Τεράστιο Respect σε κόσμο, Μαρίνο και πρωταθλητές! (pic)

Τεράστιο Respect σε κόσμο, Μαρίνο και πρωταθλητές! (pic)

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Τεράστιο Respect σε κόσμο, Μαρίνο και πρωταθλητές! (pic)

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης καταγράφει τα πάντα από μια όμορφη και κυρίως διδακτική – εμπειρική ποδοσφαιρική βραδιά της Α.Ε.Κ. απέναντι στη μυθική Μπάγερν και έχει υστερόγραφα...

Aϊντφόφεν – Τότεναμ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

'Ηταν μια ποδοσφαιρική βραδιά που άξιζε να ζήσουν όλοι όσοι είναι μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος της πρωταθλήτριας Ελλάδας. Μια υπέροχη νύχτα στην Αθήνα και το Μαρούσι για την ΑΕΚ που συνιστούσε επί της ουσίας το μεγάλο ''ευχαριστώ'' του κόσμου της ομάδας σε όλα αυτά τα παιδιά που ήταν στο χορτάρι (και όσα έλειπαν από πέρυσι) για όσα τους έχουν χαρίσει. Ήταν ένα δίωρο -και κάτι παραπάνω- που ο κόσμος της ομάδας (και οι 60.000) έκανε τη διαφορά, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και δημιούργησε μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα που όμοιά της (και με γνώμονα την ήττα τελικά) δεν έχουμε ξαναζήσει. Τολμώ να πω ούτε με την Μίλαν γιατί τα θυμάμαι... Άλλωστε εκείνο το ματς οι πρωταθλητές Ευρώπης μετέπειτα είχαν ''πνίξει'' την ΑΕΚ, χθες βράδυ δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Η πιο όμορφη εικόνα που είχα όμως από την υπέροχη αυτή βραδιά που ζήσαμε όλοι, χωρίς δυστυχώς να φέρει και ένα θετικό αποτέλεσμα, ήταν η λάμψη και η χαρά που συνάντησα στο πρόσωπο της μητέρας μου στο ημίχρονο της αναμέτρησης όταν την είδα έξω από τη θύρα που βρισκόταν με την αγαπημένη (και από παιδιά) φίλη μου Άντζελα. Ήταν τόσο γνήσιο το «πόσο όμορφα περνάω, νιώθω υπέροχα, πάνε καλά τα παιδιά, κάνουν μεγάλη προσπάθεια», που πρόλαβε να μου πει στα δυο λεπτά που την είδα και ήταν τόσο αρκετό για να με... πλημμυρίσει και να με «πνίξει» το συναίσθημα της χαράς. Εννοείται πως η συζήτηση τελείωσε με το γνωστό της κάθε Ελληνίδας μάνας «άντε πήγαινε τώρα γιατί έχεις δουλειά εσύ».

Επιτρέψτε μου να γράψω κάτι και για τη φίλη μου, την Άντζελα που ήταν παρέα με τη μητέρα μου στο γήπεδο και η οποία είναι ΑΕΚάρα από τις λίγες (το γνωρίζω αυτό δα ΟΛΗ μου τη ζωή): θα γνωρίσουμε στην πανέμορφη Δανάη, την κόρη της ντε, τη μεγάλη της αδυναμία... Η μικρή έχει μεγάλο θαυμασμό στον Πέτρο Μάνταλο και σύντομα θα ψάξω να της δώσω κάτι από τον αρχηγό της πρωταθλήτριας Ελλάδας γιατί είναι όπως μου έχει εξηγήσει η μαμά της η Άντζελα: «η μεγαλύτερη fan και οπαδός του Μάνταλου στην Ελλάδα». Εννοείται πως και η Δανάη είναι ΑΕΚάρα ντε, δεν θέλω καν να απορεί κανείς...

Ήταν όλα όμορφα τη βραδιά με την Μπάγερν πλην του αποτελέσματος. Αλλά διάολε και αυτό στο πρόγραμμα ήταν. Μια γεμάτη ημέρα γιορτής και αναγνώρισης της απόλυτης επιστροφής, της πιο επιτυχημένης δύσκολης ποδοσφαιρικής ιστορίας σε τούτο τον τόπο για μια ομάδα που έφτασε στο μηδέν και σε χρόνο ρεκόρ επανήλθε στο ένα... Για την ΑΕΚ που μπορεί να έφτασε να αγωνιστεί με μία ομάδα όπως η Ραφήνα, αλλά το come back ήταν συγκλονιστικό και εκκωφαντικό αφού έφτασε σε τόσο σύντομο (μυθικό) χρονικό διάστημα να αντιμετωπίζει ξανά ένα club όπως είναι η Μπάγερν Μονάχου. Στο Top-5 των επιτυχημένων ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο!

Από νωρίς στην Νέα Φιλαδέλφεια η πιο όμορφη διχρωμία. Όλα στο κίτρινο και στο μαύρο... Έπειτα η ταλαιπωρία της κίνησης. Ο συνωστισμός στο τρένο, οι ατάκες μεταξύ των φίλων της ΑΕΚ και άσχετων (και από ποδόσφαιρο) επιβατών που έβλεπαν τον πανικό και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες των φίλων της πρωταθλήτριας που έκαναν εκδρομές για να φτάσουν στο ΟΑΚΑ από άλλα σημεία της χώρας μας. Τα παιδάκια με τους γονείς, ήταν τέτοια η ώρα που βόλευε και γέμισε το γήπεδο με οικογένειες. Και έπειτα το γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο... Δεν υπάρχει όταν αυτό το Στάδιο γεμίζει και υπάρχει συγχρονισμός στις εξέδρες. Μετατρέπεται σε απίστευτη έδρα, δημιουργείται εκπληκτική ατμόσφαιρα και το κοινό παίζει μπάλα.

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του Κόβατς, του Νόιερ, του Ρόμπεν και όσων αστέρων της Μπάγερν μίλησαν για το ματς και εστίασαν στην ατμόσφαιρα χαρακτηρίζοντας τον κόσμο της ΑΕΚ «εκπληκτικό ποδοσφαιρικό κοινό». Αξίζει το σεβασμό όλων και την αναγνώριση. Κάτι που έγινε... Βοήθησε πολύ η παρουσία των 2.800 φίλων της Μπάγερν να ζήσουμε αυτήν την υπέροχη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Διότι για να μην ακούγονται εκείνοι δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδάνε οι οπαδοί της πρωταθλήτριας. Από τη στιγμή που κούνησε το σεντόνι έως και το τέλος η στήριξη και η συμπαράσταση του κοινού στην αγαπημένη του ομάδα ήταν τα στοιχεία που συγκλόνισαν. Όπως και η αντίδραση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στο χορτάρι για περισσότερο από μία ώρα οι οποίοι κατάφεραν να δουν στα μάτια την αντίπαλό τους και τους συναδέλφους τους οι οποίοι είχαν ξεχωριστή ποιότητα και ταλέντο.

Όμως σε αυτό το επίπεδο 120 περίπου δευτερόλεπτα που μπορεί να χάσεις για λίγο τη συγκέντρωσή σου, λόγω της υπερ-προσπάθειας, της κούρασης και της πίεσης που αισθάνεσαι και βιώνεις, είναι αρκετά για να σε τελειώσουν. Αυτό είναι το επίπεδο! Τεράστιο και πολύ πιο μακριά από όσα είχε συνηθίσει στο... χωριό που λέγεται Ελλάδα και από το Europa League και τις περσινές αγωνιστικές της υποχρεώσεις σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μια άτυχη στιγμή και μια κόντρα που στρώνει την μπάλα στον αντίπαλο για το πρώτο γκολ και ένα απόλυτο black out στο δεύτερο, απόδειξη και επιβεβαίωση ότι λείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην πρωταθλήτρια (πλην του σούπερ χαφ που έπρεπε να είχε αποκτηθεί) για αυτό το level: η εμπειρία...

Αυτό κερδίζει τώρα όπως εξήγησε και ο Μαρίνος Ουζουνίδης μετά το τέλος της αναμέτρησης και είχε απόλυτο δίκιο... Απόλυτο όμως. Εκείνος βέβαια (σ.σ.: ο Ουζουνίδης ντε) κερδίζει και απόλυτα δικαιολογημένα τον κόσμο της ΑΕΚ και τον -απόλυτο και εδώ- σεβασμό όλων. Διότι και πάλι είδαν οι φίλοι της πρωταθλήτριας την ομάδα τους να προσπαθεί, να ιδρώνει, να βάζει πολλά και δύσκολα στο τεράστιο και παγκόσμιο club που λέγεται Μπάγερν Μονάχου. Με το δικό της τρόπο, όπως θέλει και επιχειρεί εκείνη να μάθει να παίζει το παιχνίδι της και σε αυτό το επίπεδο, στο κορυφαίο δηλαδή, χωρίς να προσπαθεί να αλλάξει πράγματα και καταστάσεις στο παιχνίδι της. Στον τίτλο μου γράφω με το μικρό του τον κ. Ουζουνίδη, ας με συγχωρέσει για τον ενικό, δεν το κάνω από αγένεια με όλο μου το σεβασμό που επίσης έχει κερδίσει για πλάκα με όσα κάνει καθημερινά και όσα λέει (γιατί όλα παίζουν τον ρόλο τους).

Το σεβασμό τον έχουν κερδίσει καιρό τώρα φυσικά και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, οι πρωταθλητές, με την όλη τους συμπεριφορά και παρουσία από την περσινή σεζόν έως και το ματς με την Μπάγερν Μονάχου. Η ΑΕΚ η οποία ξεκίνησε με επτά Έλληνες και πάλι στην ενδεκάδα της (Μπάρκας, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας, Κλωναρίδης και Μάνταλος) τη στιγμή που στο ελληνικό πρωτάθλημα συναντάμε και παιχνίδια (βλέπε το πρόσφατο Άρης – ΠΑΟΚ για παράδειγμα, ισχύει και αλλού) με μόλις 5 Έλληνες σε σύνολο 22 ποδοσφαιριστών! Κι όμως για περισσότερο από μια ώρα προβλημάτισαν και δυσκόλεψαν την Μπάγερν. Όσο μπορούσαν... Γιατί μπορεί η ΑΕΚ να μην είχε τις φάσεις που έκανε με την Μπενφίκα, αλλά δεν τις δέχτηκε κιόλας, έσβησε το καλύτερο κομμάτι παιχνιδιού του αντιπάλου που είναι το επιθετικό.

Κι αυτό επιβεβαιώθηκε στα πρόσωπα και τον εκνευρισμό που έβγαζαν αυτά, από το 30' έως και τη στιγμή της επίτευξης του γκολ, των Λεβαντόβσκι, Ρόμπεν, Τιάγκο, Κίμιχ και Χούμελς... Διότι η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν πέρασε – βίωσε μια εφιαλτική βραδιά με την αντίπαλο να της δημιουργεί -για παράδειγμα- πέντε – έξι ανεπανάληπτα τετ α τετ. Όσο άντεξε και της το επέτρεψαν οι δυνάμεις της, το ταλέντο των παικτών της και η εμπειρία της, περιόρισε και προβλημάτισε ένα από τα κορυφαία club στον κόσμο... Αρκεί; Στο τέλος της κουβέντας όχι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές, είναι τεράστια η διαφορά σε ΟΛΑ απέναντι σε τέτοιες ομάδες με μυθικά επιτεύγματα...

Κι αν μας αντέξει το σχοινί, θα φανεί, στο χειροκρότημα... Θαρρώ αυτό το εμπεδώσαμε όλοι, αντέχει του πρωταθλητές το... σχοινί και φάνηκε, στο τέλος του ματς, στο χειροκρότημα ντε!

Υγ: Θέλω να ξεκινήσω με τα πρόσωπα που ξεχώρισαν και να σταθώ σ' αυτό το πρώτο υστερόγραφο σε ένα από αυτά: Βασίλης Λαμπρόπουλος. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ έκανε απέναντι στην Μπάγερν ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ματς. Ήταν μαζί με τον Τσιγκρίνσκι και τον Γαλανόπουλο (αλλά και τον Χουλτ) οι κορυφαίοι της αναμέτρησης σε όλα τα επίπεδα. Ο ''Λαμπρό'' ήταν εξαιρετικός στο κομμάτι της τακτικής ανταπόκρισης, είχε εκπληκτικές τοποθετήσεις και άμεσες επεμβάσεις, δεν έχασε στιγμή τη συγκέντρωσή του και δεν θυμάμαι να έκανε κάποιο αβίαστο λάθος... Πρώτος στην μπάλα, σωστός πάνω στον -όχι δα και εύκολο- Λεβαντόβσκι και δυνατός πολύ στο ψηλό παιχνίδι. Υπέροχη απόδοση και το χαίρομαι ειλικρινά και πολύ. Άντε να του πάρεις τη θέση, είτε σε λένε Τσόσιτς (που έχει εκπληκτικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά) είτε σε λένε Οικονόμου και τα πας μια χαρά όσο έχεις παίξει έως τώρα. Ένα παιδί που έχει ωριμάσει σε όλα τα επίπεδα και έχει μάθει ένα λάθος να μην επιτρέπει να τον επηρεάσει, αλλά να τον βελτιώνει.

Υγ2: Σημείωσα και παραπάνω ότι είναι εκπληκτικό το παιχνίδι που έχουν κάνει και οι Τσιγκρίνσκι, Χουλτ και Γαλανόπουλος. Ο τελευταίος, η ποδοσφαιρική μου αδυναμία, ο πιτσιρικάς που έχει τόσο μεγαλώσει ποδοσφαιρικά (διότι ηλικιακά είναι μόλις 21), έκανε εκπληκτικά ώριμο παιχνίδι. Ήταν τέλειος τακτικά, πολύ γρήγορος σε όλες τις επιλογές του, ντούκι στο ένας εναντίον εντός με παίκτες top level παρακαλώ στον αντίπαλο άξονα. Πολύ μεγάλη πρόοδο και εξέλιξη το παιδί αυτό κι αν υπήρχε μια χαφάρα στο ρόστερ θα είχε βγάλει κι άλλα στοιχεία και θα τα είχε εξελίξει... Σχετικά με τον Τσιγκρίνσκι δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Όταν είναι στο 100% δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ενώ ο Χουλτ συνεχίζει από 'κει που μας άφησε... Από κει και πέρα πρόλαβε να ξεχωρίσει ο Μπογέ τον οποίο ένιωσε ο αντίπαλος με το που μπήκε στο χορτάρι. Τεράστια απώλεια όλο το προηγούμενο διάστημα η απουσία του Μπογέ, τεράστια!

Υγ3: Οι δηλώσεις του Σιμόες για το κομμάτι της ανανέωσης της συνεργασίας του με την ΑΕΚ είναι αντίστοιχη με τη συνολική του στάση στο θέμα του συμβολαίου του. Τίμιες και όπως πάντα στη σωστή κατεύθυνση... Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να ΜΗΝ ανανεώσει ο «Σίμος» στην πρωταθλήτρια. Κανένας λόγος. Γράφω ξανά (και ξανά) ότι δεν μπορεί να συνιστά πρόβλημα ακόμη και το να αξιώσει χρήματα που είναι πάνω από αυτό που θέλει να δώσει η ΑΕΚ. Κοινώς και να θέλιε παραπάνω να τα πάρει, γιατί τα αξίζει για όλα όσα προσφέρει και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δουλειά του στο χορτάρι. Πρέπει να είναι ο νέος Τόνι (σ.σ.: Σαβέβσκι) με το νούμερο 8 στην πλάτη του τη νέα πρωταθληματική εποχή της Ένωσης που έχει ξεκινήσει.

Υγ4: Τώρα είναι τα δύσκολα... Άντε βγάλε από το μυαλό των παικτών την βραδιά με την Μπάγερν μπροτά σε 60.000 κόσμο και προετοίμασέ τους για το παιχνίδι του πρωταθλήματος με τον Άρη που θα γίνει στο άδειο ΟΑΚΑ λόγω τιμωρίας. Αυτό είναι το δύσκολο έργο του προπονητή και των συνεργατών του. Το πιο δύσκολο απ' όλα όσα έχει να δουλέψει στη διάρκεια της σεζόν ο Ουζουνίδης αφού δεν είναι εύκολο έχοντας επιβληθεί και ένα -3 για κάτι που δεν κατάλαβαν ποτέ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Άντε τώρα να το δουλέψεις αυτό...

Υγ5: Δεν είναι δυνατόν να ΜΗΝ επιβληθεί η ποινή αφαίρεσης βαθμών στον Ολυμπιακό για όσα έγιναν (και με το νέο βίντεο επιβεβαιώνονται) από τους οπαδούς του (και) λίγη ώρα πριν αρχίσει το ματς έξω ακριβώς από το γήπεδο του ΟΦΗ με απίστευτες σκηνές και πολύ βία μεταξύ οπαδών – αστυνομίας και έπειτα (και) οπαδών των γηπεδούχων. Εννοείται πως τα ΜΜΕ δεν έχουν... λυσσάξει για τα γεγονότα αυτά: κανενός αφεντικού (και εντάξει στα ελεγχόμενα από... Φάληρο πλευρά, λογικό, τα άλλα τα αγόρια από κει ψηλά; Είπαμε... αδέρφια πια) και δεν κάνουν τον ''σαματά'' που έκαναν με τα αντίστοιχα γεγονότα στο ματς μεταξύ ΑΕΚ – Ολυμπιακού. Κι όμως που λέτε γίνεται, είναι δυνατόν να ΜΗΝ τιμωρηθεί, αφού στη διοργανώτρια αρχή (Σούπερ Λίγκα λέει... Άντε να μη πάω για μήνυση, δεν γράφω κάτι άλλο και κυρίως αυτό που πρέπει) δεν βρήκαν καν λόγο να κληθεί έστω σε απολογία ο Ολυμπιακός! Αλλά το θέμα είναι για κάποιους να καταδικάσουμε την βία, κι ας τρώει η ΑΕΚ τιμωρία και οι άλλοι να τα κάνουν παντού μπάχαλο και τίποτα! Αυτό το καταδικάστε την βία το ακούω τόσο γελοίο. Λες και την επικροτεί κανείς... Αλλά τι να πούμε να κάνουμε δήθεν τη διαφορά; Άντε πάλι να μη γράψω ''τι να λέγανε'' γιατί θα 'ρθει μήνυση είπαμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...