Οι ελιγμοί για να αποφευχθεί το GREXIT...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Οι ελιγμοί για να αποφευχθεί το GREXIT...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τις συναντήσεις στο Μαξίμου, την πίεση στην ΕΠΟ και το σχέδιο της τελευταίας στιγμής, στο οποίο προσπαθούν να βρουν κοινούς τόπους όλες οι πλευρές. Ο κίνδυνος ατυχήματος και ο ρόλος του Κουτσοκούμνη...

Στο παρά πέντε του GREXIT γίνεται μία τελευταία προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθεί μία λύση που θα δίνει την μέγιστη δυνατή κάλυψη σε όλους και θα δίνει την δυνατότητα στην FIFA να μην ενεργοποιήσει την απειλή της για έξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου από όλες τις διοργανώσεις σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και Συλλόγων.

Με λίγα λόγια αναζητείται μία λύση που δεν θα αφήνει ακάλυπτο τον Υπουργό Σταύρο Κοντονή και θα... καλύπτει, προσωρινά τουλάχιστον, την FIFA. Αυτό που ζητά ο Κοντονής για να συνεχιστεί το Κύπελλο είναι η παραίτηση των 11 μελών του Δ.Σ της ΕΠΟ που διώκονται και αυτό που ζητά η FIFA είναι η διεξαγωγή του Κυπέλλου έστω και χωρίς κόσμο, έστω και με ξένους διαιτητές, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην ΕΠΟ.

Ο κοινός τόπος συνεννόησης φαίνεται ότι εντοπίστηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση για τις συναντήσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Γιατί δεν φώναξε και τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Ιβάν Σαββίδη είναι ένα εύλογο ερώτημα;

Η απάντηση έχει ως εξής: Τον πρώτο, τον Γιάννη Αλαφούζο δηλαδή, την εποχή που η συζήτηση για την διαπλοκή είναι στο φόρτε της και στην Βουλή εξετάζονται οι σχέσεις των πολιτικών και των Κυβερνήσεων με τους mediaρχες δεν θα τον φώναζε ποτέ να περάσει το κατώφλι του Μαξίμου. Θα ήταν μέχρι και παρεξηγήσιμο. Χώρια που οι σχέσεις της Κυβέρνησης με την οικογένεια Αλαφούζου είναι κάκιστες.

Με τον Σαββίδη φαίνεται πως δεν συναντήθηκε απλούστατα γιατί ο Ιβαν ήταν εκτός Ελλάδας. Παρά ταύτα ο δίαυλος επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ υπάρχει και είναι και εξαιρετικός. Η πλευρά Σαββίδη ήταν απολύτως ενήμερη για τις συναντήσεις και το σχέδιο που εκπονείται για αποφυγή του GREXIT στο παρά πέντε.

Αλλωστε φαίνεται και πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι κατά του GREXIT αλλά με την προυπόθεση ότι θα γίνει ένα βήμα προς τα πίσω από όλους, διαφορετικά δεν θα δυσκολευτεί να το αφήσει να συμβεί. Ποιό ήταν με λίγα λόγια το μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες. “Εμείς ως Κυβέρνηση δεν θέλουμε το GREXIT και θα κάνουμε πίσω σε κάποια πράγματα, αρκεί να δούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και από την πλευρά σας...”

Από όλους τους παράγοντες ζητήθηκε να ασκηθεί αφόρητη πίεση προς την ΕΠΟ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επίσημη δήλωση του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού στο επίσημο site της ομάδας λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία υπήρξε μεταστροφή στην στάση του Ολυμπιακού. Η πλευρά του Ολυμπιακού έγινε διαλλακτικότερη ως προς το GREXIT προκειμένου να σταλεί δημόσια το μήνυμα προς την ΕΠΟ. Προφανώς ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να σταλεί και πιο άμεσα και προφανώς στάλθηκε. Ο Ολυμπιακός πλέον άλλαξε τον δημόσιο λόγο του και δεν στέκεται σύμμαχος της ΕΠΟ και απέναντι στην Κυβέρνηση.

Απέναντι στην ΕΠΟ στάθηκε και η ΑΕΚ, αλλά αυτό ήταν το εύκολο. Η κουβέντα με τον Μελισσανίδη έγινε προκειμένου η Κυβέρνηση να διαπιστώσει ποια είναι η άποψη και της άλλης πλευράς. Εντός των τειχών ο Μελισσανίδης υποστήριξε ότι ασφαλώς και δεν είναι λύση το GREXIT και ότι κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν συμφωνεί με αυτό, αλλά τόνισε την ανάγκη σαρωτικών αλλαγών στην ΕΠΟ.

Ο Κοντονής παρέμεινε ανένδοτος στο να κάνει πίσω αν δεν πάρει κάτι χειροπιαστό στα χέρια του σε σχέση με την ΕΠΟ. Δεν πρόκειται δηλαδή να αρχίσει ξανά το Κύπελλο μόνο και μόνο επειδή θα γίνει με ξένους διαιτητές ή σε άδεια γήπεδα. Αν τυχόν (που δεν φαίνεται ότι προς το παρόν υπάρχει τέτοιο θέμα) πιεστεί από τον Πρωθυπουργό να το κάνει, παίζει ακόμη και το σενάριο παραίτησής του.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η ΕΠΟ, για την ακρίβεια τι θα πιεστεί να κάνει η ΕΠΟ αυτές τις ελάχιστες ώρες που έχουν απομείνει μέχρι την οριστικοποίηση του GREXIT; Εδώ έρχεται να παίξει έναν ενδεχομένως καθοριστικό ρόλο ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Κώστας Κουτσοκούμνης, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραβρεθεί στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Ο Κουτσοκούμνης θα προτείνει στην ΕΠΟ να εναρμονίσει το καταστατικό της με αυτό της FIFA και της UEFA σε ότι έχει να κάνει με την επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας. Με λίγα λόγια να δεσμευτεί για αυτοκάθαρση. Οπως ακριβώς... ξηλώθηκαν επί της ουσίας από την ίδια την FIFA και την UEFA ο Μπλάτερ και ο Πλατινί, το ίδιο να συμβεί και στην ΕΠΟ.
Είναι ένα αίτημα στο οποίο η ΕΠΟ δεν είναι καθόλου εύκολο να πει “όχι”. Και είναι και ένα πάγιο αίτημα του Υπουργού, ο οποίος έχει εμπιστοσύνη στην επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας. Γιατί έχει εμπιστοσύνη;

Σήμερα αυτή η επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας υπάρχει στην ΕΠΟ και λειτουργεί από ανεξάρτητους τακτικούς δικαστές, μόνο που δεν τις επιτρέπεται βάση καταστατικού να εξετάζει περιπτώσεις που προ υπήρξαν της δημιουργίας της. Με λίγα λόγια εξετάζει περιπτώσεις από το 2015 και μετά και άρα δεν μπορεί να ασχοληθεί με τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται τα 11 νυν μέλη του Δ.Σ της ΕΠΟ.

Αν αυτό αλλάξει ο Κοντονής έχει εμπιστοσύνη ότι οι ανεξάρτητοι τακτικοί δικαστές θα κάνουν την δουλειά τους, εφόσον δεν θα έχουν δεμένα τα χέρια τους...

Από την πλευρά της Κυβέρνησης φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι την τελευταία στιγμή η απαίτηση για παραίτηση ορισμένων στελεχών της ΕΠΟ. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συμβεί και φαίνεται ότι δεν το επιθυμεί και η FIFA με την UEFA, διότι το θεωρούν ωμή παρέμβαση. Ισως η μέση λύση που εξετάζεται να είναι μία δημόσια δέσμευση ότι η νυν διοίκηση της ΕΠΟ δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ (τον Οκτώβριο), εφόσον εξακολουθούν να τρέχουν οι διώξεις σε βάρος τους.

Και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση όμως υπάρχουν ζητήματα. Για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της ΕΠΟ χρειάζεται Δ.Σ και όχι συνεδρίαση εκτελεστικής επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη και για την δημόσια δέσμευση της μη συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές δεν υπάρχει νομική φόρμουλα προστασίας. Μπορεί με λίγα λόγια ο Γκιρτζίκης να δεσμευτεί σήμερα δημόσια ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές αν και εφόσον είναι σε εκκρεμότητα οι δικαστικές υποθέσεις που τον αφορούν, αλλά αυτό δεν θα τον εμποδίζει νομικά να είναι υποψήφιος. Απλώς θα είναι μία αθέτηση συμφωνίας κυρίων και τίποτα περισσότερο.

Από την άλλη η ΕΠΟ είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αν το GREXIT επηρεάσει μία φορά τους συλλόγους οικονομικά την ίδια την ΕΠΟ θα την αφανίσει. Χωρίς Εθνική ομάδα τα έσοδα της Ομοσπονδίας επί της ουσίας μετατρέπονται σε μηδενικά. Δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για τις βασικές ανάγκες λειτουργίας της, ούτε για να πληρωθούν οι υπάλληλοί της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΠΟ έκλεισε φιλικά στην Αυστραλία για τον άλλο μήνα προκειμένου να εισπράξει 1 εκατ. ευρώ από χορηγούς και Αυστραλούς έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει το καλοκαίρι διότι τα ταμεία της έχουν στεγνώσει τελείως. Με GREXIT τα φιλικά αυτά δεν επιτρέπεται να διεξαχθούν...

Γενικά η ΕΠΟ είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, παρά το γεγονός ότι συνεχώς τονίζει ότι το πρόβλημα είναι του Υπουργού και της Κυβέρνησης και ότι οι δικές του ενέργειες οδηγούν στο GREXIT. Ακόμη κι' αν υποθέσουμε ότι είναι έτσι, το GREXIT θα ισοπεδώσει την Ομοσπονδία, άρα το να δοθεί άμεσα λύση είναι κάτι που καίει περισσότερο από όλους την ίδια την ΕΠΟ.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που δύο αυτοκίνητα τρέχουν με αντίθετη κατεύθυνση, έχουν αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και η μετωπική μοιάζει αναπόφευκτη. Αυτό που εξετάζουν όσοι βλέπουν το σκηνικό και την μετωπική να έρχεται ή όσοι είναι μέσα στα οχήματα αλλά σε θέση συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα είναι πως θα αποφευχθεί η μετωπική. Ποιόν από τους δύο οδηγούς θα πείσουν την τελευταία στιγμή να στρίψει. Και ο στόχος είναι να υπάρξει ένας συγχρονισμός της τελευταίας στιγμής με αποτέλεσμα να στρίψουν και οι δύο, ο ένας προς τα αριστερά και ο άλλος προς τα δεξιά, έτσι ώστε και η μετωπική να αποφευχθεί και οι εντυπώσεις να μην πάνε στην μία ή στην άλλη πλευρά.

Οπως αντιλαμβάνεστε όσο εύκολο είναι να γίνει, άλλο τόσο εύκολο είναι να υπάρξει εν τέλει το ατύχημα, μάλλον το δυστύχημα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.