Έτσι σκοράρει ο Παναθηναϊκός!

Έτσι σκοράρει ο Παναθηναϊκός!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Έτσι σκοράρει ο Παναθηναϊκός!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου αναλύει μέσα από τα 18 γκολ του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη τον τρόπο που βρίσκει δίχτυα το «τριφύλλι».

Το πρώτο δίμηνο της σεζόν ολοκληρώθηκε για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» πέτυχαν τον πρωταρχικό στόχο της σεζόν που ήταν η είσοδος στους ομίλους του Europa League και πηγαίνουν ως πρωτοπόροι στην πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος, έχοντας 10 πόντους σε τέσσερα ματς. Το «τριφύλλι» δείχνει σαφέστατα βελτιωμένο σε σχέση με πέρυσι. Σε όλους τους τομείς. Σήμερα θα αναλύσουμε τον τρόπο που σκοράρουν οι «πράσινοι» μέχρι στιγμής σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα γίνονται τέλεια ή πως η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην συνέχεια της σεζόν...

Οι συνεργασίες με το «9»

Στην καλοκαιρινή προετοιμασία, ο Αντρέα Στραματσόνι έριξε το βάρος στην ανάπτυξη με ενεργή συμμετοχή του σέντερ φορ και «πόνταρε» πολλά στις συνεργασίες που θα δημιουργούσε ο Μάρκους Μπεργκ με τους ακραίους και τον επιτελικό αλλά και στην αλλαγή θέσων του παίκτη στην θέση 9 και εκείνου στην θέση 10, με έναν από τους δύο πάντα να βγαίνει λίγα μέτρα πιο πίσω για να υποδέχεται την μπάλα, έχοντας ως επιλογή να την «σπάσει» στην άκρη ή να την παίξει κάθετα.

Ο Σουηδός είναι το σημείο αναφοράς: Στην ασίστ για τον Ιμπάρμπο στο 1-0 στην Στοκχόλμη, στο «πάρε-βάλε» στον Λουντ για το 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, στο 3-0 της Λιβαδειάς όπου παίζει υπέροχα το ένα-δύο με τον Μέστο βγάζοντας τον Ιταλό μόνο του στην αντίπαλη περιοχή και στο 3-0 επί του ΠΑΣ, όπου και πάλι υποδέχεται την μπάλα, «φτιάχνει» την φάση και την τελειώνει μετά από συνεργασία με τον Λέτο. Ίδιο σκηνικό και στην πρεμιέρα της Σούπερ Λιγκ στην Βοιωτία. Ο Μπεργκ μακριά από την περιοχή, να συνεργάζεται με τον Γουακάσο και στην συνέχεια να κερδίζει το πέναλτι.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να διακρίνουμε το πόσο σημαντικά είναι τα «ανεβάσματα» των δύο πλάγιων μπακ, ώστε να ανοίξουν οι χώροι και ο Σουηδός να διαθέτει μεγαλύτερο πεδίο δράσης και έξτρα επιλογές.

Ο Λεντέσμα και οι κάθετες

Έχοντας έναν εξαιρετικό playmaker, τον Λεντέσμα, και τον κορυφαίο στράικερ του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Μπεργκ, ο Στραματσόνι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το κάθετο παιχνίδι του Αργεντινού μέσου και το ξεπέταγμα του Σουηδού στην πλάτη της άμυνας. Το γκολ που δεν μέτρησε στο Αγρίνιο, το 3-0 επί της Μπρόντμπι στην Λεωφόρο, το 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης αποδεικνύουν το πόσο «ποντάρει» και κερδίζει ο Ιταλός στα ανεβάσματα του «Ινδιάνου» στο επιθετικό τρίτο για να αξιοποιήσει τις μεταβιβάσεις του.

Με τον Παναιτωλικό ο Μπεργκ βγαίνει κάθετα στο πλάι και... σερβίρει στον Λουντ, με τους Αρκάδες ο Φινλανδός κάνει την ίδια κίνηση και πασάρει στον Σουηδό. Είναι αυτό ακριβώς που ζητά από το καλοκαίρι ο Ιταλός τεχνικός.

«Χτυπάει» στα στημένα

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των τερμάτων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο προέρχεται από τις «στημένες» φάσεις. Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα τρεις φορές από «νεκρές» μπάλες. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, κατάφερε μετά την απομάκρυνση της μπάλας, να την ξαναφέρει στην περιοχή και να εκμεταλλευθεί τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και την έλλειψη συγκέντρωσης της αντίπαλης άμυνας σε δεύτερη φάση. Ο Μέστο για το κεφάλι του Μολέδο(vs ΑΪΚ το 1-0), ο Λουντ για το κεφάλι του Ιβανόφ(vs Μπρόντμπι το 1-1).
Το τρίτο γκολ από την συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία ήρθε από την ασίστ του Λεντέσμα στον Λέτο για το 4-0 επί του ΠΑΣ στην Λεωφόρο.

Το transition και τα άκρα

Ο φετινός Παναθηναϊκός διαθέτει ταχύτητα μεσοεπιθετικά και σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να αξιοποιήσει την γρήγορη μετάβαση από φάση άμυνας σε φάση επίθεσης. Το έκανε για το 2-0 στην Στοκχόλμη με Γουακάσο και Μπεργκ, το έπραξε για να κερδίσει το πέναλτι και την αποβολή ο Ιμπάρμπο στο εντός έδρας ματς με την Μπρόντμπι, του «έφερε» στο 3-0 επί του ΠΑΣ μετά από συνεργασία Εμποκού-Λέτο και Μπεργκ.

Σε set παιχνίδι, το «τριφύλλι» βγάζει αρκετές φάσεις και από τα άκρα, κυρίως με πρωταγωνιστή τον Νίκλας Χουλτ αλλά και προσφάτως τον Ουσμάν Κουλιμπαλί. Δύο από τα «πράσινα» τέρματα ήρθαν από ενέργειες στο πλάι που έψαξαν το κεφάλι του Μάρκους Μπεργκ. Στην Λιβαδειά ο Σουηδός μετά την σέντρα του Ζέκα, το «φτιάχνει» για τον Γουακάσο ενώ με τον ΠΑΣ ανοίγει το σκορ από το «γέμισμα» του Κουλιμπαλί. Πάντα, το «τριφύλλι» θα έχει και 3,4 ακόμη και 5 παίκτες στο αντίπαλο «κουτί».

Πλουραλισμός

Στα πρώτα δέκα επίσημα παιχνίδια της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει 18 φορές, δηλαδή 1.8 μ.ο ανά αγώνα. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το «τριφύλλι» προς το παρόν διαθέτει αρκετούς τρόπους να απειλήσει μέσα από την δουλειά, τους αυτοματισμούς και την δεδομένη ποιότητα που διαθέτει. Είναι άξιο αναφοράς πως τα 18 τέρματα έχουν σημειωθεί από οκτώ διαφορετικούς ποδοσφαιριστές(Μπεργκ 7, Λεντέσμα 4, Λέτο 2, Ιμπάρμπο, Μολέδο, Ιβανόφ, Λουντ, Γουακάσο).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.