«Τρικυμία», αδυναμίες και Κλάασεν!

«Τρικυμία», αδυναμίες και Κλάασεν!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
«Τρικυμία», αδυναμίες και Κλάασεν!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου αναλύει τον φετινό Άγιαξ ενόψει της «μάχης» με τον Παναθηναϊκό στην έναρξη των ομίλων του Europa League.

Μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια, Άγιαξ και Παναθηναϊκός βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι στα ευρωπαϊκά κύπελλα για τρίτη φορά στην ιστορία τους και για πρώτη στο Europa League. Είχαν προηγηθεί ο ιστορικός τελικός του Γουέμπλεϊ το 1971 και η σειρά στα ημιτελικά του 1996. Το «τριφύλλι» θα βρει απέναντι του μία εντελώς νεανική έκδοση του «Αίαντα» που προσπαθεί να «χτίσει» κάτι διαφορετικό μετά την περυσινή απώλεια του τίτλου στην Ολλανδία, την τελευταία αγωνιστική και την φυγή του Φρανκ Ντε Μπουρ μετά από έξι χρόνια!

ΔΙΑΤΑΞΗ

Άγιαξ και 4-3-3 είναι ένα και το αυτό! Πάνε πακέτο. Η διάταξη των Ολλανδών δεν αλλάζει ούτε με... σφαίρες. Όσον αφορά τα πρόσωπα, στο πρόσφατο 1-0 επί της Φίτεσε, ο Ονάνα έπαιξε κάτω από τα δοκάρια. Αριστερό μπακ ο Ντικς, δεξί ο Βέλτμαν και ο Σάντσεθ με τον Βιεργκέβερ στο κέντρο της άμυνας. Ο Ρίντεβαλντ σε ρόλο αμυντικού χαφ. Αριστερός εσωτερικός μέσος ο Γκουντέλι και στα δεξιά ο Κλάασεν, ο αρχηγός της ομάδας. Αριστερό «φτερό» ο Γιούνες, δεξί ο Ζίγιετς και στην κορυφή της επίθεσης ο Τραορέ.
Ο Ντάλεϊ Σινγκράβεν στην μεσαία γραμμή, ο Ελ Γκάζι στα εξτρέμ και ο στράικερ , Κάσπερ Ντόλμπεργκ, είναι επίσης «ενδεκαδάτοι» ποδοσφαιριστές του ρόστερ στο ξεκίνημα της σεζόν.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κρίνοντας από το σύνολο των αγώνων του Άγιαξ αλλά και από τον τρόπο που δημιουργεί στα μέχρι στιγμής παιχνίδια του, το κυρίως σχέδιο του Μπος είναι να φτιάχνει μέσα από το build up προϋποθέσεις στους ακραίους του, ώστε εκείνοι να παίζουν το ένας εναντίον ενός και είτε πατώντας περιοχή να σεντράρουν προς τους επιτιθέμενους είτε να τελειώνουν μόνοι τους τις φάσεις. Ομάδα που θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια της, σύνολο που διαθέτει καλή κυκλοφορία, κυρίως με κοντινές και «σίγουρες» πάσες.

Είναι αρκετά ικανός ο Άγιαξ στο επιθετικό transition εξαιτίας της ταχύτητας των ακραίων του ενώ διαθέτει και καλούς εκτελεστές στα στημένα, από τα οποία συχνά απειλεί την αντίπαλη εστία.

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ «ΧΑΡΤΙ»

Ο Άγιαξ είναι ένα νεανικό σύνολο, χωρίς αρκετούς έμπειρους παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα. Ένα «μείγμα» που θέλει αρκετή δουλειά για να γίνει μία σπουδαία ομάδα στο μέλλον. Αυτό, όμως, δεν απαγορεύει την ύπαρξη ποιότητας στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, όπου το ταλέντο πραγματικά περισσεύει! Γιούνες, Ελ Γκάζι, Ζίγιετς, Κασιέρα, Σόνε είναι εξτρέμ με το απρόβλεπτο στο παιχνίδι τους, που με μία ενέργεια μπορούν να αλλάξουν την ροή ενός αγώνα! Πατούν περιοχή, σκοράρουν, δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις και χρειάζονται μεγάλη προσοχή από κάθε αντίπαλο!

ΤΟ «ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»

Ντάβι Κλάασεν. Ο Ολλανδός μέσος είναι για δεύτερη σεζόν αρχηγός του Άγιαξ και προϊόν των σπουδαίων φυτωρίων του συλλόγου. Παίζει ως εσωτερικός μέσος και μαζί με τον Γκουντέλι αποτελούν ρυθμιστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη. Ο Κλάασεν, το νούμερο 10 του «Αίαντα» έχει πολύ καλές μεταβιβάσεις, «βλέπει» γήπεδο, διαθέτει το μακρινό σουτ και σε όλα τα παιχνίδια κάνει κάθετες κινήσεις προς την περιοχή, σε ρόλο «κρυφού» επιθετικού!
Έχει ξεκινήσει την χρονιά... φουριόζος, καθώς οκτώ φορές βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα! Ήταν ο λόγος που ο Άγιαξ πέταξε εκτός πλέι-οφ Τσάμπιονς Λιγκ τον ΠΑΟΚ και χάρη σε εκείνον η ομάδα του δεν έχει «γκελάρει» περισσότερες φορές στην Eredivisie, παραμένοντας σε τροχιά κορυφής...

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

12 γκολ σε 9 παιχνίδια

Ξεκάθαρα η μεγάλη αδυναμία του φετινού Άγιαξ έχει να κάνει με την ανασταλτική του συμπεριφορά. Ο «Αίαντας» στα πρώτα εννιά παιχνίδια της σεζόν, έχει δεχθεί δώδεκα τέρματα! Κάτι περισσότερο από ένα γκολ ανά παιχνίδι, δείγμα της προβληματικής λειτουργίας στα μετόπισθεν και της γενικότερης ανισσοροπίας που υπάρχει στην τακτική των Ολλανδών, ειδικά στο αμυντικό transition! Ο Πίτερ Μπος φαίνεται λάτρης της φουλ επίθεσης, νοοτροπίας που είναι άρηκτα συνδεδεμένη με το dna του συλλόγου και αυτό δεν αλλάζει με το πέρασμα των ετών, των παικτών, των προπονητών.

«Τρικυμία» στην έναρξη!

Αναλύοντας τα χρονικά σημεία που ο Άγιαξ δέχεται γκολ, υπάρχει ένα συμπέρασμα που μπορεί να λέει πολλά για τον τρόπο που ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να απειλήσει τον αντίπαλό του στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.

Από τα δώδεκα τέρματα, οι Ολλανδοί έχουν δεχθεί το 50% στην έναρξη των δύο ημιχρόνων. Τέσσερα στο πρώτο τέταρτο του αγώνα και δύο στο πρώτο τέταρτο της επανάληψης. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο Άγιαξ μπαίνει στο γήπεδο χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση, χωρίς καθαρό μυαλό, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται με σχετική ευκολία η εστία του!

Αναλυτικά:

0-15: 4

15-30: 2

30-45: 3

45-60: 2

60-75: 1

75-90: 0

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.