Ολλανδία - Ελλάδα 1-2 (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ολλανδία - Ελλάδα 1-2 (vids)

bet365

Μια Ελλάδα από τα... παλιά! Με πλάνο, πάθος και αντεπιθέσεις η νέα εθνική του Σκίμπε πήρε μεγάλη νίκη (1-2) γοήτρου στην Ολλανδία (1η επί των Οράνιε στην ιστορία) και πάει πανέτοιμη στην Πορτογαλία για το «διπλό» με το Γιβραλτάρ. Αποχώρησε τραυματίας ο Φορτούνης.

Μπορούμε να ελπίζουμε ξανά σε αυτήν την Εθνική; Εάν κρίνουμε από το πρόσωπό της, το 2-1 εκτός στο φιλικό με Ολλανδία στην πρώτη ever νίκη με τους Οράνιε αλλά και την γιούχα στην ομάδα του Φαν Μπάστεν και τον ίδιο φυσικά και ναι. Γκολ και από τον Μήτρογλου και 1ο τέρμα με την Ελλάδα ο Γιαννιώτας.

ΚΑΙ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΛΟΣ
Ο Μίκαελ Σκίμπε επέλεξε να πάει σε ένα σχήμα με Φορτούνη και Μάνταλο. Ο Καρνέζης στο τέρμα, στο κέντρο της άμυνας οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς και στα δύο άκρα Τοροσίδης και Τζαβέλλας.
Στον άξονα οι Μανιάτης και Σάμαρης με Μάνταλο και Χολέμπας (σ.σ. οι δύο τελευταίοι έπαιζαν και πλάγια) και τον Φορτούνη να παίζει σε χώρο κοντά στον προωθημένο Μήτρογλου. Σαν 4-2-3-1 ή και 4-4-2.
ΑΜΥΝΑ... ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 1-0 ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ
Οι Ολλανδοί έδειχναν ιδιαίτερα απειλητικοί στο ξεκίνημα του ματς. Απείλησαν πρώτη φορά με τον Πρόμες στο 1ο λεπτό με σουτ.
Είχαν και άλλες φάσεις με Σνάιντερ και Βαινάλντουμ αλλά το αρνητικό... χάιλαιτ για εμάς ήταν το τέρμα τους. Στο 14' το γκολ ο Βαινάλντουμ μετά από σωρεία λαθών.
Ο Παπασταθόπουλος έδωσε την μπάλα σε αντίπαλο, ο Τζαβέλλας απέτυχε να κόψει τον Γιάνσεν στο γύρισμά του, ο Μανωλάς βρήκε την μπάλα αλλά δεν την έκοψε και ο Βαινάλντουμ σε κενή εστία έκανε το σκορ 1-0. Μπορεί η άμυνα της Εθνικής μας να έμοιαζε με παιδική χαρά εκείνη την στιγμή αλλά η συνέχεια ήταν καλύτερη.
ΣΟΥΤΑΡΑ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΓΚΟΛ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ
Η Εθνική βελτίωσε την εικόνα της, διόρθωσε αρκετά τα κακώς κείμενα και απείλησε λίγα λεπτά μετά με εξαιρετικό σουτ του Φορτούνη για να ακολουθήσει χαμένο τετ α τετ του Μάνταλου.
Στο 25ο λεπτό ο Μήτρογλου είχε ένα σουτ έξω. Λίγο μετά έπειτα από εξαιρετική σέντρα του Τοροσίδη ο Μητρογκόλ με κεφαλιά έκανε το 1-1, βάζοντας το 10ό του γκολ με την Ελλάδα. Τραγική η άμυνα των Ολλανδών στην φάση. Ακολούθησαν και άλλες φάσεις για γκολ και μετά το τέλος του α' μέρους... μανούρα των Μανιάτη - Τζαβέλλα με παίκτες των Ολλανδών έπειτα από σπρώξιμο σε Σάμαρη.
ΑΡΧΙΚΑ ΠΛΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΚΑΡΙ Ο ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ, ΑΤΥΧΙΑ ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ
Στην επανάληψη ο Σκίμπε προχώρησε σε αλλαγές βάζοντας τον Μπακασέτα αρχικά σε ρόλο πλάγιου επιθετικού και μετά πίσω από τον Μήτρογλου. Οι Ολλανδοί απείλησαν νωρίς με σουτ που έβγαλε εξαιρετικά ο Καπίνο αλλά το κακό ήρθε στο 56', όταν και γύρισε ο αστράγαλος στο δεξί πόδι του Φορτούνη και έγινε αλλαγή από τον Γιαννιώτα.
Ο Γιάνσεν ήταν ο παίκτης που ταλαιπώρησε αρκετά την ελληνική άμυνα. Δύο φορές του είπε... όχι ο Καπίνο. Μετά τις πρώτες αλλαγές στο β' μέρος ο Σταφυλίδης ήταν δεξί μπακ, αριστερό ο Τζαβέλλας και στόπερ οι Κυριάκος Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος.
Στο κέντρο Σάμαρης και Μανιάτης, πλάγιοι οι Μάνταλος και Μπακασέτας που εναλάσσονταν όμως με τον Φορτούνη. Αφότου βγήκε ο άσος του Ολυμπιακού ο Μπακασέτας ήταν πιο πολύ το δεκάρι.
Ο Γιάνσεν εξακολουθούσε να απειλεί την Ελλάδα. Φυσικά τα πιο πολλά προβλήματα τα είχαν σήμερα οι αμυντικοί και τα αμυντικά χαφ. Οι μεσοεπιθετικοί ως επί το πλείστον πήγαν αρκετά καλά. Ειδικά ο Μήτρογλου. Συνολικά το αγωνιστικό πρόσωπο της Εθνικής μας ήταν σαφώς ανώτερο από προηγούμενους αγώνες. Σε κάποιες στιγμές δεν θύμιζε σε τίποτα την αποκαρδιωτική εικόνα με τα Φερόε.
ΠΡΩΤΟ ΤΕΡΜΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ
Στο 74ο λεπτό η πίεση ψηλά και το κλέψιμο με υπερπροσπάθεια του Μάνταλου έστειλε την μπάλα στον Μήτρογλου. Ο φορ της Μπενφίκα σούταρε, ο αντίπαλος κίπερ απέκρουσε αλλά υπολόγιζε δίχως τον Γιαννιώτα. Ο εξτρέμ του ΑΠΟΕΛ πήρε το... ριμπάουντ βγαίνοντας στην πλάτη αντίπαλού του και με καρφωτό σουτ από κοντά έκανε το 2-1. Βάζοντας έτσι το Νο1 γκολ του με την Εθνική και αναγκάζοντας τον Σκίμπε να πανηγυρίσει έξαλλα ίσως για πρώτη φορά.
ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ EVER ΜΕ ΟΡΑΝΙΕ ΚΑΙ ΓΙΟΥΧΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ!
Η Εθνική μας κατέγραψε έτσι την νίκη Νο1 με την Ολλανδία. Με τους Οράνιε είχαμε 7 ήττες και 1 ισοπαλία και 19-1 γκολ! Μετά το τέλος του ματς ακούστηκε έντονα η γιούχα για την Ολλανδία και τον Φαν Μπάστεν.
Η οποία χάνει για πρώτη φορά σε πέντε σερί εντός έδρας ματς από το 1933!
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Τούρκος Μετέ Καλκαβάν.
Ολλανδία: Ζουτ- Φέλτμαν, Μπρούμα, Μπλιντ, Βίλεμς (80’ Ντοστ), Στρούτμαν (65’ Χέντριξ), Μπέρχαους, Βαϊνάλντουμ (72’ Κλάασεν), Γιάνσεν, Σνάιντερ (65’ Πρόπερ), Πρόμες (72’ Νάρσινγκ).
Ελλάδα: Καρνέζης (46’ Καπίνο)- Τοροσίδης (46’ Σταφυλλίδης), Μανωλάς (46’ Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Σάμαρης, Μάνταλος (83’ Καρέλης), Χολέμπας (46’ Μπακασέτας), Φορτούνης (55’ Γαιννιώτας), Μήτρογλου.
 

Τελευταία Νέα