Η πρώτη μετάβαση και το πρώτο τεστ

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η πρώτη μετάβαση και το πρώτο τεστ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τους τρεις Ευρωπαίους και ειδικά για το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Καυταντζόγλειο.

Προβληματιζόμαστε που ο Ολυμπιακός έφαγε δύο-τρεις φάσεις από τη Γιουνγκ Μπόϊς και ο ίδιος είχε μόνο τέσσερις-πέντε ευκαιρίες.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, πάντως, είναι ότι ο Παναθηναϊκός κι ο ΠΑΟΚ έκαναν από μόλις μία καθαρή ευκαιρία για γκολ (!) στα δικά τους ευρωπαϊκά παιχνίδια: το γκολ του Μπεργκ και την φάση του Ροντρίγκες στο 85’. Αντίθετα, ο Άγιαξ είχε πέντε φάσεις (χωρίς το πέναλτι) κι η Φιορεντίνα τρεις.

Ασφαλώς και παίζει ρόλο κι η δυναμικότητα του κάθε αντίπαλου, όπως ωστόσο παίζει ρόλο κι ο παράγοντας έδρα…

Κατά την γνώμη μου, ειδικά ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την έλλειψη ρυθμού αφού είχε στα πόδια του μόλις ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, έναντι πέντε του Άγιαξ. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε το ίδιο πρόβλημα, αφού η Φιορεντίνα από την αρχή της σεζόν είχε παίξει όλα κι όλα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και της Τούμπας ήταν το πρώτο της ευρωπαϊκό, ενώ του ΠΑΟΚ ήταν το 5ο συνολικά ματς…

Στον Παναθηναϊκό προφανώς έπρεπε να τα υπολόγιζαν αυτά, όταν έβαζαν πλάτη στις αποφάσεις του Κοντονή να πάει πίσω το πρωτάθλημα. Γιατί περισσότερο ζημιωμένοι ήταν οι ίδιοι-η ΑΕΚ είχε ήδη αποκλειστεί από την Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός, όπως αποδείχθηκε, είχε τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, έχοντας βρει πάλι με τον Πάουλο Μπέντο την ικανότητα να διαχειρίζεται πλέον αλλιώτικα τους εκτός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες του, στους οποίους εφτά τελευταίους έχει τέσσερα διπλά (με Άρσεναλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Αρόουκα, Γιούνγκ Μπόϊς) και τρεις ήττες (από Μπάγερν, Άντερλεχτ, χάποελ).

Τέλος πάντων, η αγωνιστική αυτή έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρότι ακόμη είμαστε νωρίς στο πρωτάθλημα. Διότι, είναι η πρώτη στην οποία οι τρεις Ευρωπαίοι μας πρέπει να δείξουν πως θα αντιδράσουν μετά τα παιχνίδια τους στο Γιουρόπα Λιγκ. Τι φρεσκάδα, τι δυνάμεις τι αντοχές, τι ψυχολογία έχουν. Πρόκειται βλέπετε για την πρώτη «μετάβαση» των ομάδων μας από Ευρώπη σε πρωτάθλημα, αφού μέχρι τώρα φέτος δεν υπήρχε ανάλογο προηγούμενο.

Ο Παναθηναϊκός είναι πιο τυχερός, αφού έπαιξε μέσα την Πέμπτη και παίζει μέσα και σήμερα. Απέφυγε δηλαδή τις μετακινήσεις, που για τους ποδοσφαιριστές είναι πιο κουραστικές κι από τους αγώνες!

Ο ΠΑΟΚ έφτιαξε μόνος του την τύχη του! Κατάφερε κι έπεισε τη Λίγκα να ορίσει τον δικό του αγώνα, της Τρίπολης, μία ημέρα αργότερα τη Δευτέρα, μολονότι την Πέμπτη έπαιζε στην Τούμπα, ενώ ο Ολυμπιακός στην Ελβετία.Έτσι, θα έχει μία ημέρα παραπάνω ξεκούρασης.

Κι ερχόμαστε στον Ολυμπιακό, τον μόνο που είχε δύο κολλητά παιχνίδια εκτός έδρας και μάλιστα τα παίζει Πέμπτη-Κυριακή!

Κατ΄ αρχάς θέλω να πιστεύω ότι οι ερυθρόλευκοι δεν θα υποτιμήσουν τον Ηρακλή, διότι θα έχουν κάνει το πρώτο τους μεγάλο λάθος. Ο Ηρακλής είναι από τις ομάδες που έχουν «φανέλα» κι αυτό οφείλεις να το σέβεσαι. Μπορεί να έχει προβλήματα, διοικητικά-οικονομικά, αλλά η ομάδα του βγάζει μία συσπείρωση και στη Λάρισα την περασμένη Δευτέρα την είδα πάρα πολύ μαχητική, να παλεύει ως το τελευταίο δευτερόλεπτο για το αποτέλεσμα, το οποίο και πήρε.

Αναμφίβολα ο Ηρακλής είχε ρέντα μεγάλη με το τραγικό σφάλμα του Ντεγκρά, όμως μόλις λίγα λεπτά πριν ο Λεοζίνιο, πάλι, είχε βρεθεί σε θέση για γκολ από άριστη πάσα του Πασσά, αλλά είχε χάσει τη ευκαιρία. Δεν λέω ότι ο Ηρακλής μου άρεσε. Όχι, δεν έπαιξε καμιά καλή μπάλα. Αλλά σκίστηκε, ήταν σκληροτράχηλος (22 φάουλ!) και δυσκολοκατάβλητος. Και μέσα στο Καυταντζόγλειο λογικά θα είναι καλύτερος απόψε, μέσα κι από την τεχνητή δημιουργία «κλίματος» κατά του Ολυμπιακού, που φανάτισε τον κόσμο του…

Ο πιτσιρικάς από τον Παναθηναϊκό, ο Λάμπρου, μοιάζει πραγματικά ταλαντούχος κυνηγός, ενώ ο Λεοζίνιο εχει πάντα ένα από τα καλύτερα αριστερά ποδάρια της Λίγκας μας, οι Περόνε και Μπαρτολίνι είναι παλιές καραβάνες και ξέρουν να διαχειρίζονται τέτοια ματς, ο γκολκίπερ Χουάντερσον δίνει ασφάλεια κι ο Πασσάς έχει τις στιγμές του μπροστά.

Άλλωστε οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κερδίσουν, αν δεν θέλουν να υποδεχθούν τη μεθεπόμενη αγωνιστική την ΑΕΚ μειονεκτώντας βαθμολογικά, αφού η ΑΕΚ κέρδισε και χθες βάζοντας και στο δεύτερο παιχνίδι της το πρώτο γκολ-δώρο από αντίπαλο (ο γκολκίπερ Λόπεζ της Βέροιας μετά το Λισγάρα της Ξάνθης), αλλά και δείχνοντας ότι φέτος έχει άλλη ατομική ποιότητα στο επιθετικό κομμάτι (στο ένα ματς καθάρισε ο Αλμέϊδα, τώρα ο Μπακασέτας, ενώ και στα δύο ήταν καλός ο Πατίτο). Μάλιστα η ΑΕΚ την άλλη εβδομάδα έχει πάλι πιο εύκολο παιχνίδι, με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ, σε σχέση με τον Ολυμπιακό, που πάει στη Λάρισα.

Για τον Ολυμπιακό το αποψινό παιχνίδι είναι ένα τεστ. Τεστ για το κατά πόσο μπορεί να ανταποκρίνεται στη δοκιμασία να παίζει Πέμπτη Ευρώπη και Κυριακή πρωτάθλημα, κάτι μην ξεχνάμε άγνωστο για τον ίδιο, καθώς είχε συνηθίσει τόσα χρόνια να παίζει Ευρώπη Τρίτη η, Τετάρτη και μετά πρωτάθλημα Κυριακή.

Οι αντίπαλοι ασφαλώς κι ήταν πιο δυνατοί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αυτό το Πέμπτη-Κυριακή ίσως δεν είναι τόσο εύκολο για ομάδα που δεν το έχει ξανακάνει. Και να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός όλα τα ντέρμπι τα δίνει μετά από παιχνίδια του στο Γιουρόπα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.