Τέλος, προς το παρόν, η Ολλανδία! Η χρονιά αρχίζει…

Τέλος, προς το παρόν, η Ολλανδία! Η χρονιά αρχίζει…

Τέλος, προς το παρόν, η Ολλανδία! Η χρονιά αρχίζει…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης έζησε για 14 ημέρες δίπλα στην αποστολή του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία και καταγράφει όλες τις στιγμές της ασπρόμαυρης προετοιμασίας στο Οστερμπεκ.

Ο «Δικέφαλος» και το Gazzetta.gr, μετά από 14 ημέρες παραμονής, αποχαιρετούν το Οστερμπεκ και πριν καλά – καλά ανοίξουν τις βαλίτσες τους θα επιστρέψουν στην Ολλανδία για το πρώτο ραντεβού στις 26/7 κόντρα στον Άγιαξ. Ο Βλάνταν Ίβιτς «έχτισε» τον δικό του ΠΑΟΚ, με το μυαλό (και) στους δύο αγώνες του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League. Παίζεται ο πρώτος στόχος της χρονιάς, ας μην το ξεχνάμε αυτό…

Καταρχήν, μιλάμε για την πολυπληθέστερη αποστολή στο εξωτερικό. Κόσμος και κοσμάκης δίπλα στην ομάδα. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις… Ποδοσφαιριστές, προπονητικό τιμ, ιατρικό τιμ, βοηθητικό «σταφ», διοίκηση και δημοσιογράφοι, πάνω από 70 άτομα «μετακόμισαν» για δύο εβδομάδες στο Οστερμπεκ.

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Και από άποψη καιρού, με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμη και τους 12 βαθμούς Κελσίου κάποιες μέρες, αλλά και από όλα όσα ήθελε να έχει η ομάδα (ξενοδοχείο, γήπεδα κλπ) στις εγκαταστάσεις του φημισμένου «De Bildeberg».

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε προς το τέλος της καλοκαιρινής προετοιμασίας του στην Ολλανδία με 32 ποδοσφαιριστές (μόνο ο Κάτσε δεν «ανέβηκε»), με 28 μέλη της ομάδας και 12 απεσταλμένους ελληνικών ΜΜΕ να είναι δίπλα του. Δεν τους λες και λίγους…

Οι δύο εβδομάδες κύλησαν σχετικά γρήγορα, μόνο την ημέρα της κλήρωσης (15/7) ο Ίβιτς παραδέχθηκε, ότι οι παίκτες του «δεν κρατιούνται» και σκέφτονται πως και πως την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και τις οικογένειες τους, όταν χαριτολογώντας τον ρώτησαν αν σκέφτεται να παραμείνει η αποστολή για ακόμη μια εβδομάδα στην Ολλανδία μέχρι το πρώτο ματς με τον Άγιαξ.

Οργάνωση: Η λέξη – φετίχ της αποστολής

Όσοι βρέθηκαν στο Οστερμπεκ αντιλήφθηκαν, ότι πολλά άλλαξαν σε θέματα οργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ και σ’ αυτό το κομμάτι έκανε βήματα προόδου. Οι παίκτες είχαν τα πάντα. Μέχρι και ψυγείο στα δωμάτια τους, κάτι που είναι «εκτός λίστας» για όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής. Ολλανδικές παραξενιές…

Ο Βλάνταν Ίβιτς έφερε στην προετοιμασία δύο συμπατριώτες του, τον Πέταρ Μιλκάνοβιτς και τον Νέναντ Κοβάσεβιτς, που θεωρούνται σπεσιαλίστες στη δουλειά τους, ενώ στη διάθεσή του τεχνικού τιμ υπήρχαν σχεδόν τα πάντα. Μέχρι και ο… Big Brother (το ειδικό μηχάνημα ανάλυσης στοιχείων και δεδομένων) εμφανίστηκε κάποια στιγμή στην Ολλανδία.

Όμως, άλλο να το λέμε εμείς, άλλο να το επιβεβαιώνουν σε κάθε συνέντευξη τους οι ποδοσφαιριστές, ειδικά όσοι που έζησαν τον περσινό «εφιάλτη» των θλάσεων, της ομάδας. Πέρσι ο ΠΑΟΚ έπαθε πολλά, έμαθε και οργανώθηκε ως όφειλε στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Στο Οστερμπεκ οι παίκτες και τα μέλη της αποστολής έτρωγαν ελληνικό φαγητό, καθώς η διοίκηση μερίμνησε ώστε να υπάρχει και σεφ στην Ολλανδία μαζί με δύο διατροφολόγους-εργοφυσιολόγους.

Εξαντλητική δουλειά και «4-2-3-1»

Με το… καλημέρα στο Οστερμπεκ οι ποδοσφαιριστές αντιλήφθηκαν, ότι τους περιμένει σκληρή δουλειά. Ο Σέρβος δεν τους χαρίστηκε ούτε στην πρώτη προπόνηση. Είθισται μετά το ταξίδι το πρόγραμμα να είναι χαλαρό, όμως αυτή τη φορά συνέβη ακριβώς το αντίθετο...

Σ’ αυτές τις 14 ημέρες υπήρχε πολύ δουλειά στην τακτική. Με ποικιλία ασκήσεων και όχι ένα μονότονο πρόγραμμα, που θα έφερνε στο μυαλό των παλαιότερων την προετοιμασία επί Στέφενς στην Αυστρία το 2013. Ο Ίβιτς θυμήθηκε τα νιάτα του και πρόσθεσε στο μενού ασκήσεις, που ο ίδιος έκανε ως παίκτης την εποχή που αγωνιζόταν στην Παρτίζαν.

Δούλεψε αρκετές φορές ξεχωριστά με κάποιους παίκτες αναζητώντας την ατομική βελτίωσή τους. Το ίδιο και στις στημένες φάσεις. Στα φιλικά ήρθαν γκολ, όπως αυτό του Κουλούρη με την Στεάουα, που ήταν δουλεμένα στην προπόνηση, ενώ αμυντικά δεν φοβήθηκε να παίξει και «ζώνη» σε πολλές περιπτώσεις.

Το «4-2-3-1» ταιριάζει περισσότερο στη φιλοσοφία του Σέρβου προπονητή. Μπορεί να παίξει και «4-3-3», αλλά έδειξε ότι με ένα καθαρό «εξάρι» (Κάνιας ή Τσίμιροτ) και τον Σάχοβ δίπλα του, η τριάδα με Κάμπος – Μπίσεσβαρ – Ροντρίγκες δεν χαλάει με τίποτα.

Με το μυαλό, από κάποια στιγμή και μετά, στον Άγιαξ ήταν λογικό ο Ίβιτς να δοκιμάσει και κάποια άλλα (με ένα «εξάρι» και δύο «οχτάρια») συστήματα, αλλά τα περισσότερα δείγματα γραφής φανερώνουν μια διάθεση δημιουργίας μιας ομάδας, που δε θα ψάχνεται μέσα στο γήπεδο.

Ηρεμία δίχως φωνές

Όσοι έχουν ζήσει προηγούμενες προετοιμασίες του ΠΑΟΚ, άρα έχουν ένα μέτρο σύγκρισης, λένε ότι η φετινή ήταν η πιο ήρεμη προετοιμασία. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του Βλάνταν Ίβιτς, τη φωνή του οποίου μόλις μία φορά, το απόγευμα της 10ης Ιουλίου, άκουσαν για τα καλά οι ποδοσφαιριστές.

Το κλίμα στην αποστολή ήταν εξαιρετικό, το αντιλαμβανόμασταν καθημερινά στις προπονήσεις και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ομάδας, εντελώς διαφορετική κατάσταση απ’ ότι επικρατούσε, κυρίως με Τούντορ, τα προηγούμενα χρόνια.

Προσεκτική διαχείριση

Αν εξαιρέσει κανείς το πρόβλημα στο πέλμα, που εμφάνισε μετά το πρώτο φιλικό ο επιρρεπής στους τραυματισμούς Εβγκέν Σάχοβ και ένα μικροτραυματισμό του Τάσου Δημητριάδη, ο ΠΑΟΚ πρόσεξε αρκετά στο κομμάτι της διαχείρισης και δεν απέφυγε τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Είναι ακόμη ένα δείγμα της οργανωμένης δουλειάς πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, που μακάρι να συνεχιστεί και μετά το τέλος της προετοιμασίας και όσο θα μπαίνουμε σε κανονική ροή αγώνων.

Ο ανέτοιμος Μπίσεσβαρ, ο Κάνιας και ο Μπρκιτς

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ακολούθησε όλη την προετοιμασία στην Ολλανδία, έχασε κάποιες προπονήσεις, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος. Η ποιότητα του Ολλανδού μεσοεπιθετικού είναι δεδομένη και σ’ αυτό ποντάρει πολλά ο Ίβιτς, όμως μόλις το Σάββατο (16/7) πήρε τα πρώτα 45 λεπτά σε παιχνίδι και είναι πίσω από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, όπως συμβαίνει και με τον Χοσέ Κάνιας.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ισπανό στις 12 Ιουλίου στο Οστερμπεκ κι από την πρώτη σχεδόν μέρα έδειξε ένα πάθος και μια θέληση να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η παρουσία του Ανδαλουσιάνου αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και να καλύψει την «τρύπα», που εμφανίζεται να υπάρχει έως τώρα μεταξύ αμυντικής και μεσαίας γραμμής.

Με την άφιξη και του Ρόμπερτ Μακ, λίγο πριν από το φινάλε της προετοιμασίας στην Ολλανδία, οι ποδοσφαιριστές που ήταν διαθέσιμοι έφτασαν στους 32, με τον Κάτσε να περιμένει στη Θεσσαλονίκη, πάμε στους 33, με τον Βαρέλα που… έρχεται φτάνουμε τους 34. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός, σίγουρα θα υπάρξουν 5-6 αποχωρήσεις, με τον Μακ να έχει, ήδη, αποχωρήσει και να διαπραγματεύεται τη μεταγραφή του.

Το σίγουρο είναι ότι το ρόστερ του φετινού ΠΑΟΚ «γέμισε» σ’ όλες σχεδόν τις θέσεις και ο Ίβιτς έχει πολύτιμα «εργαλεία» στη διάθεση του. Παίκτες όπως ο Χαρίσης, ο Πέλκας, ο Τζίολης, Περέιρα, ο Μαλεζάς, ο Κίτσιου, ο Γιαννούλης, ακόμη και ο προερχόμενος από τον σοβαρό τραυματισμό Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δείχνουν έτοιμοι να προσφέρουν λύσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Γιατί η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στην προετοιμασία της Ολλανδίας κι αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Στο Οστερμπεκ, έστω και καθυστερημένα, ήρθε και ο Ζέλικο Μπρκιτς. Τον υψηλόσωμο Σέρβο «πορτιέρε» θα πρέπει να περιμένουμε για να τον δούμε, ίσως πάρει χρόνο συμμετοχής στο φιλικό με τον Απόλλωνα Λεμεσού, αλλά προς το παρόν τη θέση κάτω από τα δοκάρια κερδίζει ο Παναγιώτης Γλύκος, που τα πήγε περίφημα στην προετοιμασία. Άλλωστε, παραδοσιακά ο Έλληνας τερματοφύλακας ζει με μια διαρκή «μάχη» για το Νο1.

ΠΑΟΚ, είσαι…

Στο πρώτο φιλικό-προπόνηση, επί ολλανδικού εδάφους, ο «Δικέφαλος» συνέτριψε 14-0 την ερασιτεχνική Σιλφόλντε, όλοι αποδέχθηκαν τη μικρή δυναμική του αντιπάλου, αλλά μετά και την επικράτηση με 2-0 επί της Κλαμπ Μπριζ, ο ενθουσιασμός ανέβηκε στα ύψη. Ο Ίβιτς κρατούσε μόνιμα χαμηλούς τους τόνους, δεν τρομοκρατήθηκε ούτε μετά την ήττα με 4-3 από την πιο έτοιμη Στεάουα Βουκουρεστίου, όταν η απογοήτευση και η ανάγκη ενίσχυσης επέστρεψε στην ασπρόμαυρη καθημερινότητα.

Η νίκη και η απόδοση επί της Τβέντε άλλαξε εκ νέου το σκηνικό, δείγμα του πόσο εύκολα μεταβάλλεται η ψυχολογία και η διάθεση του οπαδού.

Οι ποδοσφαιριστές, μέσω των δηλώσεων τους, προσπάθησαν να δώσουν το στίγμα και να προσεγγίσουν, όπως πχ. ο Γιώργος Τζαβέλλας, με μια διαφορετική οπτική την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ομάδα, μετά το τέλος της προετοιμασίας.

Ο Μίχελ και η «παρέλαση» των μάνατζερ

Ο Λούμπος Μίχελ έφτασε στο Οστερμπεκ την Τρίτη 12/7 και από την πρώτη στιγμή το «στρατηγείο» του «Δικεφάλου» στο «De Bildeberg» απέκτησε ζωντάνια και ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Η παρουσία του Σλοβάκου προέδρου-αθλητικού διευθυντή, λογικό και αναμενόμενο, έδωσε «άλλο χρώμα» στην προετοιμασία.

Οι μάνατζερ, με πρώτο τον Πολ Κουτσολιάκο, «παρέλασαν» από το ξενοδοχείο της αποστολής, έγιναν πολλές συζητήσεις και επαφές με τους ατζέντηδες του Κάτσε, του Μακ, του Ζάιρο, του Ροντρίγκες κι άλλων ποδοσφαιριστών.

Βρισκόμαστε στα μέσα της μεταγραφικής περιόδου, αρκετά θέματα στο σχεδιασμό παραμένουν σε εκκρεμότητα, όσο κι αν η ΠΑΕ επιχείρησε να βάλει ένα πρόωρο τέλος στις μεταγραφές. Στο διάστημα της παραμονής στο Οστρμπερκ ζήσαμε το μεταγραφικό θρίλερ του Βαρέλα, που το ένα βράδυ έκλεινε στον ΠΑΟΚ και το άλλο πρωί δεν ενδιέφερε. Παιχνίδια-τακτικής…

Κλήρωση, εδώ στα κοντά…

Η ασπρόμαυρη αποστολή έμαθε επί ολλανδικού εδάφους το αποτέλεσμα της κλήρωση για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το προαίσθημα του Ίβιτς βγήκε, ο Άγιαξ ήρθε στο δρόμο του ΠΑΟΚ, που θα επιστρέψει σε μια εβδομάδα στην Ολλανδία για το πρώτο παιχνίδι στην «Αμστερνταμ Αρίνα».

Στιγμές χαλάρωσης

Υπήρχαν ωραίες στιγμές, όπως αυτή με τον Τζάλμα Κάμπος, που έχασε τη βέρα του σε μια προπόνηση και την έψαχνε μέσα στα σκοτάδια… Τελικά, τη βρήκε ένας Ολλανδός, την επόμενη ημέρα, του την παρέδωσε και ο Αφρικανός μεσοεπιθετικός, μόνο που δεν τον φίλησε από τη χαρά του…

Ολόκληρος ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε στο Οστερμπεκ την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, από δύο δικούς του ανθρώπους, τον Φερνάντο Σάντος και τον Αντρέ Βιεϊρίνια, με τον Ίβιτς να υποστηρίζει φανατικά την Πορτογαλία πριν από τον τελικό με τη Γαλλία.

Και δεν ήταν μόνον αυτά. Την παραμονή του πρώτου φιλικού αγώνα εναντίον της ερασιτεχνικής Σιλφόλντε, την οποία ο «Δικέφαλος» διέλυσε με 14-0, μάθαμε ότι στον ΠΑΟΚ αγωνίζεται ο… Ερνάν Κρέσπο και όχι ο Χουάν Αγχελ!

Είδαμε τους τέσσερις φίλους από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης να είναι και πάλι δίπλα στην ομάδα ταξιδεύοντας στο Οστερμπεκ και να χαρίζουν μια εικόνα στον Παναγιώτη Γλύκο, ζήσαμε από κοντά τον Γιάρο, τον ξανθούλη Ολλανδό πιτσιρίκο, που σχεδόν καθημερινά έκλεβε την παράσταση στο Sport Park.

Ζήσαμε τη δίψα των ομογενών φίλων της ομάδας και στα τέσσερα φιλικά παιχνίδια. Είδαμε τους ΠΑΟΚτσήδες να αποθεώνουν τον Βλάνταν Ίβιτς, τους ποδοσφαιριστές, δείγμα της εμπιστοσύνης και της αγάπης προς την ομάδα.

Οι δύο εβδομάδες δίπλα στην αποστολή του ΠΑΟΚ κύλησαν γρήγορα και τώρα πλέον το μυαλό όλων είναι στα ματς με τον Άγιαξ. Η χρονιά αρχίζει…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.