«Grexit ίσον καταστροφή»

«Grexit ίσον καταστροφή»

bet365

Πρόεδροι και παράγοντες ομάδων της Σούπερ Λίγκας μιλάνε στο gazzetta.gr για τις τελευταίες εξελίξεις με το τελεσίγραφο των FIFA και UEFA και τονίζουν μεταξύ άλλων πως ενδεχόμενο grexit θα είναι καταστροφή για το ποδόσφαιρο.

Αν ο κόσμος που αγαπάει το άθλημα του ποδοσφαίρου παρακολουθεί μία φορά με αγωνία τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, οι παράγοντες των ομάδων το κάνουν επί χίλια. Είναι λογικό άλλωστε, καθώς ο προγραμματισμός τους για τη νέα χρονιά έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το αν τελικά βρεθεί λύση και δεν υπάρξει το περιβόητο grexit.

Αν τελικά η Πολιτεία τα βρει με ΕΠΟ και κυρίως με FIFA, UEFA και δεν υπάρξει ο αποκλεισμός από όλες τις διοργανώσεις. Αποκλεισμός που για να μην έρθει οι Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχουν δώσει διορία δέκα μέρες, προκειμένου αρχικά να διεξαχθεί κανονικά το Κύπελλο και αν συνεχεία να υπάρξουν και άλλες υποχωρήσεις από πλευράς κράτους.

Το gazzetta.gr θέλησε να μάθει τι λένε οι πρόεδροι αλλά και παράγοντες των ομάδων της Σούπερ Λίγκας αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όλοι όσοι μας μίλησαν δεν δίστασαν να πουν πως ενδεχόμενο grexit θα σημαίνει και καταστροφή του ποδοσφαίρου μας και πως τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο αρχικά φαίνονται.


Κωστούλας: «Πρέπει στην ΕΠΟ να κάνουν πίσω και να το λύσουν»

Για καταστροφή έκανε λόγο ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας, ο οποίος από την πλευρά του έριξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτή θα πρέπει να κάνει πίσω αν πραγματικά αγαπάει το ποδόσφαιρο. Αναλυτικά ανέφερε:

Για το αν είναι κοντά το grexit: Αν το πάρει κανείς χρονικά, βεβαίως και είμαστε κοντά καθώς υπάρχει διορία δέκα ημερών».

Για το πόσο άσχημη θα είναι αυτή η εξέλιξη: «Πιστεύω πως θα είναι καταστροφική γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ακόμα μεγαλύτερη για τις επαγγελματικές ομάδες στο οικονομικό κομμάτι. Καταστροφική θα είναι αυτή η εξέλιξη και για την ΕΠΟ, γιατί η Ομοσπονδία τα περισσότερα χρήματα τα παίρνει από τα παιχνίδια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Για το τι πρέπει να γίνει: «Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να τα βρουν η Κυβέρνηση με την ΕΠΟ. Αν αυτό θα γίνει με αμοιβαίες υποχωρήσεις ή αν θα πρέπει να πει κάποιος πως δεν θα είναι αυτός που θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Κάποιος θα πρέπει να είναι αυτός που θα κάνει πίσω».

Για το αν είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση: «Πιστεύω πως χωρίς να θέλω να κάνω τον προφήτη και η Κυβέρνηση δύσκολα θα κάνει σπίτι, οι άνθρωποι της ΕΠΟ να το δουν πιο ρεαλιστικά και θα κάνουν αυτοί πίσω για να λυθεί το πρόβλημα. Για την ακρίβεια έτσι πρέπει να γίνει γιατί οι άνθρωποι της ΕΠΟ πρέπει να αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι η Πολιτεία».

Χριστοβασίλης: «Γιατί δεν σταμάτησε και το πρωτάθλημα»;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης αφού επισήμανε πως πρόκειται για καταστροφή αν υπάρξει grexit, ανέφερε πως απορεί που ο Υφυπουργός δεν σταμάτησε και το πρωτάθλημα, από την στιγμή που το έκανε με το Κύπελλο. Αναλυτικά ανέφερε:

Για το ενδεχόμενο grexit και τις επιπτώσεις: Θα είναι καταστροφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει κάτι τέτοιο. Όλοι οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα διαλέξουν άλλη χώρα για να παίξουν ποδόσφαιρο».

Για το πως το βλέπουν οι παράγοντες και αν μπορούν να κάνουν κάτι: «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε αυτό. Αυτό μεταφέρεται στην Κυβέρνηση και στην ΕΠΟ να πράξουν το σωστό».

Για το πως φτάσαμε ως εδώ: «Έχουν γίνει πολλά και διάφορα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεγονός. Τώρα νομίζω πως το κράτος και ο Υπουργός βιάστηκαν να πάρουν αυτή την απόφαση».

Για το τι πρέπει να γίνει: «Ας συνεχίσει το Κύπελλο, ας είναι κεκλεισμένων των θυρών για να μην έρθει η καταστροφή. Δεν μπορώ να καταλάβω τον Υπουργό γιατί δεν σταμάτησε και το Πρωτάθλημα, ποια η διαφορά»;


Σπανός: «Ελπίζω πως στο πάρα πέντε θα τα βρουν»

Ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός φάνηκε αισιόδοξος πως έστω και την τελευταία στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα τα βρουν για το καλό του ποδοσφαίρου. Αναλυτικά ανέφερε:

Για το αν είμαστε κοντά στο grexit: «Δεν θα πω αν είναι κοντά ή μακριά το Grexit. Είναι μια απειλή που υπάρχει, την γνωρίζουμε πολύ καλά, φτάσαμε κοντά και στο παρελθόν, αλλά στο παρά πέντε ελπίζω ότι ΕΠΟ και Πολιτεία θα καθίσουν στο τραπέζι και θα τα βρουν. Πρέπει να συμφωνήσουν και να συνεχιστεί το Κύπελλο, είτε κεκλεισμένων, είτε με οικογενειακές εξέδρες, με οποιονδήποτε τρόπο πρέπει να συνεχιστεί το Κύπελλο».

Για το τι πρέπει να γίνει: «Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να τα βρουν και να συνεχιστεί το Κύπελλο. Να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και από τις ομάδες ώστε να συνεχιστεί ο θεσμός, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν δεν τα καταφέρουμε, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Για την επόμενη μέρα: «Από εκεί και πέρα, αφού σώσουμε το ποδόσφαιρο από το Grexit, υπάρχουν οι προτάσεις του κ. Πανόπουλου στις οποίες έχουμε συμφωνήσει οι 12 ομάδες και είναι θετικοί και οι μεγάλοι. Πρέπει να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο, να βελτιώσουμε ότι χρειάζεται βελτίωση. Οι προτάσεις υπάρχουν, ακόμα και για την διαιτησία που είναι το μεγάλο πρόβλημα και ο λόγος σύγκρουσης των μεγάλων. Υπάρχει η πρόταση να γίνει επαγγελματική η διαιτησία. Πρώτα όμως να συνεχιστεί το Κύπελλο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε όλοι μαζί ώστε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο προς το καλύτερο».

Για το τι άλλο πρέπει να αλλάξει για να μην φτάσουμε πάλι σε αυτό το σημείο: «Το πρώτο πράγμα είναι το Κύπελλο, από εκεί και πέρα είναι και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν μέσα στο νόμο, όμως το Κύπελλο είναι το βασικό για να σώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Πανόπουλος: «Make love, not war»

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο σχολίασε τα τεκταινόμενα ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος προτείνοντας μεταξύ άλλων στην ελληνική πλευρά να κάνει έρωτα και όχι πόλεμο!!! Αναλυτικά ανέφερε:

Για την πιθανότητα να υπάρξει grexit: «Ότι διαβάζουν όλοι, αυτό διαβάζω κι εγώ. Όλοι, λοιπόν, το ίδιο καταλαβαίνουμε Χωρίς καμία δόση ειρωνείας σε αυτό. Όλοι όσοι έχουμε μία στοιχειώδη λογική, το ίδιο αντιλαμβανόμαστε. Εγώ αυτό που προτιμώ να πω, είναι ένα μήνυμα, στην Ελληνική πλευρά, όχι στους ξένους. «Make love, not war».

