Όταν ο Παναθηναϊκός έχασε τον «Πατριάρχη» του (pics)

Όταν ο Παναθηναϊκός έχασε τον «Πατριάρχη» του (pics)

Gazzetta team
Όταν ο Παναθηναϊκός έχασε τον «Πατριάρχη» του (pics)

bet365

Μαύρη μέρα η σημερινή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος το 1980 έχασε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ιστορίας του, τον Απόστολο Νικολαΐδη.

Ήταν 10 Οκτωβρίου του 1980 όταν η οικογένεια του Παναθηναϊκού βυθιζόταν σε πένθος από την είδηση της απώλειας του Απόστολου Νικολαΐδη. Του ανθρώπου που υπηρέτησε το τριφύλλι» για περίπου 60 χρόνια και αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του συλλόγου. Μάλλον για την ακρίβεια, την πιο εμβληματική μετά από αυτή του ιδρυτή του «τριφυλλιού», Γιώργου Καλαφάτη, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως «Πατριάρχης». Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά του από σχεδόν όλες τις θέσεις και το πάθος που είχε για την ομάδα.

Γεννήθηκε στην Φιλιππούπολη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε στην Ροβέρτειο Σχολή και το 1914 έγινε μέλος του Παναθηναϊκού, τον οποίο έμελλε να γιγαντώσει με τις ιδέες, την αφοσίωση και την αγάπη του... Μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν η μετατροπή της ομάδας από ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο σε πολυαθλητικό όμιλο, με αποτέλεσμα την αγωνιστική πρόοδο και την πρωτοπορία όλων των αθλητικών τμημάτων.

Έτσι, με το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, οι «πράσινοι» άρχισαν να μεγαλώνουν και να γιγαντώνονται στον χώρο του αθλητισμού (συνολικά είχαν πάνω από τμήματα), μαζεύοντας αρκετούς φιλάθλους όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο Απόστολος Νικολαΐδης έπαιζε σχεδόν σε όλα αθλήματα που διατηρούσε ο σύλλογος εκείνη την στιγμή (στίβο, βόλεϊ κ.α), βοηθώντας από όποιο πόστο μπορούσε. Είναι χαρακτηριστικό πως διατέλεσε πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου αλλά και γενικός αρχηγός...

Μάλιστα η πολιτική δράση ως μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας, είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο... μάτι της Χούντας, η οποία το 1968 τον καθαίρεσε από την προεδρία του συλλόγου και τον παρέπεμψε σε δίκη. Ωστόσο δεν έμεινε για πολύ μακριά από τον σύλλογο της καρδιάς του... Μία από τις πρώτες κινήσεις των ανθρώπων του «τριφυλλιού» μετά την πτώση της δικτατορίας ήταν να τον δώσουν τιμητικά την θέση που είχε πριν την μαύρη 7ετίας της χώρας (μέχρι το 1979). Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε όμως δεν του επέτρεπαν να είναι όσο ενεργός θα ήθελε, αφήνοντας στο... πόδι του, τον ανιψιό του Τζάκ, ο οποίος αποτελούσε στέλεχος της ομάδας μπάσκετ και τον αντικατέστησε τυπικά το 1979 μέχρι το 1983.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την παραχώρηση της θέσης του, νικήθηκε από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, βυθίζοντας σε πένθος τους φίλους του συλλόγου. «Και οι γίγαντες πέφτουν. Και οι Διογένηδες λυγίζουν. Και οι λεβέντες κι όλοι οι μεγάλοι και τρανοί πεθαίνουν. Έφυγε ο μέγιστος του ελληνικού αθλητισμού, Απόστολος Νικολαΐδης. Η μεγαλύτερη φυσιογνωμία αθλητού και αθλητικού παράγοντα δεν υπάρχει πια», έγραφε την επόμενη μέρα η «Αθλητική Ηχώ», ενώ ο Παναθηναϊκός τον αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια: «Όλοι εμείς στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το σύλλογο στο δρόμο που εσύ χάραξες και δεν θα δεχθούμε ποτέ ο Παναθηναϊκός σου να πάψει να είναι εκείνος που οραματίστηκε».

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κηδεία του, η οποία έγινε στο Α' Νεκροταφείο, το φέρετρο του σήκωσαν αθλητές από τα μεγαλύτερα τμήματα της ομάδας: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνιάδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος και Καλογερόπουλος (μπάσκετ).

Ένα χρόνο μετά το γήπεδο της Λεωφόρου μετονομάστηκε σε «Απόστολος Νικολαΐδης» προς τιμήν του... Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος απέναντι στον άνθρωπο που μπορεί να μην αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του, αλλά σε αυτόν οφείλεται η γιγάντωσή του!
Ο Απόστολος Νικολαΐδης γίνεται «Πατριάρχης του Παναθηναϊκού» (pics)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα