ΠΑΟΚ - Ξάνθη 0-0

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ - Ξάνθη 0-0

bet365

Όπως και στην περσινή αναμέτρηση για το Πρωτάθλημα στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ πέταξε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες και αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με την Ξάνθη (0-0), παρότι έπαιξε για πάνω από είκοσι λεπτά με παίκτη παραπάνω!

Η Ξάνθη παραδοσιακά «βγάζει το λάδι» στον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Το έκανε και φέτος, παρότι όλα τα προγνωστικά ήταν εις βάρος της. Το έκανε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογικά, ίσως με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, αλλά το έκανε. Πέτυχε να σταθεί όρθια ακόμη και με 10 παίκτες για σχεδόν 25 λεπτά. Έφυγε, όπως και πέρσι, με το βαθμό (0-0) της ισοπαλίας, αποτέλεσμα που πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τον Ίβιτς και τους παίκτες του.

Η Τούμπα των σχεδόν 20.000 θεατών, στάθηκε στο πλευρό τους, χειροκρότησε στο τέλος για την προσπάθεια, αλλά πόσες τέτοιες γκέλες θα αντέξει μέσα στη χρονιά;

Ο «Δικέφαλος» στραβοπάτησε γιατί «κόλλησε» από την αρχή απέναντι στην καλοστημένη άμυνα των φιλοξενούμενων. Δεν έβαλε, αν και θα μπορούσε με τον Κουλούρη, το γκολ στο ξεκίνημα του αγώνα, κάτι που λειτούργησε εις βάρος του.

Μπορεί η κατοχή να ήταν συντριπτικά υπέρ του, όμως όσο περνούσε η ώρα ήταν εμφανές πως το ματς θα «στραβώσει» για τους παίκτες του Ίβιτς. Κι όταν Κάμπος και Ροντρίγκες (δις) αστοχούν σε άδεια εστία, τότε ο «Δικέφαλος», δίκαια, θα μένει στο 0-0.

Με Κουλούρη και την ίδια συνταγή ο Ίβιτς

Ο Βλάνταν Ίβιτς είδε ότι το μομέντουμ είναι με τον Ευθύμη Κουλούρη και ξεκίνησε με τον 20χρονο επιθετικό στην κορυφή της επίθεσης. Ο Γλύκος συνέχισε για όγδοο σερί επίσημο παιχνίδι να είναι κάτω από τα δοκάρια του «Δικεφάλου», ενώ στην ενδεκάδα και στο αριστερό άκρο επέστρεψε, μετά το τέλος της τιμωρίας του, ο Μάριν Λέοβατς.

Ο Σέρβος τεχνικός δεν άλλαξε πεπατημένη και σχηματισμό. Επέμενε στο «4-3-3», με τετράδα στην άμυνα τους: Μάτος (δεξιά), Κρέσπο-Τζαβέλλα (κεντρικοί), Λέοβατς (αριστερά), Κρέσπο και Τσίμιροτ στα χαφ, Μπίσεσβαρ σε ρόλο οργανωτή, Κάμπος-Ροντρίγκες (στα δύο άκρα) και Κουλούρη μοναδικό προωθημένο.

Ηχηρές απουσίες για μια Ξάνθη, που έπαιζε… τελικό!

Η Ξάνθη ήρθε στην Τούμπα με «0 στα 2» να παίξει τον… τελικό και παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες, τα κατάφερε καλά, πότε με τα πόδια, πότε με τα χέρια, πότε πέφτοντας χωρίς λόγο στο χορτάρι, ποτέ όμως αντιαθλητικά, πάντως τα κατάφερε… Κυρίως με το να βγάλει, τελείως, εκτός ρυθμού τους γηπεδούχους.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ήξερε ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Με στήσιμο «όλοι πίσω από την σέντρα», ο Ρουμάνος επιχείρησε να σταματήσει τον φορμαρισμένο ΠΑΟΚ, αλλά και να αντιμετωπίσει τις πολλές και σημαντικές απουσίες (ο Λουσέρο τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση και έμεινε εκτός αποστολής μαζί με τον Παπαγεωργίου και τον Μπαξεβανίδη) ρίχνοντας στο παιχνίδι τον 20χρονο Οκάν Χατζητερζόγλου για να καλύψει το κενό στο δεξιό άκρο της άμυνας.

Ο μικρός έκανε στην Τούμπα το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική (πέρσι ως μέλος της Κ-20 είχε παίξει σ’ ένα ματς κυπέλλου) και είναι αλήθεια, ότι είχε πολύ δουλειά απέναντι στον Γκάρι Ροντρίγκες.

Ο Ρουμάνος προπονητής παρέταξε την ομάδα του μ’ ένα 4-2-3-1», τον Γιουνές μοναδικό στην επίθεση και το δίδυμο Καμαρά-Λούκας να έχει σαφέστατη εντολή να σταματήσουν με κάθε τρόπο το παιχνίδι του ΠΑΟΚ από τον άξονα.

Της… κατοχής, αλλά τα χάνει κι ο Κουλούρης!

Στο 20’ η στατιστική υπηρεσία έβγαλε τα ποσοστά κατοχής της μπάλας φανερώνοντας την απόλυτη κυριαρχία του ΠΑΟΚ από το πρώτο λεπτό: 80%-20%! Ο «Δικέφαλος» άγγιξε το 1-0 με το σουτ του Ροντρίγκες, αλλά κυρίως με το «τετ α τετ» του Κουλούρη, στο επόμενο λεπτό, όταν ο Ζίφκοβιτς τον νίκησε.

Το παιχνίδι κύλησε στους ίδιους ρυθμούς, η υπεροχή των γηπεδούχων όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο φλύαρη, χωρίς τη μεγάλη φάση μέχρι και το τέλος του πρώτου μέρους.

Μηδέν στο ημίχρονο; Ασυνήθιστο πράγμα για τον ΠΑΟΚ…

Το ημίχρονο έκλεισε με την κατοχή στα… ύψη (76%-24%) για τον ΠΑΟΚ, αλλά και χωρίς να μπορέσει να βρει δίχτυα. Κι αυτό δεν συνέβη πολλές φορές μέχρι τώρα. Στους προηγούμενους έξι από τους επτά αγώνες, ο «Δικέφαλος» είχε βρει τον τρόπο να πετύχει, τουλάχιστον ένα γκολ, στο πρώτο μισάωρο των αγώνων του, όμως με την Ξάνθη, που παραδοσιακά… ζορίζεται, δεν το κατάφερε στα πρώτα 45 λεπτά.

Ο Ίβιτς στο ξεκίνημα του β’ μέρους έριξε στο χορτάρι τον Δημήτρη Πέλκα, αντί του Μπίσεσβαρ, κι ο νεαρός μέσος έκανε αυτό που αδυνατούσε ο Ολλανδός. Να παίξει κάθετα, με μέτωπο προς την αντίπαλη εστία, κάπως έτσι δημιούργησε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 50ο λεπτό, όταν ο Τζάλμα Κάμπος αστόχησε από προφανή θέση για γκολ.

Κόντρα στη ροή του αγώνα η Ξάνθη άγγιξε το 0-1, μετά το τραγικό λάθος του Τσίμιροτ, αλλά τον Νιέτο (60’) να στέλνει την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Γλύκου.

Πολιορκία κόντρα στους 10 της Ξάνθης

Στο 69’ οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες, μετά την αποβολή του Λάζιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα για χτύπημα πάνω στον Τζαβέλλα, κι έναν ΠΑΟΚ να σφίγγει τον κλοιό απέναντι σε μια ομάδα, που πριν και μετά την αποβολή, είχε στόχο να πέφτουν οι παίκτες της στο χορτάρι (το έκαναν πάνω από επτά-οκτώ φορές) για να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο.

Ο Ροντρίγκες αστόχησε από καλή θέση στο 71’ και το επανέλαβε ακόμη χειρότερα στο 83’ όταν ο Αθανασιάδης του γύρισε την μπάλα στο πέναλτι κι αυτός κατόρθωσε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να αστοχήσει!

Και το επανέλαβε στο 94’ όταν ο Τιάμ πλάσαρε, ο Ζίφκοβιτς απομάκρυνε, αλλά ακόμη και εξ’ επαφής (αν και πεσμένος) ο Ροντρίγκες δεν μπόρεσε να την σπρώξει στα δίχτυα.

Man of the Match: Ο Γιώργος Τζαβέλλας ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι σχεδόν αλάνθαστος, κέρδισε όλες τις μονομαχίες, αλλά όταν μια ομάδα έχει για καλύτερο παίκτη της τον κεντρικό αμυντικό της, τότε δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Ειδικά, μέσα στην Τούμπα.

Στο ύψος τους: Το δίδυμο Καμαρά – Λούκας έκανε παιχνιδάρα για την Ξάνθη. Κατάπιαν χιλιόμετρα, έκλεισαν διαδρόμους, εξουδετέρωσαν Μπίσεσβαρ, Τσίμιροτ και Πέλκα, κρατώντας τους παίκτες του «Δικεφάλου» μακριά από την εστία του Ζίφκοβιτς.

Η γκάφα: Δεν το λες ακριβώς γκάφα, αλλά ο Τιάμ στην τελευταία ευκαιρία του αγώνα ενήργησε άκρως εγωιστικά. Με τον Ζίφκοβιτς εκτός εστίας και τον Ροντρίγκες μόνο του, επέλεξε να πλασάρει, αντί να κάνει μια εύκολη πάσα, που θα έφερνε τον συμπαίκτη του μια ανάσα από το γκολ.Κι αυτό καλό θα είναι το δουν στον ΠΑΟΚ...

Το στραγάλι: Ο Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής) άργησε να καταλάβει που το πάνε οι παίκτες της Ξάνθης και τελικά μετά το 20’ αποφάσισε να κάνει χρήση της κίτρινης κάρτας, που προς στιγμή έβαλε ένα φρένο στον τρόπο με τον οποίο οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις του ΠΑΟΚ. Η φάση της αποβολής, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, του Λάζιτς στο 69’ σηκώνει πολύ κουβέντα. Ο διαιτητής, βάσει του κανονισμού, σωστά δείχνει την κάρτα για παιχνίδι με τα χέρια (ο παίκτης της Ξάνθης βρίσκει τον Τζαβέλλα), όλα τα άλλα είναι για να ασχολούνται και να ασχολούμαστε, στο «τρίτο ημίχρονο» του αγώνα…

Όπως επίσης, σηκώνει συζήτηση η φάση του 79ου λεπτού. Ο Γουάλας έχει προτεταμένο το χέρι και βρίσκει την μπάλα εντός μεγάλης περιοχής. Ο Βάτσιος δεν είδε, λένε, πρόθεση. Πριν μια εβδομάδα στο Καυτανζόγλειο, ο Φωτιάδης από τις Σέρρες πήγε στη βούλα σε σχεδόν παρόμοια φάση, με την μπάλα να βρίσκει το χέρι του Ιντζόγλου.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά άργησε να σκοράρει και το πλήρωσε. Θα το πλήρωνε ακριβότερα αν στο 69’ ο Νιέτο έβρισκε δίχτυα, καθώς ήταν φανερό, ότι απέναντι σε μια ομάδα που παίζει με στόχο το μηδέν, όλοι πίσω από την σέντρα, δεν είχε τόσους πολλούς τρόπους για να φτάσει με άνεση στην αντίπαλη εστία. Κι όταν το έκανε, οι παίκτες του ήταν απελπιστικά άστοχοι Ακόμη και σε κενή εστία!

Η Ξάνθη πάλεψε με νύχια και με δόντια, ξεπέρασε τις απουσίες της, κι έβαλε τον πρώτο βαθμό στο σακούλι. Ήταν κάτι που επιδίωξε να πάρει και το πήρε χάρη στην τακτική του Λουτσέσκου.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Τσίμιροτ (79’ Τιάμ), Κάνιας, Μπίσεσβαρ (46’ Πέλκας), Κάμπος, Ροντρίγκες, Κουλούρης (59’ Αθανασιάδης).

Ξάνθη (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Γουάλας (82’ ορφανίδης), Φλίσκας, Λισγάρας, Χατζητερζόγλου, Καμαρά, Λούκας, Νιέτο (92’ Ράνος), Λάζιτς, Σολτάνι, Γιουνιές (64’ Βασιλακάκης).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα