«Έφυγε» ο Χαβελάνζε

Κώστας Ζάλιαρης
«Έφυγε» ο Χαβελάνζε

bet365

Σε ηλικία 100 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο άλλοτε πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε. Είχε επιβαρυνθεί η υγεία του τους τελευταίους μήνες και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία.

Ο Ζαν Μαρί Φαουστίν Γκοντεφρόιντ Χαβελάνζε (όπως είναι το πλήρες όνομά του) υπηρέτησε το ποδόσφαιρο από πολλές θέσεις, ξεκινώντας φυσικά από την ιδιότητα του αθλητή, ξεφεύγοντας από το δρόμο του πατέρα του, ο οποίος ασχολείτο με τα όπλα.

Γεννήθηκε, λοιπόν, στις 8 Μαΐου του 1916 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο, όμως ήταν η κολύμβηση εκείνη που τον μαγνήτισε και με την οποία ασχολήθηκε. Στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 1955, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας πόλο που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Σπούδασε δικηγόρος, εργάστηκε ως εκτελεστικός διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία λεωφορείων στη Βραζιλία, επιτέλεσε πρόεδρος της Βάσκο ντα Γκάμα παρά το γεγονός πως δήλωνε οπαδός της Φλουμινένσε, ενώ βρέθηκε και στον προεδρικό θώκο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της πατρίδας του από το 1956 έως το 1974.

Εκείνη την περίοδο, η εθνική ομάδα της Βραζιλίας έφτασε στην κορυφή του κόσμου, το '58, το '62 και το '70.

Από το 1963 έως το 2011 βρέθηκε και στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ στη FIFA, ήταν πρόεδρος από το 1963 έως το 1998.

Όταν αποχώρησε για να πάρει τη θέση του ο Σεπ Μπλάτερ, έλαβε το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Από το 2012 κι έπειτα άρχισε να ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας, με τελευταίο αυτό της πνευμονίας, τον περασμένο μήνα...

 

Τελευταία Νέα