«Ο ΟΦΗ αξίζει να είναι στην Σούπερ Λίγκα»!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΛΙΤΣΙΔΑΚΗ-ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗ

«Ο ΟΦΗ αξίζει να είναι στην Σούπερ Λίγκα»!

«Ο ΟΦΗ αξίζει να είναι στην Σούπερ Λίγκα»!

Ο βοηθός του Νιόπλια, Θανάσης Κολιτσιδάκης και ο γυμναστής των Κρητικών, Νίκος Κουνδουράκης μιλάνε στο gazzetta.gr για την άνοδο του ΟΦΗ, τις χαρές, αλλά και τις δυσκολίες που είχε η χρονιά, τονίζοντας πως οι «ασπρόμαυροι» πρέπει να είναι στην Σούπερ Λίγκα.

Από την αρχή του πρωταθλήματος στον ΟΦΗ είχαν έναν και μόνο στόχο την άνοδο στην Β' Εθνική. Αυτό έγινε, αλλά όχι τόσο εύκολα, καθώς οι Κρητικοί είχαν ένα κάκιστο ξεκίνημα και όλα έδειχναν πως η χρονιά αυτή θα εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Τα πάντα άλλαξαν μόλις ανέλαβε την ομάδα ο Νίκος Νιόπλιας. Οι Κρητικοί άρχισαν να δουλεύουν επαγγελματικά, ήρθαν οι νίκες και στο τέλος μπροστά σε 10.000 κόσμο, όλοι πανηγύρισαν την μεγάλη όπως έγινε πρόκριση, καθώς η ομάδα βρέθηκε μέχρι και 11 βαθμούς πίσω από τον Φωστήρα.

Ο Νιόπλιας όπως αναφέραμε είχε την μεγαλύτερη συγκομιδή, αλλά δεν ήταν μόνος. Είχε δίπλα του ανθρώπους που γνωρίζει, τον γνωρίζουν και με την δουλειά τους συνέβαλαν τα μέγιστα στο να έρθει αυτή η άνοδος. Ο λόγος για τους Θανάση Κολιτσιδάκη και Νίκο Κουνδουράκη. Ο βοηθός προπονητή και ο γυμναστής του ΟΦΗ μίλησαν στο gazzetta.gr για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, τις δυσκολίες που υπήρξαν, αλλά και την δουλειά που έκανε ο Νιόπλιας.

Ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού, αλλά και του ΟΦΗ ήταν συμπαίκτης με τον κόουτς, αλλά και συνεργάτης του στον Ατρόμητο, ενώ και τους δύο τους πρόλαβε παίκτες ο γυμναστής των Κρητικών. Το συγκεκριμένο τιμ έδεσε, τα αποτελέσματα ήρθαν και όπως μας τονίζουν στόχος δεν είναι κανένας άλλος από την επιστροφή των Κρητικών στην Σούπερ Λίγκα, εκεί που αξίζει να βρίσκεται.

Έστω και δύσκολα η άνοδος για τον ΟΦΗ ήρθε και τέλος καλό, όλα καλά. Πως ζήσατε όλη αυτή την χρονιά;

Θανάσης: «Ο Νίκος ήταν όλη την χρονιά και πήγε πριν από μένα, οπότε προσωπικά μιλάμε για τέσσερις μήνες. Ήταν μια περίοδος με πολύ έντονα συναισθήματα, πήγαμε σε μια στιγμή που η ομάδα δεν ήταν στα καλύτερά της και έπρεπε να βγει κατηγορία. Και μπορεί να λέμε πως έκανε το αυτονόητο ο ΟΦΗ να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά δεν ήταν εύκολο γιατί η ομάδα είχε χάσει πολλούς βαθμούς στον πρώτο γύρο».

Αυτό είναι το θέμα που κάνει την άνοδο πετυχημένη. Το ότι δηλαδή τα κατάφερε παρότι έμεινε πολύ πίσω.

Νίκος: «Ναι η αλήθεια είναι αυτή. Θεωρούνταν κάτι δεδομένο. Εγώ πήγα τον Σεπτέμβρη και πραγματικά υπήρχε μεγάλη πίεση στην ομάδα και στα παιδιά ειδικά μετά την ήττα από τον Εθνικό. Αυτή η ομάδα έχει συνολικά μεγάλη πίεση. Εδώ στον δρόμο να βγούμε έξω θα μας σταματήσουν πολλοί και θα μας πουν συγχαρητήρια. Υπήρχε ένα άλλο θέμα για μένα. Χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν στον δεύτερο γύρο ήρθαν παιδιά που είχαν εμπειρία από την πίεση όπως ο Κιάσσος, ο Κώτσιος, ο Πίτσος και αυτό έκανε καλό στα αποδυτήρια βοηθώντας και άλλα παιδιά. Επίσης υπήρχαν στιγμές που χωρίς να θέλω να μειώσω τις άλλες ομάδες, όταν χάνεις στα Ζωνιανά, στην Τριγλία η πίεση που δέχεσαι είναι τεράστια. Υπήρχαν φορές που όταν χάναμε εγώ ντρεπόμουν να πάω από τον πάγκο στα αποδυτήρια. Τώρα αυτό φαίνεται πολύ μακρινό, αλλά όταν βρεθήκαμε 17 πόντους πίσω, φαντάσου πως νιώθαμε όλοι. Επειδή υπήρξε αυτή η ανατροπή είναι μεγάλη η επιτυχία και για να γίνει έπαιξε σημαντικό ρόλο η έλευση του Νίκου και του Θανάση. Η ομάδα δούλεψε καθαρά επαγγελματικά και όταν έχεις και ανθρώπους που σου δίνουν παραπάνω κίνητρο τα πηγαίνεις ακόμα καλύτερα».

Θανάσης: «Εγώ με τον Νίκο ήμασταν χρόνια συμπαίκτες, ενώ δουλέψαμε μαζί και στον Ατρόμητο. Τον Νίκο (Κουνδουράκη), είχαμε την τύχη να τον έχουμε γυμναστή και ως παίκτες και οι δύο, οπότε τον γνωρίζαμε και η χημεία μας έδεσε με όλους. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, πήγε στους παίκτες και στον κόσμο και αυτό μας έδωσε την άνοδο. Ο ΟΦΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι οικογένεια. Ο τόπος είναι μικρός και δεν είναι όπως στην Αθήνα που χάνεσαι. Ο Χαχλιώτης ο Μανώλης όταν ήμασταν κοντά στην κορυφή είπε στον Νίκο “είχα πολύ καιρό να δω χαμόγελα μέσα στα αποδυτήρια”. Αυτό είναι το σημαντικό, πως δεν υπήρχαν χαμόγελα στην ομάδα. Και εγώ που ήμουν έξω και άκουγα πως ο ΟΦΗ δεν έχει παίκτες, δεν έχει αυτό, δεν έχει εκείνο, υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση σε όλους».

Νίκος: «Τώρα η ομάδα βγήκε και δεν φάνηκαν τα άσχημα. Ο Νίκος και ο Θανάσης έζησαν τα καλά, μόνο νίκες. Ο πρώτος γύρος είχε τρομερή πίεση και άγχος. Παιδιά που ήταν βασικοί συντελεστές της επιτυχίας σκεφτόντουσαν ακόμα και να φύγουν λόγω της υπερβολικής πίεσης που υπήρχε».

Και πάμε τώρα στον Θανάση. Ο ΟΦΗ είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα, η άνοδος βρισκόταν μακριά και σου γίνεται η πρόταση να αναλάβεις μαζί με τον Νίκο. Τι σε έκανε να πεις το ναι; Η φιλία με τον Νίκο, η αγάπη για τον ΟΦΗ, τι ακριβώς;

«Κοίταξε όλα μετράνε. Δεν ήθελα να χαλάσω την συνεργασία μου με τον Νίκο. Εφόσον πήγε ο Νίκος δεν μπορούσα να πω όχι γιατί πλέον είμαστε τιμ. Έτσι νιώθω εγώ και έτσι πιστεύω πως νιώθει και ο Νίκος και γιαυτό μου έκανε και την πρόταση. Σίγουρα μετράει πως πρόκειται για μια ομάδα που είναι κρίμα να την βλέπεις σε αυτή την κατηγορία και όταν πιστεύεις στις δυνατότητές σου και σε αυτές του ανθρώπου που έχεις συνεργαστεί και πάλι, το τολμάς γιατί ξέρεις πως θα πετύχεις. Αυτό που λέγαμε από την αρχή και μου έλεγε ο Νίκος είναι “Θανάση εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Να κερδίσουμε όλα τα ματς ή έστω να έχουμε τις ελάχιστες απώλειες. Κάναμε 12 νίκες και 2 ισοπαλίες, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. Τώρα αν ο Φωστήρας δεν έκανε αυτές τις ήττες που έκανε δεν ήταν στο χέρι μας, τι να κάνουμε”. Και πραγματικά εμείς κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και συνέβαλε και στο ότι ο Φωστήρας έχασε βαθμούς. Η πίεση που του ασκούσαμε εμείς τον έκανε να χάσει βαθμούς».

Νίκος: «Αυτό το έβλεπαν παντού. Κοιτούσες τα πρόσωπα των αντιπάλων. Στην αρχή στον πρώτο γύρω τους έβλεπες πως ένιωθαν πως μπορούσαν να κερδίσουν. Μετά υπήρξε ο φόβος στους αντιπάλους και εσύ έλεγες πως τον αγώνα θα τον πάρεις ότι και να γίνει».

Τι πιστεύεις πως άλλαξε η παρουσία και των δύο στην ομάδα;

Θανάσης: «Καταρχήν έγιναν κάποιες μεταγραφές που πραγματικά βοήθησαν. Βασικά άλλαξε η ψυχολογία όλου του οικοδομήματος που λέγεται ΟΦΗ από την στιγμή που ήρθαμε. Και η ψυχολογία του κόσμου, όλοι έλεγαν πως τώρα θα κερδίσουμε και αυτό περνάει σε όλους και στους αντιπάλους».

Νίκος: «Έβλεπες στους παίκτες πως υπήρχε πίστη ότι θα τα καταφέρουν. Μια πίστη που αρχικά είχε χαθεί. Υπήρχε η πίστη και μετά όχι μόνο ο κόσμος, οι παίκτες, αλλά και οι υπάλληλοι ζορίστηκαν. Όλοι μας πήραμε μια πολύ θετική αύρα με την έλευση και των δύο. Μια φοβερή ώθηση. Το νιώσαμε όλοι αυτό».

Θανάσης: «Είναι πολύ σπουδαίο ο ΟΦΗ για τον Νίκο. Είναι η ομάδα που τον μεγάλωσε τον έκανε μεγάλο παίκτη, αλλά ο Νίκος είναι επαγγελματίας και από την στιγμή που το αποφάσισε ο Νίκος όλοι ήταν σίγουροι πως για να το κάνει ήταν σίγουρος πως θα τα καταφέρει. Το έκανε να βοηθήσει την ομάδα και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο».

Νίκος: «Εγώ τον Νίκο δεν τον είχα ζήσει ως προπονητή, αλλά ως παίκτη. Αυτό που έχω να πω είναι πως είναι επαγγελματίας 100% σε αυτό που κάνει, ενώ ως προπονητής είναι πολύ δίκαιος. Πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο ότι δουλειά και να κάνει. Έβγαζε το 100% από κάθε παίκτη και όλους τους κοιτούσε με το ίδιο μάτι και ενδιαφερόταν ακριβώς το ίδιο. Τα αποδυτήρια ήταν τέλεια. Αν δεις τις ενδεκάδες θα έβλεπες πως το υλικό υπάρχει».

Για το υλικό που είχε η ομάδα:

Θανάσης: «Από την αρχή η ομάδα είχε πολύ καλούς παίκτες, είναι δεδομένο αυτό. Εγώ χωρίς να θέλω να μειώσω καμία ομάδα, άλλη είναι η φανέλα του ΟΦΗ και άλλη του Κισσαμικού ή των Χανίων. Με άλλους παίκτες φτιάχνεις καλή ομάδα στον ΟΦΗ και με άλλους σε αυτές, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να τις μειώσω. Η φανέλα του ΟΦΗ είναι βαριά και δεν μπορείς να την σηκώσεις τόσο εύκολα. Πρέπει να ξέρεις την ομάδα».

Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε πως τα πράγματα δεν θα πάνε τελικά καλά;

«Ούτε μία στιγμή. Γιατί έβλεπα πως εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και συνάμα έχανε βαθμούς και ο Φωστήρας. Βλέπαμε πως ο αντίπαλός μας ποδοσφαιρικά είχε ξεφουσκώσει, δεν είχε μεγάλο ρόστερ και όταν βλέπεις το δικό σου ρόστερ που είναι αρκετά μεγάλο και έχεις απώλειες, τραυματισμούς, κούραση, κάρτες και όλα αυτά λες πως το ίδιο δεν θα έχουν και οι άλλοι; Και πιστεύαμε πως θα συνεχίσουν να χάνουν βαθμούς. Εμείς πως μπορούσαμε να αναπληρώσουμε έναν παίκτη, ακόμα και τον καλύτερό μας, οι άλλοι όχι. Η πίστη δεν μας εγκατέλειψε ακόμα και μετά την ισοπαλία με τον Ιάλυσο όπου υπήρξαν κάποιες γκρίνιες, αλλά κόπηκαν στην ρίζα».

Και φτάνουμε στο τέλος, σε έναν αγώνα όλη η χρονιά. Ο μοναδικός μετά τον τελικό Κυπέλλου που έκρινε τα πάντα για τις δύο ομάδες. Ποια ήταν η προετοιμασία πριν το ματς;

Θανάσης: «Δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα. Απλά αυτό που τόνιζε ο Νίκος και όλοι μας είναι πως σήμερα παίζαμε τους κόπους μια χρονιάς για να καταλάβουν όλοι που βέβαια το είχαν καταλάβει, πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς».

Νίκος: «Όντως δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Καταρχάς όλοι ήμασταν σίγουροι για τον αγώνα αυτό. Προσωπικά και χωρίς να φανεί υπεροπτικό, ήμουν 100% σίγουρος πως θα κερδίζαμε. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό μου και χωρίς να προσβάλω τα παιδιά του Φωστήρα πως δεν θα ανεβαίναμε».

Υπήρχε πίστη για τη νίκη και μπαίνετε μέσα στο γήπεδο βλέποντας 10.000 κόσμο στις εξέδρες. Εκεί τι είπατε;

Θανάσης: «Εμείς καταλάβαμε πως θα είχε τόσο κόσμο δύο ώρες πριν τον αγώνα, όταν φτάσαμε στο γήπεδο και μας περίμενε τόσος κόσμος. Αυτό πραγματικά δεν γίνεται, από εκείνο και μόνο καταλάβαινες πως θα κερδίσεις σήμερα, δεν υπήρχε περίπτωση».

Νίκος: «Εγώ ήμουν σίγουρος και χωρίς αυτό να είναι υπεροπτικό. Έχεις δει τόσα παιχνίδια ως δημοσιογράφος, ο Θανάσης έχει παίξει τόσα παιχνίδια ως ποδοσφαιριστής, οι παίκτες σε τέτοιο ματς, σε τέτοια ατμόσφαιρα δεν μπορούσαν να το χάσουν. Φαινόταν στα πρόσωπά τους. Φαινόταν η διαφορά των δύο ομάδων».

Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα. Ποια πιστεύετε πως θα είναι αυτή;

Θανάσης: «Η επόμενη μέρα του ΟΦΗ εξαρτάτε από την διοίκηση που σε αυτή την κατηγορία στάθηκε πολύ καλά. Ήταν κύριοι σε όλα τους, στήριξαν την ομάδα σε όσες στιγμές χρειάστηκε και ελπίζουμε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν, να είμαστε όλοι εδώ και όπως είπε και ο πρόεδρος σήμερα να πάμε στην Σούπερ Λίγκα, εκεί που πραγματικά αξίζει να είναι ο ΟΦΗ».

Είπες για διοίκηση. Έχοντας παίξει σε μεγάλες ομάδες πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα Γ' Εθνικής να έχει μια τέτοια διοίκηση που και σταθερή να είναι, αλλά και να απέχει από τα κέντρα αποφάσεων;

Νίκος: «Είναι πολύ σημαντικό. Τα τελευταία έξι χρόνια έχω χάσει σχεδόν όλα τα λεφτά από ΟΦΗ και Εργοτέλη. Σκέψου πόσο δύσκολο είναι αυτό για έναν εργαζόμενο. Είναι σημαντικό όμως το ότι πλέον αυτή η ομάδα ξέρεις πως θα μπει και θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις».

Θανάσης: «Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Από την πρώτη μέρα που ήρθαμε με τον Νίκο, ότι και αν ζήτησε από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο έγινε την επόμενη μέρα. Ότι επιθυμία υπήρξε λύθηκε αμέσως και πραγματικά δεν μπορούμε να βρούμε κάτι να πούμε. Όλα λειτούργησαν μετά καλά. Και πριν υπήρξε η ίδια διοίκηση, απλά δεν υπήρξε κάποιος να τους το πει».

Ο κόσμος γέμισε το Γεντί Κουλέ και βοήθησε με τον Φωστήρα. Συνολικά όμως ήταν δίπλα, τι έχετε να πείτε για την συνεισφορά του;

Νίκος: «Για μένα μόνο και μόνο γιαυτό που είδαμε χθες και το έχω ξαναζήσει, δείχνει πόσο ο κόσμος του ΟΦΗ αγαπάει την ομάδα. Ο ΟΦΗ είναι τιμή για την Κρήτη και ο κόσμος είναι παθιασμένος για την ομάδα και την στηρίζει και όταν βλέπει πως υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο παθιασμένος. Δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα για ένα ματς Γ' Εθνικής να βρίσκονται 10.000 στις εξέδρες και άλλοι τόσοι έξω».

Θανάσης: «Είναι αυτό που λέγαμε. Σαν παίκτης αυτό που ζήσαμε με Φωστήρα δεν το έχω ξαναζήσει. Τότε είχαμε τα μπαράζ στην Ρόδο και όλοι ήρθαν με πλοία, αεροπλάνα, όπως μπορούσαν αλλά αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Ο κόσμος αγαπάει υπερβολικά την ομάδα. Ζει για την ομάδα. Κάποιες στιγμές αυτό μπορεί να φέρει το άγχος, αλλά έτσι είναι οι μεγάλες ομάδες και γίνονται μεγάλες από τον κόσμο. Και γιαυτό ο ΟΦΗ με τόσα προβλήματα είναι εκεί που είναι, γιατί έχει κόσμο. Η αλήθεια είναι πως εγώ με τον Νίκο λέγαμε πως μακάρι να ήμασταν πιο μικροί για να παίξουμε σε αυτό το ματς».

Και για να κλείσουμε, που αφιερώνετε την φετινή πορεία;

Νίκος: «Την αφιερώνω στους ανθρώπους που με πίστεψαν και μου είπαν να γυρίσω πίσω. Στον Γιώργο τον Βλαστό και στην οικογένειά μου, διότι εγώ προσωπικά έχω περάσει λίγο δύσκολα τα τελευταία χρόνια και οι επιλογές που κάνεις υπό πίεση είναι διαφορετικές και αυτή η απόφαση ήταν χωρίς πίεση γιατί ο ΟΦΗ μου προσέφερε πολλά και με έχει βοηθήσει πάτα πολύ.

Θανάσης: «Θα το αφιερώσω στην γυναίκα μου, τα παιδιά μου και τον κόσμο του ΟΦΗ».

 

 

 

Best of internet