Η αλήθεια δεν... άλλαξε

Η αλήθεια δεν... άλλαξε

Η αλήθεια δεν... άλλαξε

bet365

O Διονύσης Δελλής γράφει για την ήττα από την ΑΕΚ που έφερε επίλογο «εκτός» προγράμματος. Όχι όμως και «διαφορετική» αφετηρία στον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν.

Σαν μεγεθυντικός φακός. Κάπως έτσι ρίχνουν τη σκιά τους οι μεγάλες ήττες. Πέφτουν πάνω από μια ομάδα, και αλίμονο σε όποιον βρεθεί στη λάθος θέση, τη λάθος στιγμή. Τα λάθη γίνονται... ευθύνες. Οι αστοχίες... εγκλήματα. Και πάει λέγοντας σε μια κατάσταση που ειδικά όσοι ζουν μέσα στα κορυφαία Ελληνικά κλαμπ, μπορούν να γράψουν βιβλία ολόκληρα για το θέμα.

Στην προκειμένη περίπτωση; Τη διαδικασία τη ζει ο οργανισμός του Ολυμπιακού. Με χαρακτηριστικό τρόπο από το βράδυ της Τρίτης και έπειτα. Ο προπονητής, οι ποδοσφαιριστές του. Τα πάντα...όλα. Ξεχάστηκαν οι 85 βαθμοί από το μάξιμουμ των 90 του πρωταθλήματος. Ξεχάστηκε η καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι να πέσουν οι σφυγμοί και να δουλέψει το γιατρικό του χρόνου, τα πάντα συζητιόνται με παρανομαστή την ΑΕΚ. Και την απώλεια της μιας βραδιάς.

Που θα γιόρταζε ο Ολυμπιακός το νταμπλ αν όλα του πήγαιναν καλά; Στο αεροδρόμιο. Το «Ελ. Βενιζέλος» όχι κάποιο μαγαζί της παραλιακής. Από τις έξι το πρωί της Τετάρτης και σε όλες τις «πρώτες» πτήσεις για τις πατρίδες τους, είχαν κλείσει θέσεις «οικογενειακώς» οι ποδοσφαιριστές της ομάδας. Όπως πρωί-πρωί έφυγε και ο προπονητής. Το έκαναν από αδιαφορία; Δεν θα ήθελαν δηλαδή αυτοί να μοιραστούν τα... έξτρα συν βέβαια το πριμ του εσωτερικού κανονισμού και όλα τα μπόνους που έχουν στα συμβόλαια τους για την κατάκτηση του κυπέλλου; Δεν θα ήθελαν αφού υποχρεωτικά ήταν στο Μαρούσι την Τρίτη, να έχουν happy end στην φετινή τους προσπάθεια που κράτησε παραπάνω από δέκα μήνες. Προτιμούσαν να κυνηγούν τέσσερις τον Τζιμπούρ στο 43΄από τη... σέντρα και να μην τον φτάνουν; Λογικά «αθώοι» οι κατηγορούμενοι. Και ας μην ταιριάζει αυτό με 24ώρα που «πουλάει» η αυστηρή και «εύκολη» κριτική απέναντι σε όλους.

Μια χαρά ήθελαν οι Ερυθρόλευκοι. Δεν μπορούσαν όμως. Το απέδειξαν με την εικόνας τους. Αυτό που οι περισσότεροι υποψιάζονταν. Δεν βρήκαν τον τρόπο να διαχειριστούν αυτή την «ειδική κατάσταση» που τους προέκυψε από το πουθενά. Με τον έναν μήνα αγωνιστικής απραξίας. Και με αυτό το ψυχοβγαλτικό μπαράζ αναβολών του τελικού, που έπαιξε και με τον προγραμματισμό αλλά και με το... μυαλό τους. Δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν. Ούτε ο προπονητής, ούτε οι ποδοσφαιριστές. Και το πλήρωσαν με την απώλεια ενός τίτλου. Το παιχνίδι του Κοντονή με την ΕΠΟ, που ζημίωσε ξεκάθαρα τον Ολυμπιακό. Που πήρε τον τελικό από τις 23 Απρίλη και τον μετέτρεψε σε παρωδία της 17ης του Μάη. Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Συζητάμε τις επιλογές του Σίλβα που προφανώς έχει μερίδιο ευθύνης. Όταν όμως χρησιμοποιείς 14 παίκτες και οι 13 είναι για... κλάματα τι μπορεί να κάνει ένας προπονητής; Και μην το πάμε σε αυτούς που δεν έπαιξαν, διότι κατά το γνωστό αξίωμα στις ήττες αυτοί είναι πάντα οι καλύτεροι παίκτες. Ο Ολυμπιακός του ΟΑΚΑ ήταν ο χειρότερος φετινός Ολυμπιακός. Η δίκαιη νικήτρια ΑΕΚ το εκμεταλλεύθηκε μια χαρά, ακολούθησε σωστά το δικό της πλάνο και τα υπόλοιπα είναι πια κομμάτι της ιστορίας. Οι Ερυθρόλευκοι όμως φέτος έδωσαν κοντά στα 50 επίσημα ματς. Σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις. Το δείγμα γραφής με θέα στον επόμενο σχεδιασμό λοιπόν πρέπει να είναι αυτά τα 50 παιχνίδια συνολικά. Όχι η μια βραδιά.

Ο Σίλβα δεν έχασε μόνο ένα ματς δίχως αύριο. Έχασε και τα προηγούμενα. Με την Άρσεναλ τον Δεκέμβρη και την Άντερλεχτ τον Φλεβάρη όπου στοίχισαν δύο αποκλεισμούς. Το ρόστερ ήταν και πριν τον τελικό 80% με ξένους. Και όπως πέρσι με την Ξάνθη έτσι και φέτος με την ΑΕΚ, μόνο ένας Έλληνας βρέθηκε στην 11άδα.

Ο Μασουακού δεν ήταν αδιάφορος –μόνο- στο ΟΑΚΑ. Έχει 20 ματς τέτοιου τύπου τον χρόνο. Ο Ντα Κόστα με τον Μποτία είναι ένα δίδυμο στόπερ που μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα όταν δεν υπάρχουν τριάντα μέτρα στην πλάτη τους. Ο Ερνάνι είναι ένας δανεικός που έδειξε πολύ λιγότερα από όσα θα περίμενε κανείς. Ο Φορτούνης ήταν καταπληκτικός, αλλά τελικά το να παίζει με τον Ιντέγιε μπροστά του έχει τη σημασία του, διότι ο Νιγηριανός μπορεί να μην σκοράρει αλλά πασάρει με ποσοστό 84% όπως γράφουν οι στατιστικές.

Επιπλέον: Το συμβόλαιο του Σαλίνο τελειώνει και θα φύγει γιατί πιάνει θέση ξένου. Όπως τελειώνει και του Φουστέρ και όπως πριν τον τελικό έτσι και τώρα, δεν έχει ακόμη παρθεί κάποια απόφαση. Παράλληλα ο προπονητής για δικούς του λόγους έχει αποφασίσει ότι τον Καμπιάσο εδώ και μήνες δεν τον θεωρεί «απαραίτητο» για την ομάδα του. Και ο Ρομπέρτο όπως και πέρσι το... σκέφτεται για την επόμενη μέρα της καριέρας του. Εξαιρώντας όμως Φουστέρ και Σαλίνο συν τον δανεικό Ερνάνι έχουν όλοι συμβόλαια. Και υποχρέωση να είναι εδώ στις 20 Ιουνίου. Αυτά είναι πραγματικά δεδομένα. Και δεν θα άλλαζαν φυσικά ούτε αν ο Ολυμπιακός είχε σήμερα στα χέρια του, το νταμπλ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής