Άλλο Μασσαλία, άλλο Παρίσι

Άλλο Μασσαλία, άλλο Παρίσι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Άλλο Μασσαλία, άλλο Παρίσι

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει από το Παρίσι για το πόσο μακρινά φαντάζουν τα όσα έγιναν στη Μασσαλία ανάμεσα στους Ρώσους και τους Άγγλους, σε όσους παρακολουθούσαν το ματς στην πρωτεύουσα.

Ίσως είναι η μαγεία του Πύργου του Άιφελ στο background, ή η αύρα του Παρισιού. Είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής, στη fan zone του πύργου, τη μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα, το κλίμα είναι εκπληκτικό. Για εμάς που το ζούμε πρώτη φορά μοιάζει ως η πραγματική μαγεία μιας διοργάνωσης τέτοιου βεληνεκούς. Η συμφιλίωση των ανθρώπων, που είπε και ο Νίκος Αλιάγας στο gazzetta.gr.

Κόσμος από πολλές και διάφορες χώρες, αντίπαλοι στο γήπεδο, αλλά δίπλα-δίπλα στο γρασίδι στη σκιά του πύργου, ή στις κερκιδούλες στις πίσω γιγαντοοθόνες. Τραγούδι, χορός, συνθήματα, καζούρα. Που και που κάποιοι πολύ μεθυσμένοι δείχνουν ότι μπορούν να χαλάσουν το κλίμα, αλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει.

Μην νομίζετε ότι επειδή βρισκόμαστε στο Παρίσι ζούμε σε φούσκα. Τα όσα γίνονται στη Μασσαλία είναι κάτι που προβληματίζει τους πάντες, κυρίως από τη στιγμή που η περίφημη ασφάλεια των Γάλλων, μοιάζει διάτριτη και μάλιστα από χούλιγκαςν. Τους υποτίμησαν στο κυνήγι των τρομοκρατών; Είναι πιθανόν. Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν οι Ρώσοι capos έχουν δώσει διαδικτυακά ραντεβού με τους Άγγλους κι όταν γνωρίζουν πως ανάμεσα στον μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης και τους επισκέπτες από το Νησί υπάρχει προηγούμενο από το Μουντιάλ του 1998;

Παίξε νόμιμα από Κινητό και Τάμπλετ στην Sportingbet!

Τα «Τρία Λιοντάρια» του Γκλεν Χοντλ νικούσαν τότε την Τυνησία και οι οπαδοί τους δέρνονταν ανελέητα με τους Τυνήσιους και τους ντόπιους. Ο αρχι-χούλιγκαν Τζέιμς Σέιλερ, που πήρε το όνομα «Γουρούνι της Μασσαλίας», είχε εξαπολύσει αντιμουσουλμανικό μένος και είχε δηλώσει ότι έχει εισιτήριο και θα επιστρέψει στην πόλη για περισσότερη βία. Από τη στιγμή που από το αντίστοιχο τμήμα της αστυνομίας προέκυπτε ότι έχει γίνει προεργασία με τις αρχές των άλλων χωρών και γνωρίζουν τους σεσημασμένους χούλιγκανς.

Τα αντανακλαστικά τους όμως μοιάζουν πιο αργά κι από των κεντρικών αμυντικών των τρικολόρ. «Αν αυτά γίνονταν στο Παρίσι, θα είχε πέσει η κυβέρνηση», είπε ένας φίλος, μόνιμος κάτοικος της χώρας. Και μάλλον έχει δίκιο.

Η πρωτεύουσα μοιάζει βιτρίνα. Με συναυλίες, τελετή έναρξης, καλογυαλισμένα γήπεδα και προσπάθεια να κρυφτούν οι απεργίες κάτω από το χαλάκι, ή να τους αποδοθούν ευθύνες για παρεμπόδιση (!) έργου σε περίπτωση που γίνει το κακό. Με αστυνομικούς, στρατιώτες, ελέγχους, σχέδια περιφρούρησης, παρακολουθήσεις, απαγορεύσεις. Τους φαίνεται αδιανόητο να συμβούν αντίστοιχα γεγονότα με αυτά της Μασσαλίας και σε αυτό προφανώς παίζει ρόλο το ότι οι «επίλεκτοι» των δύο πλευρών, φρόντισαν να βρίσκονται στο μέτωπο. Στη Μασσαλία.

Σε ό,τι αφορά τον κόσμο, εδώ το Euro, τουλάχιστον σε αυτές τις πρώτες μέρες, παραμένει αιτία γιορτής. Και ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι, αν και υπάρχουν αρκετά επίφοβα ματς. Η σπίθα θα πέσει σίγουρα. Το θέμα είναι να μην ανάψει. Αν και ακόμα και γι' αυτό, μπορεί να την πληρώσουν οι απεργοί!

Το ματς της Αγγλίας με τη Ρωσία το παρακολουθήσαμε μαζί με περίπου 50.000 κόσμο, στην πλειοψηφία τους Άγγλοι, από τη fan zone κάτω από τον Πύργο του Άιφελ. Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ με φωτογραφίες και βίντεο για να δείτε κι εσείς τη διαφορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.