Κετσπάγια: Μεταγραφικά και Ευρώπη

Κετσπάγια: Μεταγραφικά και Ευρώπη

Γιώργος Τσακίρης
Κετσπάγια: Μεταγραφικά και Ευρώπη

bet365

Στη μεγάλη συνέντευξη του στους απεσταλμένους των ΜΜΕ στο Κίελτσε, ο Τιμούρ Κετσπάγια αναφέρθηκε και στα μεταγραφικά αλλά και στην εμπειρία του από προκριματικά στην Ευρώπη.

Ο προπονητής της ΑΕΚ τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα και ανάμεσα σε αυτά, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην είναι και τα μεταγραφικά. Ο Κετσπάγια, άλλωστε, από την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει ότι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί κάποιες κινήσεις αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε... Οπως και να έχει, μίλησε και για αυτά αλλά και για την εμπειρία του στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως και στη λογική που θέλει να υπάρχει σε ό,τι αφορά το πότε θα κριθεί η ομάδα, η δουλειά του.

- Έχεις αρχίσει να μετράς αντιπάλους ενόψει της ευρωπαϊκής κλήρωσης; Θεωρεί πως η εμπειρία σου σε προκριματικά, θα βοηθήσει;

«Πιστεύω πως έχουμε αυτή την εμπειρία. Έχουμε παίξει πολλές φορές και με καλύτερες ομάδες και πήραμε το αποτέλεσμα και αυτό θα μας βοηθήσει. Σίγουρα μελετάμε τους πιθανούς αντιπάλους και έχουμε τις ομάδες που θέλουμε να αποφύγουμε. Σ’ αυτή την περίοδο δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο σ’ αυτή την περίοδο το ρόστερ που έχει μια ομάδα, όσο το πόσο έτοιμη θα είναι. Αυτό είναι σημαντικό. Σίγουρα είναι λιγότερες αυτές οι ομάδες που θέλουμε να αποφύγουμε. Μπορεί να είναι κάποιες ομάδες που θέλεις να αποφύγεις όχι επειδή είναι καλύτερες, αλλά επειδή έχουν παίξει ήδη 15-20 επίσημα παιχνίδια. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Προτιμώ να παίξω με κάποιες ομάδες που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και είναι στο ίδιο στάδιο μ’ εμάς. Παρά με κάποιες ομάδες που ήδη έχουν παίξει πολλά παιχνίδια και είναι πολύ περισσότερο έτοιμοι από εμάς».

- Για τις μεταγραφές μπορούμε να πούμε πως η βασική στόχευση από εδώ και πέρα είναι για τέσσερις παίκτες, δηλαδή φορ, εξτρέμ, στόπερ και αμυντικό χαφ;

«Γύρω απ’ αυτό το μεταγραφικό, υπάρχει η αίσθηση πως ο κόσμος το θέλει πολύ περισσότερο να γίνουν μεταγραφές παρά εμείς. Αυτοί που ασχολούνται με τα μεταγραφικά, θέλουν πολύ περισσότερο να κάνουν τις μεταγραφές. Αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε μεταγραφές, απλώς για να τις κάνουμε. Δεν είναι εύκολο. Η δουλειά μου είναι να ασχοληθώ με τους παίκτες που έχουν. Και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με τις μεταγραφές και ασχολούνται, πιστέψτε με, 24 ώρες το 24ώρο. Και αν δεν γίνει πριν το ευρωπαϊκό ματς, έχουμε ακόμα 1,5 μήνα και ελπίζω πως θα γίνουν οι μεταγραφές και η ομάδα θα ενισχυθεί. Όσο για τις θέσεις, ποτέ δεν λες σίγουρα για κάτι. Εκεί που λές ότι έκλεισες, αν βρεις κάτι καλό να το κάνεις. Δεν θα πεις όχι. Μπορεί να γίνουν τρεις, μπορεί τέσσερις, μπορεί παραπάνω. Κανείς δεν ξέρει. Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ένας που ήρθε τώρα μαζί μας, ήρθε στην θέση κάποιου άλλου. Αυτό είναι νορμάλ».

- Εχεις θέσει κάποιο βέτο, για να μην φύγει κάποιος ποδοσφαιριστής από το ρόστερ;

«Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν μου πουν ότι θα φύγει ένας και θα έρθουν τρεις καλύτεροι, καλύτερα να γίνει έτσι. Δεν έχει σημασία πάντα τι θέλουμε εμείς. Αν ένας παίκτης δεν θέλει να μείνει και θέλει να φύγει, εγώ θέλω παίκτες που να έχω στην ομάδα να θέλουν να παίξουν στην ομάδα. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να κρατήσω κανέναν με το ζόρι στην ομάδα. Όπως έγινε και με την περίπτωση του Άρθο. Ήρθε και μου είπε πως θέλω να φύγω, διότι βρήκα κάτι καλύτερο. Αφού θέλει να φύγει, δεν μπορώ να τον κρατήσω με το ζόρι. Εγώ θέλω όσοι είναι εδώ, να θέλουν να παίξουν για την ομάδα».

- Κτίζεις μια ομάδα για να κριθεί τον Αύγουστο ή στο τέλος της σεζόν;

«Η λογική λέει στο τέλος της σεζόν. Και ο προπονητής και η ομάδα. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως μπορεί να κριθούμε από ένα ματς. Εδώ στην Ελλάδα, ένα ματς θεός και ένα ματς είσαι ο χειρότερος. Ένα μπορεί να σε κάνει τον καλύτερο στον κόσμο και ένα άλλο τον χειρότερο. Είμαι έτοιμος και γι' αυτό. Πέρυσι στον ΑΠΟΕΛ κάναμε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας. Περισσότερα γκολ, περισσότερες νίκες, αλλά έπρεπε να φύγω. Είμαι έτοιμος για όλα. Τίποτα δεν είναι καινούργιο. Εδώ μια ομάδα που ήταν διαλυμένη, την βάλαμε να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο τέλος μας έβγαλαν και τα μάτια μας».

- Σ’ έχει εκπλήξει κάποιος παίκτης από το ρόστερ;

«Βλέπω πως όλοι οι παίκτες έχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θα γυρίσουμε πίσω, θα μιλήσουμε και θα δούμε. Δεν θα έλεγα πως κάποιοι παίκτες με εξέπληξαν. Αλλά είδα πως υπάρχουν παίκτες που έχουν θέληση για δουλειά. Όταν πηγαίνεις για πρώτη φορά σε μια ομάδα, διαπιστώνεις πως υπάρχει μουρμούρα. Εδώ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, παρόλο που ήταν σκληρές οι προπονήσεις. Όλοι οι παίκτες με εξέπληξαν ευχάριστα που έχουν αυτή την όρεξη για δουλειά, χωρίς να προσπαθήσει να «κλέψει» κάποιος καθόλου και όλοι δούλεψαν όπως πρέπει».

- Έχεις αποφασίσει για να τον κορμό της νέας ΑΕΚ;

«Στο μυαλό μας, έχουμε ποια είναι η ομάδα και ποιος θα είναι ο βασικός κορμός. Στο χθεσινό φιλικό θέλαμε να παίξουν όλοι. Δεν είμαι από τους προπονητές που επειδή κερδίσαμε, στο επόμενο παιχνίδι θα είναι και πάλι η ίδια ομάδα και να περιμένω πότε θα χάσω ένα παιχνίδι για να αλλάξω την ομάδα. Και έχουμε και 25 παίκτες. Βλέπεις καθημερινά πως δουλεύουν. Και όλοι περιμένουν μια ευκαιρία. Εγώ θέλω να δώσω την ευκαιρία. Αλλά για να δώσω αυτή την ευκαιρία, πρέπει να μου δείξουν πως την αξίζουν. Όχι απλώς να θέλουν να παίξουν. Είμαστε σε δύσκολη θέση εμείς οι προπονητές. Έχουμε 25 παίκτες στο ρόστερ, αλλά παίζουν έντεκα. Μακάρι να έπαιζαν και οι 25. Για να μην έχει κανείς παράπονο. Αλλά πρέπει να επιλέξουμε έντεκα.

Δεν λέω πως στις αποφάσεις που θα πάρω θα είμαι 1000% σωστός. Εκείνο που θέλω είναι να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές ότι δεν υπάρχει περίπτωση επειδή ήρθε ένας καινούργιος ή κάποιος είναι μεγαλύτερο όνομα ή παίρνει περισσότερα λεφτά, αυτός θα είναι και ο λόγος που θα παίζει στην ενδεκάδα. Αν μου δείξεις πως αξίζεις να παίξεις, είτε είσαι μεγάλος, είτε είσαι μικρός, θα παίξεις. Θα παίξει αυτός που αξίζει. Αυτό θέλω να καταλάβουν οι παίκτες. Εγώ υπέφερε απ’ αυτές τις καταστάσεις σαν ποδοσφαιριστής. Ειδικά στην Αγγλία. Και δεν θέλω κανένας παίκτης, να νιώθει αυτά που ένιωθα εγώ. Και αν το καταφέρω θα είμαι ευτυχής».

- Τελικά ο προπονητής έχει έναν σχηματισμό στο μυαλό του και ανάλογα εισηγείται παίκτες ή φτιάχνει τον σχηματισμό ανάλογα με το υλικό που έχει;

«Πολλές φορές ακούω προπονητές που λένε ότι εγώ έχω στο μυαλό μου τι ποδόσφαιρο θα παίξω. Μα δεν είναι τι ποδόσφαιρο έχει ο καθένας στο μυαλό του να παίξει. Είναι τι υλικό έχω και τι ποδόσφαιρο πρέπει να παίξω για να κερδίσουμε. Όχι ένα ματς. Για να κερδίσουμε σ’ όλη τη σεζόν. Πόσες ομάδες προσπάθησαν να παίξουν το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Μπαρτσελόνα. Απέτυχαν όλες. Γιατί δεν είχαν τους συγκεκριμένους παίκτες με τους οποίους έπαιζε η Μπαρτσελόνα αυτό το ποδόσφαιρο. Το ίδιο και η εθνική Ισπανίας που είχε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Και σε δυο διοργανώσεις, αφού έφυγαν αυτοί οι ποδοσφαιριστές ή αφού μεγάλωσαν και δεν είχαν πλέον την όρεξη και τα τρεξίματα, απέτυχαν και έμειναν έξω νωρίς.

Σημαίνει πως και αυτοί χρειάζεται να παίξουν ένα διαφορετικό στιλ, για να κερδίσουν κάτι. Δεν είναι τι θέλω εγώ να παίξω. Είναι τι πρέπει να παίξω για να κερδίσω. Αν δεν έχω το υλικό, δεν μπορώ να παίξω ένα σύστημα. Και δεν θέλω να πιέσω κανέναν παίκτη να κάνει κάτι που δεν μπορεί, γιατί δεν θα έχει αποτέλεσμα. Εμείς θα ζητάμε πράγματα, αλλά όταν δεν θα μπορούν να τα κάνουν οι παίκτες, θα χρειαστεί να παίξουμε διαφορετικά. Εγώ θέλω να είμαστε πιο οργανωμένοι αμυντικά όταν έχουμε την μπάλα. Διότι όταν δεν έχουμε την μπάλα, ξέρουμε τι να την κάνουμε. Αλλά όταν την έχουμε την μπάλα καμια φορά παρασυρόμαστε, βγαίνουμε μπροστά και όταν την χάνουμε την μπάλα είμαστε ανοργάνωτοι. Θέλω και όταν έχουμε την μπάλα, να είμαστε οργανωμένοι αμυντικά».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα