Παναθηναϊκός - Ξάνθη 1-2

Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός - Ξάνθη 1-2

bet365

Mε ένα γκολ (του Ντε Λούκας) για... χρυσό βατόμουρο στον Στιλ και μια γκολάρα για Όσκαρ στον Βασιλακάκη, η (έως σήμερα ουραγός) Ξάνθη... άλωσε την Λεωφόρο, νίκησε 2-1 τον κακό Παναθηναϊκό και τον έριξε από την κορυφή!

Η Ξάνθη χάρη στο υπέροχο γκολ του Βασιλακάκη και τον... Στιλ, «γκρέμισε» τον Παναθηναϊκό από την κορυφή, νικώντας 2-1 μέσα στην Λεωφόρο.

Έτσι έπαιξαν

Την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα παρέταξε ο Αντρέα Στραματσόνι που είχε στο μυαλό του μόνο το «τρίποντο» κορυφής και όχι να κάνει διαχείριση δυνάμεων ενόψει Λιέγης, ρισκάροντας μια πιθανή απώλεια βαθμών. Σε διάταξη 4-2-3-1 ο Στιλ ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια. Αριστερό μπακ ο Χουλτ, δεξί ο Μέστο και δίδυμο στα στόπερ ο Σάμπα με τον Μολέδο. Ζέκα και Λεντέσμα τα αμυντικά χαφ. Αριστερό «φτερό» ο Γουακάσο, δεξί ο Βιγιαφάνιες και ο Λουντ πίσω από τον Μπεργκ.

Ο Λουτσέσκου επέλεξε τον Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια της Ξάνθης. Δεξί μπακ ο Χατζητερζόγλου, αριστερό ο Μπαξεβανίδης και στο κέντρο της άμυνας ο Λισγάρας με τον Φλίσκα. Καμαρά και Ντε Λούκας τα «εξάρια», έχοντας μπροστά τους τον Βασιλακάκη. Δεξί «φτερό» ο Σολτάνι, αριστερό ο Λουσέρο και αιχμή του δόρατος ο Γιουνές.

«Σύνδρομο» διακοπής και... Σίμαν!

Πάντα μετά από διακοπή για παιχνίδια εθνικών ομάδων, ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται εκτός τόπου και χρόνου, χωρίς ρυθμό, με εμφανή έλλειψη συγκέντρωσης. Προβληματικός. Όπως ακριβώς ήταν και στο σημερινό πρώτο ημίχρονο με την Ξάνθη. Η πίεση ψηλά του Λουτσέσκου-έξω από την «πράσινη» περιοχή- ανάγκασε τον Λεντέσμα να γυρίζει σε θέση στόπερ για να πάρει μπάλα και να «φτιάξει» τις επιθέσεις του «τριφυλλιού». Τις περισσότερες φορές ο Αργεντικός είχε την πάσα που θα «ξεκλείδωνε» το πρέσινγκ αλλά από κει και έπειτα ο Παναθηναϊκός ήταν ανήμπορος να δημιουργήσει.

Αυτό συνέβη για τρεις λόγους:

Α)Η πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία της Ξάνθης, με αλληκοκαλύψεις, άριστη τακτική συμπεριφορά και συγκέντρωση.

Β)Η έλλειψη ουσίας από τους ακραίους(Μέστο, Βιγιαφάνιες, Γουακάσο, Χουλτ) που στο επιθετικό τρίτο δεν είχαν την σωστή επιλογή.

Γ)Η κακή εικόνα του Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος είναι σημαντικός για τις κινήσεις της ομάδας του στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου. Μόνο στο 13' ο «Βίγια» έφτασε κοντά στο γκολ μετά το κλέψιμο του Ζέκα και την πάσα του Λουντ αλλά ο Λισγάρας έκοψε σωτήρια! Το παιχνίδι πήγαινε στα μέτρα των φιλοξενούμενων, οι οποίοι «πάγωσαν» την Λεωφόρο από το πουθενά στο 34'! Ένα ανόητο φάουλ του Γουακάσο σε μία «σκοτωμένη» φάση για την Ξάνθη, έφερε το «στημένο» στα δεξιά και αρκετά μακριά από την περιοχή.

Ο Ντε Λούκας έπιασε ένα φαλτσαριστό απευθείας «χτύπημα» και ο Λουκ Στιλ... μιμήθηκε τον Ντέιβιντ Σίμαν στην ιστορική εκτέλεση του Ροναλντίνιο στο Μουντιάλ του 2002. Ο Άγγλος πορτιέρο απλά παρακολούθησε την πορεία της μπάλας προς το πλεκτό, σε μία ανεπανάληπτη γκάφα, επιβεβαιώνοντας πως κάθε χρόνο «έχει» μία τέτοια στιγμή!

Γκολ-ποίημα και ξανά «διπλό» η Ξάνθη!

Η είσοδος του Λέτο στο παιχνίδι έκανε πιο επικίνδυνο τον Παναθηναϊκό, ο Στραματσόνι γύρισε το σύστημα σε 4-1-3-2 αλλά και πάλι οι «πράσινοι» τα έβρισκαν σκούρα απέναντι στην εξαιρετική διαβασμένη ομάδα του Λουτσέσκου. Η πίεση του «τριφυλλιού», πάντως, απέδωσε καρπούς στο 62'. Ένα κλέψιμο της μπάλας έξω από την περιοχή και μια ωραία συνεργασία Μπεργκ, Λουντ, έφερε την μπάλα στον Λέτο που δεν χαρίστηκε και έφερε το παιχνίδι στα ίσια.

Η Λεωφόρος πήρε φωτιά, ο Παναθηναϊκός είχε τα πάντα υπέρ του και, όμως, κατάφερε να βρεθεί και πάλι πίσω στο σκορ στο 67'. Ο Στιλ ήταν εκτός εστίας, ο Βασιλακάκης έκανε το τέλειο σουτ από απόσταση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με απίθανο «τελείωμα». Σε σημείο «κλειδί» οι φιλοξενούμενοι έβαλαν και πάλι τους «πράσινους» πίσω στο σκορ, η είσοδος του Εμποκού δεν άλλαξε κάτι και ενώ ο Μάρκους Μπεργκ ήταν «σκασμένος» από το 60' και ανήμπορος να βοηθήσει, ο Στραματσόνι έβαλε τον Ρινάλντι στο 90' αντί του Λεντέσμα που ήταν ο μοναδικός που είχε καθαρό μυαλό να «φτιάξει» κάτι. Ο Σάμπα ως σέντερ φορ δεν απέδωσε και η Ξάνθη κράτησε μέχρι τέλους ένα σπουδαίο «τρίποντο», παίζοντας και με τον χρόνο...

MAN OF THE MATCH: Το απίθανο γκολ που βάζει στο 66' χαρίζει την νίκη στην Ξάνθη. Ο Βασιλακάκης είδε τον Στιλ εκτός εστίας και με φοβερό σουτ στην κίνηση «έγραψε» το 2-1, σε χρονικό σημείο «κλειδί», λίγα λεπτά μετά την ισοφάριση του Παναθηναϊκού. Γκολ κλάσης, ένα από τα πιο όμορφα της χρονιάς.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Χρήστος Λισγάρας. Ο έμπειρος στόπερ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα του. «Καθάρισε» τις περισσότερες φάσεις στον αέρα, δεν επέτρεψε στον Μπεργκ να γίνει απειλητικός και ήταν ηγετική μορφή για την Ξάνθη σήμερα στην Λεωφόρο.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Λουκ Στιλ. Ο Άγγλος πορτιέρο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρώτη ήττα του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα. Έχει μεγάλη ευθύνη και στα δύο γκολ που δέχεται.

Η ΓΚΑΦΑ: Και εδώ συναντάμε τον έμπειρο άσο, ο οποίος βρισκόταν σε άλλο γήπεδο. Αν το τέρμα του Βασιλακάκη ήταν μία σπάνια έμπνευση σε συνδυασμό πως έπαιζε μακριά από την εστία χωρίς λόγο, εκείνο του Ντα Λούκας είναι ανεπίτρεπτο. Το δέχθηκε χωρίς να αντιδράσει, με την μπάλα να πηγαίνει από ύψος και 30 μέτρα απόσταση.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Φουκάκης εκνεύρισε την κερκίδα και τους παίκτες του Παναθηναϊκού με τις αποφάσεις του, καθώς «μοίρασε» τα σπόρια στην Ξάνθη. Υπάρχει μία φάση στο φινάλε του ματς όπου ο Λισγάρας κατεβάζει το σορτσάκι του Μπεργκ μέσα στην περιοχή αλλά ο ρέφερι από την Κρήτη δεν έδειξε τίποτα. Με λάθη και οι επόπτες, πιο σημαντικό το οφ-σάιντ που δίνει στο 94' ο Νικολαϊδης σε παίκτη των φιλοξενούμενων.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Η Ξάνθη, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος νίκησε τον Παναθηναϊκό μέσα στην Λεωφόρο και τον υποχρέωσε σε ήττα που τον έριξε από την κορυφή της βαθμολογίας. Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν επηρεασμένοι μετά την διακοπή, «πλήρωσαν» την τραγική μέρα του Στιλ και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Oι συνθέσεις

Παναθηναϊκός: Στιλ, Σάμπα, Μολέδο, Μέστο, Χουλτ, Λεντέσμα (90’ Ρινάλντι), Ζέκα, Βιγιαφάνιες, Λουντ (69’ Εμποκού), Γουακάσο (46’ Λέτο), Μπεργκ

Ξάνθη: Ζίφκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Γιουνές, Σολτάνι (67’ Λάζιτς), Λουσέρο, Χατζητερζόγλου (55’ Νιέτο), Βασιλακάκης (75’ Καρασαλίδης), Φλίσκας, Λισγάρας, Καμαρά

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα