«Έλα μπαμπά, πέθανε ο Κρόιφ»!

«Έλα μπαμπά, πέθανε ο Κρόιφ»!

bet365

Αφορμή για αυτό το μικρό κείμενο μου το έδωσε το Slo-Gun “Και τώρα πως λες στον πατέρα σου ότι πέθανε ο Κρόιφ;”.

Γεννήθηκα το 1981 στην Σπάρτη. Ο πατέρας μου το 1940. Το πρώτο μουντιάλ που είδαμε μαζί ήταν εκείνο του 1990. Ήμουν 9 χρονών και με το ποδόσφαιρο δεν ασχολιόμουν σχεδόν καθόλου, πέρα από το να κλωτσάω βαριεστημένα καμιά μπάλα στο προαύλιο στα διαλείμματα. Δεν ήμουν πολύ καλός στην μπάλα και αυτό κάπως με τσάντιζε με συνέπεια να μην ασχολούμαι και πολύ. Απλά ήταν το μουντιάλ και όλοι οι “μεγάλοι” έβλεπαν μπάλα, και εγώ επειδή αφορμή έψαχνα να είμαι με τους μεγάλους, καθόμουν και έβλεπα μαζί τους Μουντιάλ.

Σε κάποιο παιχνίδι που παρακολουθούσαμε μαζί στον καναπέ (νομίζω ήταν ένα της Αγγλίας, δεν είμαι σίγουρος), γυρνάω στον πατέρα μου και τον ρωτάω: “μπαμπά, ο καλύτερος παίχτης όλων των εποχών, ο Μαραντόνα δεν είναι;” περιμένοντας να μου απαντήσει “Ασφαλώς και είναι ο Μαραντόνα αγόρι μου!”.

“Μπα” μου λέει τότε εκείνος. “Οι καλύτεροι όλων των εποχών ήταν ο Πελέ και ο Κρόιφ”. Το ακούει αυτό ο θείος μου που καθόταν λίγο πιο πέρα και που μόλις είχε γυρίσει από τη Γερμανία που ήταν μετανάστης και μου είπε: “Μη του λες βλακείες του παιδιού! Οι καλύτεροι παίχτες όλων των εποχών ήταν ο Γκερντ Μίλερ και ο Κρόιφ”.

Πάλι ο Κρόιφ μέσα.

Ποιος είναι αυτός ο Κρόιφ; Και γιατί δεν είναι ο Μαραντόνα ο καλύτερος, που ήταν λίγο αλητάκος και όλα τα παιδιά σχολείο τον γούσταραν;

Τότε όμως δεν υπήρχαν Internet και YouTube και αναγκαστικά για να μάθεις κάτι, έπρεπε να ρωτήσεις και να δεχθείς σαν την απόλυτη αλήθεια αυτό που θα σου πει ο άλλος.

“Δηλαδή ρε μπαμπά, ο Κρόιφ μπορούσε να τους περάσει όλους και να βάλει γκολ όπως κάνει ο Μαραντόνα;” τον ρώτησα.

“Μόνο να τους περάσει όλους; Ο Κρόιφ άμα ήθελε, τους πήγαινε Τρίπολη και τους ξαναγύρναγε Σπάρτη” μου απάντησε με τα μάτια του να λάμπουν!

Χθες το μεσημέρι λοιπόν, μόλις βγήκε η είδηση του θανάτου του Γιόχαν Κρόιφ, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ο πατέρας μου.

Σήκωσα το τηλέφωνο, τον πήρα και μόλις μου απάντησε, σχεδόν βουρκωμένος του είπα:

“Έλα ρε μπαμπά, καλά είσαι; Τι ήθελα να σου πω…α ναι! Μόλις πέθανε αυτός που άμα ήθελε τους πήγαινε Τρίπολη και τους ξαναγύρναγε Σπάρτη”.

Διαβάστε special αφιερωμα του Gazzetta στον μεγάλο Ολλανδό που θεμελίωσε το σύγχρονο ποδόσφαιρο

 

Τελευταία Νέα