Βαθμολογία UEFA: Κοπεγχάγη και Σαχτάρ «σκοτώνουν» την Ελλάδα!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Βαθμολογία UEFA: Κοπεγχάγη και Σαχτάρ «σκοτώνουν» την Ελλάδα!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει τη ζημιά που έχουν κάνει στη μάχη της χώρας μας για την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA οι πρωταθλήτριες Δανίας και Ουκρανίας που έχουν μαζέψει μαζί σχεδόν όσους βαθμούς έχουν πάρει μαζί Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

Εξαιτίας κυρίως της απρόσμενης -βάσει συνθηκών- εφετινής παρουσίας της πρωταθλήτριας Δανίας Κοπεγχάγης και της πρωταθλήτριας Ουκρανίας, Σαχτάρ Ντόνετσκ στους ομίλους του UEFA Champions League δεν έχει μέχρι σήμερα εξαργυρωθεί η πολύ καλή παρουσία των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν έχει αποτυπωθεί η πολύ μεγάλη προσπάθεια ανόδου στη βαθμολογία της UEFA και το ότι παραμένουμε ακόμα… κολλημένοι στη 19η θέση, τέσσερις θέσεις κάτω από το μεγάλο μας στόχο.

Πρόκειται για δύο ομάδες που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν και οδηγό για τις δικές μας ομάδες για τον τρόπο οργάνωσης και ποδοσφαιρικής στρατηγικής, από τη στιγμή που δεν πρόκειται για… απειλή, που προέρχεται από τα μεγάλα πρωταθλήματα ή τα μεγάλα πορτοφόλια της Ευρώπης.

Και αν βεβαίως η πρωταθλήτρια Ουκρανίας κατά το παρελθόν είχε τη δυνατότητα για υπέρογκες μεταγραφικές επενδύσεις, πολύ μεγαλύτερες από αυτές των ομάδων μας, δεν παύει λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα της να είναι ομάδα που έχει ξεχάσει τι σημαίνει να παίζει στην έδρα της (πιο σωστά έχει… χάσει και την έδρα της και την πόλη της), έχει μετακομίσει για…εφέτος στο Αμβούργο, στηρίζεται πλέον στους δικούς της γηγενείς ποδοσφαιριστές με μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ τα 24 χρόνια και με μόλις έντεκα ξένους, που δεν κάνουν τη διαφορά, αφού τα μεγάλα ονόματα την εγκατέλειψαν, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάστηκε να επιστρατεύσει ακόμα και τον παλιό της σταρ, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, όταν έμεινε ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι από τον Ιωνικό για να έχει μια εναλλακτική λύση εμπειρίας στα μετόπισθεν.

Αυτή η Σαχτάρ, όμως, που την είδαμε το καλοκαίρι να ηττάται εύκολα σε φιλικό ματς από την ΑΕΚ, εκμεταλλεύτηκε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους που είχε μάλλον για τελευταία χρονιά η Ουκρανία, στάθηκε με αξιοπρέπεια σε έναν όμιλο με Μπαρτσελόνα, Πόρτο και την πρωταθλήτρια Βελγίου Αντβέρπ που έβγαλε νοκ άουτ τον περασμένο Αύγουστο την πρωταθλήτρια Ελλάδας, κατάφερε να κάνει νίκη σε ουδέτερο γήπεδο απέναντι στην Μπαρτσελόνα και απόψε διεκδικεί πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης, έχοντας εξασφαλίσει την τρίτη θέση και τη συνέχεια στο Europa.

Από την πλευρά της η Κοπεγχάγη με μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ της τα 25 χρόνια, με τους μισούς ποδοσφαιριστές της να προέρχονται από τις Ακαδημίες της δημιουργώντας υπεραξίες, με ακριβότερη μεταγραφή έναν Γαλλοτυνήσιο από τη Βίμποργκ με επένδυση στα 2,5 εκατ. ευρώ, με θεωρητικά χρηματιστηριακή αξία της ομάδας χαμηλότερη του Ολυμπιακού και περίπου στα ίδια επίπεδα των άλλων τριών ομάδων μας, εξασφάλισε χθες το βράδυ την πρόκρισή της στους 16 του Champions League σε όμιλο με Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γαλατασαράι, που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το ύψος του μπάτζετ τους, τις επενδύσεις τους ή τα έσοδά τους σε πολύ μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αγορές από αυτή της… ημιερασιτεχνικής Δανίας! Kαι αφού στα καλοκαιρινά προκριματικά απέκλεισε κατά σειρά Μπρεϊντάμπλικ, Σπάρτα Πράγας και Ρακόφ για να βρεθεί στους ομίλους!

Σαχτάρ και Κοπεγχάγη είναι οι δύο ομάδες που σχεδόν μόνες τους κρατούν όρθιες στην εφετινή μάχη της βαθμολογίας της UEFA την Ουκρανία και τη Δανία, εκ των βασικών αντιπάλων της χώρας μας στη μάχη για τη 15η θέση! Και αν η Κοπεγχάγη έχει και τη σημαντική βοήθεια… κάποιας Νόρτζελαντ με βαθμολογική συγκομιδή μεγαλύτερη των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, η Σαχτάρ αντιστέκεται μόνη της στην ελληνική αντεπίθεση, χωρίς τη βοήθεια της αποκλεισμένης Ντιναμό Κιέβου και με συνοδοιπόρο τη γνωστή μας… Ζόρια Λουχάνσκ του Ολεγκ Νταντσένκο, που έχει βρει δεύτερη πατρίδα στο Λουμπλίν της Πολωνίας…

Αν μάλιστα η Σαχτάρ ολοκληρώσει την υπέρβασή της απόψε κόντρα στην Πόρτο στο Ντραγκάο, τότε οι δύο αυτές ομάδες (Κοπεγχάγη και Σαχτάρ) θα έχουν ξεπεράσει μόνες τους σε συγκομιδή βαθμών και τους πέντε εκπροσώπους της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτρέποντας την…προσπέραση της αποδυναμωμένης λόγω πολέμου Ουκρανίας και ανεβάζοντας τη Δανία, εκ των βασικών μας αντιπάλων, στη 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA να φλερτάρει ακόμα και με το πολύ μακρινό για εμάς top-10!

Και μέσα σ΄ όλα υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος. Με τους συλλογικούς συντελεστές που συνεχίζουν να χτίζουν με σταθερότητα Σαχτάρ και Κοπεγχάγη είναι με διαφορά οι δύο πρώτες ομάδες που φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν το rebalancing του νέου φορμάτ του Champions League και να έχουν τον πρώτο λόγο για απευθείας θέση στους 36 της νέας διοργάνωσης, αν κατακτήσουν το πρωτάθλημα στη χώρα τους, παρά το γεγονός ότι ούτε η Ουκρανία, ούτε η Δανία δεν θα έχουν απευθείας εκπροσώπηση.

Απλώς και μόνο λόγω του υψηλού τους συντελεστή, μία εκ των δύο, αν κατακτήσει τον εγχώριο τίτλο, θα είναι η ομάδα που θα καλύψει τη θέση του κατόχου του εφετινού τροπαίου, αν -όπως πάντα συμβαίνει- έχει ταυτόχρονα και εισιτήριο από το πρωτάθλημα της χώρας του!

Σαχτάρ Ντόνετσκ και Κοπεγχάγη μαζί με τους τρεις εφετινούς εκπροσώπους της Τσεχίας (Σλάβια Πράγας, Σπάρτα Πράγας και Βικτόρια Πλζεν) είναι οι ομάδες που προς το παρόν φράζουν το δρόμο στις δικές μας για επαρκέστερη ελληνική συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης και για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό πλασάρισμα. Εν αναμονή βεβαίως της μεγάλης… Πέμπτης που ξημερώνει για το ποδόσφαιρό μας και τις ομάδες μας στο φινάλε του Europa League και του Conference!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.