Tο προφίλ του Άγιαξ

Δημήτρης Ρούσσος
Tο προφίλ του Άγιαξ

bet365

Ο Άγιαξ θα βρεθεί στο δρόμο της ΑΕΚ στον πέμπτο όμιλο του Champions League και το gazzetta.gr παρουσιάζει τους Ολλανδούς του «δικού» μας Κώστα Λάμπρου, όπως αυτοί θα εμφανιστούν στο γήπεδο τη σεζόν 2018/19.

Στο Άμστερνταμ και στην επιβλητική «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» θα ταξιδέψει το χειμώνα η Ένωση, που κληρώθηκε με τους δευτεραθλητές Ολλανδίας για τη σεζόν 2017/18 στα «αστέρια» του Champions League.

Ο Αίαντας αποτελεί μια εκ των ιστορικότερων ευρωπαϊκών ομάδων, με ιστορία από το 1900 και πλήθος εγχώριων κι ευρωπαϊκών τίτλων, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το όνομά του στο ευρωπαϊκό πάνθεον και «κληρονομιά» για τους παίκτες, τους προπονητές και όλους όσους συνεχίζουν να «γράφουν» ιστορία για λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League τέσσερις φορές (1971, 1972, 1973, 1995), από μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων/ (1987, 1992), δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα (1972, 1995) και δυο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (1973, 1995). Εντός συνόρων αποτελεί τον πιο πετυχημένο σύλλογο, αφού έχει κατακτήσει 33 φορές τον τίτλο της Eredivisie, με πιο πρόσφατο το 2014, 17 φορές το Κύπελλο Ολλανδίας, με έσχατο το 2010 και 7 Σούπερ Καπ, που το πανηγύρισε το 2013.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να περηφανεύεται για την παρουσία στον τελικό του Europa League το 2017 (2-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ωστόσο η αποχή από τους τίτλους στην Ολλανδία, καθώς και από τους ομίλους των «αστεριών», στα οποία επιστρέφει μετά το 2015, έχουν αφήσει «διψασμένο» το κοινό του για επιτυχίες.

TΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ

Φέτος ήταν το καλοκαίρι της ουσιαστικής ενίσχυσης του Αίαντα, που είδε τον Ντάλεϊ Μπλιντ να επιστρέφει μετά την παρουσία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Ντούσαν Τάντιτς να αφήνει επίσης την Premier League, ώστε να μετακομίσει στο Άμστερνταμ. Εξάλλου, οι διοικούντες τους Ολλανδούς επένδυσαν στο μέλλον, βγάζοντας από τα ταμεία 8.25 εκατ. ευρώ για τον 19χρονο αριστερό εξτρέμ Χασάν Μπαντές από τη βελγική Μαλίν, καθώς και άλλα 6 εκατ. για τον 25χρονο μεσοεπιθετικό Ζακάρια Λαμπιάντ, που πέρυσι έκανε «θραύση» στο ολλανδικό πρωτάθλημα με την Ουτρέχτη, μετρώντας 17 γκολ και 12 ασίστ σε 39 συμμετοχές.

Αντίθετη πορεία, βγάζοντας τα «ερυθρόλευκα», ακολούθησε ο γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ, Τζάστιν, που σε ηλικία 19 ετών έφερε 17.25 εκατ. ευρώ στα ταμεία και του χρόνου θα αγωνίζεται στη Ρόμα. Επιπλέον, αποχώρησαν οι Ζέεφουικ, Γιουνές, Ντιγκς, Φίαγκέβερ, Άλμπλας, Ντε Γιονγκ, Κασιέρα, Γιόνσεν, που πάντως δεν λογίζονταν ως αξιόπιστες λύσεις στο ρόστερ της περσινής σεζόν.

Φυσικά στο ρόστερ ξεχωρίζει η παρουσία του 26χρονου Έλληνα τερματοφύλακα, Κώστα Λάμπρου, που βρίσκεται στην ομάδα από το 2017 κι έχει αγωνιστεί σε 2 παιχνίδια με την αντρική ομάδα και 10 με την U21.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Έρικ Τεν Χάαγκ βρίσκεται στον πάγκο του Αίαντα από το 2017, με σκοπό να επαναφέρει την ομάδα στους τίτλους, αλλά και να την οδηγήσει σε επιτυχημένα μονοπάτια στην Ευρώπη.

Σε ηλικία 48 ετών και πρώην ποδοσφαιριστής σε πολλές ομάδες της Eredivisie (Τβέντε, Ντε Γκράαφσαπ, Βάλβαικ, Ουτρέχτη), ο Τεν Χάαγκ ξεκίνησε την πορεία του στους πάγκους από την Τβέντε, ενώ πέρασε και για μια τριετία (2009-2012) ως βοηθός από την PSV Αϊντχόφεν. Ζώντας την εμπειρία της δεύτερης ομάδας της Μπάγερν Μονάχου (2013-2015), πήρε την «πρώτη» δουλειά στην Ουτρέχτη και στη συνέχεια ανέλαβε τον Άγιαξ, λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2017.

Μέχρι σήμερα τον έχει οδηγήσει σε 25 παιχνίδια, μετρώντας 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες (55-21 γκολ) και ποσοστό νικών 72%. Φέτος μπόρεσε να σχεδιάσει την ομάδα του μόνος του, κάνοντας τις κινήσεις που ήθελε, ώστε να παρουσιάσει το έργο του στο Άμστερνταμ.

ΤΟ «ΑΣΤΕΡΙ»: ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΝΕΡΕΣ

Στην πρώτη του «γεμάτη» σεζόν με τα «ερυθρόλευκα», ο Βραζιλιάνος δεξιός εξτρέμ από το Σάο Πάουλο κατέπληξε το ολλανδικό κοινό και μπήκε στο «μάτι» πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων. Στα 21 του, ο Νέρες συμπλήρωσε 38 συμμετοχές με 15 γκολ και 14 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Μετά δε τη φυγή του Τζάστιν Κλάιφερτ, αποτελεί τη συνέχεια στην εξέλιξη της γραμμής κρούσης του Άγιαξ. Η τιμή του υπολογίζεται στα 18 εκατ. ευρώ και η Μίλαν, η Ρόμα και η Ντόρτμουντ έχουν ήδη την περίπτωσή του στα ραντάρ τους.

«ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ» ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η πρεμιέρα στην Eredivise 2018/19 δεν συνδυάστηκε με νίκη για την αντίπαλο της ΑΕΚ, αφού παραχώρησε ισοπαλία εντός έδρας στην Χέρακλες. Έκτοτε μετράει δυο νίκες (0-1 τη Βένλο, 5-0 την Έμεν), δείχνοντας να ξεπερνάει την απώλεια βαθμών. Στην Ευρώπη ο Άγιαξ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του από την δεύτερο προκριματικό γύρο, αποκλείοντας με δυο νίκες τη Στουρμ Γκρατς (2-0, 1-3). Στον τρίτο γύρο δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τη Σταντάρ Λιέγης, παίρνοντας ουσιαστικά την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι (3-0) στο Άμστερνταμ και ολοκληρώνοντας τη δουλειά στο Βέλγιο (0-0).

Τελευταίο εμπόδιο ήταν η Ντιναμό Κιέβου, που επίσης υπέκυψε στο πρώτο παιχνίδι στην Ολλανδία (3-1) και δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την ισοπαλία στην Ουκρανία. Έτσι ο Αίαντας επέστρεψε για μια ακόμη φορά στους ομίλους του Champions League μετά από τρία χρόνια!

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Η «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» είναι η παλιά «Άμστερνταμ Αρίνα», που από φέτος φέρει το όνομα του «θρύλου» του Αίαντα και του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Άνοιξε το 1996 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, πρωτοπορώντας εδώ και χρόνια με την εισελκόμενη οροφή και επίπεδο με γρασίδι. Η χωρητικότητά του είναι 54.990 θέσεις. Το κόστος κατασκευής του σταδίου έχει εκτιμηθεί σε 212 εκατομμύρια φιορίνια (96 εκατομμύρια ευρώ). Ο πρώτος αγώνας που πραγματοποιήθηκε μετά τα εγκαίνιά του γηπέδου ήταν μεταξύ του Άγιαξ και της Μίλαν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα