Ταιριάζει στην ΑΕΚ ο «Μαΐστρο» επειδή...

Ταιριάζει στην ΑΕΚ ο «Μαΐστρο» επειδή...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ταιριάζει στην ΑΕΚ ο «Μαΐστρο» επειδή...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τον Σουηδό που θα αναλάβει νέος τεχνικός διευθυντής, τους λόγους που τον κάνουν ιδανικό και τη συντριβή του συστήματος.

Οι εξελίξεις τρέχουν στην ΑΕΚ η οποία ως σοβαρό club που είναι γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2016 τι απαιτείται για να προοδεύσει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος και πώς πρέπει να λειτουργεί έχοντας στελέχη στο ποδοσφαιρικό της τμήμα που θα μπορούν να τη βοηθούν να εξελίσσεται και να προοδεύει στο σήμερα και -κυρίως- στο αύριο... Πρόσωπα που γνωρίζουν το τώρα και τις ανάγκες του... μετά!

Ένας μίνι πρόλογος για να φτάσουμε στο δια ταύτα και τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς που προσλαμβάνεται από την ΑΕΚ για το πόστο του τεχνικού διευθυντή στο σύλλογο με τη διαφορά ότι έτσι όπως λειτουργεί αυτός ο ρόλος στην Ένωση, φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στον Σουηδό (νυν) μάνατζερ και (πρώην) ποδοσφαιριστή των Κιτρινόμαυρων. Θαρρώ πως όλοι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, αλλά θα τα εξηγήσω παρακάτω.

Ναι, λοιπόν, ο «Μαΐστρο» όπως τον είχαν... βαφτίσει από το εξωτερικό κι όταν ακόμη έπαιζε ποδόσφαιρο, ταιριάζει απόλυτα στο μοντέλο λειτουργίας της ΑΕΚ και του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Σουηδός θα δώσει αλλά θα πάρει και πολλά από την Ένωση στο νέο και καθοριστικό επαγγελματικό σταυροδρόμι που επέλεξε να ακολουθήσει. Ήταν και το πιο λογικό βέβαια από ατζέντης ποδοσφαιριστών να εξελιχθεί σε τεχνικό διευθυντή, συνήθως έτσι γίνεται...

Η επιλογή του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς πό την ΑΕΚ έγινε με δεδομένο το κριτήριο της κοινής δουλειάς όλων υπό τον Ντούσαν Μπάγεβιτς με αντικειμενικό σκοπό το κοινό καλό της ομάδας. Αν λοιπόν εξετάσουμε από αυτή τη σκοπιά και μόνο το γεγονός του deal με τον Σουηδό τότε εννοείται πως είναι απόλυτα λογική σκέψη και κίνηση από την Ένωση.

Κι αυτό διότι ο Μαϊστόροβιτς δεν γνωρίζει τη δουλειά κι έρχεται να τη μάθει στην Αθήνα και για λογαριασμό της ΑΕΚ. Αν μη τι άλλο είναι τεράστιας αξίας και σημασίας να κάνεις την αρχή σε ένα club που έχει υψηλούς στόχους και βλέψεις για τα επόμενα (πολύ άμεσα) χρόνια. Η περίοδος της... πρακτικής στην απαιτητική ΑΕΚ του Μελισσανίδη θα βοηθήσει αφάνταστα τον Σουηδό και θα τον εξελίξει στο κομμάτι που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί.

Ταυτόχρονα η επιλογή του είναι ότι πρέπει και για το μοντέλο λειτουργίας της ΑΕΚ όπως προανέφερα. Η Ένωση δεν θα γινόταν να... πάει σε μία λογική έτοιμου τεχνικού διευθυντή όπως είχε κάνει ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα (και σωστά το έκανε). Διότι στους Κιτρινόμαυρους υπάρχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης που αποτελεί ένα αφεντικό με γνώσεις σημαντικές γύρω από το ποδόσφαιρο και έχει άποψη για όλα και ταυτόχρονα στο οργανόγραμμα η ΑΕΚ διαθέτει (και) εκτελεστικό διευθυντή με δραστηριότητες και ευθύνη κυρίως στο αγωνιστικό – ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ (πάντα είχε) πολύ καλές σχέσεις με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς και είναι δεδομένο πως θα επιδιώξει να τον βοηθήσει με όλα του τα μέσα και τη δύναμη για να πετύχει. Άσχετα με την άποψη που μπορεί να έχει κανείς (και εγώ) για τον εκτελεστικό διευθυντή, αυτό (σ.σ.: να βοηθάει τους από... κάτω του) το έκανε από την πρώτη μέρα αν κρίνουμε από τις μαρτυρίες των προσώπων (Δέλλας, Μιλοβάνοβιτς για παράδειγμα).

Με δεδομένο ότι ο Μπαρτόλο δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να ανταποκριθεί στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολύ λογικό και απόλυτα εύστοχο η ΑΕΚ να ψάξει ένα πρόσωπο που να δημιουργείται στο ρόλο και να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η δουλειά: Ξέρει να μιλάει τουλάχιστον επτά γλώσσες, έχει επαφές και διασυνδέσεις σε σημαντικό κομμάτι της αγοράς ποδοσφαιριστών (σ.σ.: κεντρική και βόρεια Ευρώπη) και τέλος αλλά πιο ουσιαστικό: διαθέτει την προσωπικότητα και έχει την ηγετική ικανότητα (αλλά και εκείνη της επιβολής της άποψής του) για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο του εγχειρήματος.

Διότι για να τα λέμε όλα, είναι δύσκολο πολύ και θέλει γερό στομάχι να είσαι και να ανταποκριθείς ως τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ...

Υγ: Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ΑΕΚ και τον Μαϊστόροβιτς στη συνεργασίας είναι πως προστίθεται ένα ακόμη στέλεχος με πρωταθληματικό βιογραφικό στην καριέρα του, με winning spirit κοινώς. Προσθέστε σε αυτόν και τους Τσιγκρίνσκι, Λέσκοτ, Αλμέιδα, Χριστοδουλόπουλο που επίσης ήρθαν με πλούσιο πρωταθληματικό βιογραφικό στους ήδη υπάρχοντες Βάργκας, Ντίντακ και θα καταλάβετε τη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια στην ΑΕΚ.

Υγ2: Η απόφαση της αναβολής των εκλογών της ΕΠΟ όταν ετσιθελικά την όρισαν οι τύποι που αποχωρούν ως όφειλαν από την ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για τη συντριβή του έως σήμερα συστήματος, των τωρινών αφεντάδων του. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αλλάξει μαζί τους. Δεν γίνεται διαφορετικά. Από κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι είναι τραγικό να ασχολούμαστε είτε με το να καταδικάσουμε εμείς τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη αντικαθιστώντας τη δικαιοσύνη (αστείο πραγματικά) είτε να επιχειρούμε να αναδείξουμε ως... κακούς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για να φανούμε τα καλά και υπάκουα παιδιά στον εκάστοτε αφέντη. Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και όλα θα ξεκαθαρίσουν. Η ουσία για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της προοδου αυτού βρίσκεται στις εκλογές της ΕΠΟ. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν τον Ολυμπιακό, το αφεντικό του και το παρελθόν. Αν θα τιμωρηθούν είναι δουλειά της ελληνικής δικαιοσύνης να το αποφασίσει, όχι δική μας...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...