Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ 2-0

Γιώργος Ντυμένος
Ολυμπιακός - Μπασακσεχίρ 2-0

bet365

Ο Σα τον κράτησε στο πρώτο ημίχρονο, ο Σεμέδο έδιωξε το άγχος και ο Βαλμπουενά «κλείδωσε» τη νίκη! Ο κακός στο πρώτο μέρος Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος μετά το ημίχρονο και με το τελικό 2-0 είναι στα πλέι οφ του Champions League!
Στην μπάλα παίζουν 11 παίκτες. Οι 10 μέσα και ένας τύπος που λέγεται τερματοφύλακας. Πολλές φορές λέμε για κάποιον ποδοσφαιριστή, συνήθως επιθετικό, «κοίτα τι έχασε», όταν αστοχεί από πλεονεκτική θέση, όμως μετά το αποψινό 2-0 του Ολυμπιακου επί της Μπασακσεχίρ, μάλλον θα το αλλάξουμε για χάρη του Σα. Οι «ερυθρόλευκοι» ντούμπλαραν τις νίκες τους επί των Τούρκων (1-0 την περασμένη εβδομάδα) και προκρίθηκαν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ως κορυφαίο τον Πορτογάλο γκολκίπερ και όλοι όσοι είδαν το αποψινό ματς, υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκαν... «Κοίτα τι έβγαλε...», αφού αναγορεύτηκε σε φύλακα άγγελό τους.
Ο Μαρτίνς βάδισε στη γνωστή... πεπατημένη του και παρέταξε την ενδεκάδα της περασμένης εβδομάδας. Οπου είχε τον Σα κάτω από τα γκολπόστ, τους Ομάρ, Σεμέντο, Μεριά, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη στον άξονα, τους Ποντένσε, Μασούρα στα άκρα (δεξιά, αριστερά αντίστοιχα), τον Βαλμπουενά οργανωτή και τον Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης.
Ο Σα κατέβασε ρολά...
Ξεκινά λοιπόν το παιχνίδι και οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν με το πόδι στο γκάζι. Πρεσάρισμα ψηλά στην «πειραματική» άμυνα των φιλοξενουμένων (έλειπαν π.χ. ο Σετζού και Καχβετσί, εκ νέου εκτός ο Επουρεάνου) και σε μία ανάκτηση της μπάλας μετά από λάθος των Τούρκων σε μαρκάρισμα του Γκερέρο στο 4', ο Γκιγιέρμε τράνταξε με «βολίδα» το οριζόντιο δοκάρι του Γκιουνόκ.
Αντί όμως να υπάρξει ανάλογη συνέχεια, ο Ολυμπιακός άρχισε να... κάθεται. Ο Ποντένσε «χάθηκε» στη δεξιά πλευρά, ο άξονάς του «έχασε» τη μάχη του κέντρου και η Μπασακσεχίρ άρχισε να φτάνει με αξιώσεις στα καρέ του. Οπου όμως λογάριαζε χωρίς τον Σα. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ απέκρουσε στο 10' το εξ΄επαφής πλασέ του Βίστκα (στην εξέλιξη της φάσης η κεφαλιά του Κριβελί πέρασε άουτ), στο 14' το τακουνάκι του Κριβέλι και στο 35' θύμισε Γκόρντον Μπανκς, όταν ο Βίτσκα έκανε την παράλληλη (ήταν σε θέση οφ σάιντ) για τον Ρομπίνιο στο δεύτερο δοκάρι, ο οποίος πλάσαρε από το ύψος της μικρής περιοχής και ενώ ετοιμάζονταν να πανηγυρίσει, είδε τον 26χρονο να «πετάγεται» στη γωνία του και να βγάζει την μπάλα κόρνερ. Ηταν μία ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ επέμβαση.
Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός απειλούσε ως επί το πλείστον σε στατικές μπάλες του Βαλμπουενά και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γάλλου και απομάκρυνση της αντίπαλης άμυνας, ο Μασούρας εξαπέλυσε στο 42' έναν «κεραυνό», όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.
Ετσι η ανάπαυλα βρήκε τις δύο ομάδες χωρίς σκορ, αλλά η Μπασακσεχίρ «πατούσε» καλύτερα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν on target τελική.
Μπήκε «δυνατά» στο δεύτερο...
Στην περίπτωσή τους όμως παρατηρείται το εξής οξύμωρο, για τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε. Παρότι ακόμη δεν βρίσκονται στο 100% και είμαστε στα μέσα του Αυγούστου, στα δεύτερα ημίχρονα των αναμετρήσεών τους παρουσιάζονται πολύ καλύτεροι, σε σχέση με τα πρώτα. Δεν είναι τυχαίο πως τότε έχουν πετύχει και τα 7 φετινά τους γκολ (4 με Βικτόρια Πλζεν, 3 με Μπασακσεχίρ).
Ετσι μπήκαν φουριόζοι και από την αρχή έστειλαν «μήνυμα» πως θέλουν να «καθαρίσουν» την πρόκριση. Ο Γκερέρο απείλησε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη (46') και στο 50' οι «ερυθρόλευκοι» αναπτύχθηκαν πολύ όμορφα από τα πλάγια με τον Μασούρα, ο οποίος έβγαλε για τον Γκερέρο, που «έστρωσε» στον Βαλμπουενά, όμως εκείνος από καλή θέση σούταρε ψηλά άουτ. Οι παίκτες του Μαρτίνς έπαιζαν πλέον με την μπάλα κάτω και στο 55' άνοιξαν το σκορ. Σε εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά (έχει εξαιρετικά χτυπήματα), η μπάλα έφτασε στον Σεμέδο, που σαν «οδοστρωτήρας» έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.
Διαχείριση και 2-0
Πλέον ο Ολυμπιακός καλούνταν να προχωρήσει και σε διαχείριση του ματς. Η Μπασακσεχίρ συνέχισε να κρατά μπάλα (στα επίπεδα του 55%) και οι γηπεδούχοι περίμεναν να βγουν στην κόντρα. Ο Σα πίσω συνέχισε να «καθαρίζει» τα πάντα (οι Βίτσκα στο 63' και Καϊσάρα στο 66' απείλησαν, αλλά ο Πορτογάλος αντέδρασε εκ νέου σωστά) και στο 77' ο Ραντζέλοβιτς βγήκε στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή και ο Βιέιρα τον ανέτρεψε. Ο ρέφερι Μάντεν καταλόγισε αμέσως την εσχάτη των ποινών και ο Βαλμπουενά ευστόχησε από την άσπρη βούλα, «τελειώνοντας» ουσιαστικά την υπόθεση πρόκριση.

MVP: Ο Σα. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ κράτησε στο πρώτο ημίχρονο «όρθιο» τον Ολυμπιακό (κυρίως στη φάση του 35'), ενώ και στο δεύτερο μισό με το σκορ στο 1-0 είχε καλές επεμβάσεις. Μακράν ο κορυφαίος του γηπέδου.

Στο ύψος του: Ο Βαλμπουενά για τα εξαιρετικά του χτυπήματα στις στατικές μπάλες, ο Σεμέδο για το γκολ που πέτυχε και για το ότι «έχασε» λίγες «μονομαχίες», ο Μασούρας επειδή στο δεύτερο ημίχρονο «πλαγιοκόπησε» και ο Ραντζέλοβιτς όχι μόνο γιατί κέρδισε το πέναλτι, αλλά γιατί έπαιξε ωραία την κόντρα επίθεση.


Αδύναμος κρίκος: Ο Ρομπίνιο. Απώλεσε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Και μοιραίος για την ομάδα του και όλα μαζί.


Η «γκάφα»: Την έκανε η Μπασακσεχίρ στη φάση όπου ο Σεμέδο άνοιξε το σκορ. Σε στατική μπάλα τα μαρκαρίσματα δεν ήταν σωστά, οι φιλοξενούμενοι δεν έδιωξαν την μπάλα και ο στόπερ των «ερυθρολεύκων» το εκμεταλλεύτηκε.


Το «στραγάλι»: Ο Μπόμπι Μάντεν σωστά καταλόγισε την εσχάτη των ποινών στη φάση του 77' και «έβγαλε» χωρίς πρόβλημα το ματς.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο Ολυμπιακός δεν ήταν πολύ καλύτερος της Μπασακσεχίρ, αλλά πιο ουσιαστικός. Και βέβαια είχε τον Σα. Θα το ξαναπούμε και ας γίνουμε κουραστικοί. Ο Πορτογάλος έκανε φανταστική εμφάνιση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μεριά, Ελαμπντελαουί, Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε (89' Κούτρης), Μασούρας, Βαλμπουενά (82' Καμαρά), Ποντένσε (68' Ραντζέλοβιτς), Γκερέρο.
ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ: Γκιουνόκ, Κλισί, Ροντρίγκες, Βιεϊρά, Καϊσάρα, Βίστκα, Αταμά (59' Μπα), Αζουμπουίκε, Ελία, Ρομπίνιο (46' Αρντό), Κριβέλι (75' Γκούλμπραντσεν).

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα