Η ΑΕΚ κόντρα στις πρωταθλήτριες Ευρώπης

Η ΑΕΚ κόντρα στις πρωταθλήτριες Ευρώπης

Gazzetta team
Η ΑΕΚ κόντρα στις πρωταθλήτριες Ευρώπης

bet365

Ένα ενδιαφέρον θέμα ετοίμασε το επίσημο σάιτ της ΠΑΕ ΑΕΚ ενόψει της αποψινής συνάντησης με την Μπάγερν Μονάχου, παρουσιάζοντας τις φορές που η Ένωση τέθηκε αντιμέτωπη με ομάδες που έχουν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Επιστροφή χρημάτων* στο ΑΕΚ – Μπάγερν Μονάχου και σούπερ αποδόσεις στο Champions League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αναλυτικά το αφιέρωμα της ΑΕΚ από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου:

Η Μπάγερν Μονάχου, το γερμανικό μεγαθήριο με τα πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών, συγκρούεται με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Champions League.

Ο αποψινός αγώνας στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους στην Ιστορία του συλλόγου μας, ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα με την «μεγάλη» κούπα της Ευρώπης στην τροπαιοθήκη της θα αντιμετωπίσει την Ένωση στην Αθήνα, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League.

Τον Σεπτέμβριο του 1971, στην τρίτη της συμμετοχή στη φάση των ομίλων του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Ιταλίας Ίντερ, η οποία τη δεκαετία του '60 είχε ήδη ανέβει δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Ο σύλλογος του Μιλάνου επικράτησε με 4-1 εντός έδρας αλλά ηττήθηκε με 3-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα ιστορικό παιχνίδι για τους Κιτρινόμαυρους, οι οποίοι πήραν μια σπουδαία και δίκαιη νίκη γοήτρου.

Πέρασαν 21 χρόνια για την επόμενη αναμέτρηση του Δικέφαλου Αετού με μια πρωταθλήτρια Ευρώπης, την Αϊντχόφεν (κατέκτησε το τρόπαιο την σεζόν 1987-88), στο πλαίσιο των προκριματικών του UEFA Champions League. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς νίκησε με 1-0 στο «Νίκος Γκούμας», χάρη στο υπέροχο τέρμα του Βασίλη Δημητριάδη, ωστόσο στον επαναληπτικό «μίλησε» η κλάση του τεράστιου Ρομάριο, ο οποίος «υπέγραψε» με χατ-τρικ το τελικό 3-0.

Την σεζόν 1994-95, η τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League και η κληρωτίδα φέρνει στον δρόμο της την Μίλαν, η οποία λίγους μήνες αργότερα είχε σαρώσει με 4-0 την Μπαρτσελόνα στον τελικό της διοργάνωσης στο ΟΑΚΑ, και τον ιστορικό Άγιαξ, ήδη τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης την εποχή του Γιόχαν Κρόιφ και θριαμβευτή του Champions League εκείνης της χρονιάς, καθώς νίκησε με 1-0 την... Μίλαν στον τελικό της Βιέννης.

Στην επιστροφή της στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, το 2002-03 και ξανά με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική ηγεσία, η ΑΕΚ αντιμετώπισε μεταξύ άλλων την «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης των εννέα τροπαίων (τα οποία πλέον έχουν γίνει 13) και της απέσπασε δύο ισοπαλίες, 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια έπειτα από μεγαλειώδη εμφάνιση και 2-2 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», επιστρέφοντας μάλιστα από το 2-0 στο ημίχρονο.

Έναν χρόνο αργότερα, η Ένωση συνάντησε ξανά την Αϊντχόφεν, αυτή τη φορά στη φάση των ομίλων, για να ηττηθεί δύο φορές, με 1-0 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και 2-0 στην Ολλανδία. Την σεζόν 2006-07 όμως, έπειτα από μια «καθαρή» ήττα με 3-0 στο Μιλάνο τον Σεπτέμβριο, η ΑΕΚ του Λορένσο Σέρα Φερέρ θα «γονατίσει» με 1-0 την μεγάλη Μίλαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, λίγους μήνες πριν οι Ροσονέρι επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης στο ίδιο γήπεδο, μετά τον νικηφόρο τελικό με την Λίβερπουλ (2-1).

Τον Αύγουστο οι ποδοσφαιριστές του Μαρίνου Ουζουνίδη απέκλεισαν την Σέλτικ (1-1 στην Γλασκώβη, 2-1 στο ΟΑΚΑ), τον πρώτο βρετανικό σύλλογο ο οποίος είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1967. Η τελευταία εστεμμένη της Ευρώπης η οποία ήρθε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League ήταν ασφαλώς η Μπενφίκα πριν τρεις εβδομάδες, σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση με άτυχη εξέλιξη για την πρωταθλήτρια Ελλάδας (2-3).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κιτρινόμαυροι βρίσκονται σε έναν όμιλο όπου οι αντίπαλοί τους έχουν συνολικά έντεκα Κύπελλα Πρωταθλητριών / Champions League: πέντε η Μπάγερν Μονάχου (1974, 1975, 1976, 2001, 2013), τέσσερα ο Άγιαξ (1970, 1971, 1972, 1995) και δύο οι Πορτογάλοι (1961, 1962)! Τέλος, η ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει δύο ακόμη πρωταθλήτριες Ευρώπης στην Αθήνα, την Πόρτο το 1978 (6-1) και την Μαρσέιγ το 1989 (1-1), όμως τα τρία συνολικά τρόπαιά τους κατακτήθηκαν μετά τις διπλές αναμετρήσεις τους με τον Δικέφαλο Αετό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα