«Ο Τότι δεν ξεπέρασε μόνο την Ρόμα, αλλά και την ίδια την Ρώμη»

«Ο Τότι δεν ξεπέρασε μόνο την Ρόμα, αλλά και την ίδια την Ρώμη»

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Ο Τότι δεν ξεπέρασε μόνο την Ρόμα, αλλά και την ίδια την Ρώμη»

bet365

Ο «γερόλυκος» των πάγκων και μέντορας του Φρανσέσκο Τότι, Ζντένεκ Ζέμαν αποθεώνει μιλώντας στο gazzetta.gr τον «capitano» με αφορμή τα 40α του γενέθλια!

Ο Ζντένεκ Ζέμαν, πιστώνεται εν πολλοίς την ραγδαία ποδοσφαιρική βελτίωση, αλλά και ωρίμανση του Φρανσέσκο Τότι.

Ο 69χρονος τεχνικός, στην πρώτη του θητεία στη Ρόμα που διήρκεσε για δύο σεζόν βοήθησε τον Τότι να εξελιχθεί φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει το ηγέτη στον οποίο υποκλίθηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Τόσο από τεχνικής όσο και τακτικής άποψης, ο Τότι αφομοίωσε άψογα το πλάνο του Ζέμαν, καθώς ο νέος του ρόλος από τα δεξιά του έδωσε περισσότερο χώρο για να αντιμετωπίσει τους αντίπαλους αμυντικούς, να συγκλίνει προς το κέντρο, αλλά και να δοκιμάσει το καλό του πόδι.

Στην πρώτη χρονιά του Ζέμαν, το 4-3-3 ταίριαξε απόλυτα στον σούπερ σταρ των «τζιαλορόσι» που πραγματοποίησε την σπουδαιότερη μέχρι εκείνη την εποχή σεζόν του.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του σκόραρε διψήφιο αριθμό τερμάτων (13) συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο σκουντέτο.

Αν και δεν κλήθηκε στη Εθνική Ιταλίας για του Μουντιάλ 1998, από τον Τσέζαρε Μαλντίνι, εντούτοις συνέχιζε την ανοδική του πορεία υπό τις οδηγίες του Ζέμαν.

Την επόμενη σεζόν (1998/99) αναγορεύονταν ήδη ως ηγέτης της Ρόμα. Μάλιστα στις 31 Οκτωβρίου 1998 ήταν και επισήμως αρχηγός της ιταλικής ομάδας.

Ήταν μόλις 22 ετών, ο νεότερος στην ιστορία της Serie A, διαδεχόμενος στη Ρόμα τον Αλνταίρ. Συνολικά στη διετία που καθοδήγησε την Ρόμα ο Ζέμαν (1997-99) πέτυχε 30 γκολ και μοίρασε 26 ασίστ.

Ο Ζντένεκ Ζέμαν, μίλησε στο gazzetta.gr με αφορμή τα 40α γενέθλια του «capitano» αποτυπώνοντας το μέγεθος της ποδοσφαιρικής κλάσης του.

«Ο Τότι για μένα είναι ο απόλυτος σταρ, ένα από τα τελευταία σύμβολα του ποδοσφαίρου. Μία σημαία που θα κυματίζει αιώνια στον ιστό της.

Ο Φρανσέσκο έγραψε ιστορία όχι μόνο επειδή είναι κορυφαίος ποδοσφαιριστής, αλλά και για τον τρόπο που προσεγγίζει τον ποδόσφαιρο. Φυσικά θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και για τον ίδιο, αλλά ακόμη και όταν δεν θα φοράει τη φανέλα με το Νο 10, η παρουσία του και μόνο στο γήπεδο θα είναι αρκετή να για να εμπνεύσει τους παίκτες της Ρόμα. Πιστεύω όμως πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει σύντομα την ενεργό δράση».

Ο Ζέμαν θεωρεί πως η επιλογή του Τότι να μην αλλάξει ομάδα ήταν καταλυτική στην επιτυχία, αλλά και την διάρκεια της καριέρας του.

«Ένας από τους λόγους της ποδοσφαιρικής του μακροζωίας είναι το γεγονός πως δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Ρόμα.

Κατάφερε να ενώνει ανέκαθεν τους οπαδούς της ομάδας γύρω του. Ωρίμασε γρήγορα και μπόρεσε να πετύχει το αδιανόητο. Η φήμη του να ξεπεράσει εκείνη της Ρόμα».

Ο πεπειρασμένος τεχνικός στέκεται στη μοναδικότητα του φαινόμενου Τότι!

«Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που γίνονται οπαδοί της Ρόμα λόγω του Τότι. Δίχως αμφιβολία είναι ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου, μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα που εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται στην επικαιρότητα. Κανείς άλλος δεν το κατάφερε αυτό».

Ο πρώην προπονητής της Ρόμα, θεωρεί πως ο «gladiatore» δεν ξεπέρασε μόνο την ομάδα του, αλλά ακόμα και την Ρώμη!

«Τολμώ να πω, πως άγγιξε την τελειότητα και πλέον θεωρείται ένας απόλυτος καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου με το Νο 10, μολονότι μετετράπη σε φορ. Ο Τότι δεν είναι μόνο πάνω από τη Ρόμα, αλλά και από την αιώνια πόλη, αποτελώντας τον πρεσβευτή της. Είμαι ευτυχής που συνεργάστηκα μαζί του και έβαλα το δικό μου λιθαράκι στην εξέλιξη του».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα