Δεν είναι θρίαμβος, αλλά είναι νίκη Κοντονή...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Δεν είναι θρίαμβος, αλλά είναι νίκη Κοντονή...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τα όσα πήρε από την διαπραγμάτευση ο Υπουργός και κυρίως για την στάση της FIFA και της UEFA, οι οποίες συντάχθηκαν με την Κυβέρνηση και όχι με την ΕΠΟ.

Από την ώρα που έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της αποφυγής του GREXIT ξεκίνησε ένας... μαραθώνιος ενημέρωσης για το τι σημαίνει πρακτικά αυτή η εξέλιξη και φυσικά για το ποιος ήταν ο νικητής σε αυτήν την διαπραγμάτευση.

Εστω κι' αν αυτό κατά την άποψη μου δεν έχει την μεγαλύτερη σημασία, έστω κι' αν περισσότερο επικοινωνιακό είναι το ζήτημα και όχι ουσίας για το ποιος επικράτησε, νομίζω ότι είναι σαφές ότι η νίκη είναι του Κοντονή.

Νίκη και για όσα πέτυχε, όσο και για τον συμβολισμό του πράγματος. Για περισσότερα από 20 χρόνια η ΕΠΟ κάθε φορά που αντιμετώπιζε πρόβλημα με κάποιο Υπουργό (από τον Φλωρίδη και τον Ορφανό κρατά αυτή η ιστορία) έβαζε στο τραπέζι τον “μπαμπούλα” της FIFA- UEFA και “καθάριζε” γιατί οι τελευταίοι λειτουργούσαν πάντα σαν... μπαμπούλες και βέβαια συντάσσονταν πλήρως με την ΕΠΟ.

Για πρώτη φορά στα χρονικά αυτής της υπόθεσης οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ενώσεων επί της ουσίας συντάχθηκαν με τον Ελληνα Υπουργό και στάθηκαν απέναντι από την ΕΠΟ ζητώντας της επιτακτικά να αλλάξει πράγματα. Δεν είναι μικρό πράγμα κι' ας μην μπορεί να το εκτιμήσει κάποιος εύκολα τώρα...

Δεν ξέρω τι περίμενε η κοινή γνώμη από αυτή την υπόθεση. Αν περίμενε να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολο του μέσα σε λίγες ώρες, τότε περίμενε κάτι ουτοπικό. Ο Κοντονής δεν το πέτυχε αυτό. Αυτό που πέτυχε όμως ήταν μία δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο τραπέζι του τζόγου με το GREXIT. Διότι είναι δεύτερη φορά που ο Κοντονής τζογάρει πάνω στο GREXIT και εν τέλει ναι μεν κάνει πίσω, αλλά έχοντας και τις δύο φορές πάρει πράγματα υπέρ του και κυρίως έχοντας και τις δύο φορές καταφέρει να πείσει τις FIFA – UEFA ότι το πρόβλημα είναι η... αμαρτωλή ΕΠΟ και όχι η Κυβέρνηση.

Διαβάζω ότι επί της ουσίας στην διαπραγμάτευση ο Γκιρτζίκης έσωσε το... τομάρι του και “έδωσε” χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΠΟ στην πυρά. Λάθος! Ο Κοντονής δεν είχε στοχοποιήσει τον Γκιρτζίκη. Οποιος είχε ακούσει ή είχε διαβάσει τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΠΟΡ FM o Κοντονής καταλάβαινε ότι ο Γκιρτζίκης δεν είναι για αυτόν πρόβλημα, ίσα ίσα, που τον θεωρεί και το λιγότερο “ένοχο”! Για τον Κοντονή το ζήτημα ήταν να δεχτεί ένα γερό πλήγμα το “σύστημα” και όχι ένα πρόσωπο. Και το πέτυχε. Αυτοί που θα μπουν στο στόχαστρο είναι ο βασικός ιστός του “συστήματος”, οι άνθρωποι που κάνουν τις δουλειές.

Ο Κοντονής αυτό που κατάφερε είναι να λειτουργήσει επιτέλους η επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας της ΕΠΟ, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους τακτικούς δικαστές, χωρίς να έχει τα χέρια της δεμένα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ολοι στην ΕΠΟ πλέον ελέγχονται για όλες τις πράξεις τους στο παρελθόν από τακτικούς ανεξάρτητους δικαστές. Και επειδή θα υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με το καταστατικό της FIFA και της UEFA δεν μπορώ να φανταστώ πως οι αντίστοιχες επιτροπές που καθαίρεσαν τον Μπλάτερ και τον Πλατινί (ναι, χωρίς να έχουν καταδικαστεί στα πολιτικά δικαστήρια) δεν θα λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα; Και τέλος πάντων ο Κοντονής ως Υπουργός δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Δεν μπορεί να δικάσει ούτε να καταδικάσει ο ίδιος. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανοίγει συνεχώς πόρτες στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και όχι σε αυτή της ΕΠΟ, για να κάνει την δουλειά της. Και πλέον το άβατο της ΕΠΟ έχει δεχτεί πολύ σοβαρά πλήγματα...

Το ακόμη πιο αισιόδοξο όμως απ' όλη αυτή την ιστορία, το ακόμη πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο κατά την άποψη μου, είναι ότι πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και κινεί τα νήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω κι' αν για προφανείς λόγους μένει μακριά από το φως της δημοσιότητας. Οσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν πολύ καλά και πόσο παρεξηγημένος είναι στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και πόσο άργησε να πάρει αυτές τις πρωτοβουλίες...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.