Βοσνία: Το scouting report!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Βοσνία: Το scouting report!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την επόμενη αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας, στο ματς “μπαράζ” για την δεύτερη θέση του ομίλου...
Την άποψη μου για τις αδυναμίες αυτής της Εθνικής ομάδας του Σκίμπε την έχω ήδη καταθέσει. Η αλήθεια είναι ότι παραμένουν πολλές παρά το θετικότατο τρία στα τρία μετά και την επικράτηση στο Τάλιν.
Με αφορμή λοιπόν ότι περιέγραψα για λογαριασμό του OTE TV την τελευταία αναμέτρηση των Βόσνιων (2-0 την Κύπρο) πριν το ταξίδι τους στο Καραϊσκάκη, ευκαιρία είναι να ασχοληθώ και με τον βασικό διεκδικητή της δεύτερης θέσης και την επόμενη αντίπαλο της Εθνικής μας.
Η Βοσνία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μοιάζει μία μάλλον χειρότερη ομάδα από την Βοσνία των προκριματικών του Euro της Γαλλίας. Είτε στο ματς με την Κύπρο όπου νίκησε παίζοντας με 4-4-2, είτε στο ματς με τους Βέλγους που γνώρισε την συντριβή (4-0) παίζοντας με τριάδα στην άμυνα, η Βοσνία του Μπαζντάρεβιτς είναι ως ομάδα γεμάτη από ελαττώματα.
Το 4-4-2 έτσι όπως το παίζουν οι Βόσνιοι είναι ένα άκρως επιθετικό σχήμα, με πάρα πολλά προβλήματα στην ανασταλτική λειτουργία. Με μοναδικά κεντρικά χαφ τον Πιάνιτς και τον Μεντούγιανιν (κανείς δεν είναι μετρ στην αναχαίτιση αντιπάλων) και με επιθετικό δίδυμο τον Τζέκο και τον Ντούριτς, ο οποίος είναι κόπια του πρώτου, αλλά με πολύ χαμηλότερη ποιότητα, η Βοσνία γίνεται ευάλωτη ανασταλτικά και προβλέψιμη επιθετικά. Επιθετικά το σχέδιο είναι απλό. Η μπάλα στον Πιάνιτς και αυτός ξέρει τι να κάνει. Για την ακρίβεια, εννιά στις δέκα φορές την σηκώνει ψηλά με ωραίο τρόπο. Αν του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο να το κάνει σε σκότωσε. Η Κύπρος άγνωστο γιατί αποφάσισε να του δίνει μονίμως και τον χώρο και τον χρόνο και αποφάσισε, επίσης άγνωστο γιατί, να μην πιέσει στον άξονα εκεί όπου ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να έχει παραπάνω παίκτη. Ακόμη κι' έτσι όμως οι Βόσνιοι δυσκολεύτηκαν, διότι είχαν την μπάλα στα πόδια, αλλά με εξαίρεση τον Πιάνιτς δεν ήξεραν τι να την κάνουν.
Αλλά και στην άμυνα, το κεντρικό δίδυμο Σπάχιτς (με έναν ακόμη χρόνο φορτωμένο στην πλάτη του) και Σούνιτς είναι ένα κεντρικό δίδυμο σαφώς υποδεέστερο από το Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και κυρίως είναι αργό και προβληματικό και με κάκιστες αντιδράσεις όταν έβγαιναν παίκτες στην πλάτη τους. Ο Χριστοφή το έκανε αυτό και τους δημιούργησε πολλά προβλήματα...
Ακόμη όμως κι' αν αυτό το σχέδιο ήταν μόνο για ένα ματς, αυτό με την Κύπρο και στο Καραϊσκάκη κατέβουν με το σχέδιο του Βελγίου, πάλι δεν αλλάζουν πολλά. Η προσθήκη του Ζουκάνοβιτς ή του Μπιτσακτσίτς στην τριάδα των στόπερ δεν βελτιώνει αισθητά την ποιότητα της άμυνας των Βόσνιων. Λειτουργούν σίγουρα καλύτερα ο Κολάσινατς και ο Λούλιτς παίζοντας σε όλη την πλευρά με την ασφάλεια των τριών στόπερ, αλλά και πάλι το πρόβλημα στην ανασταλτική λειτουργία παραμένει μεγάλο. Σίγουρα δεν είμαστε Βέλγιο για να τους προξενήσουμε τέτοια ζημιά και να δεχτούν τέσσερα γκολ, αλλά σίγουρα επίσης δεν είναι μόνο το Βέλγιο που μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα σε αυτή την άμυνα.
Γενικά η Βοσνία είναι μία ομάδα από την οποία λείπει πολύ ο Μπέσιτς (ανασταλτικός χαφ της Εβερτον που είναι εδώ και μήνες τραυματίας και δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν το 2017) και είναι μία ομάδα από την οποία απουσιάζει εδώ και χρόνια ο επόμενος μεγάλος παίκτης με προσωπικότητα. Ο επόμενος Σπάχιτς της άμυνας, ο επόμενος Πιάνιτς στη μεσαία γραμμή, ο επόμενος Ντζέκο στην επίθεση, ακόμη και ο επόμενος Λούλιτς. Δεν έχουν βγάλει τίποτα ιδιαίτερο τα τελευταία χρόνια. Η ίδια ομάδα παραμένει την τελευταία πενταετία, μόνο που δεν είναι στο καλύτερο φεγγάρι της και κάποια από τα όπλα της δεν είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας τους.
Ασφαλώς και μπορούμε να τους νικήσουμε, ασφαλώς και μπορούμε να χτυπήσουμε στις πολλές και σε πολλά σημεία του τερέν, αδυναμίες τους. Χρειάζεται απλώς να διαβάσουμε το ματς (κάτι που ως τώρα δεν κάνουμε) και φυσικά να παίξουμε πολύ καλύτερα από τα ματς με την Κύπρο και την Εσθονία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.