Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ 1-2

Σταύρος Σουντουλίδης
Σλόβαν Λίμπερετς - ΠΑΟΚ 1-2

bet365

Ο Κλάους Αθανασιάδης χτύπησε δις και ο ΠΑΟΚ, παρότι αιφνιδιάστηκε, πέρασε με νίκη (1-2) από το Λίμπερετς, απέναντι στην ταλαιπωρημένη, αλλά και συσπειρωμένη από το πρόβλημα ίωσης που αντιμετώπισε, Σλόβαν! ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ.

Ήταν ένα ματς που ο ΠΑΟΚ το ήθελε. Κι ένας, που το ήθελε περισσότερο απ’ όλους, ήταν ο Στέφανος Αθανασιάδης. Ο σκόρερ των δύο γκολ, που χάρισαν στο «Δικέφαλο», αυτός που τόσα άκουσε από εκείνο το βράδυ στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στη χαμένη μάχη με τον Άγιαξ μέχρι και σήμερα το βράδυ.

Ο Αθανασιάδης αναγεννήθηκε στο στάδιο «U Nisy» του Λίμπερετς. Ήταν η δική του βραδιά, Σκόραρε δύο γκολ και υπέγραψε τη νίκη που βάζει τον ΠΑΟΚ σε τροχιά πρόκρισης στους «32»του Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτός είναι ο Κλάους! Ο πρώτος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ. Εφτασε, αισίως, τα 20 γκολ. Και με τον πανηγυρισμό του, σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα δίπλα στους 1.000 ΠΑΟΚτσήδες, ξέσπασε.

Ο «Δικέφαλος» πήρε ένα σπουδαίο διπλό στην Τσεχία, σ’ ένα ματς που ήταν μέτριος έως κακός σε πολλά χρονικά σημεία, αλλά είχε την στόφα και σαφώς τη φανέλα, απέναντι στην Σλόβαν, για να πάρει τη νίκη και να είναι από τώρα το φαβορί για την 1η ή την 2η θέση του ομίλου.

Ενας ΠΑΟΚ σε 4-2-3-1 με Αθανασιάδη στην κορυφή

Ο Βλάνταν Ίβιτς προτίμησε να παίξει χωρίς «δεκάρι», αφήνοντας τον Μπίσεσβαρ στον πάγκο και τον Πέλκα εκτός αποστολής, επέλεξε τον Σάχοφ μπροστά από τους Κάνιας, Τσίμιροτ, ενώ επανάφερε τον Αθανασιάδη στην ενδεκάδα και στην κορυφή της επίθεσης και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Βαρέλα – Τζαβέλλας.

Με τον Χαρίση στον πάγκο, ο Σέρβος τεχνικός ουσιαστικά επιχείρησε να επιστρέψει στη λογική με την οποία παρουσίασε την ομάδα του στις πρώτες ευρωπαϊκές «μάχες» με Άγιαξ στο Άμστερνταμ και Ντιναμό στην Τιφλίδα.

Ο… παπάς των Τσέχων με τη μία μόνο αλλαγή

Όλες τις ημέρες πριν από το ματς στο στάδιο U Nisy ακούγαμε και διαβάζαμε για το… δράμα των Τσέχων και το πόσο ο ιός που κουβάλησαν από το Μπακού (εκεί που θα πάει στις 20 Οκτωβρίου ο ΠΑΟΚ) του Αζερμπαϊτζάν δεν επέτρεψε την ομάδα να είναι έτοιμη για το ματς κόντρα στο «Δικέφαλο».

Αυτός ο… παπάς του Τρπισόφσκι δεν έγινε πιστευτός και όλοι βλέποντας την ενδεκάδα, με την οποία παρατάχθηκε η Σλόβαν μια χαρά ενδεκάδα είχε να χρησιμοποιήσει. Σε σχέση με το ματς κόντρα στην Κάραμπαχ, η μόνη αλλαγή ήταν αυτή του Μίλαν Μπάρος με τον σκόρερ Νικολάι Κομλιτσένκο.

Κι ο Τσέχος σούπερ σταρ της Σλόβαν δεν ξεκίνησε, όχι γιατί είχεστομαχικές διαταραχές αλλά γιατί είναι εδώ και δύο εβδομάδες τραυματίας με πρόβλημα στο γαστροκνήμιο. Γι’ αυτό έμεινε στον πάγκο.

Αντέδρασε στο ισχυρό σοκ του γρήγορου γκολ

Ο Τζαβέλλας στην πρώτη διεκδίκηση της μπάλας έμεινε πεσμένος στο έδαφος, άργησε να σηκωθεί, οι συμπαίκτες του δεν έβγαλαν την μπάλα εκτός γηπέδου, στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό, κάτι που το εκμεταλλεύτηκαν οι Τσέχοι, με τον Κομλιτσένκο να πλασάρει ανενόχλητος τον Γλύκο και να ανοίγει το σκορ για την Σλόβαν μόλις στα 41 δευτερόλεπτα από την σέντρα του αγώνα!

Η Σλόβαν άγγιξε το 2-0 με την κεφαλιά του Χόβορκα, ο Γλύκος του είπε «όχι», και το έξυπνο δυνατό βολέ του Ελληνα γκολκίπερ, σε συνδυασμό με το πείσμα του Γκάρι Ροντρίγκες, έφερε τον ΠΑΟΚ να κερδίζει πέναλτι στο 9ο λεπτό, με τον Ούγγρο Μπόγκναρ να βλέπει το χέρι του Σικόρα. Ο Αθανασιάδης, με το 19ο ευρωπαϊκό γκολ του, ισοφάρισε σε 1-1 από την άσπρη βούλα στο 10’ και το ματς άρχισε και πάλι από την αρχή…

Οι παίκτες του Ίβιτς βρήκαν τα πατήματά τους, ο Γλύκος έκανε ώρα να έρθει σε επαφή με την μπάλα και για πάνω από είκοσι λεπτά ήταν η ομάδα που κυριαρχούσε στο γήπεδο και έχασε τόσο με τον Ροντρίγκες (16’), όσο και με την κεφαλιά από τα δύο μέτρα του Τζαβέλλα (36’).

Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου, ο Σάχοφ αδράνησε και δεν γύρισε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, που ήταν μόνος του ο Κάμπος, έπαιξε με τον Ροντρίγκες, για να χαθεί άλλη μια ευκαιρία.

Ο Γλύκος απομάκρυνε το κίνδυνο στο φάουλ του Μπαρτλ (44’) και το ημίχρονο έληξε με τις δύο ομάδες στο 1-1, αφού στις καθυστερήσεις ο Τζαβέλλας έπιασε την πρώτη κεφαλιά με τον Βαρέλα να μην καταφέρνει να πιάσει την δεύτερη από κοντά, με τον Φόλπρεχτ να σπρώχνει τον παίκτη του ΠΑΟΚ, σε μια φάση που θα μπορούσε να είχε δοθεί ακόμα και πέναλτι.

Κακό ξεκίνημα και στο β’ μέρος

Ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε το β’ μέρος νωθρά, με πολλά άσκοπα λάθη, πουλήματα της μπάλας, λες και οι παίκτες του είχαν μείνει στα αποδυτήρια. Μάταια, οι περίπου 1.000 φίλοι του προσπαθούσαν από την κερκίδα να τους ξυπνήσουν. Ο ΠΑΟΚ ήταν απών από το γήπεδο, τα δύο μπακ του έχαναν διαρκώς τις θέσεις τους, στη μεσαία γραμμή δεν υπήρχε η παραμικρή ηρεμία και το απαραίτητο κράτημα της μπάλας, ο αρνητικός Λέοβατς είχε ένα κάρο προβλήματα με τον Τσούφαλ, ενώ ο Ίβιτς στο 59’ έβγαλε τον πολύ κακό και σήμερα Τζάλμα Κάμπος βάζοντας τον Μυστακίδη στη θέση του.

Πίεση ζητούσε ο Ίβιτς, αλλά…

Από το 65ο λεπτό και μετά, ο Βλάνταν Ίβιτς με χαρακτηριστικές κινήσεις από τον πάγκο ζητούσε από τους παίκτες του να ανέβουν, να κερδίσουν μέτρα στο γήπεδο και να πιέσουν τους αμυντικούς της Σλόβαν. Όμως, ο Σάχοφ ήταν ο «αδύναμος κρίκος’ για τον ΠΑΟΚ, που ισορρόπησε το παιχνίδι, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία του Ντουμπράβκα.

Έπρεπε να φτάσουμε στο 73ο λεπτό για να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Ήταν το «ένα – δύο» που έπαιξαν Μάτος και Μυστακίδης, με τον Κατερινιώτη μεσοεπιθετικό, από τα 10-12 μέτρα, να στέλνει την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Το δοκάρι του Γλύκου σημάδεψε, ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, ο Κομλιτσένκο στο 77’, το ματς κρεμόταν σε μια κλωστή, με τον Τρπισοφσκι να ρίχνει για τα δέκα τελευταία λεπτά το μεγάλο αστέρι της Σλόβαν, Μίλαν Μπάρος.

Και στο 83ο λεπτό «μίλησε» ο Κλάους! Με φοβερό άλμα, με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, στέλνοντας τους ΠΑΟΚτσήδες στα ουράνια.

Στο 89’ ο Μπάρος έχασε φοβερή ευκαιρία, αλλά στο 92’ ο Ροντρίγκες μόνος, ναι μόνος, με την ανυπεράσπιστη εστία σούταρε άουτ!!!

Man of the Match: Θέλει και ρώτημα; Όχι! Ο Κλάους, που αγαπήσαμε, είναι και πάλι εδώ! Απάντησε, σ’ όλους αυτούς που τον «εκτέλεσαν», τον «σταύρωσαν» για τις χαμένες ευκαιρίες στο ματς με τον Άγιαξ. Πήδηξε στο… θεό και εκτέλεσε τον Ντουμπράβκα. Μετά; Χάθηκε! Πνίγηκε στις αγκαλιές των ΠΑΟΚτσήδων, γιατί όλοι ξέρουν ότι είναι ένας απ’ αυτούς…

Στο ύψος τους: Ο Γκάρι Ροντρίγκες ήταν σε πολλές στιγμές, ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει στους 8.880 θεατές, που βρέθηκαν στο στάδιο «U Nisy», ο ΠΑΟΚ του Βλάνταν Ίβιτς, αλλά φρόντισε και πάλι να χύσει το γάλα από την καρδάρα, με την απίστευτη ευκαιρία, από αυτές που δεν χάνονται, που έχασε, αλλά μαζί με τον Γκόικο Τσίμιροτ και τον Γιάννη Μυστακίδη που μπήκε στο 59’ και έδωσε πνοή στην επίθεση του «Δικεφάλου» ήταν οι καλύτεροι. Και τι ειρωνεία. Γλύκος και Τζαβέλλας ήταν και πάλι οι πιο σταθεροί του ΠΑΟΚ, σε πείσμα και κόντρα με το γενικότερο κλίμα. Έτσι, όμως, είναι το ποδόσφαιρο...

Η γκάφα: Βγάλτε την μπάλα έξω! Πόσο εύκολο ακούγεται. Κι όμως, οι παίκτες του ΠΑΟΚ, βλέποντας τον Τζαβέλλα πεσμένο στο χορτάρι, δεν έκαναν το αυτονόητο. Δεν έβγαλαν την μπάλα έξω και το πλήρωσαν με το πιο… κρύο γκολ που δέχθηκαν τη φετινή χρονιά.

Το στραγάλι: Ο Ούγγρος Μπόγκναρ τα πήγε καλά. Μπορεί να κιτρίνησε αρκετούς παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά γενικά ήταν πολύ κοντά στις φάσεις και ο «Δικέφαλος» δεν μπορεί να έχει παράπονα.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Σάχοφ (73’ Τιάμ), Κάμπος (59’ Μυστακίδης), Ροντρίγκες, Αθανασιάδης (87’ Κρέσπο).

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα