Η αλήθεια για τη διαιτησία στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος

Η αλήθεια για τη διαιτησία στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το blog του στο gazzetta την διαιτητική πραγματικότητα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και βγάζει συμπέρασμα.

Τέσσερις αγωνιστικές έχουμε λοιπόν δει στο καινούργιο πρωτάθλημα.

Και ήδη έχουν βγει καμιά…δεκαριά ανακοινώσεις για τη διαιτησία από τις μεγάλες ομάδες. Συν καμιά…20αριά επίσημες τοποθετήσεις, δηλώσεις κύκλων, διαρροές κλπ, κλπ!!!

Προσέξτε, ένα: Ενώ όλοι λένε ότι η φετινή διαιτησία έχει αλλάξει και ότι αν μη τι άλλο είναι καλύτερη (δεν το λέω εγώ, τη δική μου γνώμη θα την διατυπώσω όταν κρίνω, οι ίδιες οι ομάδες, σχεδόν όλες, το λένε), έχουμε διαμαρτυρίες μετά από κάθε παιχνίδι!!!

Προσέξτε, δύο: ο απολογισμός των τεσσάρων αγωνιστικών είναι…

Για τον Παναθηναϊκό τρία κερδισμένα πέναλτι (ένα στο 0-0, ένα στο 1-0 κι ένα στο 2-1, δηλαδή σε σημεία κρίσιμα) και δύο υπέρ του αποβολές παικτών, ο ένας (γκολκίπερ) στο 22’ με το αποτέλεσμα να είναι στο 0-0 κι ο άλλος στο 55’ με το σκορ 2-0.

Για τον ΠΑΟΚ δύο υπέρ του αποβολές αντίπαλων παικτών, ο ένας στο 69’ με το αποτέλεσμα να είναι στο 0-0 κι ένας στο 44’ με το σκορ 2-0. Και μία αποβολή δικού του παίκτη που χαρίστηκε (του Μάτος στο 65’ με την Ξάνθη, με το αποτέλεσμα στο 0-0).

Για την ΑΕΚ τρεις αποβολές δικών της παικτών έχουν χαριστεί (του Πατίτο στο 57’ με Ολυμπιακό με το σκορ 1-0, του Σιμόες στο 47’ με τον Ηρακλή με το αποτέλεσμα 0-0 και του Λαμπρόπουλου στο 85’ με την Ξάνθη με το σκορ 4-1), ενώ στο γκολ της στη Βέροια (το 1-0) υπάρχει αν μη τι άλλο υποψία οφσάϊντ.

Για τον Ολυμπιακό ένα κερδισμένο πέναλτι (με το σκορ 0-1 στον Ηρακλή).

Βάζω τα χοντρά. Πέναλτι κι αποβολές. Με αυτό τον απολογισμό στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, έχει ξεσηκωθεί θόρυβος για τη διαιτησία! Για να είμαι ακριβής, όχι τόσο από την ΑΕΚ, που άλλωστε δεν έχει και τον παραμικρό λόγο (βλέπε π.χ. και σφυρίγματα του Μπλάνα στο 0-0 με τον Ηρακλή) ο δε Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε μία φορά βασικά για τους ορισμούς κι όχι για μεμονωμένες αποφάσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν κανονικό το γκολ του ΠΑΟΚ στη Βέροια. Κι ήταν κι εξόφθαλμο, διαφορετικό από του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο, όπου επίσης δεν υπήρχε οφσάϊντ σε φάση σίγουρου γκολ, αλλά εκεί ήταν σαφώς πολύ πιο δύσκολη η φάση. Αλλά αν θέλουμε να πάμε, τίμια, και στα οφσάϊντ, πρέπει να δούμε κι ότι στο ίδιο ματς, Βέροιας-ΠΑΟΚ, ο άλλος επόπτης, ο Σταυρουλάκης, αφενός μεν σταμάτησε επίθεση του Καπετάνου με ανύπαρκτο οφσάϊντ στο α΄ ημίχρονο, αφετέρου δε επέτρεψε να βγάλει ο ΠΑΟΚ τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στον αγώνα, με τον ευρισκόμενο σε θέση οφσάϊντ Κουλούρη. Η, μήπως κάνω κάποιο λάθος;

Γενικά αν θέλουμε να το πάμε πιο μακριά, με τα οφσάϊντ, θα διαπιστώσουμε ότι στη Λεωφόρο οι επόπτες είχαν σταματήσει λανθασμένα δύο φορές τον ΠΑΣ, ότι στη Λιβαδειά είχε ακυρωθεί ένα κανονικό γκολ του Μπεργκ, ότι στο Αγρίνιο είχε υποδειχθεί εσφαλμένα κι άλλο ένα οφσάϊντ εις βάρος του ΠΑΟ, ότι στο Καυταντζόγλειο οι επόπτες λανθασμένα άφησαν δύο φορές επιθέσεις του Ηρακλή με οφσάϊντ και μία τον σταμάτησαν, ότι στο ντέρμπι ο επόπτης άφησε λανθασμένα επίθεση της ΑΕΚ στο 0-0…

Νομίζω ότι κατέγραψα με ακρίβεια την διαιτητική πραγματικότητα των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών. Κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει στο κάδρο κι ένα χέρι της Ξάνθης στην Τούμπα. Προσωπικά θα το θεωρούσα πολύ τραβηγμένο να δοθεί πέναλτι, αλλά δεν λέω και ότι θα ήταν κανένα σκάνδαλο αν το σφύριζε ο Βάτσιος, διαιτητής με προδιαγραφές, αλλά που ξεκίνησε φέτος με λάθη (βλέπε πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ με Ατρόμητο κι εύκολη αποβολή παίκτη της Ξάνθης στην Τούμπα).

Που θέλω να καταλήξω; Κατά την γνώμη μου, ουδείς δικαιούται να μιλάει για διαιτησία σε αυτό το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κι ειδικά οι…μονίμως φωνασκούντες ως αδικημένοι. Όλες τις μεγάλες ομάδες φέτος τις παίζουν από…καλά έως…πολύ καλά, οι διαιτητές-θα έλεγα λιγότερο καλά απ΄ όλους παίζουν τον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδας (βλέπε π.χ. διαιτησία του Παπαδόπουλου στη Λάρισα), κάτι που και… παγκοσμίως δεν είναι και…νορμάλ, αλλά τέλος πάντων.

Από εκεί και πέρα, οι όποιες εξαιρέσεις που πραγματικά υπάρχουν, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα…

Παρεμπιπτόντως, έτσι όπως είδα τον Ευαγγέλου και στο Λάρισα-Ηρακλής και στο Βέροια-ΠΑΟΚ, θεωρώ ότι το παιδί θα είναι το επόμενο top όνομα στην ελληνική διαιτησία. Να ξεκινάς την καριέρα σου στην Α΄ Εθνική με δύο αλάνθαστες διαιτησίες σε δύσκολα παιχνίδια δεν είναι μικρό πράγμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.