Ερχεται «τσουνάμι» προσφυγών

Γιώργος Ντυμένος
Ερχεται «τσουνάμι» προσφυγών

bet365

Η αλλαγή της φορολογίας έχει προκαλέσει «διαμάχη» μεταξύ πολλών ΠΑΕ και παικτών – Το gazzetta.gr σας μεταφέρει τα δεδομένα.
Σε πολλούς στο άκουσμα ότι ο Ιλιτς προχώρησε σε προσφυγή κατά του ΠΑΣ Γιάννινα, μπορεί να υπάρξει ο «συνειρμός» πώς κάτι δεν πάει καλά στα οικονομικά της ομάδας. Αλλά φαίνεται πως η κατάσταση δεν είναι έτσι. Οχι γιατί ο Σέρβος φορ δεν έχει κινηθεί νομικά κατά του «Αγιαξ της Ηπείρου». Αλλά επειδή η υπόθεσή του είναι ίδια με δεκάδες άλλες που ταλανίζουν αρκετούς συλλόγους της χώρας. Και δεν αφορά οφειλές ή σε απλά ελληνικά «χρωστούμενα», αλλά το πώς θα διαχειριστούν ΠΑΕ και παίκτες την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας στην χώρα μας. Το gazzetta.gr έχει τις λεπτομέρειες. Οσες μπορεί δηλαδή, γιατί στην πατρίδα μας των τόσο μνημονίων και των δεκάδων φορολογικών παραμέτρων, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να βρεις και να μάθεις.
Μέχρι και πέρσι, τα δεδομένα ήταν απλά. Η φορολογία αφορούσε περίπου το 24% (ανέβαινε κλιμακωτά) των μεικτών αποδοχών στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και αυτή «βάραινε» τις ΠΑΕ. Οι οποίες και ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό. Ομως εξαιρούνταν τα μπόνους – π.χ. συμμετοχών, αποφυγής υποβιβασμού, γκολ και άλλων – κάτι που έδινε την δυνατότητα σε πολλούς συλλόγους να «σπάνε» σε επιμέρους κομμάτια τις οικονομικές συμφωνίες τους με τους αθλητές. Ετσι υπήρχαν παραδείγματα παικτών που είχαν 40.000 στο συμβόλαιο και plus 10.000 για ένα ματς και ακόμη 20.000 για «σωτηρία». Μάλιστα επειδή σχεδόν όλοι έβαζαν τον μισθό στο συμβόλαιο – οι παίκτες πληρώνονται με τον βασικό και πολλαπλασιάζονταν με 14 – έτσι σε ένα τέτοιο deal, τα «καθαρά» ήταν ουσιαστικά και τα «μεικτά». Αυτόματα ο Χ ποδοσφαιριστής με αποδοχές 70.000 ευρώ, κόστιζε στην Ψ ομάδα 9.600 ευρώ στην εφορία, το 24% των 40.000 ευρώ.
Ηρθε όμως το κράτος και άλλαξε τα δεδομένα. Ξέχωρα από αυτή την επιβάρυνση, επέβαλε και «κλιμακωτό» φόρο στις συνολικές «καθαρές» αποδοχές των παικτών – συμβόλαια και μπόνους – σε περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Για παράδειγμα στο ίδιο συμβόλαιο του παραπάνω παραδείγματος, υπάρχει επιπλέον φόρος 19%, το σύνολο 13.3000, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% των «καθαρών» απολαβών των 70.000 ευρώ. Μάλιστα το συγκεκριμένο νούμερο «εκτοξεύεται» μέχρι και στο 47%, σε ότι αφορά τα «μεγάλα» συμβόλαια. Και πλέον υπάρχει... μπέρδεμα. Το οποίο ενισχύεται και από την εξής λεπτομέρεια, που έχει νομικίστικη διάσταση αλλά ίσως κάνει την διαφορά. Στο εκκαθαριστικό που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές από τις ΠΑΕ, αναγράφεται η φράση «καθαρό από φόρους και κρατήσεις». Δεν φταίνε εκείνες, έτσι τα λαμβάνουν. Υπό αυτές τις συνθήκες οι σύλλογοι αναφέρουν πως με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους και ο επιπλέον φόρος αφορά την διαμάχη του κράτος με το φυσικό πρόσωπο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι παίκτες. Οι οποίοι από την πλευρά τους τονίζουν πως αυτό «αποδεικνύει» πως εκείνοι δεν έχουν κάποια περαιτέρω υποχρέωση και το υπόλοιπο ποσό της φορολογίας πρέπει να το καταβάλει η ομάδα. Μάλιστα το «μπάχαλο» γίνεται μεγαλύτερο καθώς το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ και ξεκινά από το οικονομικό έτος 2012 και μετά.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να «σκάνε» πολλά τέτοια εκκαθαριστικά σε ποδοσφαιριστές και οι γνωρίζοντες σχολιάζουν πως έρχεται «τσουνάμι» προσφυγών. Και άντε να βγει άκρη...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα