Πού ποντάρει, τι ρισκάρει και πώς εξηγεί…

Πού ποντάρει, τι ρισκάρει και πώς εξηγεί…

Πού ποντάρει, τι ρισκάρει και πώς εξηγεί…

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για την δύσκολη ρεβάνς του Ολυμπιακού στο Ισραήλ.

Αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα του Βίκτορ να παίξει με αυτό το περίεργο 4-3-2-1 το Ισραήλ, δηλαδή χωρίς εξτρέμ και χωρώντας έτσι στην ενδεκάδα και Φορτούνη και Τσόρι και Καμπιάσο και Μπουχαλάκη, πάντα σύμφωνα με όσα δοκίμασε τις προηγούμενες ημέρες στο Ρέντη.

Κατ΄αρχάς, με τόσες αλλαγές στην ενδεκάδα, αλλά και στον σχηματισμό, είναι σαφές ότι ο Ισπανός αναγνωρίζει ότι αυτό που έκανε στο πρώτο ματς, δεν του «πέτυχε». Εξ ου και τον Μανιάτη με τον Ντουρμάζ ούτε καν τους δοκίμασε στους βασικούς ενόψει της ρεβάνς-κι ο Σουηδός ένιωσε σφίξιμο σήμερα στο πόδι του…-ενώ κι ο Σεμπά μένει στον πάγκο με το συγκεκριμένο σύστημα. Οπότε ξεκινάμε για τη ρεβάνς με τρεις αλλαγές (Μπουχαλάκης, Καμπιάσο, Τσόρι), που γίνονται τέσσερις με την αναγκαστική του Σιόβα (μέσα ο Ντα Κόστα).

Όπως είναι εξίσου σαφές ότι ο Βίκτορ ποντάρει όχι μόνο στους δύο συμπατριώτες του (παρεμπιπτόντως οι Μποτία και Ντε Λα Μπέγια ήταν ίσως οι πιο σοβαροί στο Καραϊσκάκη), αλλά γενικά σε όλους τους ισπανόφωνους (βλέπε και Καμπιάσο, Τσόρι-ενώ ίσως να ξεκινούσε και με τον Πουλίδο αν ο Άλαν δεν είχε μόλις τρεις προπονήσεις στα πόδια του). Όπως ποντάρει και στον Μπουχαλάκη, τον οποίο είχε εμπιστευθεί σε όλη την προετοιμασία, αλλά τον άφησε στον πάγκο στο πρώτο επίσημο ματς.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού προσπαθεί να βρει τρόπους να σπάσει την άμυνα της Χάποελ, έτσι όπως την είδε στο πρώτο ματς. Με αυτό το σκεπτικό, έχει λογική το 4-3-2-1, χωρίς εξτρέμ. Διότι, οι Ισραηλινοί είχαν παίξει εδώ κι αυτοί ουσιαστικά χωρίς δύο εξτρέμ, σε ένα περίεργο σύστημα, με τρεις στόπερ, δύο πλάγιους μπακ, δύο κεντρικούς χαφ, άλλους δύο σε ρόλο μεσοεπιθετικών (με τον Μελίκσον να βγαίνει πιο πολύ ως εξτρέμ) και ένα φορ. Μάλιστα, αυτή η τακτική είχε αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό, όπως είχε παραδεχθεί ο Μιλιβόγεβιτς με τις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι.

Το ερώτημα, όμως, ενόψει της ρεβάνς είναι τι θα γίνει αν η Χάποελ δεν αγωνιστεί όπως στο Καραϊσκάκη, αλλά βάλει εξτρέμ στο παιχνίδι της. Π.χ. περνώντας πιο πλάγια τον Μελίκσον, που είναι άλλωστε εξτρέμ και βάζοντας τον Μπουζάγκλο η, τον Μπεν Σαχάρ, στη θέση ενός στόπερ (Τάχα) η, ενός κόφτη (του Μπρουν). Τότε, θα βρεθεί ο Ολυμπιακός στη μάλλον δυσάρεστη θέση να παίξουν ο Φιγκέϊρας κι ο Ντε Λα Μπέγια έχοντας δύο αντιπάλους ο καθένας στην πλευρά του. Ποιοι θα τους βοηθούν, ώστε να μην αντιμετωπίσουν καταστάσεις ένας κόντρα σε δύο; Οι εσωτερικοί χαφ (Μπουχαλάκης και Καμπιάσο) δεν έχουν ως κύριο προσόν την ταχύτητα. Ο Φορτούνης με τον Τσόρι; Μακάρι.

Τέλος πάντων, σίγουρα ο Βίκτορ δεν μπορεί παρά να έχει σκεφθεί πολύ νωρίτερα αυτό που σκέφτεται ο κάθε δημοσιογράφος, οπότε θα έχει πάρει τα μέτρα του γι΄αυτό το ρίσκο. Ίσως, άλλωστε, να δοκιμάζει κάτι που θέλει να παίξει τελικά στη διάρκεια κι όχι από την αρχή του ματς η, αν δει-μάθει ότι η Χάποελ δεν παίξει με τρεις στόπερ, να το αλλάξει το 4-3-2-1 την τελευταία στιγμή, βάζοντας λ.χ. τον Σεμπά. Εξάλλου, για να είμαστε δίκαιοι, το πρώτο που έχει σημασία δεν είναι το ποιοι θα παίξουν και με τι σύστημα θα παίξουν, αλλά το πώς θα παίξουν…

Καλά κάνει ο Ισπανός και την ψάχνει δοκιμάζοντας σχήματα και πρόσωπα, αφού δεν του βγαίνει, όμως το ποδόσφαιρο μας έχει γενικά διδάξει ότι όσο πιο πολύ και συχνά ανακατεύεις την ομάδα σου, για καλό δεν είναι, παρά σπάνιες φορές. Μακάρι μία από αυτές τις φορές να είναι την Τετάρτη το βράδυ και να δικαιωθεί κι ο Βίκτορ που το παλεύει να βρει τη σωστή φόρμουλα, έστω με τις πολλές δοκιμές και τα πειράματα. Και να αποτελέσει το παιχνίδι και γι΄αυτόν μία ώθηση για τη συνέχεια, αφού ήδη έχει χάσει πόντους.

Ο Βίκτορ θεωρεί ότι η τραγική εικόνα της ομάδας την προηγούμενη Τετάρτη απλά οφείλεται στην προετοιμασία, στο ότι δηλαδή οι παίκτες ήταν ακόμη επηρεασμένοι. Η ευχή μου, να είναι έτσι και τώρα οι ερυθρόλευκοι να έχουν συνέλθει σε ένα σημαντικό βαθμό.

Και για το τέλος μία...άσχετη συνέχεια σε όσα έγραψα χθες για τη διαιτησία του Πορτογάλου στο Ολυμπιακός-Χάποελ 0-0: Τα δύο τελευταία παιχνίδια πορτογαλικών ομάδων, που σφύριξαν Ισραηλινοί διαιτητές ήταν το Εστορίλ-Ντινάμο Μόσχας 1-2 και το Μπράγκα-Σιόν 2-2. Και στα δύο παιχνίδια, έδωσαν πέναλτι υπέρ των ομάδων της Πορτογαλίας σε απολύτως κρίσιμα σημεία των αγώνων: ο Γεφέτ στο 0-1 κι ο Λιάνι επίσης στο 0-1.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.