Τίρνεϊ) – Μπράις Μέντεθ (80’ Τουριέντες), Θουμπιμέντι, Μερίνο (105’ Ολασαγάστι) – Κούμπο (104’ Σάντικ), Αντρέ Σίλβα (46’ Σεράλντο Μπέκερ), Ζακαριάν (63’ Ογιαρθάμπαλ).

Μαγιόρκα (Χαβιέρ Αγκίρε): Γκρέιφ – Γκονσάλες, Βάλιεντ, Ραΐγιο, Κοπέτε, Τζάουμε Κόστα (99’ Τόνι Λάτο) – Αντόνιο Σάντσεθ (72’ Μάνου Μορλάνες), Σαμού Κόστα (106’ Μασκαρέιγ), Ντάνι Ροντρίγκεθ (99’ Νταρντέρ) – Πρατς (62’ Μουρίτσι), Λάριν (106’ Ράντονιτς).

Κύπελλο Ισπανίας – Ημιτελικά

Πρώτοι αγώνες

Τρίτη 06/02
Μαγιόρκα – Ρεάλ Σοσιεδάδ 0-0

Τετάρτη 07/02
Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 0-1
(25’ πέν. Μπερενγκέρ)

Ρεβάνς

Τρίτη 27/02
Ρεάλ Σοσιεδάδ – Μαγιόρκα 1-1 (4-5 πέν.)
(71’ Ογιαρθάμπαλ - 50’ Γκονσάλες)

Πέμπτη 29/02
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης (22:30)

Τελικός: Μαγιόρκα – Ατλέτικο Μαδρίτης ή Αθλέτικ Μπιλμπάο (Σάββατο, 06/04 - Ολυμπιακό Στάδιο Λα Καρτούχα – Σεβίλλη)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα