Μάτος-Σάκοβ-Κάμπος, Μπίσεσβαρ-Κάνιας και άλλοι…

Μάτος-Σάκοβ-Κάμπος, Μπίσεσβαρ-Κάνιας και άλλοι…

Μάτος-Σάκοβ-Κάμπος, Μπίσεσβαρ-Κάνιας και άλλοι…

bet365

O Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το τελευταίο φιλικό του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, παρουσιάζει εκείνους που ξεχώρισε και περιμένει τα δύσκολα.

Είδαμε και τον τέταρτο αγώνα του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία. (Τη χώρα δηλαδή που ο Δικέφαλος του Βορρά, έχει δώσει τα πιο πολλά ματς στην ιστορία του, μετά την Ελλάδα… Φιλικά και επίσημα!).

Ο ΠΑΟΚ που είδαμε κόντρα στη Τβέντε, πλησιάζει αρκετά σε ότι θα δούμε και στην πορεία της χρονιάς. Σε σχήματα και πρόσωπα, σε λογική και νοοτροπία.

Το 2-0 υπέρ της ομάδας του Ίβιτς ήρθε φυσιολογικά. Οτιδήποτε άλλο ως αποτέλεσμα θα αποτελούσε έκπληξη και είναι γνωστό ότι… δίνουμε βάση στα αποτελέσματα, ακόμη και στα διπλά της προπόνησης. Η νίκη είναι ένα μάθημα, το οποίο μαθαίνεται κάθε ώρα και στιγμή για ένα ποδοσφαιριστή, μέχρι τελικά να εμπεδώσει ότι… «μέσα στο γήπεδο θα πρέπει να σκυλιάσεις για να βρίσκεις πάντα τον πιο πιθανό τρόπο ώστε να κερδίσεις τον οποιονδήποτε! Οποτεδήποτε…».

Κόντρα στη Τβέντε (μικρομεσαία πλέον στην Ολλανδία) ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 4-3-3 έχοντας ένα εξάρι και δύο οκτάρια, ενώ στην επανάληψη έπαιξε με δύο αμυντικά χαφ και ένα δεκάρι. Είναι φανερό ότι ο δεύτερος σχηματισμός έχει δουλευτεί περισσότερο και αυτό θα προτιμάει (συνήθως) ο Ίβιτς. Ο πρώτος σχηματισμός προφανώς θα χρησιμοποιείται για κάποιες ειδικές και πολύ δύσκολες συνθήκες.

Παίκτης κλειδί σε αυτά τα δύο είναι ο Σάκοβ! Σήμερα (όσοι τον είδαν) τον γνώρισαν πολύ καλύτερα. Τι εστί Σάκοβ; Ένας Ουκρανός… Ίβιτς (ο ποδοσφαιριστής Βλάνταν) που μπορεί να παίξει και πιο πίσω στα αμυντικά χαφ!

ΣΑΚΟΒ= Φοβερή τεχνική! Αντίληψη! Γρήγορη σκέψη! Ουσία με γκολ και ασίστ ερχόμενος από πίσω!

Αυτά είδαμε και σήμερα. Έπαιξε μέσα αριστερά στο 4-3-3 του πρώτου μέρους, έπαιξε ως αμυντικός μέσος στο 4-2-3-1 του δευτέρου. Εκεί όπου σκόραρε «σεντερφορίσια» μέσα από οργανωμένη επίθεση της ομάδας!
ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
Τι του λείπει; (Γιατί αν δεν του έλειπε κάτι θα είχε βγει από Ουκρανία εδώ και χρόνια…). Ίσως να μην είναι τόσο καλός αθλητής, δεν είναι γρήγορος, δεν έχει τόσα τρεξίματα και βγάζει κάποιους τραυματισμούς.

Είδαμε και άλλα πράγματα όμως…

ΜΑΤΟΣ: Ο Βραζιλιάνος μπακ που θα παίξει δεξιά (μπορεί και αριστερά) και σε συνεργασία με τον Κάμπος θα αποτελέσουν το κορυφαίο δίδυμο. Ο Μάτος είναι έμπειρος, έχει καλή τεχνική, είναι ψηλός και καλός στο κεφάλι, έχει τρεξίματα, έχει ποιότητα και τη γνώση του… πότε ανεβαίνουμε και πότε μένουμε πίσω…

Είδαμε και Τζαλμά όμως… (Όχι Τζάλμα…).

ΚΑΜΠΟΣ: Αν γράψουμε ότι είναι μαύρος αλλά… λειτουργεί σαν λευκός θα φανεί ρατσιστικό; Ο Πορτογαλοαναθρεμμένος έχει σώμα μαύρου, αλλά μυαλό λευκού. (Βρέθηκε η ισορροπία και το «σώσαμε»)*. Είναι ο γρήγορος, ο ζογκλέρ αν χρειαστεί, ο παίκτης με το εντυπωσιακό ένας με έναν, αλλά… είναι πάρα πολύ ομαδικός. (Εξαιρέσεις θα είναι φάσεις σαν και αυτή του δευτέρου όπου δεν «έσπασε» στον Ροντρίγκεζ και τελικά έχασε το πλασέ). Έχει τακτική παιδεία, γυρίζει και βοηθάει, βάζει άψογες συνεργασίες, είναι άριστος πασέρ, παίρνει καλές τελικές αποφάσεις και ίσως έχει ένα θέμα με τα τελειώματα και το γκολ.


Οι τρεις εντυπωσίασαν σήμερα και καταλάβαμε όλοι γιατί ο Ίβιτς νωρίς-νωρίς τους έχει επιλέξει για τον βασικό κορμό της ομάδας του. (Ειδικά τον Σάκοβ πρέπει να τον έχει μεγάλη «καψούρα». Ποδοσφαιρική πάντα…).

Είδαμε και Μπίσεσβαρ όμως στο δεύτερο ημίχρονο… Αυτός τώρα είναι δεδομένο ότι έχει ποιότητα (βγήκε και στην ασίστ του δευτέρου τέρματος) έχει το γκολ που θέλει ο ΠΑΟΚ από το «10» του, έχει προσωπικότητα, αλλά… θέλει δουλειά να καταλάβει ότι είναι ένας από όλους. Αυτός θα δοκιμαστεί μέχρι να αντιληφθεί τι «παίζεται» εδώ και ποιος είναι ο ρόλος του. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί (σε νοοτροπία) τόσο πιο πολλά θα πάρει ο ΠΑΟΚ.

Είδαμε και τον Κρέσπο. Είναι γρήγορος, δεν είναι δυναμικός! Έχει μία τεχνική, αλλά οι τοποθετήσεις του δεν βγάζουν τον αντίπαλο εκτός φάσης. Ας περιμένουμε λίγο ακόμη…

Τελικά…

Ο ΠΑΟΚ δυναμώνει, προσπαθεί να ανέβει επίπεδο, βάζει στοιχεία και ποιότητα στο παιχνίδι του, έχει πολλούς παίκτες καλού επιπέδου, έχει (γενικώς) όλα τα φόντα να είναι καλύτερος από πέρυσι, αλλά όλα αυτά είναι ΘΕΩΡΙΑ.

Όλες οι ομάδες στα δύσκολα φαίνονται. Πώς τα παίζουν τα δύσκολα (ματς) και πώς αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις, τις κρίσεις μετά από ήττες δηλαδή.

Καμία μεγάλη ομάδα δεν πέτυχε επειδή έκανε καλές μεταγραφές, ή επειδή ανέβηκε επίπεδο ή επειδή παίζει καλό ποδόσφαιρο. Αν δεν είσαι δυνατός να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται (γιατί δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι, εκτός αν είσαι από εκείνους που -κατηγορούνται ότι- στήνουν και τα δοκάρια για να μην χάνουν ποτέ) τότε ότι και να χτίσεις… με τον πρώτο Βαρδάρη, όλα γκρεμίζονται.

* Τα γράψαμε για τους νέους, αλλά να μην αδικήσουμε «παλιούς» όπως ο Γλύκος και ο Τζαβέλλας (ίσως και ο Λέοβατς, μαζί και ο Πέλκας που δεν έπαιξε σήμερα) οι οποίοι ξεκινούν φέτος από εκεί που τελείωσαν πέρυσι…

* Και μην ξεχνάμε… Η υπόθεση Κάνιας για τον ΠΑΟΚ είναι κομβική! Είναι η θέση, είναι ο δυναμισμός του Ισπανού, είναι η ποιότητα και η προσωπικότητα που έχει ερχόμενος και από την Πριμέρα! Αυτός δύσκολα να μην παίξει. Μπορεί να δέσει άριστα άμυνα και κέντρο (υπάρχει ένα θέμα εκεί) και να ανεβάσει μόνος του την αμυντική λειτουργία (συνολικά) της ομάδας σε ένα ποσοστό 20-30%.

Αν ήταν καλά και έτοιμος να παίξει στο Άμστερνταμ…

* Αυτό το ότι… ο Άγιαξ εκτίθεται σε όλα τα φιλικά του παιχνίδια, καλό είναι ή πρέπει να ανησυχούμε;

* Ζητώ συγγνώμη από όσους θίχτηκαν με τον τρόπο που το διατύπωσα για τον Κάμπος, μακριά από μένα κάθε τι ρατσιστικό. Εννοούσα ξεκάθαρα τη διαφορετική ποδοσφαιρική παιδεία που υπάρχει με την Ευρώπη και τίποτε άλλο. Συγγνώμη αν αυτό εκφράστηκε με τον λάθος τρόπο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.