Έλληνες ή ξένοι; Προσωπικότητες...

Έλληνες ή ξένοι; Προσωπικότητες...

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Έλληνες ή ξένοι; Προσωπικότητες...

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού, τους Έλληνες, τους ξένους, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη το «τριφύλλι» και τον ''αστερίσκο'' για τον Αντρέα Στραματσόνι.

Ο Παναθηναϊκός θα έχει μια τελευταία ευκαιρία στα πλέι-οφ να σώσει ότι σώνεται στην φετινή τραγική χρονιά αλλά το μυαλό όλων είναι ήδη στο καλοκαίρι, ήδη στην επόμενη σεζόν, ήδη στην δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ομάδας και την αποφυγή των λαθών που οδήγησαν μέχρι εδώ.

Το τελευταίο διάστημα οι «πράσινοι» επικοινωνούν την διάθεση τους να επενδύσουν στο ελληνικό στοιχείο, ο ίδιος ο Αντρέα Στραματσόνι δήλωσε πως ο Παναθηναϊκός ψάχνει για καλούς Έλληνες παίκτες και τα σενάρια δεν άργησαν να εμφανιστούν. Να υπενθυμίσουμε πως όπως έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό, το «τριφύλλι» θα... βγει στην αγορά με τις εξής προτεραιότητες: ένα αμυντικό χαφ και ένα «8άρι» που θα είναι σε θέση να κάνουν διαφορά, ένα αριστερό μπακ και έναν επιθετικό τουλάχιστον, ως «αντί-Πέτριτς» και... βλέπουμε τι θα γίνει με τον Μάρκους Μπεργκ και τις προτάσεις που μπορεί να έρθουν μετά την παρουσία του στο Euro της Γαλλίας.

Η μεγάλη ανάγκη του συλλόγου, πάντως, ενόψει του καλοκαιριού δεν είναι η ελληνοποίηση. Ειδικά από την στιγμή που οι γηγενείς που μπορούν να σε ανεβάσουν επίπεδο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Στη φετινή Σούπερ Λιγκ και αφήνοντας εκτός Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, έχουν ξεχωρίσει κατά την ταπεινή μας άποψη οι: Μπακασέτας,Βέλλιος, Μύγας, Τσουκαλάς, Μανιάς,Ορφανίδης και Σιώπης. Περιπτώσεις που θα ήταν ΣΟΥΠΕΡ ως επενδύσεις αλλά όχι ιδανικές έτοιμες λύσεις που θα έρθουν και θα κάνουν διαφορά.

Στο υψηλό επίπεδο αυτό που μετρά περισσότερο από το κάθετι, είναι η διάρκεια και κανείς από τους προαναφερθέντες δεν έχει δείξει την συνέπεια που θα σε κάνει να πεις «αυτός είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα». Εκτός Ελλάδος σαφώς και έχει περισσότερο «ζουμί». Για παράδειγμα: Ο Χολέμπας είναι ένα αριστερό μπακ υψηλού επιπέδου όπως και ο Σταφυλίδης, ο Λάζαρος που είναι... άλλος παίκτης στην Ιταλία και κάνει αξιοσημειώτη καριέρα την τελευταία τετραετία στην Serie A ως βασικός, ο Ταχτσίδης και ο Κονέ κεντρικοί μέσοι με ποιότητα και προσωπικότητα.

Η μεγάλη ανάγκη του Παναθηναϊκού, κλείνοντας την παρένθεση με τα ονόματα, είναι να βάλει στην μηχανή του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ. Να βάλει ηγέτες στο ρόστερ του, να βάλει ποδοσφαιριστές που στα δύσκολα θα σπρώξουν το κάρο στην λάσπη, παίκτες που θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους στην νοοτροπία του νικητή. Θέλει ακόμη έναν Μπεργκ, θέλει ακόμη έναν Μολέδο, θέλει ακόμη έναν Ζέκα, ακόμη έναν Λέτο.

Ότι δεν έκανε το καλοκαίρι του 2014 και του 2015, ο Παναθηναϊκός πρέπει να το κάνει φέτος. Στο ήδη διαμορφωμένο του από τον Ιανουάριο νέο ρόστερ, να βρει και να βάλει εκείνους τους παίκτες που θα τον κάνουν όσο ανταγωνιστικό χρειάζεται για να επιστρέψει στους τίτλους.
Σημασία δεν έχει το διαβατήριο, η ταυτότητα αλλά η ποιότητα. Στο νταμπλ του 2010 ο Παναθηναϊκός είχε αρκετούς Έλληνες στην πρώτη γραμμή. Έλληνες με τεράστια προσωπικότητα όπως ο Κατσουράνης και ο Καραγκούνης, Έλληνες με ταλέντο και μέλλον όπως ο Νίνης και ο Λάζαρος, τους οποίους «συνδύασε» με τεράστιες ποδοσφαιρικές φιγούρες από το εξωτερικό, όπως ο Σισέ, ο Ζιλμπέρτο, ο Λέτο.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι η ποιότητα. Αν ο Παναθηναϊκός βάλει αυτό που του λείπει στο έμψυχο δυναμικό του, τότε με μεγαλύτερη άνεση θα μπορέσει να επενδύσει στο ελληνικό στοιχείο, είτε αυτό προέρχεται από τις ακαδημίες είτε από το εγχώριο πρωτάθλημα. Εντελώς διαφορετικό είναι να προσθέτεις σε ένα ποιοτικό ρόστερ έναν πολλά υποσχόμενο Έλληνα ποδοσφαιριστή και άλλη ιστορία να απαιτείς από εκείνο να γίνει ο ηγέτης σου...

Πριν ανοίξει, όμως, για τα καλά η μεταγραφική συζήτηση, ίσως ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να επανεξετάσει κάτι σαφώς πιο σημαντικό, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την χρονιά που έρχεται.

Θα έπρεπε να εξετάσει ενδελεχώς το αν ο Αντρέα Στραματσόνι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα βάλει την δική του «σφραγίδα» στο νέο πρότζεκτ, το αν ο Ιταλός τεχνικός έχει ικανοποιήσει με τα όσα έχει δείξει αυτό το πρώτο εξάμηνο στο Κορωπί και το αν θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται εν λευκώ τις τύχες της ομάδας. Θα έπρεπε, ίσως, να περιμένει και τα πλέι-οφ που αποτελεί ένα σημαντικό crash test για την δουλειά του Ιταλού τεχνικού, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής το «τριφύλλι» δεν παρουσιάζει την παραμικρή βελτίωση με τον Ιταλό στο τιμόνι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.