Match the fine for Palestine!

Θάνος Σαρρής
Match the fine for Palestine!

bet365

Οι οπαδοί της Σέλτικ που σήκωσαν τις παλαιστινιακές σημαίες απάντησαν στην ποινή της UEFA, μετατρέποντας το πρόστιμο σε δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη!

Στο πρώτο ματς των πλέι οφ για το Europa League με την Χαποέλ Μπερ Σεβά, οι Green Brigade σήκωσαν στο Celtic Park Παλαιστινιακές σημαίες, παρά τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα έφερνε τιμωρία από την UEFA, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, και την επιθετική στάση της αστυνομίας της Γλασκόβης, η οποία απείλησε και με συλλήψεις. Άλλωστε, η Σέλτικ το έχει στο DNA της! Ιδρύθηκε το 1887 με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας στις κοινότητες των Ιρλανδών μεταναστών της Γλασκόβης.

Ο λόγος της πράξης των Ultras φυσικά ήταν η εκδήλωση αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό και η εναντίωση στις. Η εικόνα της «θάλασσας» από σημαίες έκανε το γύρο του κόσμου, συγκεντρώνοντας ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις, ενώ το «ευχαριστώ» των Παλαιστίνιων ειπώθηκε με το video που ακολουθεί.

Η ενέργειά τους έφερε, όπως αναμενόταν, πειθαρχική ποινή από την UEFA, η οποία χαρακτήρισε τη σημαία της Παλαιστίνης ως «αθέμιτο πανό». Η Σέλτικ κλήθηκε σε ακρόαση για τις 22 Σεπτεμβρίου και δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο. Το μόνο που μένει, είναι να ακούσει απλά το ποσό. Ωστόσο, οι Green Brigade είχαν την απάντηση έτοιμη, δείχνοντας εξαιρετικά κοινωνικά αντανακλαστικά.

«Σε απάντηση αυτής της μικροπρεπούς και πολιτικά μεροληπτικής πράξη από το κυβερνητικό σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια θετική εισφορά στο παιχνίδι και ξεκινήσαμε την καμπάνια #matchthefineforpalestine. Σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε 75.000 λίρες, οι οποίες θα μοιραστούν ίσα ανάμεσα στο Medical Aid Palestine (MAP) και στο Lajee Centre, ένα πολιτιστικό κέντρο στον προσφυγικό καταυλισμό της Άιντα, στα προάστια της Βηθλεέμ», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενο που συνοδεύει την πρωτοβουλία.

Το πρώτο φιλανθρωπικό ίδρυμα παρέχει υπηρεσίες υγείας στα θύματα, ενώ εκπαιδεύει και γιατρούς. Το δεύτερο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στα παιδιά του προσφυγικού καταυλισμού Άιντα, παρέχοντας καλλιτεχνικές, πολιτιστικέ και αθλητικές δραστηριότητες στους μικρoύς Παλαιστίνιους. Μέλη των Green Brigade έχουν ταξιδέψει εθελοντικά στην Παλαιστίνη, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη σημασία τέτοιων δράσεων για παιδιά που μοιάζουν να έχουν χάσει κάθε ελπίδα.

Η ανταπόκριση που γνώρισε το εγχείρημα ήταν τεράστια. Οι 75.000 ξεπεράστηκαν σε λίγες ώρες, με το ποσό να φτάνει τις 125.000, αφού ο πήχης ανέβηκε εκ νέου στις 130.000. Τα χρήματα μαζεύτηκαν μέσα σε δύο μέρες, από 7.487 ανθρώπους! Το ποσό συνεχώς αυξάνεται κι αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει, μπορεί να κάνει click ΕΔΩ.

Όπως ανακοίνωσαν οι Green Brigade, τα επιπλέον χρήματα θα μοιραστούν εξίσου στις δύο οργανώσεις, με την επιτυχημένη πρωτοβουλία να δείχνει στην πράξη τη δυναμική δράσεων αλληλεγγύης με άξονα το ποδόσφαιρο...

 

Τελευταία Νέα