Με την υπογραφή Ντεσάμπ

Gazzetta team
Με την υπογραφή Ντεσάμπ

bet365

Η ομάδα που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1998 και το Euro 2000, έχει κοινά στοιχεία με την τωρινή ομάδα, την οποία συνδέει ο 47χρονος.

Γράφει ο Σταμάτης Δημάκης

Ενα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Euro για τρίτη φορά στην ιστορία της είναι η διοργανώτρια Γαλλία και το παρελθόν, μπορεί να πει κανείς πως δείχνει τον δρόμο για τους «τρικολόρ». Ως διοργανώτρια, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει κατακτήσει το Euro του 1984 και το Μουντιάλ του 1998, ενώ έχει και μία τρίτη θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1960.

To Eυρωπαϊκό το ζεις καλύτερα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ

Κοινό στοιχείο της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Μουντιάλ με την φετινή διοργάνωση του Euro, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, με τον 47χρονο πλέον να βρίσκεται στο πόστο του προπονητή και το αγωνιστικό της στυλ να θυμίζει την τότε ομάδα. Το 1998 (όπως και το 2000 που πήρε το Ευρωπαϊκό), το μεγάλο «όπλο» της Γαλλίας ήταν η μεσαία γραμμή. Δύο κεντρικά χαφ που «καθαρίζουν» τα πάντα (τότε Ντεσάμπ, Πετίτ ή Βιεϊρά, τώρα Ματουιντί, Καντέ ή Πογκμπά) και μέσοι με ικανότητα τόσο στο οργανωτικό όσο και το εκτελεστικό κομμάτι (τώρα Γκριεζμάν, Παγιέτ, τότε Ζιντάν, Τζορκαέφ). Ακόμα και το σύστημα είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο (4-2-3-1). Μόνο στο κέντρο άμυνας βέβαια υστερεί σε ποιότητα, έχει φροντίσει όμως να έχει πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά στα δύο πρώτα φετινά ματς του ομίλου και να έχει καλύψει τις όποιες αδυναμίες εμφάνισε στα φιλικά προετοιμασίας.

Εχοντας ήδη περάσει στην επόμενη φάση, η Γαλλία ολοκληρώνει σήμερα τις υποχρεώσεις της στην φάση των ομίλων με την αναμέτρηση απέναντι στην Ελβετία. Δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό σχήμα των «τρικολόρ», αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις το κίνητρο των παικτών που μπαίνουν στην 11άδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μετά μάλιστα την κριτική που έχει ασκηθεί στην ομάδα για τις μέτριες εμφανίσεις στα δύο πρώτα ματς του ομίλου, περιμένω την Γαλλία πιο «απελευθερωμένη» αγωνιστικά και βρίσκω αξία στο διπλό (1.77 στον ΟΠΑΠ), στο να σκοράρει και στα 2 ημίχρονα (3.15 στον ΟΠΑΠ) απέναντι στην δυνατή αλλά αργή άμυνα των Ελβετών αλλά και στο διπλό ημίχρονο (2.35 στον ΟΠΑΠ). Οπως είχε φανεί άλλωστε και από τα φιλικά προετοιμασίας, είναι ομάδα με επιθετική συμπεριφορά και που ψάχνει το γκολ από το πρώτο 45λεπτο.

Στο άλλο ματς του ομίλου, ανάμεσα σε Ρουμανία και Αλβανία, η εικόνα των δύο ομάδων μέχρι στιγμής δείχνει ένα ματς που θα κριθεί στα σημεία.. Αμφότερες έχουν κοινά στοιχεία σαν ομάδες, θέλουν δηλαδή να προσέξουν την άμυνα και να αξιοποιήσουν τους κενούς χώρους. Ματς τακτικής περιμένω, αφού ακόμα και οι 3 βαθμοί είναι πιθανόν να δώσουν την πρόκριση (ως μία από τις καλύτερες τρίτες) η λογική λέει πως οι δύο ομάδες δεν θα πάρουν πολλά ρίσκα από την αρχή και θα προσπαθήσουν σταδιακά να βρουν το γκολ. Ως αυτού το Χ ημίχρονο (1.90 στον ΟΠΑΠ) συγκεντρώνει φαινομενικά τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

 

EURO Τελευταία Νέα