Ο Ιμπάρμπο, ο Κονέ και ο Στραματσόνι...

Ο Ιμπάρμπο, ο Κονέ και ο Στραματσόνι...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Ιμπάρμπο, ο Κονέ και ο Στραματσόνι...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τις μεταγραφικές επιλογές του Ιταλού τεχνικού, για την ποιότητά τους και αναρωτιέται τι θα παίξει τη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός...
Θυμάμαι τον εαυτό μου σε δύο τρεις περιπτώσεις που περιέγραψα στον OTE ΤV την ομάδα της Κάλιαρι πριν δύο και τρία χρόνια, να αναρωτιέμαι φωναχτά πώς αυτός ο παίκτης δεν είχε φύγει για μεγαλύτερη ομάδα. Ο Βίκτορ Ιμπάρμπο με καθυστέρηση τελικά έφυγε για την Ρόμα, αλλά το σύντομο πέρασμά του δεν μας επέτρεψε (τουλάχιστον όχι σε εμένα) να καταλάβουμε τι έφταιξε και δεν έπιασε.
Στην Γουότφορντ ούτε καν που τον πέτυχα και μετά τον έχασα, μέχρι πριν από λίγες ημέρες όταν διάβασα στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού ότι είναι στόχος του Στραματσόνι. Πώς έφτασε αυτός ο παίκτης να γυρίσει έστω και ως δανεικός στην Κολομβία δεν κατάλαβα, ούτε μπορώ να φανταστώ πώς δεν έπιασε σε μεγαλύτερη ομάδα από την Κάλιαρι.
Διότι ο Ιμπάρμπο που έχει συγκεκριμένες αδυναμίες με μεγαλύτερη όλων τα τελειώματά του (δεν έχει εύκολο γκολ αυτό το παιδί) είναι παίκτης με τρομερά προσόντα και ικανότητα. Πάρα πολύ δυνατός (αν τζαρτζαριστείς μαζί του θα βρεθείς στο χόρτο όποιος κι' αν είσαι), πολύ γρήγορος (για το ύψος του τον λες και σφαίρα), πολύ έξυπνος για να παίξει στον χώρο, με αρκετά καλή τεχνική και φοβερό πείσμα και πάθος στο παιχνίδι του. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που πειθαρχεί τακτικά και φυσικά πρεσάρει και παίζει για την ομάδα. Επαναλαμβάνω αν είχε και το γκολ (είναι μεγάλο μειονέκτημά του και ασφαλώς δεν είναι μικρό πρόβλημα για μεσοεπιθετικό να μην έχει το γκολ) θα ήταν για πολύ μεγάλη ομάδα και σίγουρα top class player.
Εστω κι έτσι όμως για τον Παναθηναϊκό είναι πολυτέλεια. Δεν νομίζω ότι στο ρόστερ των πρασίνων υπάρχει παίκτης με τέτοια ποιότητα. Ούτε κατά διάνοια... Βεβαίως υπάρχει κατά την άποψη μου ένα μεγάλο ερώτημα; Τι θα παίξει ο Στραματσόνι τη νέα χρονιά στον Παναθηναϊκό και για που υπολογίζει τον Ιμπάρμπο. Ο Κολομβιανός στην κορυφή της επίθεσης κατά την άποψη μου δεν μπορεί να παίξει μόνος του. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει γκολ, είναι και ότι θέλει στήριγμα στο παιχνίδι του. Επίσης εξτρέμ σε 4-3-3 ή σε 4-2-3-1 μπορεί να παίξει και παίζει μία χαρά, αλλά το καλύτερο του είναι δεύτερος επιθετικός ή πίσω από τον φορ με ελευθερία κινήσεων.
Εδώ βέβαια υπάρχει ένα θέμα. Με Λέτο και Μπεργκ ο Παναθηναϊκός δείχνει να έφτιαξε ένα ταιριαστό δίδυμο στην επίθεση, ποιός θα βγει από την ενδεκάδα για να μπει ο Ιμπάρμπο; Και ας αφήσουμε στην άκρη την καραμέλα των πολλών παιχνιδιών, σημασία για αυτούς τους παίκτες έχουν τα μεγάλα ματς και κανείς δεν θα αισθάνεται άνετα να κάθεται στον πάγκο.
Με 4-3-3 και εξτρέμ τους Λέτο - Ιμπάρμπο και κορυφή τον Μπεργκ, δεν νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να πορευτεί. Και ο Λέτο δεν μπορεί πλέον στα άκρα και ο Ιμπάρμπο παίζει καλύτερα χωρίς συγκεκριμένη πλευρά. Με αυτούς τους 3 παίκτες στο ρόστερ του, συν τον Βιγιαφάνες νομίζω ότι η λύση για τον Στραματσόνι είναι να παίξει χωρίς εξτρέμ. Ενα ιταλικό χριστουγεννιάτικο δέντρο 4-3-2-1 με τους Ιμπάρμπο και Λέτο πίσω από τον Μπέργκ και τον Βιγιαφάνες να παίζει αρκετά ματς πότε στη θέση του Λέτο και πότε σε αυτήν του Ιμπάρμπο.
Σε αυτή την περίπτωση τα τρία κεντρικά χαφ (είτε σε σχήμα ρόμβου με τον Ιμπάρμπο στην κορυφή, είτε σχεδόν στην ευθεία) πρέπει να είναι παίκτες που θα κουβαλούν καλά την μπάλα, αλλά θα μαρκάρουν κιόλας. Υπό αυτή την έννοια ο Κονέ είναι μία εξαιρετική επιλογή αν και εφόσον κλείσει η μεταγραφή του. Ο Κονέ είναι ο καλύτερος Ελληνας box to boxμέσος αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανείς καλύτερος. Ο μέσος της Ουντινέζε μαζί με τον Ζέκα και έναν ακόμη χαφ με περισσότερα ανασταλτικά χαρακτηριστικά (ο Γουκάσο είναι μία πιο επιθετική λύση) αποτελούν εξαιρετική τριάδα και ανεβάζουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό συνολικά μαζί με τον Ιμπάρμπο...
Ισως κάπως έτσι να εξηγείται που ο Στραματσόνι δεν θέλει τον Καλτσά και τον Βλαχοδήμο και ότι τον Μπουμάλ τον υπολογίζει πίσω από τους φορ όπως και τον Βιγιαφάνες. Ισως κάπως έτσι να εξηγείται ότι ο Στραματσόνι δεν ψάχνει στην αγορά και δεν έχει γραφτεί ούτε ένας παίκτης που να παίζει πάνω στην γραμμή ως εξτρέμ...
Αλλά αυτή είναι μία εκτίμηση την οποία κάνω εγώ και ακόμη και από το ρεπορτάζ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί αφού οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού που έχω ρωτήσει δεν είναι βέβαιοι για το τι θα παίξει τη νέα σεζόν ο Στραματσόνι.
Και έχω γράψει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ότι στις μεταγραφές δεν έχει σημασία μόνο να παίρνεις καλούς παίκτες, αλλά να ξέρεις και τι θέλεις να τους κάνεις. Διαφορετικά, αν το το σχέδιο δεν είναι σωστό και καλοί να είναι οι παίκτες, δεν έχεις πολλές πιθανότητες να τα καταφέρεις...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.