All about Κετσπάγια… (pics&vid)

All about Κετσπάγια… (pics&vid)

Γιώργος Τσακίρης
All about Κετσπάγια… (pics&vid)

bet365

ΑΕΚ σημαίνει επίθεση ναι μεν, αλλά… Κάπως έτσι εξηγούμε με τον καλύτερο τρόπο τι ακριβώς ισχύει με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γεωργιανού τεχνικού!

Ένας άνθρωπος της σκληρής δουλειάς ιδιαίτερα στο κομμάτι της θεωρίας της τακτικής είναι ο Τιμούρ Κετσπάγια… Προπονητής που δεν θέλει να παιδεύει και να ταλαιπωρεί τους ποδοσφαιριστές του με συνεχή μαθήματα τακτική στην πράξη και εκτιμώντας πως έχει να κάνει με φτασμένους επαγγελματίες (και στην ΑΕΚ) επιλέγει να το διδάσκει και έπειτα ελπίζει να το βλέπει στο γήπεδο.

Αυτό όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς σημαίνει πολύ απλά πως πρόκειται για έναν τεχνικό ο οποίος δεν εστιάζει ιδιαίτερα στο κομμάτι της τακτικής στη δουλειά. Αντίθετα βασίζει πολλά στη φυσική κατάσταση, τη δύναμη, την τεχνική και την αξιοποίηση και εξέλιξη του κάθε ταλέντου που διαθέτει ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής του.

Θα ήμουν ψεύτης, λοιπόν, να σημειώσω ότι μάθαμε και κάτι από τακτική αφού δεν δούλεψε σε αυτή στην πράξη και στη θεωρία όταν το έκανε οι πόρτες για μας αναμενόμενα ήταν κλειστές στο ξενοδοχείο που διέμεινε η ΑΕΚ. Προσωπικά έχοντας παρακολουθήσει Ισπανούς, Πορτογάλους και Έλληνες τεχνικούς να δουλεύουν οφείλω να σημειώσω ότι δεν το ‘χα ξαναδεί αυτό πλην της εποχής του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ (του τελευταίου περάσματος προτού πει αντίο στους πάγκους).

Ευτυχώς δεν είμαι κόουτς για να κρίνω αν είναι το σωστό αυτό, ή το λάθος. Είναι κάτι που αναγνώρισε και ο Κετσπάγια στη συνέντευξή του. Ωστόσο οφείλω να πω ότι αν εξαιρέσω μια, δυο προπονήσεις με μπάλα και ξεχωριστές ασκήσεις με ποιότητα, δεν είδα τίποτα το ουσιαστικό και ενδιαφέρον στο κομμάτι του προγράμματος δουλειάς με μπάλα. Ούτε καν έμφαση στις στατικές φάσεις κάτι που πάντα δούλευαν όλοι οι προπονητές στο παρελθόν!

Να προβληματιστούμε για αυτό; Δεν ξέρω, θα φανεί… Εκτιμώ πολύ τον προπονητή Κετσπάγια και θαρρώ ότι εκείνος ξέρει καλύτερα, όμως οφείλω να καταγράφω την αλήθεια και μόνο αυτή.

Από την άλλη υπάρχει και το γεγονός, το δεδομένο: Η ΑΕΚ θα πορευτεί με το 4-2-3-1 που όλοι έχουμε γνωρίσει και της ταιριάζει απόλυτα (σε αντίθεση με εκείνο το κακό 4-3-3 του Πογιέτ που έφερε κάποια αποτελέσματα αλλά και πολύ κακό ποδόσφαιρο) και το οποίο έχει δουλέψει με το ρόστερ που έχει ήδη διαθέσιμο ο Κετσπάγια και φέτος. Οπότε στην ουσία η δουλειά που είχε να κάνει ο τεχνικός της ΑΕΚ θα αφορούσε διορθωτικές κινήσεις πάνω στη δεδομένη τακτική βάση της ομάδας.

Η αλήθεια είναι πως το έκανε ο Γεωργιανός και πάλι θύμισε… Μπάγεβιτς. Κι αυτό διότι απαίτησε περισσότερη ανάπτυξη και κατοχή μπάλας, αλλά κυρίως εκδήλωση επίθεσης από τα άκρα κάτι που φάνηκε και στα φιλικά που έδωσε η ΑΕΚ.

Από όλα όσα είδαμε να γίνονται στην Πολωνία και ακούσαμε να ζητάει ο Τιμούρ Κετσπάγια από τους ποδοσφαιριστές του καταλήγουμε σε ένα εύκολο και ουσιαστικό συμπέρασμα, στο δόγμα του Γεωργιανού τεχνικού που είναι το εξής:

Η ΑΕΚ θα είναι η ομάδα των πολλών προσώπων και όχι του ενός, κοινώς θα είναι ομάδα με την απόλυτη έννοια της λέξης. Και μπορεί όλοι να γουστάρουμε το επιθετικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα ΑΕΚ να σημαίνει επίθεση, ωστόσο υπάρχει το «ναι μεν, αλλά»! Που σημαίνει σε… απλά ελληνικά πως η Ένωση του Κετσπάγια θα είναι σκληρή στην άμυνα, θα ξέρει πρώτα πως ΔΕΝ θα δέχεται φάσεις –άρα και γκολ– και έπειτα θα κυνηγάει το γκολ με όμορφο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο…

Κύριοι όπως είπε πολύ σωστά ο Τιμούρ Κετσπάγια στη συνέντευξή του: «Στο ποδόσφαιρο πλέον μετράει μόνο το αποτέλεσμα, τίποτα άλλο!», αυτό λοιπόν να περιμένετε, την αποτελεσματική ΑΕΚ!

Κι επειδή πολλά είχαν ακουστεί για τις εντάσεις στα αποδυτήρια και τις προπονήσεις με τον Γεωργιανό τεχνικό να πρωταγωνιστεί σε εξτρίμ καταστάσεις με τσακωμούς με τους ποδοσφαιριστές του, να σημειώσουμε πως όλες τις προηγούμενες μέρες δεν έγινε το παραμικρό είτε εντός ξενοδοχείου είτε στις προπονήσεις της ΑΕΚ.

Ο Κετσπάγια ήταν πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές του, δούλεψε σωστά και μεθοδικά στα κομμάτια που εκείνος κρίνει ουσιαστικά και επέβαλλε χωρίς καν να ιδρώσει τους κανόνες πειθαρχίας που δεν διαπραγματεύεται. Υπήρξαν στιγμές που με δυο κουβέντες έδινε να καταλάβουν στους Κιτρινόμαυρους πως αυτός είναι το αφεντικό, με τα ντεσιμπέλ της φωνής του να ανεβαίνουν, αλλά μέχρι εκεί…

Το κλίμα που χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα παραμένει οικογενειακό και άριστο, κάτι που αναγνώρισε ο Γεωργιανός ότι το βρήκε έτσι και έξυπνα, χωρίς να ιδρώσει, το διατήρησε και το έκανε ακόμη καλύτερο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα