Μια επικίνδυνη κατάσταση

Μια επικίνδυνη κατάσταση

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Μια επικίνδυνη κατάσταση

bet365

Ο Διονύσης Δελλής γράφει ότι στη χώρα και στο χώρο που όλοι είναι στην... πρίζα, τα όσα ακούγονται στην αναμονή του Συμβουλίου των Εφετών, απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Προφανώς και δεν είναι ίδια η «εικόνα» έπειτα από τα γεγονότα της Τρίτης, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την εισήγηση του εισαγγελέα Δασκαλόπουλου για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Την πρόταση να πάει σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και να προφυλακιστεί για την παραβίαση του περιοριστικού όρου ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο.

Η Γη πάντως συνεχίζει να γυρίζει. Και μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών που αναμένεται σε μερικούς μήνες, με βάση τις εκτιμήσεις; Δεν θα υπάρχει κάτι που θα αλλάξει την ιστορία που συζητάμε, τουλάχιστον επί της ουσίας. Από τη μια θα είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας ενός λειτουργού -που βασίζεται κυρίως σε μαρτυρίες- μαζί με την πρόταση του προς τους εφέτες. Και από την άλλη, η επιμονή του Βαγγέλη Μαρινάκη να μιλά δημόσια για ένα «συμβόλαιο» σε βάρος του, μέσα από ένα «κατασκευασμένα αδικήματα». Και οι δύο να έχουν δίκιο πάντως αποκλείεται.

Τα ερωτηματικά πολλά. Πόσο μάλλον σε παρατηρητές σαν εμάς που δεν μας λες και... επιστήμονες της Δικονομίας.Για παράδειγμα τον Μάρτη ο ίδιος ο κύριος Δασκαλόπουλος υπέβαλε πρόταση για ευνοϊκή τροποποίηση των περιοριστικών όρων του προέδρου του Ολυμπιακού. Και τώρα που βγήκαν στην επιφάνεια τα δέκα δημοσιεύματα πάνω στα οποία ζητά την προφυλάκιση για παραβίαση του όρου ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο; Διαπιστώνει κανείς ότι τα πέντε από αυτά τα ρεπορτάζ έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο πριν από τον Μάρτη. Πριν καν το 2016!

Οι δηλώσεις έπειτα από την περσινή κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ (8/2015). Το «τρίτο ημίχρονο» από ματς με την Άρσεναλ στο Λονδίνο (9/2015) που φέρει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, στα αποδυτήρια της ομάδας να ανακοινώνει πριν 250.000 ευρώ. Οι δηλώσεις του έπειτα από αυτό το ματς στο Emirates. Οι δηλώσεις μετά το 4-0 επί της ΑΕΚ (10/15). Η παρουσία του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς για τον εορτασμό των ενενήντα χρόνων από την ίδρυση του Ολυμπιακού (12/15).

Είναι όλα αυτά τουλάχιστον τρεις μήνες πίσω, από την κίνηση του Σταμάτη Δασκαλόπουλου να ζητήσει ευνοϊκότερους όρους για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Δεν τα ήξερε λοιπόν τον Μάρτη ο εισαγγελέας; Ίσως. Δεν θα έπρεπε να τα ξέρει αφού είχε σε εξέλιξη μια τόσο μεγάλη έρευνα; Και αν τα ήξερε δεν θα έπρεπε να ζητήσει τότε, την προφυλάκιση του προέδρου του Ολυμπιακού; Ή έστω να μην συναινέσει σε ευνοϊκότερους περιοριστικούς όρους;

Ειλικρινά εκφράζουμε απορία και όχι κάτι παραπάνω, σε ένα από τα πολλά παραδείγματα που προκύπτουν. Όχι γιατί δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα ένα σωρό υποθέσεις Δικαστηρίων πολύ πιο σοβαρές που κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε (Siemens, λίστα Λαγκάρντ κλπ), όχι γιατί δεν προέκυψε κάποια στιγμή μέχρι παραδικαστικό, αλλά γιατί αν φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης τότε δεν υπάρχει και λόγος να συζητάμε για οτιδήποτε. Η Δικαιοσύνη όμως έχει στάδια. Και ακόμη είμαστε μακριά από την απόφαση της.

Άποψη έχουμε όλοι. Και των περισσοτέρων δεν θα αλλάξει ακόμη και αν αυτή η υπόθεση ολοκληρωθεί. Όπως δεν άλλαξε και έπειτα από την πρόταση Ανδρεάδη να μην συμπεριληφθεί το όνομα του προέδρου του Ολυμπιακού, στους κατηγορούμενους για το «Κοριόπολις».Την ιστορία του 2011 η οποία και άνοιξε την «αυλαία» σε αυτή την πενταετία όπου δεν βγήκαν στη «φόρα» μόνο κατηγορούμενοι, αλλά βρέθηκαν στο «μάτι» του κυκλώνα και άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση. Που απλώς έτυχε να μιλούν στο λάθος τηλέφωνο (π.χ ο Γιάννης Μπουρούσης).

Να συμφωνήσουμε λοιπόν για το τι έχει συμβεί; Αποκλείεται. Πόσο μάλλον όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όχι μόνο εναντιώνεται στην εισήγηση Δασκαλόπουλου αλλά έχει φτάσει το θέμα ως την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Να κάνουμε πάλι όλοι μαζί τους εισαγγελείς και τους δικαστές; Δεν είναι ακριβώς υπεύθυνη στάση, ανάλογη της περίστασης. Δεν έχουμε στοιχειώδεις γνώσεις για τέτοιες «απόπειρες». Ακούμε ανθρώπους που σίγουρα είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτι παραπάνω για τέτοιες διαδικασίες. Μίλησε ας πούμε ο Αλέξης Κούγιας, μίλησε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Και αν μας έδωσαν να καταλάβουμε κάτι; Είναι ότι εδώ δεν είναι ποδόσφαιρο να κάνεις «προγνωστικά».

Δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Δεν κάνει και καλό όμως όλη αυτή η «κουβέντα» εντυπώσεων. Πόσο μάλλον τα «αν» και οι ευσεβείς πόθοι, τα όποια έχουν ήδη περάσει στο τι μπορεί να συμβεί στον Ολυμπιακό (που είναι και το... δια ταύτα για τους περισσότερους) εντός και εκτός συνόρων. Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να θέσουμε ως «παρανομαστή» στην ιστορία. Το αποτέλεσμα της. Να περιμένουμε το Συμβούλιο των Εφετών. Και αν χρειαστεί; Να περιμένουμε ακόμη και το αποτέλεσμα μιας ακροαματικής διαδικασίας. Το αποτέλεσμα της ίδιας της Δικαιοσύνης.Τα υπόλοιπα που προκύπτουν τα τελευταία 24ώρα; Είναι μια «επικίνδυνη» κατάσταση. Σε έναν χώρο,αλλά και μια χώρα που είναι ούτως ή άλλως στην πρίζα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής