Μπελεβώνης: «Για να μάθεις να προχωράς πρέπει να φτιάξεις τα πρώτα σου βήματα»

Φώτης Καρακούσης
Μπελεβώνης: «Για να μάθεις να προχωράς πρέπει να φτιάξεις τα πρώτα σου βήματα»

bet365

Από τις περιπτώσεις που η λέξη «στρατιώτης» παίρνει... σάρκα και οστά. Από... έφηβος μέχρι τα «ποδοσφαιρικά γεράματα» και τώρα ως γενικός αρχηγός συνεχίζει να υπηρετεί τον Παναιτωλικό. Ο Μάκης Μπελεβώνης μιλάει στο gazzetta.gr για όλα όσα αφορούν το... χτες, το σήμερα και το αύριο του Αγρινιώτικου συλλόγου!
Στην ποδοσφαιρική του νιότη με την μεταγραφή του στην Καλαμάτα έβαλε στα ταμεία του Παναιτωλικού, ουκ ολίγα εκατομμύρια σε εποχές δύσκολες. Σε καλή ηλικία, αποφάσισε να αφήσει τον ΟΦΗ, να γυρίσει την πλάτη σε προτάσεις από την Σούπερ Λίγκα για να επιστρέψει στο Αγρίνιο και τον... βούρκο της Γ΄ εθνικής με όραμα «να παίξω με τον Παναιτωλικό στην Ά εθνική». Το πέτυχε κι αυτό. Έστω και λίγο...
Τα τελευταία χρόνια, από το πόστο του γενικού αρχηγού συνεχίζει να υπηρετεί τον σύλλογο ως συνδετικός κρίκος παικτών-τεχνικού τιμ-διοίκησης. Παίρνει καθημερινά... άρωμα από τα «κυανοκίτρινα» αποδυτήρια, ξέρει τις ιδιαιτερότητές τους και φυσικά όσο λίγοι γνωρίζει και την... Παναιτωλική ανθρωπογεωγραφία. Με πάνω από 2 δεκαετίες μέσα και στα πέριξ του Παναιτωλικού κάτι τέτοιο φαντάζει φυσιολογικό.
Ο Μάκης Μπελεβώνης, ήταν ένας από τους... σταθμούς στο οδοιπορικό που έκανε το gazzetta.gr στο Αγρίνιο και μίλησε για τον ρόλο του μέσα στην ομάδα, τον Παναιτωλικό και τους στόχους που έχει ο σύλλογος, την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες, τις εγκαταστάσεις και την διοίκηση.

Δεν διστάζει να πει πως πλέον για τον Παναιτωλικό ο μεγάλος στόχος είναι να βγει Ευρώπη, αναφέρεται στα... πέτρινα χρόνια της ομάδας, αλλά και στον «πόλεμο» που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι λογικό όπως επισημαίνει από την στιγμή που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

Ας ξεκινήσουμε με τον απολογισμό της χρονιάς. Τελικά το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ξεκινήσαμε καλά την χρονιά και προσπαθήσαμε να το μαζέψουμε όσο γίνεται περισσότερο από την έλευση του κυρίου Ματζουράκη και μετά. Νομίζω και καλά παιχνίδια κάναμε στο δεύτερο γύρο και καλή ομάδα δείξαμε και αν στο τέλος δεν είχαμε δύο άτυχα αποτελέσματα θα μπορούσε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω. Νομίζω πως το πρόσημο συνολικά είναι προς την θετική πλευρά. Για άλλη μία χρονιά ανανεώνουμε το ραντεβού μας με την μεγάλη κατηγορία που είναι σημαντικό αυτό. Έχει σταθεροποιηθεί η ομάδα και πατάει γερά στα πόδια της και ψάχνουμε το επόμενο βήμα, το κάτι παραπάνω».

Η ομάδα έχει σταθεροποιηθεί και μένει όπως είπες το επόμενο βήμα. Πότε πιστεύεις θα έρθει;

«Νομίζω πως αν και τέθηκε και ως στόχος και φέτος, το κακό ξεκίνημα δεν μας άφησε να το σκεφτούμε τόσο σοβαρά το παραπάνω βήμα. Εννοούμε τα πλέι οφ και κατ' επέκταση την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ. Αλλά νομίζω πως έτσι όπως τέθηκε πέρσι, θα τεθεί και φέτος σε πιο έντονους τόνους. Την επόμενη σεζόν θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια καλύτερη ομάδα, να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα και να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά».

Τι έφταιξε και το φετινό ξεκίνημα ήταν τόσο άσχημο;

«Δεν μπορεί να φταίει μόνο ένα πράγμα. Είναι συνδυασμός διαφόρων παραγόντων που συνέβησαν και δεν επέτρεψαν στην ομάδα να κάνει το ξεκίνημα που όλοι θα θέλαμε. Το θέμα είναι ότι διορθώθηκε νωρίς, στο κατάλληλο σημείο, όταν υπήρξαν τα δύο άτυχα αποτελέσματα με Καλλονή και Πανιώνιο. Διορθώθηκε νωρίς και μπορέσαμε να ανατρέψουμε την κακή κατάσταση που υπήρξε στην αρχή και την ψυχολογία του κόσμου. Όλοι ενδόμυχα θα είχαν κάποιο φόβο με το ξεκίνημα και τις ήττες αυτές».

Εσύ φοβήθηκες;

«Σε καμία στιγμή δεν φοβήθηκα, γιατί ήμουν βέβαιος πως η ομάδα είχε τις ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, κάτι που απέδειξε και στην συνέχεια, να μην έχει πρόβλημα να κινδυνέψει καθόλου».

Και μετά το άσχημο ξεκίνημα φεύγει ο Πόντες και έρχεται ο Ματζουράκης. Τι άλλαξε στην ομάδα;

«Τακτική, τακτική, τακτική. Αμυντική τακτική, δούλεψε με την ομάδα σχεδόν από την άλφα βήτα του ποδοσφαίρου, ειδικά από τις πρώτες μέρες που ήρθε. Κοίταξε ο Ματζουράκης είναι ένας πολύ καλός προπονητής, έχει δώσει τα δείγματα γραφής του στο υψηλότερο επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε πολύ καλές χρονιές στην Ξάνθη, πήγε στον Ολυμπιακό, έχει πάρει πρωταθλήματα στην Κύπρο, είναι καταξιωμένος. Δεν θα κάνω εγώ την αγιογραφία του. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής που βοήθησε να αλλάξει η εικόνα και το κλίμα της ομάδας».

«Κάναμε προπονήσεις πως να παίζουμε με δέκα παίκτες»

Πότε είπες πως έχει ξεφύγει τελείως ο κίνδυνος και η ομάδα θα παλέψει για πλέι οφ;

«Νομίζω από το παιχνίδι με τον Ηρακλή και μετά, εδώ στο Αγρίνιο στο τέλος του πρώτου γύρου. Σημαντική νίκη ήταν και αυτή με τον ΠΑΣ Γιάννινα εδώ. Όταν ήρθε ο Ματζουράκης πήραμε κάποια αποτελέσματα παρότι τα διαιτητικά σφάλματα ήταν συνεχόμενα στο πρώτο γύρο εναντίον μας. Τουλάχιστον 7 ή 8 ματς τα παίξαμε με παίκτη λιγότερο. Ο Παναιτωλικός είναι συνηθισμένος σε αυτά, τα έχουμε μάθει πλέον. Το θέμα είναι πως όταν έχεις επιλέξει να πορεύεσαι μοναχικό και ανεξάρτητο δρόμο και να μην θέλεις να πας με τους μεγάλους και τους ισχυρούς δεν το δέχονται αυτό. Όπως ξαναείπα έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις κακές διαιτησίες. Ο Ματζουράκης έφτασε σε σημείο να δουλεύει κάνοντας προπονήσεις με δέκα παίκτες, μόνο αυτό θα σου πω. Μετά από ένα σημείο είχαμε στάνταρ την αποβολή».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το να αποφασίσεις ως ομάδα να μην μπεις σε ένα άρμα και να ακολουθήσεις δικό σου δρόμο;

«Πολύ δύσκολο είναι. Στο σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι όπως είναι δομημένο είναι πολύ δύσκολο γιατί αν δεν έχεις συμμαχίες κάποια στιγμή δυσκολεύεις την ζωή σου. Ο Παναιτωλικός έχει μάθει να πορεύεται μόνος του και εμείς από το πόστο μας ο καθένας στηρίζουμε αυτή την απόφαση. Είναι επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου του Παναιτωλικού. Εμείς είμαστε και ζούμε σε μια περιοχή απομονωμένη. Θα το είδες ερχόμενος από τον δρόμο που υπάρχει, είναι ταλαιπωρία να έρθεις και να φύγεις. Σε έναν τόπο παρατημένος από όλους, τοπικούς άρχοντες, βουλευτές, από όλους. Εδώ ο κόσμος συνήθισε να είναι μόνος του, περήφανος και ανεξάρτητος».

«Η μόνη ομάδα που έχουμε δεχθεί πυροβολισμούς στο πούλμαν»

Όλο αυτό το διάστημα που ακολουθείτε αυτόν τον μοναχικό δρόμο, υπάρχουν παρεμβάσεις; Έχετε δεχθεί παρεμβάσεις;

«Πιο σημαντικό πράγμα από αυτό που έγινε τα χρόνια της Γ' Εθνικής που έφτασαν στο σημείο να πυροβολούν το πούλμαν μας δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν χρειάζεται να πω παραπάνω πράγματα. Είμαστε η μοναδική ομάδα που δέχθηκε πυροβολισμούς. Τόσο η αποστολή της όσο και το ξενοδοχείο και δεν είχε γίνει δυστυχώς τίποτα και όλα αυτά το 2008».

Κόντρα όμως σε όλα αυτά η ομάδα ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκα. Κατάφερε να ανέβει και πάλι μόλις έπεσε και έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Που οφείλεται αυτό;

«Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία του Κωστούλα στο Αγρίνιο. Στην στήριξη που παρέχει ο κόσμος σε όλο αυτό που κάνει η διοίκηση και οι συνεργάτες της και φυσικά στην ομάδα. Και τρίτο και κυριότερο είναι πως αυτή η κυψέλη που υπάρχει στο emileon τα τελευταία οκτώ χρόνια, αρχίζει σιγά-σιγά να αποδίδει καρπούς και οι καρποί είναι τα παιδιά που έχουν καταφέρει να βρίσκονται στην πρώτη ομάδα».

Πόσο σημαντικό είναι αυτό, όταν μετά από εσένα πέρασαν πολλά χρόνια για να βγει ένας καλός παίκτης από τον Παναιτωλικό;

«Ήταν δύσκολο να γίνει. Ο Παναιτωλικός πέρασε δύσκολα χρόνια πριν αναλάβει ο πρόεδρος. Πέρασε μια πενταετία τουλάχιστον που ήταν πραγματικά πέτρινα χρόνια. Ήταν ευχής έργων που ήρθε αυτός ο άνθρωπος εδώ, έφτιαξε το γήπεδο, έφτιαξε το emileon και προσφέρει συνεχώς. Δίνει ένα όραμα στα νέα παιδιά της περιοχής και όχι μόνο γιατί τον Παναιτωλικό πλέον τον επιλέγουν παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Ελλάδας, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, παίζοντας σε ένα μεγάλο σωματείο. Φαίνεται και με τους παίκτες που βγαίνουν».

«Φτάσαμε κοντά στην διάλυση το 2005»

Αυτά τα πέτρινα χρόνια δεν τα έζησες από μέσα. Πως τα έβλεπες από απόσταση; Φοβήθηκες πως η ομάδα που αγαπάς, που ξεκίνησες το ποδόσφαιρο, θα διαλυόταν;

«Πάρα τρίχα. Το καλοκαίρι του 2005 έφτασε σχεδόν στην διάλυση και όσοι φορέσαμε τη φανέλα για αρκετά χρόνια ήταν λογικό και να στεναχωρηθούμε και να κινητοποιηθούμε για να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε ο καθένας να φύγει η ομάδα από την δύσκολη κατάσταση. Και αρκετές φορές χωρίς να δημοσιοποιηθεί ποτέ βοηθήσαμε οι περισσότεροι από εμάς που είχαμε παίξει εδώ. Και βέβαια φοβηθήκαμε και ήταν ευχής έργων που ήρθε και ανέλαβε ο Κωστούλας και είναι ακόμα καλύτερο που είναι εδώ και υποστηρίζει αυτό που έχει ξεκινήσει».

Και το κάνει με το δικό του τρόπο, δεν μπήκε στον τρόπο των άλλων...

«Αυτό είναι η αλήθεια έφερε πολλές δυσκολίες για τον Παναιτωλικό, αλλά όσοι αγαπάμε την ομάδα και την αγαπάνε χιλιάδες στο νομό και όχι μόνο, το εκτιμούν και την αγαπάνε ακόμα περισσότερο την ομάδα. Το ότι δηλαδή ότι κατάφερε το κατάφερε μόνη της χωρίς καμία βοήθεια».

Ας επιστρέψουμε στην φετινή χρονιά. Κακό ξεκίνημα, η ομάδα στρώνει και έρχεται ένας μήνας που ουσιαστικά χάνεται η ελπίδα για τα πλέι οφ. Τι ακριβώς έγινε;

«Δεν μπορούμε να πούμε πως έφταιξε κάτι. Ήταν ο μήνας που χάσαμε στα Γιάννενα, που ήρθαμε 2-2 με την Ξάνθη στο Αγρίνιο. Κάναμε μια μικρή κοιλιά που πληρώσαμε και πέρσι. Φέτος μας έλειψε εκείνο το χρονικό σημείο και ο Παπάζογλου που τραυματίστηκε, συν του ότι ο Βιγιαφάνιες είχε πάρει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό και οι καινούργιοι παίκτες που είχαμε πάρει δεν είχαν προλάβει να μπουν καλά καλά στο κλίμα της ομάδα και να βοηθήσουν και αυτοί. Έπαιξαν τον ρόλο τους αυτά τα δύο γεγονότα. Και ακόμα και έτσι κερδίζοντας τον Ατρόμητο θα ήμασταν το κόλπο των πλέι οφ».

«Μου μένει πίκρα που δεν προλάβαμε τα πλέι οφ»

Οπότε εσένα δεν σου μένει μια πικρία; Εντάξει λες πως δεν κινδύνεψε η ομάδα όμως δεν περίμενες το κάτι παραπάνω;

«Σίγουρα μου μένει, Από ένα σημείο και μετά όποιος πει πως δεν πίστεψε ότι η ομάδα μπορεί να βγει στα πλέι οφ θα σου πει ψέματα. Όλοι το πιστέψαμε κάποια στιγμή. Δυστυχώς αυτά τα παιχνίδια μας έκαναν μεγάλη ζημιά, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο και η ζωή. Προχωράμε. Αφού φτάσαμε φέτος κοντά και δεν το καταφέραμε, στόχος είναι του χρόνου να είμαστε πιο δυνατοί και να τα καταφέρουμε».

Θα είστε πιο δυνατοί; Μήπως τελικά λείπει κάτι από αυτή την ομάδα και φτάνει στην πηγή και δεν μπορεί να πιει νερό; Μήπως είναι ψυχολογικό το θέμα;

«Όχι σε καμία περίπτωση δεν είναι ψυχολογικό. Η δικιά μου άποψη είναι πως για να μάθεις να προχωράς πρέπει να φτιάξεις τα πρώτα σου βήματα. Ο Παναιτωλικός είναι τρίτη σερί χρονιά που είναι στην Σούπερ Λίγκα δεν είναι πολλά τα χρόνια, όμως όπως είπα και στην αρχή ήρθε η ώρα να βάζουμε αυτόν τον στόχο και να τον κυνηγάμε. Γιατί ο Παναιτωλικός πρέπει να είναι στην πρώτη εξάδα. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι για τον Παναιτωλικό;

«Αυτό που θέλω είναι να δω την ομάδα στην Ευρώπη και το δεύτερο να δω και άλλα παιδιά από τους μικρούς να παίζουν. Η μεγαλύτερη χαρά για εμάς είναι να παίζει ο Μύγας, να παίζει ο Χαντάκιας, να παίζει ο Βασιλούδης, να παίζει ο Παπουτσογιαννόπουλος και είναι και άλλα παιδιά που έρχονται σε όλες τις κατηγορίες, οπότε και σε αυτό το κομμάτι είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Βέβαια χρειάζεται και από τα παιδιά αλλά και τους προπονητές τους πάρα πάρα πολύ δουλειά».

«Σημαντικό που οι μικροί θέλουν να αποτελέσουν κομμάτι του Παναιτωλικού»

Τελικά τι θέλετε να γίνει ο Παναιτωλικός για τα νέα παιδιά; Μια ομάδα που θα θέλουν να παίξουν και να καθιερωθούν ή μια ομάδα που θα είναι ένα σκαλοπάτι για την καριέρα τους;

«Σε αυτό μπορώ να μιλήσω με τα λόγια του Μύγα ο οποίος είχε δηλώσει στο gazzetta πριν λίγους μήνες πως σκοπός του είναι να παίξει και να καθιερωθεί στον Παναιτωλικό, να γίνει κάτι σημαντικό για την ομάδα αυτή και μετά αν είναι να κοιτάξει για το κάτι μεγαλύτερο. Αυτό είναι ευχαρίστηση για εμάς και δείγμα ότι κάτι κάνουμε στο μυαλό των μικρών, Γιατί αυτό σκέφτονται όλοι. Είναι σημαντικό γιατί αν δεν καταφέρεις να αποτελείς ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας που σε αναδεικνύει δεν μπορείς να προχωρήσεις για κάτι παραπάνω. Βέβαια και πωλήσεις θα γίνονται όπως και αγορές, γιατί καμία ομάδα δεν μεγαλώνει αν δεν πουλάει και αν δεν αγοράζει».

Έχεις περάσει ως παίκτης από δύο μεγάλες επαρχιακές ομάδες, την Καλαμάτα και τον ΟΦΗ και ξεκίνησες από τον Παναιτωλικό. Ποιες οι διαφορές που έχεις δει σε αυτές τις τρεις ομάδες;

«Οι διαφορές είναι καταρχάς στην Καλαμάτα ήμουν τυχερός γιατί υπήρχε ένας πρόεδρος που ήταν ένας άλλος Φώτης Κωστούλας (σ.σ Σταύρος Παπαδόπουλος). Πρόεδρος που σου παρείχε τα πάντα και εμείς σκεφτόμασταν μόνο το ποδόσφαιρο και όλα τα άλλα ήταν λυμένα. Ο ΟΦΗ είναι μια μεγάλη ομάδα. Είναι μέσα στις μεγάλες ομάδες μαζί με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Λάρισα. Αυτό ισχύει και για τον Παναιτωλικό. Ομάδες με δυναμική και κόσμο που τις ακολουθεί και τις στηρίζει παντού. Αν ρωτάς για διαφορές, επειδή είναι και οι τρεις επαρχιακές ομάδες, ο κόσμος έχει την τρέλα του για την ομάδα. Και επειδή είναι επαρχία το ζουν πολύ πιο έντονα και υπάρχει το προσωπικό στοιχείο του φιλάθλου και του παίκτη και στις χαρές και στις λύπες τα συναισθήματα είναι έντονα».

«Μια ζωή ολόκληρη ο Παναιτωλικός»

Τι είναι για εσένα ο Παναιτωλικός;

«Είναι μια ζωή. Από παιδάκι αν εξαιρέσουμε μια δεκαετία που έλειπα, ήμουν πάντα σε αυτή την ομάδα. Κανένας βέβαια δεν είναι μόνιμος αλλά όσο είμαστε εδώ να προσπαθούμε να δίνουμε χαρά στον κόσμο που αγαπάει και αγκαλιάζει αυτή την ομάδα».

Είπες για τον κόσμο. Υπάρχει στήριξη του κόσμου; Θα θέλατε περισσότερο;

«Κοίταξε η αλήθεια είναι πως δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται φέτος, αλλά θα θέλαμε περισσότερους. Ξέρουμε πως το οικονομικό είναι ένα σημαντικό θέμα στις μέρες μας για όλο τον κόσμο, αλλά νομίζω πως η ομάδα αξίζει περισσότερης στήριξης».

Εσείς τι θα κάνετε γι' αυτό;

«Ο πρόεδρος έχει ήδη κάνει γι' αυτό. Η ομάδα έχει κάνει ήδη γι' αυτό, καθώς με εξαίρεση τα ματς με τρεις ομάδες μπορεί ο κόσμος να έρθει να δει τον Παναιτωλικό με μόνο 5 ευρώ».

Για Βιγιαφάνιες. Μπορεί να κάνει το παραπάνω βήμα;

«Ναι μπορεί. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να διασπάσει για πλάκα την άμυνα του αντιπάλου. Είναι αυτό που έλεγα και για τον Μαρτίνες. Τον πρώτο παίκτη δεν τον βλέπει καν από τον δεύτερο αρχίζει να δυσκολεύεται και για μια ομάδα είναι ευτυχία να έχει τέτοιους παίκτες. Και εμείς ευτυχίσαμε να έχουμε μαζί Βιγιαφάνιες, Μαρτίνες, Μορένο και γι' αυτό παίζαμε και ωραία μπάλα».

«Να γίνει του χρόνου το βήμα παραπάνω»

Κλείνοντας είπες πως ο στόχος είναι να βγει ο Παναιτωλικός στην Ευρώπη. Πόσο κοντά το βλέπεις και τι πρέπει να γίνει για να έρθει ακόμα πιο κοντά;

«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να στελεχωθεί η ομάδα. Ήδη κάνουμε έναν προγραμματισμό από τον Ιανουάριο και μετά για τις κινήσεις του καλοκαιριού. Είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και να κάνουμε ότι κάνουμε όσο γίνεται πιο νωρίς. Να δουλέψει σωστά η ομάδα στην προετοιμασία για να φτάσει να κάνει αυτό που θέλουμε και θέλει και ο κόσμος μας. Αφού τέθηκε για φέτος δεν γίνεται να μην το λέμε για την ερχόμενη χρονιά. Να γίνει μια ποιοτική ομάδα με σωστές κινήσεις και να είσαι εκεί κοντά για να γίνει το επόμενο βήμα. Και πέρσι το πιστέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Ας ελπίσουμε πως θα γίνει πραγματικότητα τη νέα χρονιά».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα