Παναθηναϊκός - ΑΪΚ 1-0

Παναθηναϊκός - ΑΪΚ 1-0

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός - ΑΪΚ 1-0

bet365

Σοβαρός, πειθαρχημένος και χωρίς να βγάλει άγχος στο παιχνίδι του όσο το 0-0 παρέμενε, ο Παναθηναϊκός έδειξε «κρύο» αίμα και με μια κεφαλιά του Μολέδο στο 79' πάει στη Σουηδία για τη ρεβάνς με την ΑΪΚ έχοντας «καθαρό» σκορ (1-0)!

Ο Αντρέα Σταματσόνι επιμένει σε κάθε του τοποθέτηση για το «χτίσιμο» ενός επιθετικού Παναθηναϊκού, αυτό φάνηκε και στο πρώτο παιχνίδι με την ΑΪΚ στη Λεωφόρο, όμως η λύση ήρθε δια... της αμύνης! Όρεξη, ταχύτητα, πείσμα, πίεση, αλλά και μπλοκάρισμα απέναντι σε μια αρκετά καλή άμυνα ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τους «πράσινους».

Ο Μολέδο (και μάλιστα με δεμένο κεφάλι έπειτα από χτύπημα που είχε δεχθεί) το γκολ του αγώνα στο 79', λύνοντας κάπως έτσι τον Γόρδιο δεσμό για τον Παναθηναϊκό.

Ο Ιταλός κόουτς άλλαξε από την ανάπαυλα το σύστημα για να μη χάσει καθόλου χρόνου.

Προσπάθησε ο Βιγιαφάνιες που έδωσε πνοή αλλά όχι το κάτι διαφορετικό που ζητούσε η ομάδα στην επανάληψη, ο Λέτο στο εικοσάλεπτο που αγωνίστηκε δεν βοήθησε τόσο στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών στο δεύτερο ημίχρονο, όμως το «τριφύλλι» ήταν απόλυτα σοβαρό και πήρε αυτό που ζητούσε, έψαξε και ίσως άξιζε.

Καλός, επιθετικός, αλλά κάτι έλειπε...

Ο Παναθηναϊκός εν τέλει παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης» με το 3-5-2, αφού ο Γουακάσο κινούταν στη μεσαία γραμμή, πιο πίσω από τους Μπεργκ και Ιμπάρμπο που έδειχναν να είναι οι προωθημένοι από πλευράς «πράσινων». Η ανάπτυξη της ομάδας του Αντρέα Στραματσόνι γινόταν κυρίως από δεξιά και τον άξονα, με τον Χουλτ να παίρνει λιγότερες φορές τη μπάλα από αριστερά, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στην απέναντι πλευρά με τον Μέστο. Ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, έψαχνε τρόπους για να διασπάσει την άμυνα των Σουηδών, όμως εκεί κάτι έλειπε... Οι Λεντέσμα και Ζέκα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αλλά δυσκολεύονταν, οι Μπεργκ και Ιμπάρμπο είχαν νέες καλές συνεργασίες αλλά δίχως αποτέλεσμα, ενώ, ήταν και οι κύριοι εκφραστές των καλύτερων ευκαιριών για γκολ.

Ο Σουηδός φορ στο 5ο λεπτό από γύρισμα του Χουλτ από αριστερά πετάχθηκε στο πρώτο δοκάρι για να κάνει το πλασέ με το αριστερό, με τη μπάλα να καταλήγει άουτ, ενώ ο Κολομβιανός ομόλογός του, στο 9' μόνος με τη μπάλα στρωμένη στο δεξί απέναντι από τον Κάλγκρεν αστόχησε, όπως επίσης νικήθηκε από τον αντίπαλο πορτιέρο στο 34'. Η ΑΪΚ, αφού αμύνθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο δίχως να κάνει το παραμικρό για να φτιάξει παιχνίδι, άρχισε να ... ξεψαρώνει και να ψάχνει τρόπο να μεταφέρει τη μπάλα, κυρίως από αριστερά με τον Κπόζο που ήταν ταχύς και τεχνίτης. Ο φορ των Σουηδών, Μαρκάνεν, δεν είχε πολλές βοήθειες από τον Ισιζάκι που προσπαθούσε να τον στηρίξει, όμως είχε την πολύ καλή κεφαλιά στο 13' που πέρασε λίγο άουτ, στη μοναδική εξαιρετική στιγμή του συλλόγου από τη Στοκχόλμη στο πρώτο μέρος. Στο 35', ο Μπεργκ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά από σέντρα του Μέστο, στον οποίο υποδείχθηκε οφσάιντ, αν και φαινόταν να έχει φύγει από κανονική θέση προτού κάνει τη σέντρα στον επιθετικό του «τριφυλλιού».

Το άλλαξε μπροστά, όμως η λύση ήρθε... από την άμυνα!

Με την έναρξη του δεύτερου ημίχρονου κι αφού ο Αντρέα Στραματσόνι κατάλαβε πως θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη επιθετική ώθηση στον Παναθηναϊκό με την είσοδο ενός ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να κάνει το διαφορετικό και απρόβλεπτο, έβγαλε τον θετικότατο στο πρώτο μέρος, Κουτρουμπή, έβαλε τον Λούκας Βιγιαφάνιες και το σύστημα του «τριφυλλιού» άλλαξε σε 4-2-3-1. Με τον Μπεργκ κορυφή και τον Αργεντινό να κινείται πίσω του μαζί με τους Ιμπάρμπο και Γουακάσο, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να τρέξουν περισσότερο, ζέσταναν την εξέδρα και απείλησαν στο 54' με μια κεφαλιά του Μολέδο και αμέσως μετά με μια φάση διαρκείας που όμως ολοκληρώθηκε με άνετο μπλοκάρισμα του Κάρλγκρεν στα γκολπόστ. Η ΑΪΚ θέλησε να δείξει ότι θα έβαζε κόντρα και ότι δεν θα ήταν ξανά μονότερμα το παιχνίδι, αναγκάζοντας τον Στιλ σε καθοριστική επέμβαση στο 56' σε κοντινό σουτ του Μπλόμπεργκ έπειτα από γέμισμα που έγινε από αριστερά.

Ο Μάρκους Μπεργκ έστειλε και δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα στην αναμέτρηση, όμως και πάλι δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει καθώς δεν μέτρησε ποτέ το γκολ για οφσάιντ, το οποίο αυτή τη φορά σωστά υπέδειξε ο επόπτης... Ο Παναθηναϊκός άρχισε πλέον να παίζει αρκετά ψηλά, πράγμα που έκανε την ΑΪΚ να βλέπει τα κενά στα μετόπισθεν και να προσπαθεί να τρέξει με την κάθε πρώτη ευκαιρία στην ανοργάνωτη άμυνα των «πράσινων», όμως η καλή στιγμή θα ερχόταν ξανά από στημένη φάση και ειδικά από τον Άβντιτς που πήρε κεφαλιά στο 75', με τον Στιλ να πραγματοποιεί εξαιρετική επέμβαση και ν' αποσοβεί τα χειρότερα... Η λύση τελικά ήρθε από τον Ροντρίγκο Μολέδο! Ο στόπερ του «τριφυλλιού» με κεφαλιά από το δεύτερο δοκάρι, όπου είχε μείνει έπειτα από προώθηση, ανενόχλητος νίκησε τον Κάρλγκρεν για το τελικό 1-0 που ξεσήκωσε τη Λεωφόρο και χάρισε στην ομάδα του Στραματσόνι το αβαντάζ στην κόντρα με την ΑΪΚ.

MVP: Ο Ροντρίγκο Μολέδο! Το... θωρηκτό της «πράσινης» άμυνας, πέρα από τις ολόσωστες τοποθετήσεις του στα μετόπισθεν και το δυναμικό του παιχνίδι, βρήκε και το δρόμο για τα δίχτυα! Στο 79ο λεπτό, έχοντας μείνει μπροστά, βρέθηκε αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι από γέμισμα που έγινε από τα δεξιά από τον Μέστο και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για να δώσει στον Παναθηναϊκό το προβάδισμα πρόκρισης ενόψει και του επαναληπτικού στη Σουηδία.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Δύο φορές ο Ιμπάρμπο είχε την ευκαιρία να σκοράρει για τον Παναθηναϊκό από πλεονεκτικότατες θέσεις, όμως απέτυχε. Και οι δύο φάσεις σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο, με τον Κολομβιανό να μην καταφέρνει να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των συμπαικτών του και της ομάδας του, όμως τέλος καλό όλα καλά, αφού το επιθυμητό αποτέλεσμα ήρθε.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Λουκ Στιλ. Ο Άγγλος πορτιέρο όταν χρειάστηκε σε δύο πολύ επικίνδυνες στιγμές για την άμυνα του Παναθηναϊκού από στημένες φάσεις των Σουηδών, είπε «όχι», κράτησε την ομάδα του στο ματς και οι υπόλοιποι έκαναν αυτό που έπρεπε για τη νίκη. Στο 56' αρνήθηκε το γκολ στον Μπλόμπεργκ και στο 75' σταμάτησε μια κεφαλιά του Άβντιτς.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Μπάστιαν Ντάνκερτ προκάλεσε τον εκνευρισμό των «πράσινων» σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και με την ανοχή που επέδειξε σε φάσεις όπου οι παίκτες της ΑΪΚ έκαναν καθυστερήσεις. Αν και δεν είχε να διαχειριστεί ένα δύσκολο παιχνίδι. Λανθασμένη η υπόδειξη οφσάιντ στον Μέστο στο πρώτο ημίχρονο, σε φάση που ολοκληρώθηκε με τον Μπεργκ να σκοράρει, ορθά σηκώθηκε το σημαιάκι του επόπτη όταν ο Σουηδός έστειλε ξανά τη μπάλα στα δίχτυα στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ΓΚΑΦΑ: Το... χάιλαϊτ της αναμέτρησης στο εξωαγωνιστικό, όταν ο Κάρλγκρεν, πορτιέρο της ΑΪΚ, πανηγύρισε το ... άουτ στην κεφαλιά του Μαρκάνεν στο 13ο λεπτό, δίχως ν' αντιληφθεί για αρκετά δευτερόλεπτα, πως η μπάλα δεν είχε καταλήξει στην εστία του Στιλ, αλλά δίπλα από αυτή.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε και που ήταν το δίκαιο από το παιχνίδι της Λεωφόρου. Το ένα γκολ, βέβαια, δεν έχει να πει κάτι, αλλά είναι ένα μικρό πλεονέκτημα ενόψει του επαναληπτικού της επόμενης εβδομάδας. Απόλυτα σοβαρή η ομάδα του Στραματσόνι, έκανε αλλαγές και προσπάθησε να το αλλάξει από νωρίς ο Ιταλός όταν έβλεπε πως κάτι δεν «τράβαγε», ναι μεν υπήρξαν παίκτες που δεν έδωσαν όσα θα μπορούσαν σ' ένα τέτοιο ματς, αλλά το θετικό αποτέλεσμα ήρθε, ακόμα κι αν δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για απόλυτη ασφάλεια με αυτό το 1-0.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός: Στίλ, Μέστο, Χούλτ, Κουτρουμπής (46' Βιγιαφάνιες), Ιβάνοφ, Μολέδο, Λεντέσμα, Ζέκα, Ιμπάρμπο (88' Λουντ), Γουακάσο (70' Λέτο), Μπέργκ

ΑΪΚ: Κάλγκρεν, Χάουκσον, Κάρλσον, Γιόχανσον, Μπλόμπεργκ, Άβντιτς (87' Σαλέτρος), Σακάρι, Οφόρι, Σούντγκρεν, Ισιζάκι (65' Γιασίν), Πάτρικ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα