Φαινόμενο… Ανδρέας Τάτος

Φαινόμενο… Ανδρέας Τάτος

Φαινόμενο… Ανδρέας Τάτος

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αδιαμφισβήτητου ηγέτη αλλά το… βεβαρημένο παρελθόν καλλιεργεί δικαιολογημένες αμφιβολίες. Είναι σαφές όμως ότι αν το λέει η δική του καρδούλα, ο Ανδρέας Τάτος μπορεί να κερδίσει χρόνο, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ενταχθεί στα κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής ποδοσφαιρικής σκηνής.

Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, περιγράφουν έναν ιδιαίτερα συναισθηματικό άνθρωπο ο οποίος συνηθίζει να κλειδαμπαρώνει τα αισθήματά του διότι θεωρεί ότι υποδηλώνουν αδυναμία. Στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, σπανία θα τον δείτε να χαμογελάει, γενικά τον συντροφεύει ένα ψυχρό βλέμμα. Συνηθίζει να αντιδρά – ακόμη και στις φάσεις όπου αντιλαμβάνεται το σκληρό μαρκάρισμα ενός αντιπάλου – σκύβοντας το κεφάλι και επικεντρώνοντας το βλέμμα του στην μπάλα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος έκφρασης. Είναι ο Ανδρέας Τάτος.

Είναι αλήθεια ότι για τον 27χρονο μέσο έχουν γραφτεί δεκάδες χιλιάδες λέξεις. Κάποιες ισορρόπησαν στα όρια της υπερβολής, άλλες αποτύπωσαν την πραγματικότητα. Όλες όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή, εμπεριείχαν ένα απλό και παράλληλα σύνθετο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν αυτός ο παίκτης να μην έχει κάνει την καριέρα που του αρμόζει βάσει ταλέντου και τεχνικής κατάρτισης; Είναι εξίσου προφανές ότι σε τούτο το ερώτημα μπορεί να απαντήσει μόνο ο ίδιος. Ενδεχομένως να επικαλεστεί την τριετία των δανεισμών (σ. σ. στην εποχή όπου ανήκε στον Ολυμπιακό στον οποίον ουδέποτε αγωνίστηκε για περισσότερο από έναν αγώνα). Το βέβαιο είναι ότι πάντα τον ακολουθούσε ο τίτλος του ηγέτη. Ίσως δεν κατάφερε να τον διαχειριστεί. Ίσως πάλι το εργασιακό περιβάλλον να μην ήταν κατάλληλο για τον ίδιο. Ως ηγέτης πήγε (στη δεύτερη θητεία του) στον Ατρόμητο, αλλά μετά από διάστημα 5-6 μηνών αναζητούσε ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του. Ως ηγέτης ήρθε και στον Άρη – μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Βέροια.

Σαφέστατα, το δείγμα δεν είναι επαρκές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, είναι ευδιάκριτο όμως ότι ο Νίκος Αναστόπουλος σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να γίνει ο Τάτος ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Άρη. Αυτή είναι η εντολή του προπονητή του Άρη και την υποστηρίζει μέσα από την τακτική που ακολουθεί.

Ελεύθερος με τακτικά όρια

Δεν επιδέχεται αμφιβολίας η άποψη ότι ο Νίκος Αναστόπουλος έχει μια μοναδική ικανότητα να εισβάλλει στο μυαλό των ποδοσφαιριστών. Να μιλάει στη ψυχή τους, να ανασταίνει ψυχολογίες. Στον φετινό Άρη, δούλεψε πάρα πολύ πάνω στον συγκεκριμένο τομέα σε δύο ποδοσφαιριστές. Στον Ράφικ Τζιμπούρ και στον Ανδρέα Τάτο. Αφιέρωσε αρκετές ώρες στις συνομιλίες μαζί τους γιατί αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των περιστάσεων, καταλαβαίνει ότι σε πρώτη φάση οφείλει να «κερδίσει» τους ποδοσφαιριστές. Προσέξτε, δεν είναι διαχωρισμός, αλλά αντικειμενική προσέγγιση των ιδιομορφιών που χαρακτηρίζουν τις ισχυρές και ιδιαίτερες προσωπικότητες.

Στην περίπτωση του Τάτου, ο Αναστόπουλος αντιλήφθηκε δύο πράγματα. Πρώτον, ο 27χρονος μέσος θέλει να έχει ελευθερία κινήσεων και πολύ μεγαλύτερο πεδίο δράσης σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, την περσινή σεζόν έπεφτε πάνω στον Σέρχιο Κόκε. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Αναστόπουλος (το καλοκαίρι) κλήθηκε να επιλέξει. Η εντολή στον Τάτο είναι να εισπράττει την μπάλα από το ύψος της μεσαίας γραμμής και να διαδραματίσει ρόλο ανάλογο με αυτόν που έχει ο αυθεντικός πλέι μέικερ στο μπάσκετ. Έχει όλο το γήπεδο μπροστά του, πολλές εφικτές πάσες, αλλά και τον χώρο για να αποδείξει την τεχνική κατάρτισή του. Σε αντίθεση όμως με την αύξηση του πεδίου δράσης, υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνεις ως προς τους χώρους επί των οποίων θα πρέπει να κινείται. Για παράδειγμα, υποχρεούται πάντα να κινείται στην αδύναμη πλευρά, όταν η ομάδα αποφασίζει να υπερφορτώσει τη δεξιά ή την αριστερή. Κι αυτό διότι ο Τάτος έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι ο 27χρονος έχει αρκετούς παίκτες με τους οποίους μιλάει την ίδια (ποδοσφαιρική) γλώσσα. Υπό την έννοια ότι το ρόστερ του Άρη διακρίνεται για την ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Μπορεί να συνεννοηθεί ευκολότερα με τους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής κι αυτό θα επιβεβαιωθεί μέσα από το διάστημα που θα χρειαστεί η ομάδα ώστε να αποκτήσει αυτοματισμούς. Η εύκολη νίκη επί του Αιγινιακού στο Κύπελλο Ελλάδος δεν στοιχειοθετεί επαρκές πειστήριο. Είναι όμως ένα δείγμα. Για τα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ο Ανδρέας Τάτος αλλά και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στον φετινό Άρη.

Best of internet