Για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν: «Ανάλογα, πως το εννοούμε. Αν είναι να γίνει τώρα και ένα μήνα πριν τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις να κάνουμε ότι κωλοτούμπα χρειάζεται και επιστρέψουμε στην «Ευρώπη», τότε δε το ονομάζω πραγματικό Grexit. Αν μιλάμε για μία απόφαση που δεν αλλάξει, όμως και κρατήσει κάποια χρόνια, τότε θα πάμε πολύ πίσω».

Για το αν θα είναι καταστροφή, μια τέτοια εξέλιξη: «Καταστροφή δεν είναι τίποτα, όμως θα μας αφήσει πολύ πίσω. Είναι σαν να μένεις σε μία πόλη που λάμπει και να βρεθείς ξαφνικά σε ένα χωριό που δεν έχει ούτε ρεύμα».

Για το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο: «Οι Έλληνες στα δύσκολα, γίνονται μία γροθιά και πάντα καταφέρνουν να βρίσκουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την λύση. Σε κάτι τέτοιο ελπίζω και τώρα. Ξέρουμε πως έχουν διαμορφωθεί δύο αντίπαλα μέτωπα, της ΕΠΟ και της Πολιτείας. Τώρα, όμως, είναι η ώρα που πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους και να πράξουν όπως επιβάλει η Ιστορία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος. Ας κάνει, λοιπόν, ο καθένας, αυτό που του αναλογεί για το καλό της Ελλάδας και του ποδοσφαίρου μας».


Μπαλόκας: «Δεν θα υπάρξει ποδόσφαιρο και επόμενη μέρα»

Ο Β' Αντιπρόεδρος του Λεβαδειακού Λάμπρος Μπαλόκας ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τις επιπτώσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως σε ενδεχόμενο grexit δεν θα υπάρχει ποδόσφαιρο και επόμενη μέρα. Αναλυτικά ανέφερε:

Για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενο grexit: «Δεν το συζητάμε. Θα είναι καταστροφικό. Δεν θα υπάρχει ποδόσφαιρο. Δεν νομίζω πως θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποιες ομάδα της Σούπερ Λιγκ».

Για την επόμενη μέρα: «Ποιά επόμενη ημέρα; Δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Είναι θέμα μηνών να διαλυθούν τα πάντα. Δεν νομίζω ότι το ποδόσφαιρό μας εξαντλείται σε ένα πρόσωπο. Δεν θα είναι λύση η αποχώρηση Γκιρτζίκη. Δεν είναι σε έναν το ποδόσφαιρο».

Μαθιουλάκης: «Κινδυνεύουν να διαλυθούν τα πάντα»

Ο πρόεδρος του Πλατανιά, της μεγάλης έκπληξης (μαζί με τον Πανιώνιο φυσικά) του φετινού πρωταθλήματος Μανώλης Μαθιουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν οι χούλιγκαν θα το κάνουν οι παράγοντες. Να καταστρέψουν δηλαδή το ποδόσφαιρο. Αναλυτικά ανέφερε:

Για τις επιπτώσεις πιθανού grexit: «Καταστροφή! Είναι η απόλυτη καταστροφή! Εμείς τις απόψεις και των 11 τις εκφράσαμε και στην συνάντηση που κάναμε. Κινδυνεύουν να διαλυθούν τα πάντα. Όλα τα συμβόλαια θα φύγουν. Θα πάνε στην Μάλτα ή αλλού όπου όλοι είναι πιο μπροστά από εμάς. Ότι δεν έχουν και κάνει οι χούλιγκανς θα το κάνουν οι αρμόδιοι. Είχαμε πει να βρουν λύση η ΕΠΟ με την Πολιτεία».

Για το τι σκοπεύει να κάνει ο ίδιος: «Εάν υπάρξει Grexit εγώ σας λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου πως θα πάρω το καπέλο μου και θα πάω σπίτι μου. Αρκετά πια. Δεν μπορεί να υπάρχει επόμενη μέρα. Εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε σε μία τέτοια περίπτωση. Ίσως οι μεγάλοι να μπορούν. Εμείς όχι».

Μποροβήλος: «Εννοείται πως θέλουμε να μείνουμε στον ποδοσφαιρικό χάρτη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β' Αντιπρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης Δημήτρης Μποροβήλος ο οποίος στάθηκε στο ότι αν υπάρξει grexit η Ελλάδα θα βγει από το ποδοσφαιρικό χάρτη. Αναλυτικά ανέφερε: «Εφόσον είμαστε άνθρωποι που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο εννοείται πως θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Φυσικά και δεν είμαστε υπέρ του grexit, δεν το συζητάμε αυτό. Οποιοδήποτε θέμα έχουμε, θα πρέπει να το λύνουμε εκ των έσω και να μην το εξωτερικεύουμε».

Επίσημη θέση Πανιωνίου:

Πως βλέπει ο Πανιώνιος το «Grexit»

«Είναι άσχημη η εξέλιξη με το έγγραφο που απέστειλε η ΦΙΦΑ, καθώς δεν αφορά μόνο στην απόφαση για το κύπελλο, αλλά και μια σειρά νομοθετημάτων που πρέπει να εξεταστούν.»

Θεωρείται πως θα βρεθεί λύση:

«Δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση. Πρέπει να βρεθεί λύση. Σε αντίθετη περίπτωση θα γυρίσουμε 150 χρόνια πίσω. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική. Η επιστολή αυτή δίνει κάποιες διεξόδους. Αυτές πρέπει να μελετηθούν είτε από το Υπουργείο είτε από την ΕΠΟ. Π.Χ. γίνεται αναφορά για ξένους διαιτητές. Αυτή είναι μια λύση, που πρέπει να εφαρμοστεί είτε σε μεγάλα παιχνίδια, είτε σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα τα playoffs».

Είστε υπέρ του «Grexit» ή κατά και γιατί;

«Σαφώς και δεν είμαστε υπέρ του Grexit. Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να είναι. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι σε μια κρίση, θα πρέπει πρωτίστως να την διαχειριστούν και ακολούθως να δώσουν λύσεις. «Όχι πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση».

Ζαρκάδας: «Το grexit θα επηρεάσει όλες τις ομάδες»

Ο πρόεδρος της Κέρκυρας που μαζί με την Λάρισα είναι οι δύο ομάδες της Football League που βρίσκονται πολύ κοντά στην άνοδο, Γιώργος Ζαρκάδας ανέφερε μεταξύ άλλων πως το πρόβλημα θα το έχουν όλες οι ομάδες, όλων των κατηγοριών. Αναλυτικά επισήμανε:

Για το αν είναι κοντά στο grexit: «Είμαστε κοντά, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα και υπάρχει έντονο ενδεχόμενο να έχουμε τελικά Grexit. Φυσικά είμαστε αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο».

Για το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί: «Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους ΕΠΟ – Πολιτεία, ώστε να υπάρξει λύση και να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για την επόμενη μέρα αν αποφευχθεί και η Κέρκυρα τελικά ανέβει: «Σαν Κέρκυρα περιμένουμε να τρέξουν τα θέματα με το Grexit και όταν εξασφαλίσουμε την άνοδο θα συζητήσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες».

Για τις συνέπειες του Grexit: «Για ομάδες σαν την Κέρκυρα και όχι μόνο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ένα Grexit, δεν επηρεάζει μόνο τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη, αλλά όλες τις ομάδες των Εθνικών πρωταθλημάτων».

Κούγιας: «Δυστυχώς, δε γλιτώνουμε το Grexit»

Είμαστε πλέον πιο κοντά από ποτέ στο Grexit;

«Κατά την γνώμη μου, είναι δεδομένο πως θα έχουμε Grexit, έστω και προσωρινά. Δεν βλέπω κανέναν πρόθυμο να κάνει πίσω και οδηγούμαστε εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Και οι δύο πλευρές έχουν τα... δίκια τους, ο υφυπουργός «πατάει» πάνω σε έναν νόμο που συντάχθηκε σε... συνεργασία και συμφωνία με την UEFA, ο οποίος ψηφίστηκε στην Βουλή και του δίνει το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, πιστεύω πως η ποινή αυτή είναι υπερβολική, δεν μπορείς να σταματάς το Κύπελλο γιατί μερίδα οπαδών μίας ιστορικής ομάδας, έκαναν όσο έκαναν. Το κακό ξεκινάει από τον νόμο που ψηφίστηκε, στον οποίο όλοι τους είχαν συμφωνήσει και τώρα «τρέχουν» να μαζέψουν την κατάσταση».

Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Είναι όντος καταστροφικό;

«Σίγουρα, αν και προβλέπω πως έρχεται, εύχομαι να γίνει κάτι και να υπάρξει ανατροπή δεδομένων. Να κάνουν και οι δύο πίσω βήματα, για να μην καταστραφούμε. Μιλάμε για μία ποδοσφαιρική απομόνωση που, ειδικά για όσους έχουν βάλει λεφτά και έχουν επενδύσει στον χώρο, θα μας καταστρέψει. Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, είναι επαγγελματικό και υπάρχει εξάρτηση από το χρήμα. Κάποιες ομάδες βγαίνουν στην Ευρώπη, γεμίζουν τα ταμεία τους, φτιάχνουν καλές ομάδες, αγοράζουν παίκτες από τους υπόλοιπους συλλόγους και έτσι γίνεται ένας κύκλος που επιβιώνουν όλοι. Αν αυτό κοπεί, όλοι οι παίκτες θα φύγουν, ειδικά οι ξένοι και εδώ δε θα υπάρχει τίποτα. Πραγματική καταστροφή».

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση;

«Είμαστε άτυχοι, η αλήθεια είναι, καθώς το ΣτΕ θα μπορούσε να δώσει αυτό την λύση, έχει την δικαιοδοσία. Όμως η απεργία των δικηγόρων το έχει «μπλοκάρει» και μόνο αν δώσει ο δικηγορικός σύλλογος την άδειά του θα αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό. Γιατί η απεργία θα κρατήσει πάρα πολύ. Η επόμενη λύση, είναι να τα βάλουν κάτω και να κάνει ο καθένας υποχωρήσεις. Από όλες τις πλευρές, μικρά βήματα προς την λύση. Εγώ προσωπικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, όταν ο ίδιος ο ανακριτής δεν του έχει υποβάλει κανένα περιοριστικό όρο. Εγώ που είμαι δικηγόρος στην υπόθεση με την κάρτα υγείας, σας διαβεβαιώ πως θα αθωωθούν και μιλάμε, έτσι κι αλλιώς, για ένα αστικό αδίκημα. Αντίθετα, σε όσους έχει επιβληθεί περιοριστικός όρος μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, το καταλαβαίνω. Ίσως η απομάκρυνση αυτών, θα ήταν μία «χρυσή τομή» για να γίνει το πρώτο βήμα. Πάντα, βέβαια, με την απαιτούμενη διακριτικότητα, γιατί υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας, που είναι ιερό. Μη ξεχνάμε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταδικαστεί».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα