Αν καταλάβει ο Κοντονής τι κέρδισε...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Αν καταλάβει ο Κοντονής τι κέρδισε...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο της FIFA και της UEFA γίνεται αποδεκτό το πρόβλημα διαφθοράς της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Υπουργός το αγνοεί...

Ολη αυτή η ιστορία είναι μία παρτίδα σκάκι. Κάνεις μία κίνηση για να προκαλέσεις μία από τον αντίπαλο. Θυσιάζεις κάτι προκειμένου να πάρεις κάτι άλλο. Και όλη αυτή η ιστορία εν τέλει οδήγησε κάπου, που αν ο Υπουργός Αθλητισμού αντιληφθεί την σημασία του, μπορεί να τον οδηγήσει σε έναν απόλυτο θρίαμβο που μέχρι σήμερα δεν είχε καν φανταστεί.

Το ίδιο ισχύει και για τους ελληνικούς συλλόγους που βλέπουν χρόνια τώρα το πρόβλημα της διαφθοράς στην ελληνική διαιτησία, της οποίας προϊστάμενος είναι η ΕΠΟ να μην λύνεται και οι οποίοι έχουν μπροστά τους μία τεράστια ευκαιρία να λυθεί, αρκεί να γίνει αντιληπτό από τον Υπουργό.

Διότι είναι άλλο τι λένε προφορικά οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA στις συναντήσεις με τον Υπουργό και είναι άλλο τι αναφέρει ένα επίσημο έγγραφο τους με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της FIFA.

Για πρώτη φορά επί της ουσίας οι διεθνείς ομοσπονδίες ποδοσφαίρου αποδέχονται ως πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου εκτός από την βία και την διαιτησία και την διαφθορά. Και όχι μόνο αποδέχονται ότι είναι σοβαρά προβλήματα, αλλά φτάνουν στο σημείο να προτείνουν οι ίδιες ξένους διαιτητές. Επί της ουσίας αποδέχονται ότι ένα μέλος τους, εν προκειμένω η ΕΠΟ, η οποία είναι η προϊσταμένη αρχή της διαιτησίας, δεν λειτουργεί σωστά.

Αντί λοιπόν ο Υπουργός να το πάρει αυτό να πατήσει επάνω του, να το κάνει σημαία και να προσπαθήσει να λύσει μία και καλή το πρόβλημα, εξακολουθεί να λειτουργεί με την λογική των λεονταρισμών. Αλλωστε ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα με την ΕΠΟ από την στιγμή που μπήκαν οι τακτικοί δικαστές; Η διαιτησία. Αυτός ήταν έτσι και αλλιώς ο μεγάλος πονοκέφαλος επί σειρά ετών, αυτή είναι η βασική εστία μόλυνσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ολος ο “πόλεμος” για δεκαετίες δεν γίνεται για τον έλεγχο της ΕΠΟ, αλλά για τον έλεγχο της διαιτησίας την οποία έχει στους κόλπους της η ΕΠΟ.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Κοντονής με βάση αυτή την επιστολή; Να ζητήσει από την FIFA και την UEFA το μέτρο με τους ξένους διαιτητές να γίνει αποδεκτό και για το πρωτάθλημα κι' αν όχι για το σύνολο του, αλλά για εκείνους (τους σημαντικούς προφανώς) αγώνες που θα κρίνονται εκ των προτέρων υψίστης σημασίας και επίφοβοι για να προκύψουν ζητήματα βίας.

Με την ΕΠΟ στριμωγμένη στα σχοινιά επειδή η FIFA και η UEFA αποδέχονται την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος με την διαιτησία και αποδοχής από πλευράς τους, της χρήσης ξένων διαιτητών σε ελληνικά ματς, ο Κοντονής μάλλον εύκολα θα μπορούσε να περάσει ένα τέτοιο αίτημα αν έκανε πίσω στο ζήτημα διεξαγωγής του Κυπέλλου.

Στο φινάλε θα βλέπαμε και πώς λειτουργεί όλο αυτό σε τέσσερα ματς Κυπέλλου στην εφετινή σεζόν, ενώ πειραματικά θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε και σε κάποια ή ακόμη και σε όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος. Αλλωστε οι ξένοι διαιτητές είναι ένα αίτημα που κατά καιρούς έχει γίνει από αρκετούς από τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε γενικές γραμμές κανείς δεν θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση. Επιπλέον θα προκαλούσε και μία βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού θα μειώνονταν γενικά η καχυποψία που σήμερα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Επιπλέον με μία τέτοια αλλαγή ενδεχομένως να υπήρχε και μία ομαλότητα στον τρόπο διεξαγωγής των θεσμών. Με ξένο διαιτητή δεν θα είχε και πολλά επιχειρήματα ο ΠΑΟΚ να μην κατέβει στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη, από την στιγμή που θα υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι οι “ξένοι” διαιτητές θα χρησιμοποιούνταν ευρέως και στους αγώνες πρωταθλήματος της επόμενης σεζόν.

Εξυπακούεται ότι ο Κοντονής θα έπρεπε να συνεχίσει να διεκδικεί και άλλα πράγματα σε σχέση με την διεφθαρμένη ΕΠΟ, αλλά με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο. Χωρίς τον κίνδυνο GREXIT και χωρίς ένα τελεσίγραφο ολίγων ημερών να κρέμεται πάνω από το δικό του κεφάλι, αλλά και αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με λίγα λόγια ο Κοντονής έχει στα χέρια του μία χρυσή ευκαιρία που δεν είχε ποτέ ξανά κανένας Υπουργός Αθλητισμού στο παρελθόν (ούτε ο Φλωρίδης, ούτε ο Ορφανός) και έχει την συμπαράσταση της FIFA και της UEFA στο καυτό θέμα της διαιτησίας. Αν δεν την εκμεταλλευτεί θα είναι άξιος της μοίρας του...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.