Τούμπα ή και κάπου αλλού...

Τούμπα ή και κάπου αλλού...

Τούμπα ή και κάπου αλλού...

bet365

Ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει έτοιμος να ανοίξει το δρόμο και να κάνει τα πρώτα βήματα για την κατασκευή νέου γηπέδου. «Τούμπα ή κάπου άλλου» είναι το βασικό ερώτημα στο μυαλό και στη σκέψη, όχι μόνο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, αλλά χιλιάδων φίλων της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚτσής νιώθει «δεύτερο σπίτι του» την Τούμπα και από συναισθηματικής άποψης δεν το συζητάει. Εκεί χτυπάει η καρδιά του. Θα μετρήσει, όμως, μόνο το συναίσθημα ή θα υπερτερήσει η τεχνοκρατική άποψη, που λέει ότι στην συγκεκριμένη περιοχή και γήπεδο δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

Το σίγουρο είναι ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ «ψάχνεται» εξ ου και η συζήτηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την τοπική κοινωνία, για την αξιοποίηση του χώρου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Τα εμπόδια και για αυτή την περίπτωση είναι πολλά, όπως συμβαίνει και σ’ άλλες περιπτώσεις, που πολλάκις έχουν «πέσει στο τραπέζι» και μιλούν για νέο γήπεδο, είτε δίπλα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, είτε στη ΔΕΘ στην περίπτωση μετεγκατάστασής, που συζητιέται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

«ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ»

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε το πρώτο του ποδοσφαιρικό «σπίτι», στην περιοχή του Συντριβανίου, στις 12 Δεκεμβρίου 1930. Η θεμέλιος λίθος ανέγραφε δύο ημερομηνίες στις δύο πλευρές του: «12 Δεκ 1930» από τη μία και «ΠΑΟΚ 1926» από την άλλη.

Τα εγκαίνια του γηπέδου στο Σιντριβάνι έγιναν σ’ έναν αγώνα ΠΑΟΚ – Ηρακλής για το τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, ενώ μετά τον πόλεμο του '40, το γήπεδο πήρε την τελική του μορφή και είχε φτάσει να φιλοξενεί μέχρι και 15.000 κόσμο. Ήταν το πρώτο γήπεδο της Θεσσαλονίκης (και δεύτερο της Ελλάδας, μετά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) που είχε την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων και για 27 χρόνια (1932-1959) το Σιντριβάνι αποτελούσε σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους φίλους της ομάδας. Εκεί, έτρωγαν το μεσημεριανό φαγητό τους, εξ ου και η φράση «ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί», που συνοδεύει για δεκαετίες την ομάδα.

Εξασφάλισε 5% bonus στην Sportingbet σε κάθε κερδισμένο στοίχημα στο Λίβερπουλ - Εβερτον.

ΤΟΥΜΠΑ, Ο «ΝΑΟΣ» ΤΩΝ ΠΑΟΚΤΣΗΔΩΝ

Από το 1957 ο ΠΑΟΚ μπήκε στη διαδικασία κατασκευής νέου γηπέδου. Ο δρόμος ήταν ανηφορικός. Οι ΠΑΟΚτσήδες γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι έπρεπε να χτίσουν με κόπο και ιδρώτα το νέο «σπίτι» τους. Και το έκαναν. Δημιούργησαν το γήπεδο Τούμπας, που χαρακτηρίζεται, 57 χρόνια μετά, το μεγαλύτερο επίτευγμα της ασπρόμαυρης οικογένειας.

Στα πρώτα χρόνια η Τούμπα, που εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1959, έφτανε τις 20.000 θέσεις, έκτοτε η χωρητικότητα της επεκτάθηκε με την κατασκευή κερκίδων σε πολλά κομμάτια του γηπέδου, φθάνοντας να χωράει μέχρι και 50.000 κόσμο στα μεγάλα παιχνίδια της δεκαετίας του ’70.

Το ρεκόρ της είναι 45.252 εισιτήρια (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0, 19.12.1976) σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος και 45.200 εισιτήρια (ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0, 16.09.1975) σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Η χωρητικότητά της σήμερα φτάνει τις 28.703 θέσεις.

Η ΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε αρκετούς χώρους του γηπέδου. Τα αποδυτήρια, η είσοδος, οι χώροι των γραφείων, η προεδρική σουίτα, η αίθουσα Τύπου, τα VIP’s 3ου και 4ου ορόφου, η μπουτίκ της ομάδας άλλαξαν μορφή, αλλά όπως και να το κάνουμε η Τούμπα στο υπόλοιπο κομμάτι της παραμένει ένα υπέργηρο γήπεδο.

Οι ανακατασκευασμένοι χώροι έγιναν με προδιαγραφές 5 αστέρων, με τον ΠΑΟΚ να προχωράει σύντομα και σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ασφαλής η πρόσβαση των φιλάθλων.

ΤΟ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ ΠΑΛΑΤΙ

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα με δύο από τα μεγαλύτερα ιδιόκτητα γήπεδα. Εκτός από την Τούμπα, έχει και το δικό του ασπρόμαυρο «παλάτι».

Η διορατικότητα των παραγόντων του Δικεφάλου, σε συνδυασμό με την παραχώρηση του ευεργέτη του συλλόγου, Γιάννη Δεδέογλου, των στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη οδήγησαν στην κατασκευή του ιδιόκτητου κλειστού γηπέδου.

Μια δεκαετία χρειάστηκε για να πάρει «σάρκα και οστά» το όνειρο των ΠΑΟΚτσήδων. Η θεμελίωση του γηπέδου έγινε στις 18 Μαρτίου 1990, η διένεξη για την τελική χωρητικότητα καθυστερεί το έργο, που «ξεκόλλησε» τον Οκτώβριο του 1996 (με την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις) και ανοίγει τις πύλες της στις 1-2 Απριλίου 2000, όταν φιλοξενεί το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος

Η PAOK SPORTS ARENA, μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 8.000 θεατές (8.142 καθίσματα), διαθέτει ακόμα εμπορικούς χώρους, 502 θέσεις πάρκινγκ για ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και ειδικό χώρο για στάθμευση λεωφορείων.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα