Ο άνθρωπος των... προέδρων!

Αντώνης Σαούλης
Ο άνθρωπος των... προέδρων!

bet365

Το παρασκήνιο στις εκλογές της UEFA, με τον Βιτάλι Μούτκο, υπουργό αθλητισμού της Ρωσίας και πρόεδρος της Ρώσικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, να δέχεται... επίθεση από τους δημοσιογράφους. Η απουσία των ελληνικών ΜΜΕ και τα σχόλια για τον Τσέφεριν.

H διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου μόλις είχε τελειώσει. Δεκάδες καμεραμέν και φωτογράφοι έτρεξαν στην μεριά που ήταν η σλοβένικη αποστολή. Οι εκλογές της UEFA είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο στα διεθνή ΜΜΕ (την ίδια ώρα που τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ... σνόμπαραν ή αγνοούσαν το κογκρέσο) με αποτέλεσμα οι φωτογράφοι να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε συναδέλφους για να βγάλουν ένα καρέ του Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Οταν όμως έπεσε η... σκόνη από την είδηση του νέου προέδρου της UEFA, λίγοι ήταν αυτοί που έψαχναν τον Σλοβένο. Πιθανότατα επειδή θα έδινε συνέντευξη Τύπου μερικά λεπτά αργότερα. Για την ακρίβεια όλοι (ή μάλλον σχεδόν όλοι) περίμεναν έναν συγκεκριμένο για να τον στριμώξουν στα σχοινιά. Tον Βιτάλι Μούτκο.

Ποιος είναι ο κύριος Βιτάλι Μούτκο; Ο 57χρονος Ρώσος είναι Υπουργός Αθλητισμού της χώρας του και ταυτόχρονα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Με λίγα λόγια και Κοντονής και Γκιρτζίκης στο πακέτο του ενός. Και φυσικά είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε στην προσπάθεια της Ρωσίας να πάρει το Μουντιάλ του 2018 (και το κατάφερε).

Aνθρωπος του προέδρου (σ.σ. Βλάντιμιρ Πούτιν) και σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Αθήνα για το κογκρέσο και ο άνθρωπος του νέου... προέδρου (σ.σ. Αλεξάντερ Τσέφεριν). Στο blog του ο Βασίλης Σαμπράκος προ ημερών είχε εξηγήσει αναλυτικά (μετά την αποκάλυψη του περιοδικού «Josimar») το πως ο Σλοβένος δικηγόρος από την Λιουμπλιάνα βρέθηκε ξαφνικά να είναι το νούμερο 1 στην UEFA.

Ολα τα τηλεοπτικά δίκτυα λοιπόν περίμεναν τον άνθρωπο του... προέδρου. Μόλις εμφανίστηκε λοιπόν ο Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος για να κάνει εντύπωση πήγε να βγει τελευταίος προς τον χώρο του μπουφέ, όλες οι κάμερες και όλοι οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν. Γνωρίζοντας πως θα «φάει ξύλο» από τις ερωτήσεις, εντούτοις ο Μούτκο έφτιαξε το σακάκι του και έκατσε όρθιος για να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις.

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ, Η WADA KAI OI ΨΗΦΟΙ
Ο Βιτάλι Μούτκο δεν μπορούσε ν' απαντήσει στ' αγγλικά και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε δίπλα του την μεταφράστρια η οποία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή (στη δουλειά της). Οι ερωτήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη με τους περισσότερους να επιμένουν αρχικά για το (νέο) σκάνδαλο που έσκασε με τη WADA. Τις αποκαλύψεις των Ρώσων χάκερ δηλαδή για αθλητές που είχαν χρησιμοποιήσει παράνομες ουσίες.

Εκτός από την ψυχραιμία του, ο Μούτκο τους ξάφνιασε με την απάντησή του. Ουσιαστικά τους τόνισε πως «εμείς είμαστε ενάντια σε τέτοιες αποκαλύψεις. Καλό θα είναι κάποια πράγματα να προστατεύονται. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα». Θυμίζουμε πως οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου της Ρωσίας δεν αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μετά το σκάνδαλο που είχε προκύψει, γεγονός που είχε κάνει έξαλλο τον ίδιο τον Μούτκο. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι δεν πίστευαν στην απάντηση του Μούτκο και ρωτούσαν ξανά την μεταφράστριά του για το εάν όντως έκανε αυτές τις δηλώσεις.

Μάλιστα ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας βγήκε και στην αντεπίθεση. «Πως μπορούμε ν' αποδείξουμε πως οι χάκερς ήταν Ρώσοι. Κατηγορείτε την Ρωσία για τα πάντα. Είναι πολύ της μόδας τελευταία», είπε και συνέχισε «είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί έχουν τα ίδια δεδομένα για τους Ρώσους αθλητές και μπορούμε να είμαστε εμείς τα νέα θύματα. Δεν έχει σημασία το ποιος αθλητής είναι».

Οχι μόνο δηλαδή κατάφερε να... ντριμπλάρει τους δημοσιογράφους από την πίεση που του άσκησαν αλλά τους κόλλησε και στον τοίχο με την επίθεση που τους άσκησε. Οταν μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα τελείωσε Γερμανοί και Αγγλοι ανταποκριτές αποφάσισαν να τους ασκήσουν πίεση για τις εκλογές της UEFA για το γεγονός ότι το σημαντικό ρόλο το έπαιξε ο ίδιος πιέζοντας πολλές ομοσπονδίες να ψηφίσουν τον εκλεκτό της Ρωσίας (και του Ινφαντίνο). Τον Αλεξάντερ Τσέρεφιν.

«Εμείς το μόνο που κάναμε ως Ρωσία ήταν να πούμε ανοιχτά ποιον στηρίζουμε και ποιον θα ψηφίσουμε στις εκλογές της UEFA. Το τι απόφαση θα έπαιρνε η κάθε ομοσπονδία ήταν καθαρή δική της επιλογή. Αλλωστε τον κύριο Τσέφεριν τον ψήφισαν 42 ομοσπονδίες μεταξύ αυτών και η Ρωσία», είπε ο Μούτκο ο οποίος όσο και αν δεχόταν πρέσινγκ για να πει ή να του ξεφύγει μια δήλωση που θα έδειχνε το πως έφτασε ο Τσέφεριν να είναι ο εκλεκτός από το παρασκήνιο.

Προφανώς έπεσαν σ' έναν τρομερό αντίπαλο, μιας και ο Βίταλι Μούτκο όχι μόνο δεν είπε κάτι τέτοιο αλλά πάντα έβρισκε τρόπο να δίνει την κατάλληλη απάντηση στους δημοσιογράφους. Για όσους δε το ήξεραν, απέδειξε για ποιον λόγο είναι ο άνθρωπος του Βλάντιμιρ Πούτιν στην συγκεκριμένη θέση.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Οσο για τα πηγαδάκια των δημοσιογράφων στο παρασκήνιο της εκδήλωσης; Οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές εντυπωσιάστηκαν (αρνητικά) από την απουσία των ελληνικών ΜΜΕ από το 12ο κογκρέσο της UEFA. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν «δεν γίνονται και κάθε χρόνο οι εκλογές στην UEFA στην Ελλάδα». Και η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε ούτε ένα αθλητικό ραδιόφωνο, ούτε μία αθλητική εφημερίδα (μόνο μία πολιτική), από τηλεοπτική κάλυψη, ελάχιστα κανάλια ενώ από αθλητικές ιστοσελίδες μόνο δύο (!) έδωσαν το παρών.

Η ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕΦΕΡΙΝ
Ομως οι ξένοι δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι από αυτούς εκπροσωπούσαν τα top δίκτυα απ' όλο τον κόσμο) προσπαθούσαν να μάθουν τον Αλεξάντερ Τσέφεριν. Τι προσωπικότητα είναι δηλαδή, τι τους άρεσε τι τους χάλασε από την πρώτη του συνέντευξη Τύπου. Και η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι μάλλον άτυχος γιατί ήρθε να διαδεχθεί την απόλυτη περσόνα που ακούει στο όνομα του Μισέλ Πλατινί.

Στην συνέντευξη Τύπου και αυτός δέχθηκε σχετικά μεγάλη πίεση για το πως δηλαδή βρέθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος της UEFA και αν υπήρξαν ζυμώσεις στο παρασκήνιο αλλά όλες οι απαντήσεις του ήταν λακωνικές και φυσικά αρνητικές. Μάλλον γι' αυτό οι περισσότεροι δημοσιογράφοι τον «έθαβαν» μετά στο μπουφέ. Από τα πολύ άσχημά του αγγλικά μέχρι στο πως πρέπει να βελτιώσει τον λόγο του. Και φυσικά στο πως πρέπει να γίνει πιο πειστικός στις απαντήσεις του...

Οπως και να 'χει ο 7ος πρόεδρος της UEFA έχει αρκετό παρασκήνιο από πίσω του αλλά ταυτόχρονα έχει δίπλα του και τον Βιτάλι Μούτκο. Δηλαδή τον Βλάντιμιρ Πούτιν...

 

Τελευταία Νέα