Χιλιόμετρα κάναμε πάλι...

Χιλιόμετρα κάναμε πάλι...

Χιλιόμετρα κάναμε πάλι...

bet365

Ένα από τα... κεράκια στην γενέθλια τούρτα του ΠΑΟΚ έχει να κάνει φυσικά και με τις σπουδαίες Ευρωπαϊκές του παραστάσεις! Το gazzetta.gr σας θυμίζει μερικές μοναδικές... ασπρόμαυρες στιγμές!

Ο ΠΑΟΚ μετράει 158 ευρωπαϊκούς αγώνες (152 για την ΟΥΕΦΑ, που έχει «σβήσει» το κύπελλο Εκθέσεων) με αξέχαστες στιγμές να συνοδεύουν τη διαδρομή, που ξεκίνησε ένα φθινοπωρινό βράδυ, στις 15 Σεπτεμβρίου 1965, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο (λόγω έλλειψης προβολέων στην Τούμπα) με νίκη 2-1 επί της αυστριακής Βίνερ.

Ο Δικέφαλος έχει φτάσει μια φορά στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων, μετράει πέντε παρουσίες σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ και τρεις συμμετοχές στους «32» της ίδιας διοργάνωσης, ενώ τρεις φορές αγωνίστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ φτάνοντας ως τα πλέι οφ.

Εξασφάλισε 5% bonus στην Sportingbet σε κάθε κερδισμένο στοίχημα στο Λίβερπουλ - Εβερτον.

Όταν διέλυσε τη Λυών

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου 1973 στη Θεσσαλονίκη δόθηκε μία από τις ωραιότερες και πληρέστερες παραστάσεις ελληνικής ομάδας στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Λυών με 4-0, προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο και προκαλώντας τον θαυμασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Ο ΠΑΟΚ ήταν στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και για πρώτη φορά «άλλαξε χρόνο» και θα αγωνιζόταν άνοιξη στην Ευρώπη. Οι συνθήκες της εποχής δεν επέτρεψαν την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα κι έτσι μια ονειρική βραδιά για τον Δικέφαλο και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αποτυπώθηκε σε φιλμ.

Ο Δημήτρης Παρίδης άνοιξε το σκορ, ο Αχιλλέας Ασλανίδης έκανε με πέναλτι το 2-0, το 3-0 έγινε ξανά από τον Παρίδη, και το 4-0 σημείωσε στο 81’ ο Χρήστος Τερζανίδης.

Με τη Μίλαν στους «8» του κυπελλούχων

Ο επίλογος της τρομερής ευρωπαϊκής πορείας, την σεζόν 1973-’74, καταγράφηκε στις 20 Μαρτίου 1974. Η Μίλαν έβαλε τέλος στα όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων, που μετά τις προκρίσεις επί της Λέγκια Βαρσοβίας και της Λυών πίστευαν σε κάτι πολύ σπουδαίο. Μια Μίλαν που είχε τότε στις τάξεις της τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα και άλλη μια ενδεκάδα (Σαμπατίνι, Σνέλιγκερ, Μπιάνκι, Μπιγκόν, Μπενέτι, Κιαρούτζι κ.α.) διεθνών και προπονητή τον Τσέζαρε Μαλντίνι.

Στις 20 Μαρτίου 1974 η Μίλαν γνώρισε «από πρώτο χέρι» τι εστί γεμάτη Τούμπα. Εκείνο το βράδυ κόπηκαν 43.882 εισιτήρια και ο Δικέφαλος δυσκόλεψε αρκετά την πανίσχυρη αντίπαλο του, που σώθηκε χάρη στη διαιτησία του Βέλγου Λορό. Ο Σταύρος Σαράφης στο 27’ με εντυπωσιακή κεφαλιά έκανε το 1-0. Η φάση έχει αποτυπωθεί από το φωτογραφικό φακό και δείχνει το μεγαλείο του Ελληνα μεσοεπιθετικού, που σαν τανκς πήρε παραμάζωμα την ιταλική άμυνα. Η Μίλαν ισοφάρισε στο 64’ με τον Μπιγκόν σε 1-1 (ο τερματοφύλακας Χατζηιωάννου έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του), στο 72' ο Σαράφης και πάλι με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

«Στοπ» σε Μπαρτσελόνα και Κρόιφ

Δύο χρόνια μετά το φιλικό κόντρα στον Άγιαξ, οι φίλοι του ΠΑΟΚ ξαναείδαν μπροστά τους τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ κι αυτή τη φορά όχι μόνο για 26’-27’ όπως είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του ’73.

Ο Δικέφαλος, τον Σεπτέμβριο του 1975, υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και του Νέεσκενς για τον A’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να διαδηλώνουν κατά του δικτάτορα Φράνκο! Το γκολ του Γιώργου Κούδα στο 72ο λεπτό χάρισε τη νίκη (1-0) επί των «μπλαουγκράνα», σ’ ένα ματς που 50.000 κόσμου (45.200 εισιτήρια) κατέκλυσαν κάθε γωνιά της Τούμπας.

Το θρίλερ του Μονάχου

Για την Μπάγερν ήταν απλώς άλλη μια πρόκριση. Για τον ΠΑΟΚ ένας (παραλίγο) άθλος, που έμεινε στη… μέση, αλλά έγραψε τη δική του ιστορία, μια παγωμένη βραδιά, το 1983, στο μισοάδειο «Olympiastadion» του Μονάχου.

Στην Τούμπα ο Δικέφαλος του πρώην προπονητή της Μπάγερν, Παλ Τσερνάι, ήταν μια κλάση ανώτερος από τη γερμανική ομάδα των Ρουμενίγκε, του Αουγκεντάλερ, του Πφαφ και όλοι θεωρούσαν τη ρεβάνς μια εύκολη υπόθεση για τους Βαυαρούς. Διαψεύστηκαν οικτρά. Στην παράταση ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης θα χάσει μοναδική ευκαιρία και το ματς οδηγήθηκε στη ρουλέτων των πέναλτι. Αυτά τα καταραμένα πέναλτι, που έχουν «καταστρέψει» τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ και σημάδεψαν την καριέρα παικτών, όπως ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας, ο οποίος έχασε το 19ο πέναλτι!

Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στα 19 και 20 πέναλτι αν δεν υπήρχε ο Άγγλος ρέφερι Αλαν Ρόμπινσον. Αυτός, λοιπόν, ο σχολαστικότατος Άγγλος διαιτητής στέρησε από τον ΠΑΟΚ τον άθλο και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Σφυρίζει δύο φορές επανάληψη στην εκτέλεση του Άουγκενταλερ. Με τον Μλάντεν Φούρτουλα να έχει κάνει δύο αποκρούσεις, ο κεντρικός αμυντικός της Μπάγερν τον νίκησε με την τρίτη προσπάθεια.

Ο Γιάννης Δαμανάκης θα αστοχήσει επίσης σ’ ένα καθοριστικό, το πέμπτο, πέναλτι, το ίδιο και ο Μαλιούφας στο 19ο και ο Βέλγος Ζαν Μαρί Πφαφ θα στείλει την Μπάγερν στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Όταν ο Μαραντόνα υποκλίθηκε στους ΠΑΟΚτσήδες

Η Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πέρασε δύσκολες στιγμές απέναντι στον ΠΑΟΚ για τον Α’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1988-’89. Στο «Σαν Πάολο» οι «παρτενοπέι» κερδίζουν 1-0 με πέναλτι του Αργεντινού σούπερ σταρ της, που σ’ ένα κόρνερ κοντά στην κερκίδα των 3.000 ΠΑΟΚτσήδων δέχεται βροχή από αντικείμενα!

Στην Τούμπα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, λόγω της κολασμένης ατμόσφαιρας, κάτι που το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ντιεγκίτο μιλώντας στη RAI, μετά το τέλος της αναμέτρησης. Οι 45.000 φίλοι του ΠΑΟΚ γεμίζουν κάθε γωνιά του γηπέδου, δυόμιση ώρες πριν δεν έπεφτε καρφίτσα, με τα βλέμματα καρφωμένα πάνω στον Μαραντόνα, που από την προθέρμανση κάνει μαγικά κόλπα με την μπάλα.

Στο 17’ ο Καρέκα σκόραρε για τη Νάπολι, με το Δικέφαλο να μην παρατάει το ματς και να ισοφαρίζει στο 74ο με κεφαλιά του Σκαρτάδου.

Zisis the End!

Η ψυχρή λογική των αριθμών και των πιθανοτήτων έδιναν ελάχιστες πιθανότητες στον ΠΑΟΚ απέναντι στην Άρσεναλ. Κόντρα, όμως, στα προγνωστικά και στη λογική η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη πετάει τους «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ εκτός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1997, με 3.500 φίλους στο πλευρό του στο Χάιμπουρι του Λονδίνου, ο ΠΑΟΚ θα γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Ο Ντένις Μπέργκαμπ, που απουσίαζε από το 1-0 της Τούμπας, έδωσε στο 22’ το προβάδισμα στην Άρσεναλ, αλλά τρία λεπτά πριν από το φινάλε, με τους Λονδρέζους να έχουν χάσει «ένα τσουβάλι ευκαιρίες», ήρθε η ώρα του Ζήση Βρύζα.

Ο Ελληνας επιθετικός «χόρεψε συρτάκι» όλη την άμυνα της Αρσεναλ και με δυνατό σουτ ισοφάρισε σε 1-1, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ μια ιστορική πρόκριση. Η Θεσσαλονίκη φλέγεται, ενώ το επόμενο πρωί η «SUN» κυκλοφόρησε με τίτλο «Zisis the end»

Η επτάρα και το ρεκόρ στην Τιφλίδα

Γιατί, αυτό το ματς κι όχι κάποιο άλλο, π.χ. το 5-3 (από 0-3) επί της Σπάρτακ Τρνάβα το ’97 και όχι οι εκτός έδρας προκρίσεις επί της Μαλίν και της Γκρασχόπερ με γκολ στα τελευταία λεπτά ή έστω ένα από τα τρία παιχνίδια (Αϊντραχτ, Σεβίλλη, Μπενφίκα), που ο ΠΑΟΚ (ξανά) αποκλείστηκε στα πέναλτι; Γιατί, πολύ απλά, το άκρως εντυπωσιακό 0-7 στις 16 Σεπτεμβρίου 1999, ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας στην ιστορία των κυπέλλων Ευρώπης.

Γεωργιάδης (17', 25'), Σάμπρι (43'), Φρούσος (56', 62'), Μαραγκός (67'), Φρατζέσκος (69') οι σκόρερ του ΠΑΟΚ, που θα μπορούσε να είχε εκτινάξει στα ύψη το σκορ αν δεν «πατούσε φρένο» στα τελευταία είκοσι λεπτά.

Η Πόλη Εάλω!

Αν η Λυών και η Αρσεναλ συντρόφευαν για πολλά χρόνια τις ευρωπαϊκές αναμνήσεις των φίλων του ΠΑΟΚ, η επιστροφή της ομάδας στις ρίζες της, την Κωνσταντινούπολη, τον Αύγουστο του 2010, αποτελεί την πιο δυνατή στιγμή σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή πορεία του Δικεφάλου.

Η ομάδα, μετά τον αποκλεισμό της από τον Άγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πέφτει πάνω στην πανίσχυρη Φενέρμπαχτσε των πολλών εκατομμυρίων. Το κίνητρο, όμως, των Ελλήνων αποδεικνύεται ακόμη πιο ισχυρό.

Στο «Σουκρού Σαράτσογλου» της Πόλης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τόπο όπου γεννήθηκε, ο ΠΑΟΚ με γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην παράταση φθάνει σε μια μεγαλειώδη όσο και ιστορική πρόκριση.

Ιστορική πρόκριση μες στο Λονδίνο…

Ο ΠΑΟΚ τον Νοέμβριο του 2011, δεκατέσσερα χρόνια μετά το «έπος του Χάιμπουρι», επέστρεψε στο Βόρειο Λονδίνο και φεύγει πάλι νικητής. Αυτή τη φορά από το γειτονικό (και μισητό για τους gunners) Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Απέναντι στην αιώνια αντίπαλο της Αρσεναλ, την Τότεναμ, ένας λαβωμένος Δικέφαλος, χωρίς τον Βιεϊρίνια και με 10 παίκτες για πάνω από 60 λεπτά, θα πετύχει μια ακόμη μεγάλη νίκη κλειδώνοντας την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Με δύο ασίστ του Γεωργιάδη, σε Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0 και έβαλε φωτιά στο ασπρόμαυρο πέταλο των 2.500 φίλων του, που είδαν και τα δύο γκολ μπροστά στα μάτια τους! Η Τότεναμ μείωσε με το εύστοχο πέναλτι, προϊόν της λανθασμένης αποβολής του 18χρονου Σταφυλίδη, αλλά ο ΠΑΟΚ κράτησε και στο τέλος πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη και μαζί την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Το «διπλό» στο «Βεστφάλεν»

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε κερδίσει ποτέ στη Γερμανία. Είχε ηττηθεί από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και μετρούσε δύο ισοπαλίες, δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα, απέναντι σε Μπάγερν και σε Σάλκε.

Όχι, ότι είχε αντίκρισμα η νίκη στο «Βεστφάλεν» τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά όπως και να το κάνουμε ήταν άλλη μια ωραία και σημαντική ευρωπαϊκή στιγμή, που αξίζει να είναι στο Top-10.

Ο Δικέφαλος έφυγε νικητής από το άντρο της πανίσχυρης Μπορούσια Ντόρτμουντ, με τη μία μόλις εύστοχη τελική προσπάθεια προς την αντίπαλη εστία! Ο Γιάννης Μυστακίδης βρήκε τον Μακ στην πλάτη της άμυνας και με πλασέ ο Σλοβάκος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους 5.000 ΠΑΟΚτσήδες, που ήταν στις κερκίδες, στα ουράνια!

 

Τελευταία Νέα