«Διαλέξτε έναν από αυτούς...»

Αντώνης Σαούλης
«Διαλέξτε έναν από αυτούς...»

bet365

Η φωτογραφία της Πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004 ήταν η απάντηση για την λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο δρόμος της Κροατίας με τον Σούκερ και οι τεχνοκράτες.

Ηταν μία συχνή κουβέντα στη Γαλλία και το Παρίσι. Η Ελλάδα μπορεί ν' απουσίαζε από την διοργάνωση αλλά με κάποιον τρόπο πάντα την άκουγες. Είτε βλέποντας τις αρκετές εικόνες από το 2004 που ήταν στα γήπεδα και στα media center, είτε συγκρίνοντας τις εκπλήξεις τις διοργάνωσης με την Εθνική μας στην Πορτογαλία.

Ηταν τρομερά ευχάριστο το γεγονός ότι έβλεπες ομάδες όπως η Β. Ιρλανδία να περνάει στα νοκ άουτ. Η ακόμα να φτάνει στους «8» η Ισλανδία και στα ημιτελικά η Ουαλία. Ταυτόχρονα όμως ήταν και τρομερά στενάχωρο ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν βρισκόταν στα τελικά του τουρνουά, αλλά δώδεκα χρόνια μετά τον θρίαμβο του 2004 βρίσκεται στο σημείο μηδέν (εάν έφτασε σε αυτό).

Την ίδια ώρα η Κροατία, όχι μόνο κατέβαζε μια εξαιρετική ομάδα, αλλά και ένα (σχετικά) φρέσκο πρόσωπο στην ποδοσφαιρική της ομοσπονδία. Κι εκεί ακριβώς έχει να κάνει η σύγκριση και όχι φυσικά με το ποιους παίκτες έχουν οι Κροάτες και ποιους έχει η Ελλάδα. Ο Νταβόρ Σούκερ παρέμενε το ίδιο λαμπερός, με τις μέρες που έπαιζε και φυσικά ήταν ένα πρόσωπο γνωστό σε όλους.

Προφανώς δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει και τους 55 προέδρους των ομοσπονδιών της Uefa. Ομως η απόφαση των Κροατών να βάλουν τον Νταβόρ Σούκερ σε αυτή την θέση τους έκανε αυτόματα ξεχωριστούς. Στις δε αρκετές συζητήσεις που είχαμε με ανθρώπους της Uefa όλοι μας έδειχναν την ίδια εικόνα. Τους 23 πρωταθλητές Ευρώπης του 2004.

Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς είχαν την ίδια απορία. Για ποιον λόγο δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος από την συγκεκριμένη φουρνιά στην προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Μας εξηγούσαν ότι όντας πρωταθλητής Ευρώπης θα είναι κοινής αποδοχής και αρχικά θα βοηθούσε στο image του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Βεβαίως και δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα το image αλλά θα ήταν ένα πρώτο βήμα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΤΕΑ
Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση η Uefa προσκαλεί στο τουρνουά μορφές που έκαναν την διαφορά σε προηγούμενα τουρνουά και συνήθως νικητές. Ο Αγγελος Χαριστέας ήταν ο άνθρωπος της Ελλάδας στην Γαλλία. Οχι μόνο στην κλήρωση. Ο σκόρερ του τελικού το 2004 ήταν και στο Μπορντό για να δει από κοντά παιχνίδι της διοργάνωσης και μόνο απαρατηρήτος δεν πέρασε.

Οι περισσότεροι τον γνώριζαν και αρκετοί έκαναν και πλάκα για τα όσα είχε κάνει κόντρα στους Γάλλους στον προημιτελικό της Πορτογαλίας. Και ο Χαριστέας είναι μόνο ένα παράδειγμα ο οποίος μπορεί να είμαι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα αλλά οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στο εξωτερικό τον ξεχωρίζουν. Φυσικά δεν είναι μόνο ο Χαριστέας από εκείνη την φουρνιά, απλά αναφέρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ
Μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο πρόσωπο στην προεδρία της ΕΠΟ; Μπορεί δηλαδή να είναι κοινής αποδοχής από τους τέσσερις ισχυρούς; Σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους της Uefa ναι. Με μια πολύ απλή κίνηση. Εάν θέλουν φυσικά και οι τέσσερις να φτιάξουν ένα καλύτερο προϊόν για το δικό τους καλό αλλά και για το συνολικό συμφέρον του ποδοσφαίρου.

Εκτός λοιπόν από έναν πρόεδρο κοινής αποδοχής οι τέσσερις ισχυροί μπορούν να τοποθετήσουν από κάτω του τα καλύτερά τους στελέχη. Τέσσερις τεχνοκράτες δηλαδή οι οποίοι θα είναι και οι καλύτεροι στο κομμάτι τους και ταυτόχρονα θα υπάρχει και η «φωνή» των τεσσάρων.

Ομως για να φτάσουμε σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να γίνει αυτό που είπε ο γενικός γραμματέας της Uefa, Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο gazzetta.gr. Δηλαδή να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι, να τα βάλουν κάτω και να προχωρήσουν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά για τους ανθρώπους στο εξωτερικό η λύση στο πρόβλημα τους φαίνεται σχετικά εύκολη απλά δεν βλέπουν διάθεση και θέληση. Ενα πρόσωπο κοινής αποδοχής στην Ελλάδα που θα βελτιώσει πολύ και το image μας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα στήριξη από τις ομάδες...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα