Οι συνέπειες του Grexit!

Οι συνέπειες του Grexit!

Οι συνέπειες του Grexit!

Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες σε μία περίπτωση Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαβάστε το τι θα ισχύσει σε μία τέτοια περίπτωση.

Για αρχή καμία Εθνική, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα μπορεί να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική μας να αποβληθεί από τα προκριματικά του Παγκοσμίου 2018.
 
Ούτε ένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες έχουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος θα... κοπούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.
 
Εννοείται πως επίσης θα απαγορεύονται διεθνή φιλικά εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέπει στις ελληνικές ομάδες να κάνουν σωστή και σοβαρή προετοιμασία.
 
Επίσης μεταγραφές, όπως τις γνωρίζαμε,... τέλος! Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές (τουλάχιστον με την μορφή που γίνονται τώρα), αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως Ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στην FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.
 
Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια τα κανάλια και οι χορηγοί να πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν και άλλα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε μία περίοδο που έτσι και αλλιώς αρκετές εξ αυτών και στην Λίγκα έχουν... θέματα επιβίωσης.
 
Σε διοικητικό επίπεδο το ποδόσφαιρό μας και η ΕΠΟ χάνουν την δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA. Επίσης χάνεται η δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA. Δεν θα μπορεί να κάνει προτάσεις για την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA και ως εκ τούτου δεν θα δύναται να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία των FIFA / UEFA, καθώς και για μέλη σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες επιτροπές.
 
Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA και χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ τα άρθρα 7,8,9 της UEFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της. Δείτε αναλυτικά εδώ τα άρθρα 12,13,14 της FIFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.
 
Επίσης εφόσον μία Ομοσπονδία βγει εκτός FIFA / UEFA μετά για να ξαναμπεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε μία τέτοια περίπτωση οι FIFA / UEFA θα ξεψαχνίσουν όλο το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας και που μπορεί να συγκρούεται με το καταστατικό της FIFA. Μπορεί η επιστροφή να απαιτεί πολλά νομοθετήματα, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι θα ψηφιστούν και ειδικά από την τωρινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Αποκλεισμός για τέσσερις ημέρες!
 
Στις 3 Ιουλίου του 2006, η FIFA είχε αποφασίσει την προσωρινή αποβολή της ΕΠΟ από μέλος της. Ο λόγος ήταν ο τότε αθλητικός νόμος που... καταπατούσε το αυτοδιοίκητο. Εν τέλει 4 ημέρες μετά ο Γιώργος Ορφανός ως τότε Υπουργός Αθλητισμού εξαίρεσε την ΕΠΟ από το νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών ενώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η FIFA να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό και οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν κανονικά στις διοργανώσεις. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας η αρμόδια επιτροπή της FIFA θα αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους της από την ΕΠΟ εξαιτίας κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς τα άρθρα 13 και 17 της Παγκόσμιας ομοσπονδίας υποχρεώνουν τις Ομοσπονδίες - μέλη να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους.

Best of internet